Zařaďte jackfruit do vašeho jídelníčku. Věděli jste, že to může být i náhrad masa?

Prastaré ovoce jackfruit může být slané i sladké, v závislosti na tom, jak je zralé.

Chcete vědět, jak ho správně připravit?

Jaké jsou jeho zdravotní benefity?

A jak se liší od durianu?

To vše a mnohem více v našem článku!

Co je to vlastně ten jackfruit?

Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) je tropické ovoce pěstované v Asii, Africe a Jižní Americe. V Bangládeši je dokonce národním ovocem. Patří do stejné rodiny jako fíky a moruše. Pod silnou, hrbolatou kůrou je vláknitá dužina, kterou můžete jíst syrovou nebo tepelně upravenou v různých pokrmech.

Jackfruit je největší ovocný plod rostoucí na světě, váží až 18 kg i více, a může dorůst až do délky neuvěřitelného metru. Naštěstí si ho můžete koupit i naporcovaný v sáčku nebo konzervovaný v plechovce. Po celém světě se stále častěji používá jako vegetariánská náhražka masa.

Celý čerstvý jackfruit a polovina jackfruitu.
www.specialtyproduce.com

Jak jackfruit chutná?

Chuť se liší v závislosti na tom, zda se jedná o zralý či nezralý jackfruit. Mladý, nezralý jackfruit je velmi jemný. Jeho neutrální chuť se obvykle dobře hodí k pikantnějším pokrmům – často se používá jako náhrada za trhané vepřové nebo kuřecí maso.

Zralý jackfruit má naopak sladkou chuť. Chuť je podobná jinému tropickému ovoci jako je mango nebo ananas a skvěle se hodí do smoothies.

Zdravotní benefity a vedlejší účinky konzumace jackfruitu

Kromě toho, že jackfruit obsahuje typickou směs vitamínů a minerálů, které najdete ve většině jakéhokoli ovoce, je skvělým zdrojem hořčíku, vitamínu B6 a antioxidantů. Vzhledem k tomu, že má při vaření masovou strukturu, můžete jím jednoduše nahradit v mnoha receptech maso, i když je důležité si uvědomit, že jackfruit nemá zvlášť vysoký obsah bílkovin, který je i nižší než u jiných alternativ masa jako je například tofu. Výhodou však je, že na rozdíl od živočišných zdrojů bílkovin neobsahuje jackfruit žádné nasycené tuky ani cholesterol,málo sodíku a také nízký obsah kalorií. Pravidelná konzumace jackfruitu pomáhá posílit imunitu a antioxidanty, které jackfruit obsahuje, zase pomáhají v boji proti rakovině, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, napomáhají v prevenci osteoporózy a zlepšují trávení.

Jackfruit však není bezpečný pro všechny. Měli by se mu vyhnout jedinci s alergií na latex nebo pyl břízy. Obě tyto alergie mohou mít totiž zkříženou reakci s jackfruitem. Jackfruit také obsahuje hodně draslíku, který může být škodlivý pro lidi s chronickým onemocněním ledvin nebo akutním selháním ledvin.   

Nutriční hodnoty jackfruitu

V následující tabulce se podívejte nutriční hodnoty čerstvého jackfruitu ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyJackfruit
(100 g)
Energie95 kcal
Tuky0.6 g
Sacharidy23 g
Cukry19 g
Vláknina1.5 g
Bílkoviny1.7 g

Vitamíny a minerály v jackfruitu

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvého jackfruitu  obsahuje.

Vitamíny a minerályJackfruit
(100 g)
% doporučené denní dávky
Vitamín A5.00 mcg1 %
Vitamín B10.105 mg9 %
Vitamín B20.055 mg4 %
Vitamín B30.920 mg6 %
Vitamín B50.235 mg5 %
Vitamín B60.329 mg19 %
Vitamín B924.00 mcg6 %
Vitamín C13.7 mg15 %
Vitamín E0.34 mg2 %
Vápník24.00 mg2 %
Měď0.08 mg9 %
Železo0.23 mg1 %
Horčík29.00 mg7 %
Mangan0.043 mg2 %
Fosfor21.00 mg2 %
Draslík448.00 mg10 %
Sodík2.00 mg2 %
Zinek0.13 mg1 %

Kde jackfruit koupit a jak ho skladovat?

Čerstvý jackfruit u nás nejsnáze koupíte v pražské tržnici Sapa. Zpracovaný (sušený nebo naložený v konzervě) prodávají v obchodech s asijskými potravinami či ho seženete online. Pokud chcete jackfruit jako náhražku masa, nezapomeňte hledat konzervu, která bude označena jako zelený či mladý jackfruit.

Pokud si pořídíte čerstvý jackfruit, nechte ho chvíli dozrát, pokud ještě není. Pokud si ho chcete vychutnat ještě nezralý, co nejrychleji ho zpracujte a případně zamrazte. Nakrájený, zralý jackfruit lze skladovat v plastovém sáčku v chladničce po dobu asi jednoho týdne nebo v mrazáku po dobu až jednoho měsíce.

Jak jackfruit využít v kuchyni?

Když je jackfruit nezralý, má neutrální chuť, která se dobře hodí ke slaným pokrmům. Můžete ho použít například do vegetariánského kari nebo místo tofu či cizrny. Nejlépe ale chutná v sendviči, kde skvěle napodobí trhané vepřové nebo kuřecí maso. Přidejte ho také do tacos, burritos, omelet či ke smaženým hranolkům. Kořeněný jackfruit je skvělý do polévek či dušených masových směsí.

Inspirujte se našimi luxusními recepty na bezmasé obědy, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni.

Zralý jackfruit se pro změnu více hodí jako svačina nebo se přidává do sladkých jídel. Skvěle chutná například ve smoothie, smíchaný s jogurtem nebo ho přideje do zmrzliny.

Nejjednodušší způsob, jak připravit jackfruit, je koupit si ho již připravený. Pokud se na to však cítíte a podařilo se vám sehnat čerstvý jackfruit, vyhrňte si rukávy a pojďme na to! Začněte tím, že rozříznete jackfruit napůl a rukama odstraníte lusky a semínka. Lusky jackfruitu lze konzumovat syrové nebo vařené. Zkuste je smažit na pánvi nebo je hodit do pomalého hrnce s pikantní omáčkou. Semínka si můžete opražit na pánvi a poté přidat do salátu, smoothie, hummusu nebo je konzumovat jen tak samotné. Vnitřek jackfruitu může být pěkně lepkavý, takže se vám budou hodit rukavice. Odborníci také doporučují před řezáním jackfruitu naolejovat nůž a pracovní plochu.

Rozkrojený jackfruit a mistička s nakrájeným jackfruitem s vedle položeným nožem.
www.meticulousbplans.com

Pokud se rozhodnete pro připravený jackfruit, bude s největší pravděpodobností dodáván v plechovce nebo sáčku.

Jak si uvařit konzervovaný jackfruit?

  1. Vezměte konzervovaný nezralý jackfruit ve vodě nebo slaném nálevu.
  2. Sceďte tekutinu.
  3. Pokud jste se rozhodli pro verzi ve slaném nálevu, pořádně opláchněte kousky pod tekoucí vodou, protože mohou mít nepříjemnou chuť.
  4. Poté kousky prsty od sebe odtáhněte, aby měl jackfruit texturu jako trhané vepřové, kuřecí nebo hovězí maso.
  5. Protože je nezralé, ovoce může mít tvrdší části.
  6. Doporučujeme je přidat do mixéru nebo kuchyňského robotu, abyste je nasekali, než je přidáte do směsi drceného jackfruitu.
  7. Nakrájený jackfruit důkladně propláchněte ve studené vodě, abyste odstranili všechny stopy nálevu.
  8. Přidejte nasekaný jackfruit do neosolené vroucí vody a vařte alespoň 10 minut, aby změkl.
  9. Po dokončení znovu důkladně opláchněte (chcete odstranit veškerou přetrvávající chuť nálevu
  10. Sceďte a osušte čistou utěrkou.
  11. Nyní máte svou základní směs jackfruitů. Zde můžete být kreativní a upravit si svůj jackfruit podle svého vkusu.

Například jackfruit smíchejte s BBQ kořením a orestujte. Poté přidejte trochu grilovací omáčky a podávejte v houskách s veganským salátem. Případně jej smíchejte s mexickým kořením, rajčatovým protlakem a čerstvým koriandrem a vytvořte náplň do fajitas, tacos, burritos, quesadillas nebo nachos. Možností je spoustu. Další jednoduchou marinádu lze vyrobit smícháním olivového oleje, citronové šťávy, bílého octa, medu, česneku a bylinek. Nastrouhaný jackfruit potřete takto vzniklou marinádou a dejte vychladit do lednice na minimálně 30 minut (až 6 hodin pro intenzivnější chuť).

Nyní ho můžete:

  • rozprostřít na pekáč a péct asi 25 minut
  • opéct na pánvi s kouřovou BBQ omáčkou
  • za stálého míchání osmažit
  • přidat do pomalého hrnce spolu s další zeleninou a luštěninami
Trhaný jackfruit servírovaný na talíři s kukuřicí, fazolemi a čerstvými bylinkami.
www.karissasvegankitchen.com

Další tipy, jak použít jackfruit

  • Nastrouhaný marinovaný jackfruit lehce osmažte na troše oleje, dokud nezhnědne a poté ho přidejte na pizzu spolu s rozpůlenými cherry rajčátky, sýrem, nakrájenými olivami, rukolou a trochou balsamikového octa..
  • Smažte jackfruit spolu s cibulí, česnekem a kořením po dobu několika minut. Přidejte scezené fazole, rajčata, bobkový list a zeleninový vývar a vařte asi 20 minut.
  • Nastrouhaný jackfruit můžete rozmačkat spolu s najemno nakrájenou jarní cibulkou, fazolemi cannellini, vařeným batátem, bylinkami a trochou hladké mouky a poté vytvarovat placičku. Smažíme z každé strany 3 minuty a poté podáváme se zeleným salátem.
  • Orestujte cibuli, česnek, koření, zeleninu a nakrájená rajčata, poté do hrnce přidejte nastrouhaný jackfruit a vařte 20 minut do měkka. Nezapomeňte jackfruit předem marinovat ve svém oblíbeném koření – garam masala, římský kmín, koriandr, kurkuma a kari – vše funguje a dodává jackfruitu dobrou barvu.

Vyzkoušejte také některý z našich receptů na bezmasý vegetariánský guláš. Je to delikatesa!

Pěstování jackfruitu

Jackfruit roste na tropickém stromě zvaném chlebovník různolistý z čeledi morušovníkovitých. Může dosahovat výšky až 24,5 metru a dokáže produkovat 100 až 200 jackfruitů ročně. Nejčastěji se pěstuje v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Číně, Malajsii, na Filipínách, v Austrálii, Keni, Ugandě a na Mauriciu. Lze ho také nalézt v Brazílii, na Jamajce, na Bahamách, na jižní Floridě a na Havaji.

V našich podmínkách můžete chlebovník různolistý pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu.

Jackfruity rostoucí na stromě.
www.vegefuture.com

Jaký je rozdíl mezi jackfruitem a durianem?

Jackfruit i durian mají oba zelenou, tvrdou slupku, pod kterou se skrývá žlutá až oranžová jedlá dužina. Oba také obsahují několik semen, která jsou pod dužinou skrytá. Rostou na středně velkých až velkých stromech, které se běžně vyskytují v tropických oblastech. Tím ale jejich podobnost končí. Jak se tedy od sebe liší? Podívejte se do následující tabulky.

CharakteristikaJackfruitDurian
VzhledJe větší než durian a jeho slupka má hroty, které jsou malé a neškodné.Je menší než jackfruit a má tvrdou, ostnatou slupku, která vás může zranit.
SezónaLze je sklízet až 2x ročně.Sklizeň probíhá 1x ročně.
Chuť a texturaSladká a poněkud křupavá.Sladká, krémová a jemnější.
VůněVýrazně sladká, někdo ji popisuje podobnou žvýkačce s banánem nebo ananasem s trochou shnilé cibule.Bývá přirovnávána k páchnoucím ponožkám, odpadním vodám, zkaženým vejcím nebo terpentýnu.
Koláž ze dvou obrázků - na prvním je rozkrojený jackfruit a na druhém duriany.
www.izzycooking.com

Použité zdroje

What Is Jackfruit — and Is it Healthy?, www.health.clevelandclinic.org, 11. 12. 2020, [citováno: 16. 06. 2022]
What Is Jackfruit?, Carrie Madormo, www.tasteofhome.com, 04. 06. 2021, [citováno: 16. 06. 2022]
What is Jackfruit?, www.loveandlemons.com, [citováno: 16. 06. 2022]
What is jackfruit and how to cook it, MONAZ DUMASIA, www.goodhousekeeping.com, 17. 01. 2020, [citováno: 16. 06. 2022]
Guide to cooking with jackfruit, www.hollandandbarrett.com, [citováno: 16. 06. 2022]
What Is Jackfruit? Here's What You Should Know, Anna Davies and Betty Gold, www.realsimple.com, [citováno: 16. 06. 2022]
What Is Jackfruit?, Darlene Schmidt, www.thespruceeats.com, 26. 07. 2021, [citováno: 16. 06. 2022]
What is jackfruit? Benefits, how to cook and eat jackfruit recipes, Frances Largeman-Roth, www.today.com, 28. 01. 2021, [citováno: 16. 06. 2022]
Jackfruit, raw, www.nutritionvalue.org, [citováno: 16. 06. 2022]
Jackfruit Tree Info: Tips For Growing Jackfruit Trees, Amy Grant, www.gardeningknowhow.com, 28. 09. 2021, [citováno: 16. 06. 2022]
Jackfruit vs durian: the fruit, the taste and the smell, www.localiseasia.com, 11. 09. 2021, [citováno: 16. 06. 2022]
Jackfruit vs. Durian: What’s the Difference?, Erin Marissa Russell, www.gardeningchannel.com, [citováno: 16. 06. 2022]
X