Král mezi sýry s nezaměnitelnou chutí a vůní. Přečtěte si jak nejlépe si tuto chuť užít

Jeden z nejznámějších sýrů, který pochází z Itálie a vy si ho můžete vychutnat jak samostatně tak v nejrůznějších pokrmech.

Přečtěte si jakou gorgonzolu si koupit, jak si jí připravit, s čím jí skombinovat a jaké víno k ní koupit, aby váš kulinářský zážitek byl co nejlepší.

Všechny důležité informace naleznete níže v článku!

Co je to gorgonzola?

Gorgonzola, jeden z nejznámějších italských sýrů na světě, pochází z italského města Gorgonzola, které se nachází v regionu Lombardie.

Tento modrý sýr je jednou z italských mléčných specialit, která je známá po celém světě. První zmínky o něm pocházejí už z 9. století. Obecně se datuje do roku 1007, během středověku. I kdyby toto datum nebylo přesné, bylo by velmi užitečné pochopit, že tato specialita má tisíciletou tradici.

Gorgonzola se vyrábí speciální technikou, která vyvolává tvorbu jedlých plísní a tyto plísně silně ovlivňují jeho chuť a vzhled, který se vyznačuje typickými zeleno-modrými pruhy.

Gorgonzola se vyrábí ve dvou provedeních sladká (jemný a krémový) a pikantní (tvrdší a lehce drobivá), ten je i více kořeněný.

Plísňový italský sýr plný chuti položený na dřevěném prkénku.
Zdroj: murrayscheese.com

Co je to „modrý sýr“?

Modré sýry se vyrábějí zvláštní technikou, která vyvolává množení určitého typu jedlých plísní. Tyto plísně dodávají produktu nejen velmi zvláštní chuť, ale také typické zeleno-modré pruhování.
Některé z nejznámějších modrých sýrů na světě jsou italský ‚Gonrgonzola‘, francouzský ‚Roquefort‘ a anglický ‚Blue Stilton‘.

Z čeho se gorgonzola vyrábí?

Při výrobě gorgonzoly se jako výchozí surovina používá pasterizované kravské mléko, poté se do něj přidává charakteristická plísňová kultura a syřidla s kvasnicemi. Sýr musí dostatečně uzrát, a to alespoň 50 – 80 dní,  aby v něm mohly samovolně vznikat otvory, v nichž se posléze tvoří plíseň.

Jak gorgonzola chutná?

Slámově bílý sýr s typicky modrou plísní. Má krémovou a vláčnou strukturu s výraznou a pro něj typickou chutí a nezaměnitelnou vůní.

Výrobní proces modrého plísňového sýru.
Zdroj: cooksillustrated.com

Druhy gorgonzoly

Takzvaná dolce neboli sladká gorgonzola zraje dva měsíce. Má sladkou, máslovou chuť, jemnou a mléčnou vůni a jemnou, krémovou, roztíratelnou texturu. Barva plísňových pruhů je výrazně modrá.

Piccante neboli pikantní gorgonzola, která má silnou, ostrou chuť, štiplavou a kořenitou vůni a drobivou texturu. Zraje 3 měsíce nebo déle a barva pruhů se blíží modrozelené .

Rozdílné pikantní a sladká gorgonzola servírované na talířcích s křupavým pečivem
Zdroj: intensegourmet.com

Nutriční hodnoty gorgonzoly (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
314 kcal0 g 0 g 27 g6, 1 g
20 g

0 g
1, 6 g

Na co gorgonzolu použít?

Vaření s gorgonzolou je velmi oblíbené, a protože se jedná o sýr, který má tendenci se docela hladce roztavit. Díky tomu je ideální pro přípravu sýrových omáček nebo jednoduše rozdrobení na těstoviny, rizoto nebo jako polevu na pizzu. Grilovaný steak s omáčkou gorgonzola je také klasické párování.

Recepty s gorgonzolou

Jednohubky z gorgonzoly, parmské šunky a tymiánu
Palačinky se špenátem a gorgonzolou (připravte si palačinky naslano podle těchto receptů)
Zapečené brokolice s gorgonzolou, šunkou a sázeným vejcem
Kachní salát s dresinkem z modrého sýra
Pečený steak s tykví, gorgonzolou a šalvějí
Pizza čtyři druhy sýra (vyzkoušejte tyto nejlepší recepty na domácí pizzu)
Cannelloni plněné gorgonzolou a ricottou
Zapečené gorgonzolové ravioli
Čerstvé farfalle se špenátem, gorgonzolou a vlašskými ořechy
Slaný koláč s parmskou šunkou, červenou cibulí a gorgonzolou
Rizoto z gorgonzoly a piniových oříšků s pečenými cherry rajčaty (připravte si toto krémové rizoto)
Ořechové rizoto s gorgonzolou
Špagety s gorgonzolovou omáčkou a čekankou (zkuste to s tímto receptem se špagetami)
Nejrůznější recepty s gorgonzolou.
Zdroj: Befunky.com

S čím gorgonzolu kombinovat?

Víno

Pikantní gorgonzola nejlépe pasuje k vyzrálým červeným vínům: Barolo, Barbaresco, Carema, Gattinara, Gemme, Brunello di Montalcino, Cabernet atd.

Obecně se také doporučuje sladit ji se sladkými víny: muškátové víno nebo Gambellara Recioto a Ramandolo.

Sladká gorgonzola se lépe hodí k jemným červeným a/nebo bílým vínům.

Mezi bílými víny se výborně hodí Ryzlink rýnský, Pinot Bianco, Orvieto Classico, suchá Malvasia a Gavi.

Mezi růžovými víny: Chiaretto del Garda a Lagrein Kretzer.

A červená vína: Valtellina superiore, Sassella, Dolcetto, Teroldego, Merlot del Triveneto, Sangiovese di Romagna atd.

Pokrmy

Klasické je sladění se sýrem mascarpone a vlašskými ořechy.

Pro každé roční období se hodí: syrová zelenina (celer, cherry rajčátka, paprika, ředkvičky) nebo do salátů po přípravě jemné zálivkové omáčky.

Můžete jí sladit s vařenou zeleninou (brambory, dýně, brokolice a cuketa).

Pikantní sýr gorgonzola se hodí zejména k čerstvému ​​ovoci (fíky, hrušky, jablka, kiwi, jahody) nebo sušenému ovoci, ale hlavně k džemům a marmeládám, míchanému ovoci nebo nebo fíkovému chutney a zeleninovým omáčkám (omáčka z červené cibule).

Nakonec vše dolaďte medem, nejlépe akátovým nebo jarním květovým medem.

Obložená mísa se sýrem gorgonzola a ovocem.
Zdroj: i.pinimg.com

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýruKalorieTukBílkoviny
Gorgonzola1344 kJ27 g20 g
Camembert1213 kJ24 g18 g
Mascarpone1 463 kJ36 g6 g
Balkánský sýr976 kJ20 g11 g
Mozarella947 kJ17 g18 g
Cottage497 kJ7 g11 g

Rozdíl: gorgonzola vs. niva

Hlavní rozdíl mezi nivou a gorgonzolou je ten, že gorgonzola má jemnější chuť a měkčí strukturu než niva.

Niva může být vyrobena z kravského, kozího nebo ovčího mléka, zatímco gorgonzola je vyrobena pouze z kravského mléka.

Bloček nivy na potravinářském papíru.
Zdroj: food.ndtv.com

Skladování gorgonzoly

Chcete-li si gorgonzolu uložit, zabalte jí do voskového papíru nebo potravinářské fólie a uložte jí do chladničky. Při tomto skladování sýr gorgonzola vydrží 3 až 4 týdny.

Pokud ji podáváte jako součást sýrového talíře, nezapomeňte ji před podáváním vyjmout z lednice a nechat alespoň hodinu ohřát na pokojovou teplotu.

Použité zdroje

Gorgonzola cheese: history, info, interesting facts, THE MOST TRADITIONAL PRODUCERS, Food Cukture, [citováno: 09. 04. 2022]
Gorgonzola Cheese, Danilo Alfaro , The Spruce Eats, 05. 05. 2021, [citováno: 09. 04. 2022]
Match with…, Consortium for the Protection of the Gorgonzola Cheese, Gorgonzola, [citováno: 09. 04. 2022]
What is the Difference Between Blue Cheese and Gorgonzola, Hasa, EPEEDIA, 02. 06. 2021, [citováno: 09. 04. 2022]
X