Vše o opuncii na jednom místě aneb objevte všechny přednosti této exotické pochoutky!

Opuncie u nás není tolik známá a je to velká škoda!

Zjistěte, jaké jsou její zdravotní benefity a nutriční hodnoty.

Poradíme vám také, jak ji můžete využít v kuchyni.

A co takový recept na domácí limonádu?

To vše a mnohem více najdete v našem článku!

Opuncie, pichlavý kaktus se sladkými plody

Opuncie, nazývaná také nopál, je rod rostlin z čeledi kaktusovité. Je známá zejména pro své jedlé plody. Mezi nejznámější druh nopálu patří opuncie mexická, která je důležitou potravou pro mnoho lidí v tropických a subtropických zemích. Jejím plodům se u nás říká kaktusové fíky.

Opuncie má široké, ploché, zelené polštářky (nebo také pádla), které se běžně označují jako nopales. Nopales jsou jedlé a podávají se v různých mexických pokrmech jako jsou saláty, tacos a polévky. Jsou poměrně křupavé, ale mohou mít slizkou texturu, v závislosti na tom, jak jsou připraveny. Chuť nopales bývá popsána jako rostlinná, lehce nakyslá a podobná citrusům.

Malé, oválné plody, které rostou na nopálech, mají měkký, šťavnatý vnitřek, který překypuje sladkou chutí a malými jedlými semínky. Jejich chuť je často přirovnávána k melounu nebo kiwi, někdy s nádechem žvýkačky. Jsou známé nejen svými drobnými ostny, které se vám mohou přilepit na ruce a být velmi bolestivé, ale také krásnými květy, které lze snadno rozpoznat podle četných barevných okvětních lístků a nápadných tyčinek. Samotné plody mohou mít různé barvy, včetně limetkově zelené, žluté, oranžové či červené.

Nopales, na kterých rostou plody opuncie.
www.crodapersonalcare.com

Zdravotní benefity konzumace opuncie

Opuncie má spoustu zdravotních benefitů jako například:

  • Napomáhá hubnutí tím, že se váže na tuky v potravě, zvyšuje jejich vylučování a snižuje vstřebávání energie.
  • Zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.
  • Rozpustná vláknina pektin obsažená v opuncii snižuje krevní cukr a má příznivé účinky na hladinu krevního tuku.
  • Antioxidační sloučeniny v opuncii pomáhají chránit před záněty a oxidačním stresem, které mohou poškodit játra.

Opuncii je bezpečné jíst v mírném množství, pokud je správně připravena. Kvůli vysokému obsahu vlákniny může nadměrná konzumace tohoto ovoce vést k zažívacím potížím a souvisejícím symptomům.

Nutriční hodnoty opuncie

V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvé opuncie ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyOpuncie
(100 g)
Energie41 kcal
Tuky0.5 g
Sacharidy9.6 g
Vláknina3.6 g
Bílkoviny0.7 g

Vitamíny a minerály v opuncii

Podívejte se také na množství vitamínů a minerálů, které 100 gramů čerstvé opuncie obsahuje.

Vitamíny a minerályOpuncie
(100 g)
% doporučované denní dávky
Vitamín A2.00 mcg0 %
Vitamín B10.014 mg1 %
Vitamín B20.060 mg5 %
Vitamín B30.460 mg3 %
Vitamín B60.060 mg4 %
Vitamín B96.00 mcg2 %
Vitamín C14.0 mg16 %
Vápník56.00 mg4 %
Měď0.08 mg9 %
Železo0.30 mg2 %
Horčík85.00 mg20 %
Fosfor24.00 mg2 %
Draslík220.00 mg5 %
Selen0.60 mcg1 %
Sodík5.00 mg0 %
Zinek0.12 mg1 %

Jak si vybrat dobrou opuncii a jak ji skladovat?

Zralé opuncie mohou být červené, zelené nebo světle žluté – na rozdíl od jiného ovoce zelená opuncie neznamená, že je nezralá. Ovoce je nejlepší, když je baculaté, kulaté, těžké na svou velikost a s dokonale hladkou slupkou. Jakékoli zvrásnění směrem ke konci stonku znamená, že opuncie byly sklizeny již velmi dávno a budou mít neuspokojivě kašovitou strukturu.

Při výběru vhodného ovoce jej držte mezi palcem a prostředníkem. Jeho tupý konec a konec stonku jsou bez trnů. Tyto štětiny podobné vlasům se nazývají glochidy a když se usadí ve vaší kůži, silně dráždí.

Kaktusové fíky seženete ve větších supermarketech a hypermarketech jako je Makro či Tesco, nebo pak online, například na Rohlik.cz.

Čerstvé opuncie skladujte v lednici v přihrádce na ovoce a zeleninu až týden. Šťávu z opuncie můžete nechat v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu až pěti dnů nebo v mrazáku po dobu až 12 měsíců.

Jak opuncii využít v kuchyni?

Rostlina opuncie má tři různé jedlé části:

  • nopales, které se používají jako zelenina
  • okvětní lístky, jenž lze použít jako ozdobu nebo přidat do salátů
  • plody opuncie, což je ovoce

Chcete-li opuncii připravit k jídlu, nejprve ji vychlaďte v lednici – vždy jsou nejlepší studené. I když se komerčně prodáváné opuncie většinou prodávají již bez ostrých glochidů, stále je lepší být opatrný pro případ, že na ní zůstaly nějaké zapomenuté ostny.

A jak opuncii jednoduše připravit k jídlu?

  1. Při manipulaci s opuncií používejte rukavice.
  2. Pokud jsou na opuncii ještě glochidy, seškrábněte je tupým nožem a poté odstraňte očka, která je držela.
  3. Opuncii na pracovní desce napíchněte uprostřed vidličkou.
  4. Odřízněte oba konce ostrým nožem.
  5. Udělejte jeden dlouhý svislý řez po délce opuncie.
  6. Druhou vidličkou nebo nožem vytlačte z opuncie slupku a ovoce uvolněte.

Jak získat z opuncie šťávu?

Šťáva z opuncie se skvěle hodí do různých nápojů, koktejlů, limonád, zmzlin nebo i na přípravu džemu či salátových zálivek.

  1. Vložte dužinu opuncie do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud se úplně nerozmixuje.
  2. Poté rozmixovanou směs přendejte do jemného síta a vytlačte šťávu tak, aby vám v sítu zbyla jen dužina a semena.
  3. Dužinu i semena vyhoďte.

Tipy, jak konzumovat opuncii

  • Užijte si ji oloupanou a nakrájenou jako lahodnou svačinku.
  • Rozmixujte ji do smoothies.
  • Připravte si z ní omáčku k vepřovému nebo jehněčímu masu.
  • Povařte ji s trochou pomerančové a citrónové šťávy na omáčku na ovocné saláty a tvarohové koláče.
  • Připravte si z ní čatní.

Využití v receptech

Recept na limonádu z opuncie

Budete potřebovat:

  • 1/4 šálku šťávy z opuncie
  • 2 citrony
  • 3 šálky cukru
  •  4 a 1/2 šálků vody

Jak na to?

  1. Opuncii a citrony odšťavněte.
  2. Smíchejte šťávu, přidejte cukr a promíchejte.
  3. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte vodu a užijte si to!
Limonáda z nopálu ve sklenicích s kostkami ledu a plátkem limetky.
www.leelalicious.com

Pěstování opuncie

Opuncie roste hlavně v pouštním prostředí, takže je velmi běžná v Mexiku a na americkém jihozápadě. Pěstuje se také v Itálii a dalších částech Středomoří.

V našich podmínkách plodit nebude, ale v domácích podmínkách vám mohou vyrůst krásné rostliny.

Všechny opuncie kvetou na jaře. V té době jsou pokryty velkolepými, voskovými, žlutými (někdy červenými) květy, které obvykle po jednom dni zmizí. Na podzim se na rostlině vyvinou plody a jsou pak připraveny ke sklizni od konce září do října (v některých oblastech dokonce až do listopadu).

Použité zdroje

What Is Prickly Pear? All About This Sweet Fruit, Marie Viljoen, www.marthastewart.com, 19. 02. 2020, [citováno: 01. 08. 2022]
What Is a Prickly Pear and What Do You Do With It?, Melanie Fincher, www.allrecipes.com, 12. 01. 2022, [citováno: 01. 08. 2022]
Prickly Pear: Nutrition, Benefits, Recipes, and More, Jerlyn Jones, www.healthline.com, 25. 08. 2021, [citováno: 01. 08. 2022]
What The Heck Is A Cactus Pear?, Jaime McLeod, www.farmersalmanac.com, 29. 09. 2021, [citováno: 01. 08. 2022]
Prickly pears, raw, www.nutritionvalue.org, [citováno: 01. 08. 2022]
The Many Uses of the Prickly Pear, Bebe Bruce, www.motherearthnews.com, [citováno: 01. 08. 2022]
How to Eat and Juice Prickly Pears, www.cookingontheweekends.com, 15. 10. 2014, [citováno: 01. 08. 2022]
Eating Cactus: Prickly Pear for Food, www.extension.unr.edu, [citováno: 01. 08. 2022]
X