Liška obecná, žlutý diamant kulinářského umění! Naučte se jí bezpečně poznat a fantasticky připravit

Kulinářský skvost, který má přímo fantastickou chuť!

Liška obecná je velmi populární ve všech světových kuchyních a vy si jí díky našemu článku můžete připravit i u vás doma!

Přečtěte si v jakém ročním období í sbírat, jak jí poznat a čemu se raději vyhnout!

Připravili jsme pro vás i jednoduchý recept (protože v jednoduchosti je síla), abyste si mohli vychutnat její perfektní a nezaměnitelnou chuť!

Co je liška obecná za houbu?

Latinsky nese název Cantharellus cibarius a řadíme je mezi jedny z nejoblíbenějších jedlých hub na světě. Jsou známé pro svou jedinečnou chuť a krásný, nezaměnitelný vzhled.

Nejčastěji je nalezněme u kořenů stromů, kde s nimi žijí v symbióze (vzájemně prospěšném vztahu).  Tím je, ale jejich pěstování velmi obtížné až nemožné. Takže většina lišek, dokonce i těch, které najdete na prodej v obchodě, byla nasbírána ve volné přírodě.

Žlutá houba vyrůstající ze země v mechu na slunci.
Zdroj: i.pinimg.com

Obecné informace o jedlých liškách

  • Existuje mnoho druhů, ale mezi nejznámější řadíme takzvanou, lišku zlatou
  • Vzhledem k jejich vztahu ke stromům je najdete růst pouze na zemi, obvykle poblíž nějakého dubu nebo jehličnanu
  • Jsou to houby, které rostou v období od léta do podzimu
  • Lišky obecné (a nejen ty) najdeme jak v Severní Americe a severní Evropě, ale vyskytují se také v Asii, Mexiku a Africe
  • Klobouky jsou obvykle vypouklé, připomínající vázu nebo kalich, s typicky žlutou až žlutooranžovou barvou
  • Jejich nohy jsou hladké, nejsou duté a mají stejnou barvu jako klobouk
  • Má protizánětlivé a antimikrobiální účinky
  • Obsahuje vysoké množství železa, vitamínů C, D 2, beta karoten a dokáže podpořit uvolňování serotoninu (hormonu štěstí) v těle
  • Vysoký obsah karotenu hraje roli v jejich výrazné oranžovožluté barvě

Další druhy lišek (rovněž jedlých):
Liška ametysová – má nafialovělé šupinky na klobouku
Liška Friesova – póry jsou narůžovělé
Liška rezavější – roste pouze pod listnatými stromy

Druhy jedlých hub ze stejné čeledi.
Druhy jedlých lišekZdroj: researchgate.net

Kde lišky najdeme?

Chcete-li je ochutnat, nejjednodušším a nejzdravějším způsobem bude si zajít na procházku do lesa, nebo si je můžete koupit v obchodě.

Lišky preferují vlhkou půdu. Po dešti trvá několik dní, než se objeví, a proto je nejlepší dát jim nejprve nějaký čas, aby vyrostly.

Lišky hledejte v okolí dubů, jehličnanů a ve smíšených lesích.

Při nákupu se ujistěte, že jsou čisté, suché a mají lehkou ovocnou vůni.

Nekupujte je, pokud vypadají staře, mokře, kašovitě nebo odpudivě zapáchají.  

K zakoupení jsou i v sušené podobě. Ty, ale před vlastím použitím musíte re hydratovat.

To uděláte jednoduše jejich namočením do teplé vody, alespoň na 30 minut, nebo pokud vaříte například polévku, tak je přidejte na posledních 10 – 15 minut vaření.  

Pokud se rozhodnete vyrazit pro sběr lišek, dobře si nastudujte jak je správně identifikovat! Existují podobně vyhlížející druhy hub, které nejsou jedlé a způsobují nevolnost.

Jak poznat lišku obecnou?

  • Zlaté lišky se pohybují od 5 – 10 cm na výšku a 2,5 – 10 cm na šířku
  • Jsou světle žluté až tmavě zlatavě žlutooranžové
  • Když jsou mladé, lišky vypadají jako malé zlaté knoflíky
  • Čím jsou starší tak se u nich často vyvine klobouk, který tvarově připomíná misku nebo vázičku
  • Klobouky lišek jsou hladké, bez důlků, vrásčité
  • Noha je masitá a pevná, není dutý a má stejnou barvu jako klobouk
  • Na noze není žádný prstenec a je hladká
  • Dužnina těchto hub je bílá nebo světle žlutá
  • Lišky voní slabou ovocnou vůní, někomu připomínají meruňky
  • Lupeny pod kloboukem mají obecně stejnou jasně zlatou barvu (mezi druhy se barva může lehce lišit)
  • Jak liška stárne, lupeny žábry se začnou vlnit a okraje klobouku také
  • Lišky rostou ze země. Nikdy nerostou na stromech, pařezech nebo jakémkoli druhu dřeva
  • Většina druhů zlatých lišek roste poblíž jehličnanů, ale také rostou poblíž dubů
Několik obrázků lišky z různých pozic.
Obrázky lišky obecné z různých úhlůZdroj: foragedfoodie.blogspot.com

Jak poznat falešnou lišku neboli rusovlásku mluvčí?

  • Tento druh roste ve velkých skupinách s připojenými stonky. Lišky jsou obvykle osamělé nebo v malém trsu (2 – 3 houby)
  • Falešné lišky jsou více oranžovohnědé – okrové než typicky žloutkově žluté
  • Falešná odrůda roste z tlejícího dřeva. Lišky rostou vždy ze země v blízkosti stromů  
  • Falešná houba způsobuje podrážděný žaludek a zažívací potíže
Shluk falešných lišek na kmenu stromu.
Falešná liškaZdroj: offgridweb.com

Jak lišky uvařit?

Omývejte je pouze v případě, že jsou velmi špinavé, protože sami o sobě obsahují hodně vody. Mokré houby se hůře vaří a mohou mít kašovitou strukturu. Nečistoty je nejlepší setřít vlhkým hadříkem.

Jedním z nejlepších způsobů, jak připravit lišky, je lehké soté s olivovým olejem a solí. Nepřipravujte je v těžké omáčce, tím utlumíte a přebijete jejich jemnou chuť.

Lišky obsahují hodně vody, kterou je nejlepší před přidáním koření vyvařit. Vždy je nejprve nasucho orestujete, aby přebytečnou vlhkost uvolnily, poté přidejte olej, česnek nebo jiné koření.

Chuť lišek je často popisována jako ovocná až květinová. Jsou vynikající k masu, rybám nebo jako příloha. Jsou také velmi oblíbené s vejci nebo jako náplň do slaných palačinek.

Krémová polévka s houbou lišky obecné a bylinkami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Recept na lišky na másle

Ingredience

  • 250 g čerstvých lišek
  • 2 lžíce másla
  • 1 šalotka (mletá)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 125 ml šálku smetany ke šlehání

Postup

  • Máslo rozpusťte máslo na pánvi na středně vysokou teplotu
  • Přidejte šalotku a česnek a vařte asi 2 minuty
  • Přidejte houby a vařte asi 5 minut, nebo dokud lehce nezhnědnou
  • Nakonec vlijte smetanu a vařte ještě 2-3 minuty
  • Chcete-li připravit omeletu, odstraňte houby a do zbývající směsi v pánvi přidejte několik rozšlehaných vajec
  • Vařte, dokud okraje nejsou tvrdé, ale střed je stále mírně tekutý, a poté do středu vložte houby
  • Přiklopte a vařte ještě alespoň 1 minutu
  • Nakonec přidejte trochu sýra a citronové šťávy
Divoká houba připravovaná na másle se smetanou.
Zdroj: realtree.com

Jak lišku skladovat?

Lišky v lednici vydrží déle než jiné houby, obvykle až 10 dní.

Pro dlouhodobé skladování je sušte v troubě nebo sušičce při nízké teplotě, dokud nebudou dostatečně křehké, aby se rozlomily napůl.

Použité zdroje

Golden Chanterelle (Girolle), MDC MO , [citováno: 27. 05. 2022]
Sauteed Chanterelle Mushrooms Recipe, Helene Dsouza, Masala Herb, [citováno: 27. 05. 2022]
Chanterelle Mushrooms: Identification, Foraging, and Look-Alikes, Mushroom Appreciation, [citováno: 27. 05. 2022]
X