Proč byste měli znát bob obecný? Kompletní informace na jednom místě

Bob obecný je jednou z nejvýživnějších luštěnin, hravě strčí do kapsy například hrách.

Má příznivé účinky na zmírnění příznaků Parkinsonovy choroby, ale může také značně pomoci při hubnutí. 

Malá nenápadná zrnka vás tak nadchnou svými benefity, že je budete chtít jíst dennodenně.

Poznejte přednosti bobu obecného neboli fava fazolí.

Co je vlastně zač a proč ho jíst?

Stejně jako hrách a čočka, patří bob obecný mezi nejstarší luštěniny světa. Je znám pod mnoha jmény: bob polní, bob koňský, fazol koňský, fava fazole, faba fazole a tic bean. 

Semena bobu obsahují mnohem více rostlinných bílkovin a vlákniny než jiné druhy luštěnin. Proto jsou fava fazole vhodné k redukci váhy. Studie prokázaly, že dietní režim založený na vysokém příjmu bílkovin a vlákniny je při hubnutí mnohem účinnější, než dieta nutričními terapeuty běžně doporučována. Tedy ta s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků1

Jedna příloha ve formě vařených fazolek bobu (obvykle 150 g) poskytne tělu až 27 % denního příjmu vlákniny. 

Bob obecný vařený
100 g2
Hrách vařený
100 g3
Energetická hodnota110 kcal84 kcal
Bílkoviny7,6 g5,36 g
Tuky0,4 g0,22 g
Sacharidy19,6 g15,6 g
Vláknina5,4 g5,5 g

Bob obecný a jeho zdravotní přínosy

Tyto drobné fazolky mohou také mírnit příznaky Parkinsonovy choroby. Ta způsobuje úbytek buněk, které produkují dopamin; důsledkem toho je třes, špatná koordinace těla a neovladatelnost motorických funkcí. 

Boby obsahují sloučeninu L-dopa, kterou lidské tělo přeměňuje na dopamin. Medikamenty, kterými se Parkinsonova choroba v současnosti léčí, obsahují právě tuto látku. Několik vědeckých experimentů potvrdilo, že konzumace bobu má srovnatelné účinky jako standardní léčba léky4

Fava fazole jsou také nabité folátem (kyselina listová), ten je důležitým prvkem pro správný vývoj buněk a orgánů. Obzvláště klíčový je pro vývoj plodu během těhotenství. Proto jsou matkám doporučovány doplňky stravy obsahující folát, aby se předešlo problémům s vývojem mozku a míchy dítěte5

Zralá semena obsahují až 105 % denní doporučené dávky. Na základě výsledků výzkumů, 200 g bobů konzumovaných každý den, snižuje riziko defektu neurální trubice u novorozenců o 77 %6.

Bob obecný
mladá semena
nevařená 
100 g7
Bob obecný
zralá sušená semena
nevařená
100 g8
Bob obecný
mladý včetně lusku
nevařený
100 g9
Energetická hodnota72 kcal341 kcal88 kcal
Bílkoviny5,6 g26,1 g7,92 g
Tuky0,6 g1,53 g0,73 g
Sacharidy11,7 g58,3 g17,6 g
Vláknina4,2 g25 g7,5 g
Vápník22 mg103 mg37 mg
Železo1,9 mg6,7 mg1,55 mg
Hořčík38 mg192 mg33 mg
Zinek0,58 mg3,14 mg1 mg
Mangan0,32 mg1,63 mg0,661 mg
Vitamin C33 mg1,4 mg3,7 mg
Folát96 μg423 μg148 μg
Niacin1,5 mg2,83 mg2,25 mg

Jaké má bob využití a kde ho koupit?

Bob obecný se konzumuje především když je mladý, měkký a šťavnatý. Pro své zdraví prospěšné látky, které nabízí, se však prodává zralý a sušený také v obchodech, stejně jako většina luštěnin. 

Mladá semena a lusky

Mladé fazolky se mohou jíst včetně lusků. Obvykle se však zpracovávají jenom mladá semena. Vhodná doba ke sklizni nastává, když jsou obrysy fazolek v lusku již vidět a zároveň má dělící linie lusku stále světlou barvu. Stojí za zmínku, že čím více lusků se sbírá, tím více nových průběžně dorůstá. Blanšírované vydrží v mrazáku bez úhony až tři měsíce, čerstvé v lednici pouze týden.  

Bob obecný zelený mladý
zdroj: thespruceeats.com, urbanafarmstead.net

Příprava semen na další zpracování je poměrně zdlouhavá, ale stojí za to.

  1. Nejdříve se musí fazolky vyloupat z lusků.
  2. Dále je třeba oloupat slupku. Ta je sice jedlá, ale tuhá a ne moc chutná.
  3. Pokud se jedná o velmi mladé kusy, stačí každý jeden z nich zmáčknout mezi prsty a zrnko samo vyklouzne ze slupky.
  4. Nepoddajné fazolky musíte blanšírovat a to v poměru minimálně 1,2 l vody na 200 g. Pokud tento postup přípravy neznáte, přečtěte si jednoduchý návod
  5. Postačí vařit 2 minuty a poté rychle zchladit, jak jste u blanšírování zvyklí.
  6. Poté by už měla jít bezproblémově vyloupnout ze slupky každá z fazolek. 

Ačkoliv se to nezdá, skutečně je to velmi jednoduché. Podívejte se na video:

Takto připravené boby můžete ihned použít do pokrmu, v tomto stavu se stále považují za syrové, i když prošly varem při blanšírování. V případě dalšího vaření stačí fazolkám 10 minut varu, při delší tepelné úpravě se rozvaří do nevzhledné kaše. 

Mladé fazolky a lusky seženete v obchodech mražené nebo konzervované. V konzervách již bývají zbavené slupek. Mražené netřeba blanšírovat, po rozmrazení jdou snadno oloupat.

Do jakých receptů mladý bob obecný zařadit?

  • Přidejte hrst do jakékoliv zeleninové směsi, kuřecí číny a salátu. Nebojte se experimentovat.

  • Zkuste bezmasou variantu guláše. Recept na fazolový vás bude bavit, nejenže je veganský, ale i výživný a chutný.

  • Zlehka restované na másle jsou skvělou přílohou k jakémukoliv masu. 

Zralá semena bobu obecného jako luštěnina

Zralá semena, popřípadě sušená z obchodu, se zpracovávají podobně jako ta mladá. Jejich příprava však zabere ještě o trochu více času. 

  1. Zrnka fazolek je třeba nechat máčet ve vodě a to nejlépe přes noc.
  2. Tento proces můžete urychlit tím, že je 5 minut zprudka povaříte; pak stačí semena namáčet pouze 2 hodiny.
  3. Každou fazolku pak opět zmáčknutím mezi prsty zbavte hnědé změklé slupky.
  4. Poté můžete přejít k samotnému vaření; vodu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 45 minut do úplného uvaření/změknutí. 

Tato uvařená luštěnina je chuťově podobná cizrně. Oproti své mladé verzi, se lépe skladuje a je k dostání po celý rok. Také, i po tepelné úpravě, nabízí větší obsah bílkovin, vlákniny a minerálů. 

Bob obecný
zralá sušená semena vařená
100 g2
Bob obecný
mladá semena vařená
100 g10
Energetická hodnota110 kcal62 kcal
Bílkoviny7,6 g4,8 g
Tuky0,4 g0,5 g
Sacharidy19,6 g10,1 g
Vláknina5,4 g3,6 g
Vápník36 mg18 mg
Železo1,5 mg1,5 mg
Hořčík43 mg31 mg
Zinek1 mg0,47 mg
Mangan0,42 mg0,26 mg
Vitamin C0,3 mg19,8 mg
Folát104 μg58 μg
Niacin0,71 mg1,2 mg

Co uvařit z luštěnin bobu? 

  • V jakémkoliv pokrmu s cizrnou, ji můžete nahradit právě fava fazolemi. Například ve známém receptu na hummus

  • Fazolová polévka je výborná nejen z klasických fazolí, ale i z bobu obecného. Nebojte se změny a určitě vyzkoušejte. 

  • V Egyptě je bob základní surovinou pro pokrm zvaný falafel. S čím tuto arabskou pochoutku jíst? Inspirujte se nejznámějšími recepty.

  • Hojně se z nich připravuje také velmi výživná snídaně. Nejčastěji se uvařené fava luštěniny podávají se smaženým volským okem. 

  • Pro svoji zemitou a oříškovou chuť, se nevařené boby často pouze opraží a následně jsou podávány k vínu.
Bob obecný zralý hnědý
zdroj: www.winemag.com, ctfassets.net

Bob obecný a nadýmání

Stejně jako ostatní luštěniny, i bob obecný může způsobovat nadýmání a plynatost. Obsahuje velké množství vlákniny, na které tělo nemusí být zvyklé a proto ji neumí efektivně strávit. Vhodné je zařazovat fava fazole do jídelníčku postupně, v malých dávkách, aby si trávení navyklo. 

Favismus

Zrna těchto fazolek mohou vyvolat favismus – akutní anémii. To v případě, pokud se jedí syrové a ve velkém množství a to u lidí, kteří trpí nedostatkem konkrétního trávicího enzymu. Jedná se o genovou predispozici, kdy trávení neumí odbourávat hemolytické látky v těchto fazolkách. 

Pěstování bobu obecného

Bob se vysazuje převážně na podzim, tak oblíbený je tedy proto, že je jednou z prvních jarních plodin. Nepěstuje se pouze pro spotřebu lidí, ale slouží také jako krmivo pro hospodářská zvířata, koně a slepice. Je velice odolný a vyroste téměř kdekoliv, i v chladných podmínkách a jílovité půdě.

Použité zdroje

Effect of a relatively high-protein, high-fiber diet on body composition and metabolic risk factors in overweight women, L Te Morenga a kolektiv, www.nature.com, 01. 01. 2010, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Broadbeans (fava beans), mature seeds, cooked, USDA, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Peas, green, cooked, boiled, drained, without salt), USDA, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
Broad bean (Vicia faba) consumption and Parkinson's disease, J M Rabey a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, [citováno: 05. 03. 2022]
Folic acid to reduce neonatal mortality from neural tube disorders, Hannah Blencowe a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 04. 2010, [citováno: 05. 03. 2022]
Folate intake and the risk of neural tube defects: an estimation of dose-response, Lynn L Moore a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 03. 2003, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Broadbeans, immature seeds, raw), USDA, www.fdc.nal.usda.gov,, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Broadbeans (fava beans), mature seeds, raw), USDA, www.fdc.nal.usda.gov,, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Beans, fava, in pod, raw), USDA, www.fdc.nal.usda.gov,, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
FoodData Central Search Results (Broadbeans, immature seeds, cooked, boiled, drained, without salt), USDA, www.fdc.nal.usda.gov,, 01. 04. 2019, [citováno: 05. 03. 2022]
X