Halloumi, kyperský zázrak, který si můžou vychutnat všichni, včetně vegetariánů!

Sýr halloumi se v posledních několika letech stal hitem v českých kuchyních!

Přečtěte si proč je tak oblíbený, jakou má chuť a jakými možnými způsoby si ho můžete připravit, abyste si ho mohli vychutnat snad na milión způsobů!

Zkuste ho syrový, pečený, grilovaný nebo smažený. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat!

Co je to halloumi?

Jedná se o sýr tradičně vyráběný z kozího a/nebo ovčího mléka (a někdy také z mléka kravského) na východě ostrova Kypr.

Svou texturou je podobný mozzarelle. Je bílý, polotvrdý, nevyzrálý, uchovávaný ve slaném nálevu a jeho chuť je kyselá a slaná.

Když se ho rozhodnete konzumovat, bez jakékoliv tepelné úpravy, ucítíte jeho slanost, společně s gumovou texturou. Jakmile ho budete péct na pánvi nebo grilu, stane se zvenčí krásně křupavým a uvnitř se jemně rozpustí.

Bloček lahodného sýra s pevnou texturou nakrájený na plátky.
Zdroj: mcleansfoods.com

Jak se sýr halloumi vyrábí?

K zahřátému ovčímu, kravskému nebo kozímu mléku se přidává syřidlo, aby došlo k jeho srážení. Vzniklá sýřenina se nakrájí, syrovátka se scedí a sýřenina se nechá ztuhnout a vtlačí se do forem.

Sýr je poté pošírován a poté se osolí (a tradičně se posype mátou). Může se ihned, nejdéle do tří dnů konzumovat, jinak se ukládá do slaného nálevu, který ho zakonzervuje až na několik měsíců.

Jak halloumi chutná?

Když je sýr vyroben tradičním způsobem s použitím kozího a ovčího mléka, má lehce štiplavou a slanou chuť s gumovou strukturou.

Halloumi Cheese Production
Výrobní proces kyperského sýra
Zdroj: UZERMAK A.Ş.

Zdravotní benefity

  • Bohatý na bílkoviny – obsahuje 7 gramů bílkovin na 30 g sýra
  • Podporuje zdraví kostí – má vysoký obsah vápníku, mikro živiny, která je důležitá pro zdravé kosti
  • Prevence proti cukrovce – stejně jako další mléčné výrobky, může chránit před cukrovkou 2. typu

Nevýhody

  • Tento sýr má vysoký obsah sodíku, což není ideální pro lidi s vysokým krevním tlakem, kteří by si příjem soli měli hlídat
  • Má také vysoký obsah nasycených tuků, což je typ tuku, který může přispívat ke zvýšení hladiny špatného cholesterolu, když je konzumován ve velkém množství

Nutriční hodnoty halloumi (na 28 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
90 kcal1 g1 g7 g4 g7 g0 g350 mg
Syrový sýr nakrájený na stejně velké plátky.
Zdroj: united-kingdom.exportersindia.com

Jak sýr halloumi připravit?

  1. Použijte tepelnou úpravu – tento sýr má vysoký bod tání. Teplo změní jeho vnější vrstvu na zlatohnědou a křupavou, zatímco vnitřek se přemění na grilovaný sýr s mazlavou texturou. Opečte ho na pánvi s trochou olivového oleje, nebo ho ugrilujte přímo na grilu.
  2. Použijte olej – stejně jako u opékání ryb, masa nebo zeleniny, halloumi získá křupavou strukturu, když se na pánvi (nebo na grilu) opéká s trochou tuku.
  3. Přidejte ovoce – jemná, kouřová, smetanová sladkost grilovaného sýra se přirozeně hodí k ovoci jako je broskev, hrušky nebo dokonce vodní meloun.
  4. Skladujte ho v chladu – nepoužité plátky sýra vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici s osolenou vodou jeden až dva týdny.

Jak halloumi usmažit?

Sýr nakrájejte na tenké plátky a rychle je usmažte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje. Takto upravený sýr se nejlépe hodí do jakéhokoliv salátu.

Na pánvi usmažený sýr v medové krustě.
Zdroj: cookingwithayeh.com

Jak halloumi upéct v troubě?

Plátky sýra dejte do trouby a pokapejte je olivovým olejem a dochuťte bylinkami nebo kořením. Pečte je asi 10-15 minut na 200 stupňů.

Sýr pečený na plechu s kopu lahodné zeleniny.
Zdroj: easycheesyvegetarian.com

Jak halloumi grilovat?

Vnější stranu potřete olejem a položte ho na gril na přímý oheň. Sýr před grilováním můžete i okořenit, aby dostal šmrnc!

Na venkovním grilu sýr opečený do křupava.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk
Přidejte ho do salátů místo mozzarelly v salátu caprese a rovnou ho použijte v tomto lahodném salátu s melounem a prosciuttem
Ať už je syrový, smažený nebo grilovaný, na Kypru se často podává studeným pivem, vínem nebo kyperskou tequilou
Když je grilovaný nebo smažený, je vynikající pokapaný medem nebo hroznovou melasou pro přidání sladkého prvku. Nebo je posypaný sušeným oreganem a pokapaný citronem pro kyselost
Halloumi si můžete vychutnat na tisíc způsobů, jako jsou omelety, quiche a frittatas, tacos, kari, hamburgery nebo tyto lahodné tortilly
Na Kypru se v letních měsících servíruje syrový ke snídani spolu s melounem nebo se přidává syrové do sendviče s okurkami a rajčaty
Jako strouhaný sýr se perfektně hodí na těstoviny s kuřecím masem a citronovou šťávou. Nebo jím nahraďte kuřecí maso v těchto receptech na těstoviny carbonara
Jako smažený je ideálním doplňkem k vydatnému brunchy s vejci, okurkou, rajčaty a vepřovými klobásami
Použijte ho do dalších jídel jako jsou špízy, saláty, sendviče, kari, panini a pizza. Vyzkoušejte i další vydatné recepty s halloumi sýrem, podle naší receptury
Nejrůznější podoby, jak sýr připravit, aby byl lahodný.
Zdroj: befunky.com

Čím halloumi nahradit?

  • Mozzarella se vyrábí z kravského mléka, ale nenabízí štiplavé podtóny. Svou měkkou, pružnou texturou se kyperskému sýru lehce přibližuje.
  • Paneer je o něco pevnější a pružnější, ale dá se využít ve stejných receptech.
  • Panela je poloměkký bílý sýr z kravského mléka je pevný, pružný a při zahřívání se nerozpustí.
  • Dalšími alternativami jsou řecké sýry jako feta, graviera, kefalograviera a kasseri.
Kolečko sýra nakrájeného na kostičky.
Sýr paneer
Zdroj: healthynibblesandbits.com

Skladování

Pokud sýr zůstane neotevřený, v chladničce vydrží po dobu až jednoho roku.

Po otevření ho v lednici skladujte, ve slaném nálevu ve vzduchotěsné nádobě po dobu až dvou týdnů.

Může se zmrazit?

Halloumi lze také zabalit do plastu nebo fólie a až na tři měsíce zmrazit, aniž by to ovlivnilo jeho strukturu při vaření. Takto vydrží až na 6 měsíců.

Před rozmrazováním ho nechte přes noc rozmrazit v lednici.

Použité zdroje

Halloumi Cheese, Jolinda Hackett, The Spruce Eats, 28. 07. 2021, [citováno: 05. 06. 2022]
All About Halloumi, the Cheese Perfect for the Grill (and So Much More), Irene Matys, All Recipes, 27. 06. 2021, [citováno: 05. 06. 2022]
What Is Halloumi? All You Need to Know, Rachael Link, MS, RD , Health Line, 20. 12. 2021, [citováno: 05. 06. 2022]
Halloumi Cheese Guide: 4 Tips for Cooking With Halloumi, Master Class Stuff, Master Class, [citováno: 05. 06. 2022]
Best halloumi recipes, Olive Magazine, 16. 05. 2022, [citováno: 05. 06. 2022]
X