Čekanka, vytrvalá rostlina, která slouží jako náhražka kávy. Co dalšího jste o ní nevěděli?

Čekanka, vytrvalá rostlina s modrými, občas bílými nebo růžovými květy. Co vše se z ní zpracovává a jak ji můžete využít v kuchyni?

Má pouze podobu byliny? A jak moc je prospěšná pro vaše tělo?

Vše se dozvíte v následujícím článku, který vám tuto divokou rostlinu přiblíží.

Čekanka jako sladidlo a zdroj vlákniny

Čekanku lze charakterizovat jako divokou rostlinu, která roste u cest. Její počátek datujeme od dob starověkého Egypta. Původem ze severní Afriky, západní Asie a Evropy se už nyní pěstuje také v Severní Americe, Číně nebo Austrálii. Za kulturní rostlinu je ale považována až od 17. století.

Čekanka může dorůst až do výšky 1, 5 metru. Šířka květu je obvykle okolo 3-4 centimetrů. Tato rostlina kvete od července do října.

Používá se jako přísada do nápojů a potravin. Slouží jako krmivo pro zvířata, její kořeny jsou vhodná náhrada ovsa pro koně. Je využívána také v medicíně.

Proč konzumovat čekanku?

Čekanka obsahuje inulin, extrakt z jejího kořene, který se používá jako alternativa cukru a je výborným zdrojem vlákniny. Jeden čerstvý kořen čekanky může obsahovat 13 – 23 % inulinu. Kromě inulinu je také bohatým zdrojem betakarotenu.

Čekanka, vytrvalá rostlina
Zdroj: homegrounds.co

Čekanka a zdraví. Konzumace čekanky je vhodná tehdy, pokud trpíte nechutenstvím, žaludečními nevolnostmi či zácpou. Je prevencí proti onemocnění jater, žlučníku nebo rakovině. V medicínských přípravcích je jednou ze 38 rostlin, které slouží pro výrobu Bachových esencí. Pastu z listů čekanky můžete využít na otoky či záněty kůže. 

V kuchyni se dají listy čekanky použít do salátu nebo je můžete orestovat a podávat jako přílohu. Chcete se inspirovat? Podívejte se na výrobné recepty s čekankou.

Čekanka se také používá jako náhražka kávy.

Nežádoucí účinky čekanky

Konzumace čekanky u dospělých jedinců je bezpečná. Pokud ale konzumujete kořen čekanky nebo její semena, doporučuje se krátkodobé užívání. Jinak mohou nastat vedlejší účinky jako:

  • plynatost
  • nadýmání
  • říhání
  • bolesti břicha

Nutriční hodnoty

Čekanka je velmi bohatým zdrojem vlákniny. Může se pyšnit nízkou energetickou hodnotou a z toho důvodu se často konzumuje při hubnutí. V následující tabulce můžete vidět množství dalších nutričních hodnot:

Nutriční hodnotySyrová čekanka 100 g
Kalorie17 kcal
Bílkoviny0, 9 g
Sacharidy4 g
Tuky0, 1 g
Vláknina3, 1 g

Druhy čekanky

Mnoho druhů čekanky je pěstováno pro její listy, čekankové pupeny a kořeny. Pojďme si tedy podrobněji přiblížit jednotlivé druhy, jejich benefity či zpracování.

Čekanka obecná

Latinsky nazývaná Cichorium intybus. Jednoletá až dvouletá rostlina, která se vyskytuje na sušších místech. Má světle modré květy, zelené nebo červenohnědé stonky a střídavě rozložené listy. 

Čekanku obecnou můžete vidět podél silnic, na polích nebo loukách. Šíří se sama přesevem. 

Její pražené kořeny se používají ke zpracování náhražky kávy nebo do bylinných čajů. 

Čekanka obecná
Zdroj: illinoiswildflowers.info

Čekanka listová

Nazývá se také čekanka divoká. Používá se v řadě zahraničních kuchyních, jako například v řecké, albánské či indické.

Listy divoké čekanky jsou jedlé a mají hořkou chuť. Je dobré je kombinovat se zeleninou, masem nebo těstovinami.

Čekanka zelená

Známá také jako salátová. Nahořklá zelenina, která patří do stejné čeledi jako pampelišky a slunečnice. Vzhledově vypadá jako salát. Sklízí se na začátku jara.

Čekanka zelená
Zdroj: pixabay.com

Zelená čekanka je málo kalorická a bohatá na vlákninu, jak můžete vidět:

Nutriční hodnotyZelená čekanka syrová100 g 
Kalorie23 kcal
Bílkoviny1, 7 g
Sacharidy4, 7 g
Tuky 0, 3 g
Vláknina4 g
Vápník100 mg
Železo0, 9 mg
Vitamín B50, 159 mg
Vitamín B60, 105 mg
Vitamín C24 mg
Vitamín E2, 26 mg

U čekanky zelené rozlišujeme další druhy:

Belgická čekanka – je to vhodná odrůda pro pěstování na vaší zahradě. Má křupavé a světle žluté listy. Listy jsou hořké, vhodné na grilování či vaření. 

Kudrnatá čekanka – má řasnaté světle zelené vnější listy. Hodí se do salátu a je možné ji zalít teplým dresinkem. 

Kudrnatá čekanka
zdroj: mashed.com

Escarole – podobá se hlávkovému salátu. Má nařasené zelené listy, občas zakončené červenou barvou. 

Čekanka červená – nazývána také italská. Její listy jsou purpurově červené barvy. Vzhledově se může snadno zaměnit s hlávkou červeného zelí. I přesto, že je hořká, skrývá v sobě hodně přirozené sladkosti.

Červená čekanka
Zdroj: gastronomiavasvasca.net

Čekanka kořenová

Čekanka kořenová pochází z oblasti Středomoří. Slouží jako náhražka kávy. Její kořeny se dají upéct, opražit a následně rozdrtit. Občas se využívá v pivovarnictví k dochucení tmavých typů piv.

Kořen čekanky může sloužit jako prebiotikum. Stimuluje růst prospěšných střevních bakterií. V následující tabulce můžete vidět nutriční hodnoty těchto kořenů:

Nutriční hodnotyČekankové kořeny syrové 100 g
Kalorie72 kcal
Bílkoviny1, 4 g
Sacharidy18 g
Tuky0, 2 g
Vláknina1, 5 g

Vaření čekanky

Čekanku lze konzumovat i syrovou, listy stačí pouze omýt vodou a podávat do salátů. Velmi dobrý a výživově vyvážený je čekankový salát. 

Pokud chcete čekanku uvařit, je dobré ji podávat jako přílohu či součást jídla. Například v Itálii se čekanka podává společně s fava fazolemi. 

Tato rostlina je charakteristická pro svou hořkou chuť. Jak docílit, aby čekanka nebyla hořká? Přidejte cukr nebo sůl nebo zvolte metodu opětovného vaření, jako můžete vidět v následujícím postupu vaření čekanky.

Postup vaření čekanky:

  1. Čekankové listy důkladně očistěte, omyjte a proceďte. 
  2. Nechte vodu z listů okapat.
  3. Přiveďte vodu v hrnci k varu a do vroucí vody vložte listy.
  4. Vařte 2 minuty.
  5. Po uvaření slijte vodu a k listům nalijte vodu čerstvou. 
  6. Opět přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  7. Na závěr vodu odlijte. Díky tomuto opětovnému vaření čekankových listů se zmírňuje jejich hořkost.

Postup vaření dušené čekanky:

  1. Omyjte listy a nechte okapat.
  2. Do poloviny hrnce nalijte vodu, přidejte listy, sůl, máslo a citronovou šťávu. 
  3. Vše poduste. 
  4. Listy čekanky můžete dusit i se slaninou.

Čekanka se nejčastěji zpracovává na výrobu sirupu a kávy. Pojďme si tyto produkty z čekanky přiblížit. 

Čekankový sirup

Používá se jako sladidlo, alternativa cukru. Díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny mohou tím sirupem sladit i diabetici. 

S čekankovým sirupem můžete péct, vařit nebo ho používat jako sladidlo do kávy a čaje. Má podobnou strukturu jako med a na 100 g obsahuje pouze 14 g cukru.

Vyrábí se z kořenů čekanky, a protože je rostlinného původu, je vhodný i pro vegany. Jaké jsou jeho nutriční hodnoty?

Nutriční hodnotyČekankový sirup 1 čajová lžička
Kalorie50 kcal
Bílkoviny0 g
Sacharidy12 g
Tuky0 g

Čekankovým sirupem můžete dochucovat jogurty. A co si zkusit vyrobit jogurt doma? Pročtěte si recepty na podomácku vyrobené jogurty.

Čekanková káva

Tento druh kávy se vyrábí ze sušeného a rozemletého kořene čekanky, slouží jako náhražka kávy. Díky více pražené chuti má větší kávovou chuť než káva běžná. 

Čekankovou kávu si můžete také sami vyrobit. Postup je následující:

  1. Čekankové kořeny omyjte a nakrájejte.
  2. Čisté kořeny nakrájejte na silné plátky. Konce kořenů odřízněte a vyhoďte.
  3. Zahřejte troubu na 140 °C, plátky vyskládejte na plech a pečte, dokud nezhnědnou. 
  4. Upečené a vychladlé kořeny rozemelte.

Mletý kořen můžete skladovat v lednici nebo na suchém chladném místě až jeden rok. Mletou čekanku můžete uvařit samotnou nebo s mletou kávou.

Čekanková káva
Zdroj: pixabay.com

Nutriční hodnoty mletého čekankového kořene a kávy jsou následující:

Nutriční hodnotyKáva s čekankou 240 ml
Kalorie2, 4 kcal
Bílkoviny0, 3 g
Sacharidy0 g
Tuky0 g
Vláknina0 g

Na 1 hrnek (240 ml) použijte 5 g rozemleté čekanky a 14 g kávové sedliny. Pokud chcete bezkofeinovou kávu, na 240 ml dejte 14 g kořene čekanky.

Čekankové produkty

Kromě kávy a sirupu se čekanka zpracovává i do dalších produktů.

Inulinový prášek – extrakt z čekanky zpracovaný do práškové formy,  dá se přidat do smoothie, vody nebo polévek. Nenapadá vás recept na smoothie, do kterého můžete inulin přidat? Inspirujte se mezi výživově vyváženými recepty na smoothie.

Čekanková tinktura – snižuje otoky, podporuje zdravou funkci střev a žlučníku.

Čekankové sušenky – obsahují prášek z čekankových kořenů.

Zajímavosti

Rozdíl mezi čekankou a chrpou?

Čekanka má mnoho názvů. Říká se jí modrá sedmikráska, modrá pampeliška a někdy i chrpa. To je ale špatný název. Čekanka a chrpa jsou totiž odlišné rostliny a jediné, co je spojuje, je modrá barva. 

Chrpa má na stonku jeden světle modrý květ. Roste na polích a zpracovává se pouze do čajů či salátů. 

Čekanka má dvě řady okvětních lístků. Na rozdíl od chrpy roste všude a také, jak již bylo několikrát zmíněno, má hořkou chuť. 

Pokud chcete ze svého jídelníčku odstranit cukr a zvýšit vlákninu, čekanka je tou nejlepší variantou. Začněte třeba výměnou cukru za čekankový sirup. Koupíte ho v každém hypermarketu, supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou.

Použité zdroje

Chicory, en.wikipedia.org, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory, raw, witloof nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory roots, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org, [citováno: 12. 03. 2022]
chicory | Definition, Uses, Cultivation, & Facts, www.britannica.com, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory: Health Benefits, Side Effects, Uses, Dose & Precautions, www.rxlist.com, 06. 11. 2021, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory: Does It Benefit Your Health?, Jeffrey Weishaupt, www.webmd.com, 23. 11. 2021, [citováno: 12. 03. 2022]
Different Chicory Plants: Varieties Of Chicory For The Garden, Teo Spengler, www.gardeningknowhow.com, [citováno: 12. 03. 2022]
All About Chicory Greens, Nichole Aksamit, www.allrecipes.com, 09. 12. 2021, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory greens, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org, [citováno: 12. 03. 2022]
Is there a difference between cornflower and... - Knitting All My Feels, jezwanda.tumblr.com, 15. 06. 2017, [citováno: 12. 03. 2022]
4 Ways to Eat Chicory, www.wikihow.com, 29. 03. 2019, [citováno: 12. 03. 2022]
Coffee and chicory, brewed nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org, [citováno: 12. 03. 2022]
Why I love Chicory Root Syrup, www.homespun.ie, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory syrup - Chicory syrup calories, carbs & nutrition facts, www.myfitnesspal.com, [citováno: 12. 03. 2022]
What Is Chicory Root: Benefits, Risks, Uses and Products, Kelly Plowe, www.livestrong.com, 29. 09. 2020, [citováno: 12. 03. 2022]
Chicory Mocha Chocolate Cookies - Vegan Cookie Recipe, www.veganlovlie.com, 13. 04. 2018, [citováno: 12. 03. 2022]
What are some ways to reduce the bitterness of chicory?, www.cooking.stackexchange.com, [citováno: 18. 03. 2022]
Common Chicory (Cichorium intybus), www.illinoiswildflowers.info, [citováno: 18. 03. 2022]
X