Klouzek je rozšířená jedlá houba, která stojí za to! Zjistěte o něm co nejvíc

Jestli jste milovníci procházek po lese a chtěli byste začít se sbíráním hub, tak neváhejte a přečtěte si tento článek!

V něm se dozvíte veškeré potřebné informace o klouzku! Zjistíte jaké jsou jeh druhy, jaké charakteristiky pro něj platí a kde ho najdete.

Zároveň nepřijdete ani o postup jak ho očistit a následně zpracovat a použít!

Co je to klouzek?

Patří mezi nejrozšířenější letní a podzimní houby, které můžeme v lese nasbírat. Je pro něj typické, že za mokrého počasí je jeho klobouk velmi slizký, což vedlo i k jeho názvu.

Tato jedlá houba je nejčastěji k vidění ve velkých shlucích u cest v borových lesích. Dalším typickým znakem je, že na jeho noze se nachází prstenec, který je u mladých hub bílý později se zbarvuje do tmavších odstínů.  

Tento druh houby si dobře poradí v chladných podnebích a je velmi běžný například ve Skandinávii, ale vyskytuje se i ve zbytku Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Houba s typickým slizkým kloboukem a žlutými póry.
Zdroj: mykoweb.com

Jak vypadá klouzek (obecná charakteristika):

  • Rostou pod jehličnany
  • Mají slizký klobouk (zejména v období dešťů a vlhka)
  • Žilnaté tečkování na noze
  • Póry jsou často uspořádány do kruhu
  • Závoj, který tvoří prsten nebo tkáň visící na okraji klobouku
  • Jako obecné pravidlo pro identifikaci platí, že by houba měla splňovat alespoň 3 z výše uvedených vlastností
  • Všechny druhy klouzků jsou jedlé

Jak poznat jednotlivé druhy klouzků?

Klouzek obecný (borový)

  1. Najdeme ho pohromadě ve velkých rodinách
  2. Jeho klobouk je při suchém počasí lesklý, když je mokro tak slizký
  3. Klobouk má hnědou až červenohnědou barvu
  4. Jeho póry se zbarvují do odstínů žluté
  5. Jeho noha je v mladém věku bílá a časem se může zbarvit až do hnědofialové a je na něm umístěn výrazný prstenec
  6. Houba, díky svému měkkému masu se nejlépe hodí do houbových směsí nebo masových směsí
Houba s velkým kloboukem, ležící na jehličí vedle šišky.
Zdroj: funghiitaliani.it

Klouzek strakoš (hřib strakoš)           

  1. Někdy označován jako hřib strakoš
  2. Vyhovují mu kyselé půdu v okolí rašelinišť
  3. Klobouk je šupinatý a zbarvuje so do odstínů olivové
  4. Póry jsou drobné a šedožluté
  5. Pokud houbu rozřízneme, dřeň se bude zbarvovat lehce do modra
  6. Jedná se o jedlou houbu, která se používá do nálevů
Malá houba v na mokrém mechu vytržená i s celou nohou.
Zdroj: wikigrib.ru

Klouzek sličný (modřínový)

  1. Najdeme ho jak v jehličnatých tak smíšených lesích a nejčastěji vyrůstá u modřínů
  2. Klobouk je typicky slizký se žlutou až okrovou barvou
  3. Prstenec je nepatrný špinavě bílý
  4. Póry se zbarvují do žlutých odstínů a po stlačení mění barvu do růžova
  5. Když se houba rozkrojí, třeň se nepatrně začne zabarvovat do růžova
  6. Jedná se jedlou houbu, která se hodí do zeleninových směsí
Houba nalezená pod modřínem otočená póry směrem k fotografovi.
Zdroj: flic.kr

Klouzek žlutavý          

  1. Nejlépe se mu daří ve vlhkém prostředí a na podmáčených půdách
  2. Klobouk je žlutý s nádechem olivově zelené barvy
  3. Póry jsou žluté, okrové a po stlačení začnou hnědnout
  4. Na noze najdeme rezavý prstenec, který bývá slizký
  5. Po rozříznutí dřeň nemění barvu a zůstává špinavě žlutá někdy světle hnědá
  6. Jeho chuť je jemně nakyslá a vůně ovocná, proto se nejčastěji upravuje dušením a přidává se do salátů
Houba s velmi tenkou nohou položená na vlhkém jehličí.
Zdroj: boletes.wpamushroomclub.org

Klouzek kravský         

  1. Tato houba má ráda vlhká a mokrá místa poblíž rašelinišť
  2. Jeho klobouk se zabarvuje do žluté až okrové barvy a je lesklý
  3. Póry jsou šedožluté a po stisknutí tmavnou
  4. Po rozříznutí nemění barvu a zůstává krémová
  5. Jedná se o jedlou houbu a pro svou nevýraznou chuť i vůni se hodí ke kořeněným pokrmům
Malá houba rostoucí ve shluku s dalšími malinkatými houbami.
Zdroj: ultimate-mushroom.com

Klouzek douglaskový 

  1. Klobouk má u mladé houby žlutobílou barvu, později ji mění až do rezavé
  2. Póry mají nejdříve žlutou, později také získávají nádech rezavé
  3.  Noha bývá pokrytá hnědými tečkami a je na ní umístěn výrazný prstenec
  4. Po rozříznutí dužina zůstává bělavá
  5. Je to lahodná jedlá houba s lehkou nakyslou chutí
Nenápadné houby vyrůstající spolu ve shluku.
Zdroj: boletes.wpamushroomclub.org

Klouzek zrnitý

  1. Najdeme ho zejména při borovicích
  2. Klobouk je za suchého počasí lesklý, hladký a za mokra opět slizký a lepkavý
  3. Barva klobouku se různí, ale nejčastěji je okrová, někdy narůžovělá nebo načervenalá
  4. Póry jsou žluté
  5. Po rozříznutí dužina barvu nemění a zůstává bělavá
  6. Jedná se o výbornou jedlou houbu
Houba s velkým kloboukem a výraznými póry.
Zdroj: thewildfoodhuntress.com.au

Klouzek peprný (hřib peprný)

  1. Bývá také označován jako hřib peprný
  2. Je to rozšířená houba, která roste jak v jehličnatých, tak listnatých lesích
  3. Jeho klobouk je za vlhkého počasí lepivý a zabarvuje se do hnědé až hnědo oranžové barvy
  4. Póry se zabarvují do skořicově hnědé a někdy až rezavé barvy
  5. Dužina je měkká, krémová a po rozříznutí nemění barvu
  6. Houba se zpracovává do podoby sypkého koření a používá se k dochucování houbových pokrmů
Malá nenápadná houba ležící v lese.
Zdroj: botanichka.ru

Zdravotní benefity klouzků

Obsahuje antioxidanty

Klouzky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, zejména selenu. Pomáhají v boji proti poškození buněk, předcházejí rakovině a pomáhají posílit váš imunitní systém.

Snižuje hladinu cholesterolu a cukru

Tento druh hub má velmi málo cholesterolu a také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu ve vašem těle. Obsahuje beta-glukan, druh rozpustné vlákniny, která je zodpovědná za snižování hladiny cholesterolu a také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, čímž snižuje riziko cukrovky 2. typu.

Podporuje zdraví srdce

Obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Obsahuje také vitamín C, který je také dobrý pro srdce.

Bohatý zdroj vitamínu D

Houba je dobrým zdrojem vitamínu D, který posiluje kosti a snižuje riziko virových onemocnění.

Jak klouzky očistit?

  • Klouzky, stejně jako ostatní houby je potřeba ihned očistit a zpracovat. Houby obecně velmi rychle podléhají zkáze.
  • Jako první je potřeba odříznout spodní část nohy, pokud jste to neudělali již venku. V této části se nachází nejvíce nečistot, červů a hmyzu.
  • Klobouk houby by měl být kompaktní a pevný. Vždy z něj sloupněte hnědou slupku.
  • Z pod klobouku odstraňte i póry. Jestli v ruce držíte mladou houbu, póry na klobouku nechte tak jak jsou.
  • Očištěnu houbu namočte pár hodin do slané vody a pak je dobře opláchněte.
  • Použijte asi 1 polévkovou lžíci soli na šálek vody.
  • Kluzáky můžete takto ihned zpracovat, nebo je vysušit a uložit k pozdějšímu použití.
Zdroj: Forager|Chef

Jak klouzky usušit?

  1. Houby očistěte a nakrájejte
  2. Klobouk krájejte včetně pórů
  3. Nastavte si sušičku nebo troubu na 40 stupňů
  4. Sušící proces zabere dost času a je třeba s tím počítat
  5. Houby sušte minimálně 24 hodin
  6. Poté je uložte do vzduchotěsné nádoby na tmavé místo

Vysušené klouzky lze později použít do polévek. Polévkám dodají příjemnou zemitou chuť a skvěle nahradí masový i zeleninový bujón.

Usušené kousky hub ve skleněné nádobě a houbový prášek.
Zdroj: foragerchef.com

Jak namočené klouzky připravit?

  1. Houby nesušte
  2. Pánev rozpalte na maximum a namočené houby do ní vhoďte
  3. Smažte je nasucho bez oleje, abyste z něj vyvařili přebytečnou vlhkost

Jak klouzky naložit?

Houby lze také naložit do láku.

  • Klouzky vařte po dobu 15 minut
  • Poté je zalijte kyselým lákem například z kyselých okurek (nebo si přečtěte tyto recepty o nakládání hub a připravte si vlastní lák)
  • Přidejte vybrané koření, bylinky a zeleninu (například kuličky pepře, kopr, cibuli, mrkev … )
  • Houby ve sklenici uložte na pár týdnů do lednice a poté je použijte například od zeleninového salátu nebo na opečený chléb s čerstvým sýrem a petrželkou
Nakrájené houby naložené v láku se zeleninou a bylinkami.
Zdroj: findingfeasts.com.au

Recept na smažené klouzky

Ingredience

  1. 12 malých klouzků (očištěných od nečistot)
  2. 2 vejce (rozšlehaná)
  3. 50 g hladké mouky
  4. 100 g polenty
  5. Olej (na smažení)
  6. Sůl

Postup

  1. Zahřejte olej na 180 stupňů (to poznáte tak, že do něj vhodíte trochu mouky a budete sledovat, jak během 5-10 sekund zhnědne)
  2. Do samostatných misek dejte mouku, rozšlehaná vejce a polentu
  3. Klouzky obalte v mouce, pak vejci a nakonec v polentě
  4. Smažte je 2-3 minuty na oleji, dokud polenta nezíská zlatohnědou barvu
  5. Umístěte je na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného oleje
  6. Posypte solí a podávejte

Použité zdroje

Easy Mushroom Foraging: Slippery Jack (Suillus granulatus), Kirsten Bradley, Milk Wood, [citováno: 27. 05. 2022]
MUSHROOM LOVE, Prahran Market, 04. 05. 2015, [citováno: 27. 05. 2022]
Suillus luteus (L.) Roussel - Slippery Jack, First Nature, [citováno: 27. 05. 2022]
Slippery Jack, Wild Food UK, [citováno: 27. 05. 2022]
Suillus luteus: The Slippery Jack, Michael Kuo, Mushroom Expert, [citováno: 27. 05. 2022]
5 Amazing Health Benefits Of Slippery Jack Mushroom, Collins Nwokolo, Health Guide, [citováno: 27. 05. 2022]
X