Koriandr, bylinka s bohatou historií i chutí! Přečtěte si o jejích výhodách a použití v kuchyni

Citronová a květinová chuť koriandru našla místo v mnoha kuchyních i srdcích po celém světě.

Jeh chuť je velmi netradiční a mnoho lidí jí naopak označuje za nepříjemnou a mýdlovou.

Přečtěte si o této bylince více a zjistěte čím je tak výjimečná, jaké benefity z ní lze čerpat a do jakých pokrmů jí přidat, abyste podpořili vaší imunitu.

Co je to koriandr?

Tímto slovem se buď označuje koření vyrobené z kulatých, žlutohnědých semen rostliny nebo se takto popisuje celá rostliny včetně jejích listů, stonků, semen. Bylinka je příbuzná s petrželí, mrkví a celerem.

Bylinku můžeme najít ve všech zahrádkách po celém světě, včetně Evropy, Asie, Afriky a Ameriky.

O původu rostliny je známo jen málo, ačkoli se obecně předpokládá, že pochází ze Středomoří a částí jihozápadní Evropy. Odborníci se domnívají, že jeho použití sahá až do doby nejméně 5000 let před naším letopočtem.

Bylina byla jednou z prvních, která byla pěstována americkými kolonisty v Massachusetts. A Francouzi v 17. století ho používali k výrobě likéru.

Bylinka položená na misce plné semínek.
Zdroj: healthline.com

Jaký je rozdíl mezi koriandrem a petrželí?

Koriandr i petržel jsou dvě bylinky, které se hojně v kuchyni používají. Vzhledem k jejich vzhledové a chuťové podobnosti mnoho lidí nepozná rozdíl. Ale určité rozdíly najdeme.

Listy petržele jsou jasně zelené barvy, která se používá jako koření v kuchyních v oblasti Středozemního moře, včetně severní Afriky a pobřeží Turecka, odkud bylina pochází. Má rostlinnou a bylinkovou chuť, která lehce připomíná mátu bez mentolu.

Koriandr dodává pokrmům štiplavou chuť, která může připomínat citrusy nebo citronovou trávu zkříženou s příchutí bylinek. Koriandr je svou chutí velmi specifický a mnoho lidí připomíná chuť mýdla nebo mycího prostředku.

Jak chutná koriandr?

Listy koriandru by měly mít osvěžující, kyselou a citrusovou chuť.

Semena, která lze použít celá nebo mletá mají chuť více zemitou, kyselou a lehce nasládlou chuť s jemnými květinovými tóny.

Dvě podobné, ale velmi odlišné bylinky, nakreslené vedle sebe.
koriandr vs. petržel
Zdroj: cleangreensimple.com

Zdravotní účinky koriandru

Tuto bylinku lze využít nejen v kuchyni, také je známá pro své léčivé vlastnosti. Zde je seznam těch nejdůležitějších:

Pomáhá snížit hladinu cukru v krvi

Semena, extrakt a olej z této byliny mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Lidé, kteří mají nízkou hladinu cukru v krvi nebo užívají léky na cukrovku, měli být s jeho konzumací opatrní, protože jeho účinky jsou opravdu silné.

Bohatý na antioxidanty a posiluje imunitu

Bylinka obsahuje několik sloučenin, které zabraňují poškození buněk a potenciálnímu vzniku rakoviny a zpomalují růst buněk rakoviny plic, prostaty, prsu a tlustého střeva.

Podporuje zdraví srdce

Bylinka dokáže snižovat rizikové faktory vedoucí k srdečním onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a hladiny špatného cholesterolu.

Podporuje zdraví mozku

Mnoho mozkových onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy, je spojeno se zánětem. Protizánětlivé vlastnosti koriandru mohou chránit před těmito nemocemi.

Podporuje trávení a zdraví střev

Olej extrahovaný ze semen může urychlit a podpořit zdravé trávení.

Je skvělý do diety

Všechny části rostliny jsou jedlé a dají se jednoduše přidat do vašeho každodenního jídelníčku a tím podpořit zdraví (viz Na co se používá koriandr?)

Extrakt z bylinných semínek.
Zdroj: leannforst.com

Jak koriandr pěstovat?

  • Rostlinu vysaďte na jaře po posledním mrazu nebo na podzim.
  • Nepěstujte jí v letních vedrech, protože rostliny budou uvadat.
  • Nejlepší je vybrat slunné místo, které bylině umožní, aby se sama každé vegetační období obnovovala.  
  • Semena zasaďte do lehké, dobře odvodněné půdy a rozmístěte je 3 až 6 cm od sebe.
  • Během klíčení je důležité udržovat semena ve vlhké půdě, proto nezapomínejte rostliny pravidelně zalévat.
  • Sazenice pravidelně zalévejte po celou dobu vegetačního období.
  • Když bylince naroste stonek a semínka se vysejí, rostlinu ořízněte.
  • Velké listy lze z rostliny odřezávat jednotlivě. U menších listů je odřízněte 1-1/2 až 2 palce nad korunou.
  • Pro sklizení semen z byliny odřízněte hlavičky květů, když rostlina začne hnědnout, a vložte je do papírového sáčku. Sáček se semeny zavěste, dokud rostlina neoschne a semena nevypadají, ty poté můžete skladovat v uzavřených nádobách.
Proces růstu bylinky a jejího kořene.
Zdroj: 24mantra.com

Na co se používá koriandr?

Celá semena lze přidat do pečiva, nakládané zeleniny, pomazánek, pečené zeleniny a vařpokrmům z čočky. Jemná oříšková chuť semínek koriandru funguje nejlépe ve směsích s dalším koření a pomáhá spojit komplexní chutě.

Zahřátím se ze semen uvolní jejich aroma, po kterém je nejlepší semena rozemlít a přidat do těstovin nebo různých těst.

Listy se nejlépe hodí na ozdobu polévky nebo do studených těstovinových salátů, čočky, salsy z čerstvých rajčat nebo asijských jídel s nudlemi.

Čerstvé lístky můžete také rozmixovat na pyré s česnekem, arašídy, kokosovým mlékem a citronovou šťávou a tuto pastu přidat do burrita, salsy nebo marinády.

Koření z koriandru je běžně používanou bylinkou při vaření a často se používá v kombinaci s kmínem a skořicí. Najdete ho v egyptském dukkah a garam masale v kombinaci s kořením, jako je kmín, skořice a fenykl.

Kořeny bylinky se používají jako doplněk k dalším kořením do thajského kari.
Listy bylinky, díky své specifické chuti jsou ideální do mexických sals a guacamole.  
Horké vietnamské pho blanšíruje čerstvé lístky a dodává mu typickou chuť.  
Domácí nakládané okurky, kde slaný nálev se obvykle vyrábí ze směsi vody, octa a soli v kombinaci s kořením, jako je koriandr, kopr a červené papriky. (zkuste i naše recepty na domácí beraní rohy v láku)
Mrkvová polévka je vyrobena ze směsi mrkve, cibule a této bylinky. Zelenina se orestuje, dusí a na konec se rozmixuje na hladkou a krémovou polévku. (připravte si polévku z mrkve podle našich receptur)
Egyptský dukkah je chutná směs opečených ořechů, semínek a koření. Běžné přísady v tomto koření jsou koriandr, sezamová semínka, fenyklová semínka, kmín, ořechy (pistácie, kešu nebo piniové oříšky), sůl a černý pepř.  
Marináda, kterou lze použít ke grilování steaků, kuřete, ryb a zeleniny. Běžná směs koření zahrnuje koriandr, kmín, česnekový prášek, mletý zázvor, skořici, pepř a papriku.  (v tomto článku se přečtěte více o marinování a vychutnejte si maso při letním grilování jako nikdy)
Nápady na recepty, ve kterých lze použít tuto voňavou bylinku.
Zdroj: befunky.com

Čím se dá koriandr nahradit?

Pokud vám docházejí celá semínka koriandru, zkuste je nahradit fenyklem nebo kmínem.

Pokud nemáte k dispozici semínko koriandru, nahraďte ho stejným množstvím kmínu nebo fenyklu nebo jejich kombinací.

Recept na domácí extrakt z koriandru

jak jste si mohli už přečíst nejúčinnější formou pro zlepšení imunity a zdraví vašeho těla je bylinný olej. Abyste nemuseli utrácet peníze, připravili jsme pro vás jednoduchý recept jak si ho vyrobit v pohodlí domova a ušetřit nějakou tu kačku.

Co budeme potřebovat

  • 50 g listů koriandru
  • 25 g plocholisté petrželky
  • 75 ml olivového oleje
  • 75 ml rostlinného oleje

Postup

  • Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
  • Listy koriandru a petržele dejte do cedníku a na 15 sekund ponořte do vroucí vody, vyjměte a ihned je ponořte do misky s vodou naplněnou kostkami ledu.
  • Bylinky sceďte, zabalte do čisté utěrky a jemně osušte.
  • Nakrájejte je nahrubo a vložte do mixéru s olivovým olejem.
  • Mixujte, a poté přidejte rostlinný olej a pokračujte v mixování další 1 minutu při vysoké rychlosti.
  • Rozmixovanou směs nalijte do kávového filtru a nechte jí přes něj několik hodin překapat.
  • Zbylé pyré vyhoďte a olej umístěte až na 2 dny do lednice nebo ho až na 3 týdny zmrazte.
Domácí vyextrahovaný olej z voňavé bylinky.
Zdroj: alifeadjacent.com

Skladování

Chcete-li listy bylinky skladovat, můžete je zmrazit nebo sušit.

Chcete-li listy zmrazit, vložte listy do uzavíratelného sáčku a uložte je do mrazničky.

Jak koriandr usušit?

Chcete-li je usušit, svažte rostlinu do svazku provázkem a zavěste ji na teplé místo a čekejte do jejího úplného vysušení. Poté listy uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby.

Semena a mletý koření skladujte ve vzduchotěsných nádobách mimo dosah světla a tepla.

Čerstvá bylinka dlouho nevydrží a budete jí muset skladovat v lednici. Jednou z metod je jí vložit do​​bezpečně uzavřeného plastového sáčku.

Použité zdroje

What Is Coriander?, Rhonda Parkinson , The Spruce Eats, [citováno: 26. 05. 2022]
8 Surprising Health Benefits of Coriander, Lauren Panoff, MPH, RD, Health Line, [citováno: 26. 05. 2022]
Planting, Growing, and Harvesting Cilantro and Coriander, The Editors, Almanac, [citováno: 26. 05. 2022]
What Is Coriander (Cilantro)? How to Cook With Coriander Seeds and Cilantro Leaves, Master Class Stuff, Master Class, [citováno: 26. 05. 2022]
Parsley VS Coriander – Differences And How To Tell Them Apart, Alexandra and Dragos , Foodiosity, [citováno: 26. 05. 2022]
X