Muškátový oříšek, lahodné koření, které se používalo jako droga i afrodiziakum. Jak ho použít v kuchyni?

Ve středověku se nosil jako amulet, který měl odvrátit zranění, nemoci i zlé síly.

V Indii a Číně byl považován za silné afrodiziakum.

Muškátový oříšek byl od nepaměti mnohem víc než jen koření.

Naučte se s ním kouzlit v moderní kuchyni.

Jak se vlastně oříšek, který je ve skutečnosti semenem, získává?

Opravdu ho lze použít jako drogu?

Odhalte s námi všechna tajemství tohoto aromatického koření.

Co je muškátový oříšek?

Muškátový oříšek, stejně jako muškátový květ, pochází z tropického stromu jménem muškátovník vonný (Myristica fragrans). Jak již napovídá název, tento strom je charakteristický silnou vůní, která pochází z jeho světle žlutých květů. Plody muškátovníku svým tvarem, barvou i velikostí připomínají meruňky.

Plod muškátovníku vonného ukrývající muškátový oříšek i květ.
zdroj: ariseplus-indonesia.org

Na rozdíl od nich je ale to nejcennější z tohoto plodu ukryto uvnitř, semeno neboli muškátový oříšek a jeho červený míšek neboli muškátový květ. Přesněji řečeno vlastní muškátový oříšek je ukrytý ještě ve skořápce, která se po usušení odstraní. Obě dvě koření patřila již odedávna mezi velmi ceněná a vyhledávaná.

Jak vypadá muškátový oříšek?

Muškátový oříšek tedy není z botanického hlediska ořech, ale jádro pecky dužnatého plodu muškátovníku vonného. Má vejčitý tvar, světle hnědou barvu a jeho povrch je vrásčitý. Velikost se pohybuje obvykle mezi 2 až 4 cm. Uvnitř by měl být celistvý, bez jakýchkoli dutin. K dostání je celý i mletý.

Jak chutná muškátový oříšek?

Toto koření je známé pro svou výraznou chuť i aroma. Jeho chuť je palčivá, lehce nahořklá. Vzhledem ke skutečnosti, že silice jsou poměrně citlivé na vysokou teplotu, je vhodné ho do pokrmů přidávat až těsně před koncem jejich přípravy. Po namletí nebo nastrouhání získá oříšek teplou a aromatickou chuť s tóny hřebíčku.

Muškátový oříšek je typickým podzimním kořením, které se často objevuje v podzimních dezertech a nápojích. Ochutit jím ale můžete i maso, omáčky, ryby, rýži, zeleninu či polévky. V neposlední řadě bývá součástí různých kořenících směsí, jako je perníkové koření nebo mleté kari.

Ve Francii je součástí oblíbené směsi quatre-epices, která obsahuje mletý pepř, muškátový oříšek, hřebíček a zázvor. V Maroku ho společně s kmínem, kardamomem, skořicí, zázvorem, anýzem, hřebíčkem a kurkumou najdeme v kořenící směsi ras el hanout.

Muškátový oříšek celý vs. mletý

Ačkoli se mletý oříšek zdá jako pohodlnější varianta tohoto koření, nejchutnější a nejvoňavější je muškátový oříšek čerstvě namletý či nastrouhaný z celých semen. Z jednoho celého nastrouhaného muškátového oříšku získáte obvykle 2 až 3 čajové lžičky mletého muškátového oříšku.

Dřevěné prkénko s celým a mletým muškátovým oříškem.
zdroj: simplyrecipes.com

Jaký je rozdíl mezi muškátovým oříškem a květem?

Jak muškátový oříšek, tak květ pocházejí z plodu muškátovníku vonného. Zatímco oříšek je jeho jádrem, muškátový květ je usušeným obalem, který se původně nachází okolo skořápky ukrývající jádro. Květ se obvykle suší jen několik málo hodin, zatímco semena, ze kterých se získává muškátový oříšek, se suší po dobu šesti až osmi týdnů. Chuťově i z hlediska použití jsou si obě koření v mnohém podobná.

Porovnání mezi muškátovým oříškem a květem.
zdroj: slofoodgroup.com

Co obsahuje muškátový oříšek?

Toto koření v sobě ukrývá celou řadu cenných látek a rostlinných sloučenin, které mu kromě jeho chuti dodávají i výjimečné účinky. Zajímavé je porovnání nutričních hodnot muškátového oříšku s muškátovým květem. V tabulce je uvedeno porovnání jedné čajové lžičky neboli 1,7 gramu obou koření.

 Muškátový oříšekMuškátový květ  
Energie11,4 kcal8,08 kcal
Voda0,137 g0,139 g
Sacharidy1,08 g0,859 g
Bílkoviny0,128 g0,114 g
Tuky0,799 g0,551 g
Vláknina0,458 g0,343 g

Z hlediska vitamínů najdeme v muškátovém oříšku především vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálních látek obsahuje velké množství mědi, manganu a železa.

 Muškátový oříšekMuškátový květ
Vitamín B10,008 mg0,005 mg
Vitamín B20,001 mg0,008 mg
Vitamín B30,029 mg0,023 mg
Vitamín B60,004 mg0,003 mg
Vitamín C0,066 mg0,357 mg
Draslík7,7 mg7,87 mg
Fosfor4,69 mg1,87 mg
Hořčík4,03 mg2,77 mg
Měď0,023 mg0,042 mg
Vápník4,05 mg4,28 mg
Zinek0,047 mg0,039 mg
Železo0,067 mg0,236 mg

Jak použít muškátový oříšek?

S tímto výrazným aromatickým kořením se setkáme v mnoha asijských i evropských kuchyních. Do pokrmů se vždy používá muškátový oříšek v mleté či strouhané podobě. Vhodnější je nastrouhat ho až těsně před použitím a vzhledu k tomu, že teplotou ztrácí část své chuti a aroma, je vhodné přidávat ho až na závěr přípravy pokrmů.   

Struhadlo na muškátový oříšek.
zdroj: wellnessmunch.com

Důležité je rovněž používat ho jen velmi malé množství. V opačném případě hrozí nejen to, že jeho výrazná chuť a aroma přebijí vše ostatní, ale nadměrné množství muškátového oříšku může způsobit též nevolnost a halucinace.

  • Ve Spojených státech amerických je muškátový oříšek důležitou ingrediencí slavného apple pie. Zkuste ho i vy použít při přípravě jablečných koláčů. Skvěle se v nich snoubí především se skořicí.

  • Máte-li rádi nádivku v různých podobách, nejen tu velikonoční, bez muškátového oříšku se rovněž neobejdete. Využijte ho při přípravě nadívaného kuřete.

  • Oblíbené je přidání muškátového oříšku do rozmanitých receptů na mleté maso. Svou chutí a vůní tak může oživit karbanátky, masové kuličky, sekanou i plněné paprikové lusky.

  • V Itálii se toto koření často využívá při přípravě dušené zeleniny, skvěle se hodí zejména k receptům se špenátem, růžičkovou kapustou, květákem či mangoldem.

  • V neposlední řadě se toto koření používá k ozdobě různých horkých nápojů, jako je cappuccino a vaječný koňak, aby jim dodal chuť a aroma.
Kousek jablečného koláče s muškátovým oříškem.
zdroj: simplyrecipes.com

Čím nahradit muškátový oříšek?

Vzhledem k jeho nevšední chuti není snadné muškátový oříšek v receptech nahradit jiným kořením. Ve velké míře záleží také na konkrétním pokrmu, který připravujete. Obecně se jako možné náhražky muškátového oříšku uvádějí anýz, kmín, hřebíček, skořice, nové koření či zázvor.

Skladování muškátového oříšku

Celý i mletý oříšek je vhodné skladovat ve vzduchotěsné nádobě na suchém a temném místě. Celý muškátový oříšek nám při vhodném skladování může vydržet až čtyři roky.

Muškátový oříšek a zdraví

Ačkoli se toto koření používá spíše pro svou chuť než pro své zdravotní účinky, obsahuje působivou řadu účinných látek, které mohou pomoci předcházet nemocem a podpořit naše zdraví.

  • Antioxidanty – toto koření je bohaté na rostlinné sloučeniny, které v našem těle působí jako antioxidanty a chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Obsahuje velké množství antioxidantů, včetně rostlinných pigmentů, jako jsou kyanidiny, éterických olejů, jako jsou fenylpropanoidy a terpeny, a fenolových sloučenin, včetně kyseliny protokatechové či ferulové.

  • Protizánětlivé vlastnosti – chronický zánět je spojen s mnoha nepříznivými zdravotními stavy, jako jsou srdeční choroby, cukrovka či artritida. Muškátový oříšek je bohatý na protizánětlivé sloučeniny zvané monoterpeny, které mohou pomáhat snižovat záněty v těle a prospívat lidem se zánětlivými onemocněními. V jedné studii byl potkanům aplikován roztok vyvolávající zánět a poté byl některým z nich podán muškátový olej. U potkanů, kteří olej konzumovali, došlo k výraznému snížení zánětu.

  • Antibakteriální vlastnosti – bylo prokázáno, že muškátový oříšek má antibakteriální účinky proti potenciálně škodlivým kmenům bakterií, jako jsou Streptococcus mutans a Aggregatibacter actinomycetemcomitans, které mohou způsobovat zubní kazy a onemocnění dásní. Bylo také zjištěno, že inhibuje růst škodlivých kmenů bakterie E.coli.

  • Zdraví srdce a hladina cukru v krvi – studie na zvířatech ukazují, že užívání muškátového oříšku snižuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů, i hladinu cukru v krvi a funkci slinivky.

  • Trávicí soustava – toto koření ulevuje při zažívacích potížích, jako je nevolnost, žaludeční křeče či vředy. Velmi známé a oceňované jsou jeho protiprůjmové vlastnosti.

  • Zdraví mozku – muškátový oříšek je často spojován s neuroprotektivními vlastnostmi. Studie naznačují, že oleje obsažené v muškátovém oříšku mohou pomoci při prevenci i léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova, Parkinsonova a Huntingtonova choroba.

  • Zdraví jater – vzhledem k tomu, že toto koření je bohaté na myrislignan, může pomáhat při zmírnění poškození jater. Ve studii byl myším podáván thioacetamid, chemická sloučenina, která způsobuje chronická onemocnění jater, jako je fibróza a cirhóza, a byl jim podáván muškátový oříšek. Jeho výtažky mohly pomoci snížit jaterní zánět a také aktivitu volných radikálů v játrech.

  • Nespavost – muškátový oříšek se již po generace doporučuje jako domácí prostředek proti nespavosti. Špetka tohoto koření v teplém mléce údajně vždy pomůže.

  • Antidepresivní účinky – v ajurvédské medicíně je oříšek již dlouho ceněn pro své léčivé vlastnosti, pokud jde o deprese. Studie potvrdily, že extrakt z muškátového oříšku skutečně vykazuje možnou antidepresivní aktivitu. Navíc může mít méně vedlejších účinků než běžné alopatické léky.

  • Zdraví pokožky – v tradiční medicíně se toto koření odedávna používá ke zlepšení vzhledu a zdraví pokožky. Nejčastěji se aplikuje jako pasta smíchaná s vodou nebo medem, například při potížích s akné. Podle výzkumů muškátový oříšek prokázal pozitivní odezvu při léčbě kožních infekcí a zároveň oddaluje předčasné stárnutí způsobené dlouhodobým vystavením ultrafialovému záření.

  • Afrodiziakum – některé studie ukazují, že toto koření může zvyšovat sexuální apetit a výkonnost. Předpokládá se, že tyto účinky jsou způsobeny jeho schopností stimulovat nervový systém spolu s vysokým obsahem účinných rostlinných látek. V tradiční asijské medicíně se toto koření používá též k léčbě sexuálních poruch.

Muškátový oříšek jako droga

Ačkoli muškátový oříšek při konzumaci v malém množství nikterak neškodí, jeho užívání ve vysokých dávkách může způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Obsahuje totiž sloučeniny myristicin, safrol a elemicin, které se v našem těle mění na sloučeniny podobné amfetaminu a meskalinu. V minulosti i dnes se tak muškátový oříšek někdy používá jako relaxační droga.

Při požití většího množství způsobuje příznaky, jako jsou halucinace a ztráta svalové koordinace. Výzkumy ukazují, že pouhých 5 gramů mletého muškátového oříšku stačí k vyvolání halucinogenních účinků podobných LSD.

Toxicita muškátovým oříškem může ale způsobit závažné příznaky, jako je zrychlený srdeční tep, nevolnost, dezorientace a zvracení. V kombinaci s jinými léky či velmi vysoké množství cca 25-30 gramů, což odpovídá přibližně sedmi muškátovým oříškům, může vést dokonce ke kómatu a úmrtí.

Odkud pochází muškátový oříšek?

Stálezelený muškátovník vonný původně rostl pouze na indonéských ostrovech Banda a Ambon. Na území Asie se muškátový oříšek používal již v době před naším letopočtem. Do Evropy se dostal až později, pravděpodobně během šestého století díky arabským a indickým obchodníkům s kořením. Po celou dobu středověku bylo toto koření v Evropě velmi ceněné a drahé.

Speciální nástroj na sklízení plodů muškátovníku.
zdroj: notesplusultra.com

Vysoká cena byla dána tím, že jeho pěstování bylo v té době stále omezeno pouze na oblast Indonésie. V 16. století ale oblast připadla Portugalsku a později Nizozemsku. Právě Holandsko se pak stalo na několik set let zemí, která měla na obchod s muškátovým oříškem monopol. Dnes se muškátovník vonný pěstuje nejen v oblasti Indonésie, ale také v Karibiku či v jižní Indii.

Použité zdroje

What is Nutmeg? & How to Use It, Jessica Gavin, www.jessicagavin.com, 11. 11. 2020, [citováno: 21. 06. 2022]
What Is Nutmeg? Learn How to Cook With Nutmeg, MasterClass staff, www.masterclass.com, 11. 08. 2021, [citováno: 21. 06. 2022]
FoodData Central Search Results (Spices, nutmeg, ground), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 21. 06. 2022]
FoodData Central Search Results (Spices, mace, ground), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov, 01. 04. 2019, [citováno: 21. 06. 2022]
Nutmeg: Nutrition, Benefits, Uses, & Dosage, John Staughton, www.organicfacts.net, 01. 07. 2021, [citováno: 21. 06. 2022]
X