Cibule není jenom k pláči. Poznejte všechny její přednosti, budete ohromeni!

Cibule je nenahraditelným základem skoro každého známého receptu.

Často se však zapomíná na fakt, že může výborně posloužit i jako hlavní a jediná surovina.

Znáte cibulová jídla? Nezatíží rodinný rozpočet a navíc jsou extrémně zdravá!

Jak u krájení nebrečet, proč cibule hnije v přítomnosti ovoce a kdy zvolit variantu červenou nebo bílou?

Všechny užitečné informace, rady, tipy i triky – to vše naleznete právě v tomto článku.

Léčivá síla starověké cibule

Cibule kuchyňská, nazývaná také zahradní a obecná, je nejpěstovanější rostlinou z rodu Allium, kam patří například i česnek, pažitka a pór. Cibule (Allium cepa) je prastará zelenina, která je lidmi pěstována již přes 7 000 let. V minulosti byla populární především pro své potencionálně léčivé schopnosti a účinky. Teprve v průběhu času se stala základní a nepostradatelnou surovinou lidské stravy a každé kuchyně.

V Egyptě byla cibule považována za symbol věčného života, proto se její vyobrazení objevuje na stěnách pyramid a hrobek. Pro své „magické“ schopnosti se také stala součástí mumifikace a pohřebních obřadů, jak dokazuje mumie faraona Ramesse IV., u které byly nalezeny zbytky cibule v očních důlcích.

Nalezené historické spisy potvrzují, že římská kultura používala cibuli denně a to v takové míře, že konkrétně v Pompejích, byly vystavěny celé velké zahrady určené pro její pěstování. Používala se k léčbě zraku, oparů a zánětu dásní. Gladiátoři pak využívali cibulovou mast pro posílení svalů a kůže před zápasy.

Co to je cibule?

Cibule je zásobní orgán celé rostliny, podobně jako například bulva u tuřínu. Utváří se z dolní části stonku a následně vyživuje kořeny, listy a květy, které z ní vyrůstají.

Je cibule skutečně zdravá?

Cibule obsahuje minimum tuku, tedy je nekalorická a nepřispívá k nárůstu hmotnosti. Jednotlivé odrůdy se od sebe liší v množství konkrétních antioxidantů a sloučenin.

Bílá cibule poskytuje nejméně flavonoidů, konkrétně 12krát méně než žlutá cibule. Flavonoidy (barviva) příznivě ovlivňují lidské zdraví a to hned v několika směrech. Červená cibule pak obsahuje i anthokyany, červené pigmenty, které mají ještě větší antioxidační schopnosti. Proto se za nejzdravější považuje právě cibule červená, poté žlutá a jako poslední ta bílá.

 Červená cibule
100 g1
Žlutá cibule
100 g2
Bílá cibule
100 g3
Voda88,6 g90,1 g91,3 g
Energetická hodnota44 kcal38 kcal36 kcal
Bílkoviny0,94 g0,83 g0,89 g
Tuky0,1 g0,05 g0,13 g
Sacharidy9,93 g8,61 g7,68 g
Vláknina3,97 g2,71 g1,2 g
Cukry5,76 g5,82 g5,76 g
Vápník17 mg15 mg21 mg
Hořčík11,4 mg9 mg9,3 mg
Fosfor41 mg34 mg29 mg

Cibule ničí rakovinné buňky

Konzumace cibule je spojována s prevencí rakoviny střev, konečníku a žaludku. Studie prokázaly, že u lidí, kteří denně konzumují vařenou cibuli, se snižuje riziko rozvinutí rakoviny žaludku až o 22 %4.

Cibule obsahuje mimo jiné i sloučeniny síry, které mají také účinné schopnosti v boji proti rakovině. Například sloučenina onionin A blokuje rozvoj nádorů a zpomaluje šíření rakoviny plic, vaječníků a dělohy5. Také výrazně zesiluje účinek chemické protirakovinné léčby, obzvláště pak u pacientů s pokročilým stádiem nemoci.

Dle výzkumů, cibule zařazená do stravy pacientů s rakovinou prsu, výrazně snížila vedlejší účinky chemoterapie. Syrová žlutá cibule potlačovala nežádoucí efekty léčby jako je inzulínová rezistence a hyperglykémie6.

Silné kosti díky cibuli

Důležitým faktorem, který ovlivňuje zdraví kostí, může být právě cibule. Vědecký průzkum ukázal, že osoby, které konzumují alespoň jednu cibuli denně, mají o 5 % vyšší celkovou hustotu kostí. U žen ve věku 50 let a více, se díky této skutečnosti snížilo riziko zlomeniny kyčle až o 20 %7.

Cibule a bakterie

Štiplavá cibule umí také usmrtit potencionálně velmi nebezpečné bakterie, například Staphylococcus aureus (zlatého stafylokoka) a Vibrio cholerae (původce cholery). Flavonoid kvercetin, který je obsažen ve slupkách cibule, také účinně likviduje bakterii MRSA8. Ta je většinou rezistentní vůči antibiotikům a způsobuje obtížně léčitelné infekce po celém lidském těle.

Snížení rizika infarktu i léčba astmatu

Výše zmíněný kvercetin je opravdu cenným antioxidantem. Zabraňuje špatnému cholesterolu ucpávat tepny a tím značně snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice9. Zároveň má silné antibakteriální schopnosti, které umí mírnit záněty močového měchýře a infekce dýchacího ústrojí. Kvercetin z cibule také zabraňuje uvolňování histaminu, tedy působí jako antihistaminikum10. V budoucnosti, by tak mohl být součástí léčebných postupů u alergií, astmatu i bronchitidy.

Cibule a COVID-19

Kvercetin je také antivirová, protizánětlivá a analgetická sloučenina, která má podle nejnovějších studií terapeutický potenciál jako nízkonákladová léčba pacientů se SARS-CoV-2. Účinnost se potvrdila převážně u případů s život ohrožujícím průběhem COVID-19, kde je tzv. cytokinová bouře zpravidla přímo zodpovědná za smrt pacienta. Cibulový kvercetin blokuje regulátory, které zánět a následnou bouři vyvolávají11. Navíc, jeho účinky mohou být značně zesíleny kombinací s „obyčejným“ vitaminem C12.  

Nadměrná konzumace cibule

U citlivých jedinců může nadměrná konzumace (převážně syrové) cibule způsobit trávicí problémy. Obvyklé je nadýmání, také křeče v oblasti břicha, nevolnost, zvracení, průjem a pálení žáhy. Osoby, které trpí syndromem dráždivého tračníku, by tak měly syrovou cibuli zařadit do svého jídelníčku v přiměřené míře.

Na co je dobrá cibule aneb domácí cibulové kúry a vychytávky

  • Syrové plátky cibule, přiložené na včelí bodnutí, zmírní bolest, otok a svědění.
  • Celá syrová cibule, zkonzumovaná těsně před spaním, pravděpodobně do rána uvolní nosní dutiny a spustí rýmu. 
  • Rozmixovaná cibule smíchaná s kurkumou účinně hojí podráždění kůže, například od úklidových prostředků.
  • Čerstvě rozkrojená cibule, přiložená k nosu a následné vdechování její vůně, zpravidla zastaví krvácení z nosních dírek.
  • Domácí cibulový čaj léčí kašel způsobený chřipkou či nachlazením.

Je nakrájená cibule toxická?

Jeden z nejrozšířenějších všeobecných mýtů o cibuli, který zahrnuje několik dezinformačních varování:

„Zbytky nakrájené cibule, které uchováváte v lednici, mohou druhý den způsobit otravu jídlem.“

„Cibule je magnetem pro bakterie, všechny je do sebe nasákne a stane se jedovatou.“

„Pokud jste z ničeho nic onemocněli chřipkou, možná za to může cibule, která ležela ve vaší lednici.“

Cibule není pro člověka toxická! Jak uvádí i několik center pro bezpečnost potravin, všechny tyto mýty jsou lež. Chemické složení cibule ani neumožňuje růst bakterií, je totiž moc kyselé. Cibule tedy bakterie nepřitahuje, ale naopak – inhibuje je a ničí. Dokáže zahubit právě i mikroorganismy, které běžně způsobují otravu jídlem.

Je naprosto bezpečná, ať už nakrájená nebo celá, syrová cibule vydrží v lednici až 7 dní, aniž by se zkazila.

Cibule a zvířata

Thiosírany, které cibule obsahuje, však neumí zpracovat zvířecí metabolismus. Proto jsou všechny rostliny z rodu Allium toxické pro psy a kočky, a to jak v syrové, tak ve vařené či sušené formě. U zvířat, může požití cibule způsobit poškození červených krvinek nebo vážné poškození trávicího traktu a ledvin, což může vést k celkovému kolapsu a následné smrti.  

Jak nebrečet při krájení cibule

Krájení cibule běžně způsobuje pálení očí a následné slzení či pláč. Při porcování se totiž uvolňuje těkavá kapalina, která produkuje aerosol. Hlavním účelem tohoto plynu je ochrana cibule, tedy slouží jako obranný mechanismus. Velmi rychle proniká k očním nervům a dráždí je.

  • Odřezávejte kořen cibule jako poslední, obsahuje nejvíce těkavých kapalin.
  • Nejdříve ponořte cibuli na 10 minut do vody a poté krájejte.
  • Před krájením, vložte cibuli na pár minut do mrazáku.

Dobrou zprávou je, že čím častěji krájíte cibuli, tím méně vaše oči pláčou, protože si zvykají.

Cibule je základní surovinou každé kuchyně

Ne nadarmo se jí přezdívá gastronomický poklad. Řada receptů, by totiž bez cibule nejspíše ani nevznikla. Je skutečně „základním stavebním kamenem“ každé světové kuchyně, má široké využití a dodává pokrmům přesně takovou chuť, jakou mají mít.

Jak nakrájet cibuli? Podívejte se na několik šikovných způsobů:

3 Ways To Chop Onions Like A Pro

Recepty z cibule

  • Mírně zlatavá nebo karamelizovaná cibule je součástí většiny polévek, omáček a pečených mas. Nebojte se ji ale přidat i do domácího chleba, například společně s opečenou slaninou.  

  • Co se týče použití cibule v omáčkách, zkuste uvařit přímo cibulovou omáčku. Je hotová během 15 minut a pokud vám doma k pečenému masu a knedlíku chybí zelí, bravurně ho nahradí.

  • Stejně tak jako ostatní zeleninu či brambory, i cibuli můžete grilovat nebo péct v troubě a následně podávat jako přílohu k masu.

  • To, že je cibule základem jíšky skoro každé polévky, je všeobecně známo. Víte ale, že můžete uvařit i skvělou cibulovou polévku? Je levná, rychlá, chutná a ještě k tomu neobyčejně zdravá. Proto nezapomeňte recept na tradiční cibulačku určitě vyzkoušet.

  • Znáte tzv. quiche? Tyto slané koláče se těší velké oblibě a cibule v nich hraje velmi důležitou roli. Kombinuje se nejen s vajíčkem, ale i s cuketou, špenátem, šunkou a brambory. Čistě cibulový koláč je také skvělou volbou!

  • Slavný a světový – to je recept na smažené cibulové kroužky. Tyto křupavé jednohubky jsou prostě ideálním pohoštěním na větší oslavy; nezatíží váš rozpočet a všichni je zbožňují.

  • Dalším oblíbeným pokrmem je tzv. cibulová marmeláda. Z názvu by se mohlo zdát, že je sladká, ale naopak – jedná se o pikantní, lehce slanou pomazánku známou jako cibulové čatní.  

Jak karamelizovat cibuli

Karamelizovaná cibule je velmi univerzální surovinou. Za prvé v lednici vydrží v pořádku až měsíc a za druhé ji můžete zakomponovat do jakéhokoliv receptu, který vás napadne. Nejčastěji se přidává do burgerů, hot dogů, pomazánek, polévek, ale i pod maso nebo na pizzu.

Suroviny:

  • 4 velké cibule
  • 2 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje
  • sůl

Postup:

  • Ve velké, hlubší pánvi rozpusťte a rozpalte máslo (olivový olej).
  • Cibule nakrájejte na půlkolečka a přidejte je do pánve.
  • Osolte špetkou soli a řádně zamíchejte.
  • Restujte zlehka, na mírném plameni alespoň 1 hodinu, cibule se bude v průběhu karamelizace lepit na pánev – to je v pořádku, co 5 minut promíchávejte.
  • Jakmile cibule tmavě zhnědne, změkne a začne lepit tak, že ji už nelze míchat – stáhněte pánev z plotýnky.
  • Karamelizovanou cibuli nechte vychladnout a poté skladujte v lednici, nejlépe ve vysterilizovaných sklenicích.

Cibule a zápach z úst

Cibule, obzvláště syrová, způsobuje nepříjemný zápach z úst. Naštěstí existují i potraviny, které dokážou tuto nelibou vůni potlačit. Opět svěží dech zaručeně zajistí rozkousaná zrnka kávy nebo hřebíčku, také skořice, med, hořčice, tymián, šalvěj, petržel, aloe vera a vysokoprocentní čokoláda.

Cibulové výrobky aneb co se prodává v obchodech

Cibuli můžete zakoupit hned v několika formách. Mimo čerstvé a syrové, také například karamelizovanou, tedy již předpřipravenou do omáček a polévek. Podobně i smaženou/restovanou, která se přidává k pečenému masu nebo do cibulového pečiva.

V obchodech naleznete též mraženou, konzervovanou nebo nakládanou cibuli a cibulku. Poslední dobou značně stoupá obliba cibulového prášku, který se používá jako koření. Podobné využití má i cibulová pasta, tou se často dochucují těstoviny nebo dresinky či marinády.

Dalším výrobkem je cibulový olej. Ten, který se vyrábí extrakcí z cibulových semínek, je k dostání převážně v drogistických prodejnách. Vzhledem k vyšší výrobní a tedy prodejní ceně, se nepoužívá ke konzumaci, ale jako kosmetický olej. Efektivně vyživuje pokožku hlavy a podporuje růst vlasů.

Oproti tomu jedlý kuchyňský olej není tak úplně cibulový, i když se tak nazývá. Jeho základem je totiž panenský olivový olej, ve kterém se cibule nechají pouze vylouhovat.

Kdy sázet cibuli, její pěstování a sklizeň

Cibule nejlépe prosperuje v chladnějším počasí. Není však mrazuvzdorná, proto se vysazuje v období března a dubna; kdy teploty již neklesají pod -1 °C. Přestože je cibule běžně dvouletá rostlina, pracuje se sní jako s jednoletou. Sklízí se na podzim prvního roku, poté, co vnější vrstvy cibule (slupky) uschnou.

Tip! Čím větší množství síry bude obsahovat půda, tím pálivější budou cibule pěstované v ní. Pro sladší cibule zvolte písčitou půdu, pro ostřejší pak jílovitou.

Druhy a odrůdy cibule

Cibule má mnoho druhů a ještě více konkrétních odrůd. Liší se od sebe délkou dne růstu, chutí, velikostí i barvou slupky. Všechny se však považují za cibuli obecnou tedy Allium cepa, kromě šalotky, která byla v roce 2010 klasifikována jako samostatný druh Allium cepa var. aggregatum.

Šalotka

Mezi šalotkou a cibulí existují značné rozdíly. Šalotka má jemnější, méně pálivou chuť, proto se často používá syrová, aby pokrmy osvěžila. Také má jinu strukturu, při tepelné úpravě měkne mnohem rychleji, proto je vhodnější do základů omáček; karamelizovaná tvoří hustou jíšku. V obsáhlém článku o šalotce naleznete veškeré informace i konkrétní tipy na zpracování.

Recepty, do kterých patří šalotka: brynzová pomazánka, kuřecí vývar, oliheň na thajský způsob, kuřecí supreme v mnoha variantách

Cibulky Šalotky
zdroj: specialtyproduce.com

Jarní cibulka

Zatímco klasická cibule se konzumuje když je zralá, jarní cibulka je její nezralé stádium. Tyto mladé rostliny se sklízejí před tzv. cibulováním, tedy ve chvíli, kdy nemají vyvinutou cibulku. V kuchyni se využívají jejich zelené, trubkovité, lehce štiplavé listy.

Jarní cibulka je vhodná pro recepty: pomazánka z uzené makrely, zeleninový salát, grilovaná jarní cibulka, mexické burrito, japonské i české zelné placky

Jarní cibulka svázaná
zdroj: mashed.com

Žlutá (hnědá) cibule

Slupky této cibule, jak už sám název napovídá, mají žlutou až světle hnědou barvu. Základní odrůdy obsahují vyšší obsah sloučenin síry, jsou tedy štiplavější a výraznější, obzvláště syrové. Žlutá cibule je běžně k dostání v obchodech, karamelizovaná dodává omáčkám a polévkám tmavě hnědou barvu a nasládlou chuť.

Nejpěstovanější odrůdy žluté cibule: Yellow Granex, Walla Walla, Yellow Ebenezer

Dvě žluté cibule se slupkou
zdroj: treehugger.com

Červená (fialová) cibule

Tato cibule má červené, někdy až fialové slupky. Má výraznou šťavnatou chuť a bývá o poznání sladší než cibule žlutá. Je tedy vhodná k výrobě cibulového čatní alias marmelády. Využívá se také kvůli své syté barvě a to nejen do jídel; její slupky běžně slouží jako přírodní barvivo, kterým se barví velikonoční vajíčka.

Nejpěstovanější odrůdy červené cibule: Red Burgundy, Red Wethersfield, Tropea

Červená cibule se slupkou nakrájená na plátky
foodsafetynews.com

Bílá cibule

Bílá cibule má velmi všestranné využití. Její chuť je více mdlá a nevýrazná, proto se přidává do pokrmů, u kterých je žádoucí nepřebít ostatní chutě. Často je také součástí fermentovaných, konzervovaných a nakládaných směsí nebo zmražených polotovarů sendvičů a baget.

Nejpěstovanější odrůdy bílé cibule: Crystal White Wax, Snow White

Bílé cibule se slupkou
zdroj: epicurious.com

Perlová cibule

Tyto malé cibulky bílých odrůd se sklízí v půlce zrání. Tedy ve chvíli, kdy jsou malé, sladké, ale zároveň už i jemně štiplavé. Používají se celé a to nejčastěji k zavařování; pro většinu populace jsou tedy známé jako nakládané cibulky ve sklenici.  

Bílé perlové cibule se slupkou
zdroj: specialtyproduce.com

Sladká cibule

Některé kultivary cibule červené, žluté a bílé, se nadále šlechtí do odrůd tzv. sladkých cibulí. Jejich popularita strmě stoupá, oproti nešlechtěným odrůdám jsou totiž extrémně sladké. Z toho důvodu je není třeba vařit a konzumují se především syrové.

Nejznámější odrůdy sladké cibule: žlutá Vidalia, červená Bermuda, bílá White Granex

Dělení cibule podle délky dne

K vytvoření samotných cibulí, potřebují rostliny určitý interval denního světla. Odrůdy krátkodenní vyžadují den dlouhý 10-12 hodin, dlouhodenní 14-16 hodin.

 červená (fialová)žlutá (hnědá)bílá
odrůdy krátkého dneBermuda,
Red Burgundy
Vidalia,
Yellow Granex,
Walla Walla
White Granex,
Crystal White Wax
odrůdy dlouhého dneRed Wethersfield,
Tropea
Yellow EbenezerSnow White

Jak skladovat cibuli?

Většina plodin potřebuje ke svému dozrání ethylen. Cibule je však na tento plyn velmi citlivá a při kontaktu s ním začne hnít. Proto ji nikdy neskladujte v blízkosti plodů, které přirozeně samovolně zrají a tím ethylen uvolňují. Jedná se například o jablka, hrušky, banány, avokádo, mango, broskve, švestky, jahody, rajčata a brambory.

Cibule se skladuje volně zavěšená, na suchém, chladném a hlavně dostatečně větraném místě, nikdy ne v nádobách ani mikrotenových sáčkách. V ideálním prostředí má trvanlivost až 2 měsíce. Kultivary sladké cibule obsahují mnohem více vody a cukru, což snižuje jejich životnost zhruba na polovinu. Cibuli lze uchovávat i v lednici, ale nebývá to vhodné řešení – nasává vlhkost z ostatních potravin a o to rychleji se kazí.

Použité zdroje

FOODDATA CENTRAL (Onions, red, raw), USDA, fdc.nal.usda.gov, 04. 01. 2020, [citováno: 29. 03. 2022]
FOODDATA CENTRAL (Onions, yellow, raw), USDA, fdc.nal.usda.gov, 04. 01. 2020, [citováno: 29. 03. 2022]
FOODDATA CENTRAL (Onions, white, raw), USDA, fdc.nal.usda.gov, 30. 10. 2020, [citováno: 29. 03. 2022]
Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis, Federica Turati a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 01. 2015, [citováno: 29. 03. 2022]
Onionin A, a sulfur-containing compound isolated from onions, impairs tumor development and lung metastasis by inhibiting the protumoral and immunosuppressive functions of myeloid cells, Yukio Fujiwara a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 11. 2016, [citováno: 29. 03. 2022]
Consumption of Fresh Yellow Onion Ameliorates Hyperglycemia and Insulin Resistance in Breast Cancer Patients During Doxorubicin-Based Chemotherapy: A Randomized Controlled Clinical Trial, Farnaz Jafarpour-Sadegh a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 28. 06. 2016, [citováno: 29. 03. 2022]
The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older, Eric M Matheson a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 01. 07. 2009, [citováno: 29. 03. 2022]
Antibacterial and antioxidant activities of quercetin oxidation products from yellow onion (Allium cepa) skin, Freddy A Ramos a kolektiv, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 17. 05. 2006, [citováno: 29. 03. 2022]
Quercetin, University of Maryland Medical Center, accurateclinic.com, 05. 10. 2015, [citováno: 29. 03. 2022]
Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid, Alexander Victor Anand David a kolektiv, ncbi.nlm.nih.gov, 01. 07. 2016, [citováno: 29. 03. 2022]
Anti-inflammatory potential of Quercetin in COVID-19 treatment, Ali Saeedi-Boroujeni & Mohammad-Reza Mahmoudian-Sani, journal-inflammation.biomedcentral.com, 28. 01. 2021, [citováno: 29. 03. 2022]
Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19), Ruben Manuel Luciano Colunga Biancatelli a kolektiv, frontiersin.org, 19. 06. 2020, [citováno: 29. 03. 2022]
X