Raclette, sýr pro perfektní večer s přáteli! Naučte se ho rozpustit, zpracovat a kombinovat

Raclette se v posledních letech hojně objevuje na všech sociálních sítích. Je to zejména, díky jeho konzistenci a textuře, které z něj dělají ideální sýr pro zajímavou vizuální kuchařskou show!

Ale tento sýr má mimo jiné bohatou historii, která začíná v srdci švýcarských Alp, kde byl vynalezen jako způsob, jak se po dlouhém dni na zasněžených svazích zahřát.

Přečtěte si o něm více a naučte se ho perfektně kombinovat s různými surovinami, ale i víny!

Co je to Raclette?

Je to alpský sýr z kravského mléka, s pevnou, hladkou a krémovou texturou, slonovinově bledě žluté zbarvený s malými nepravidelnými otvory, má jedlou oranžovohnědou kůru a je poměrně drahý.

Chuť raclette se bude mírně lišit v závislosti na oblasti, ve které se vyrábí, ale obecně má květinovou vůni a chuť je ořechová, ovocná, kořeněná a mléčná.

Primárním producentem je Švýcarsko, ale jeho výrobny najdeme i ve Francii. Zatímco švýcarský sýr může být chuťově silnější, s lehce květinovou, máslovou a mírně štiplavou chutí, francouzský je hladší a máslovější.

Velké sýrové kolo rozkrojené na půl.
Zdroj: cheesemaking.com

Jak se Raclette vyrábí?

Vyrábí výhradně z nepasterizovaného kravského mléka za použití tradičních výrobních metod.  

Jeho chuť pochází z vysoce kvalitního mléka, od krav pasených na trávě a speciálních bakteriích, které produkují kyselinu mléčnou.

Sýr se vytvaruje do koleček, vylisovaná kolečka se namočí do slaného nálevu a potřou se směsí kvasinek.

Kola se pak umístí do sklepa na lavice z červené borovice, kde zrají tři až šest měsíců. Během tohoto procesu se sýr v pravidelných intervalech omývá a obrací.

Zdroj: Gregoire Michaud

Jak Raclette chutná?

Sýr má krémovou texturu a slanou, lehce nasládlou, oříškovou chuť.

Je také známý jako poměrně aromatický druh sýra, jehož vůně je tím silnější, čím déle zraje.

Existují i ochucené verze, které obsahují bylinky a koření, jako je pepř, česnek a lanýže.

Jak Raclette rozpustit?

V troubě
Sýr nakrájejte na menší kostky nebo středně silné plátky.

Sýr umístěte na jednotlivé talíře vhodné do trouby. Sýr na talířích grilujte na mírnou nebo střední teplotu, dokud se sýr nerozpustí.

V mikrovlnné troubě
Sýr nakrájejte menší kostky a vložte je do misky s víčkem vhodné do mikrovlnné trouby.

Sýr v mikrovlnce zahřívejte asi asi 1 minutu, pokaždé zamíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí.

Jak se jí Raclette?

Rozpuštěný sýr jednoduše seškrábněte na jídlo, které jste uvařili.
Baby brambory – uvařené a oloupané baby brambory podávejte vcelku, rozříznuté na půl nebo rozmačkané a polijte je horkým sýrem. Vyzkoušejte naše recepty na brambory pečené v troubě, kde sýr můžete rovnou přidat na posledních pár minut pečení
Pečivo – nakrájejte ho a poté ho namáčejte v rozteklém sýru
Kyselé okurky – jsou tradiční volbou pro švýcarské hodování, stejně jako nakládaná cibule, které jsou skvělým chuťovým doplňkem k bohatému sýru
Uzeniny – šunka, salám a další masné výrobky si dobře se sýrem rozumí. Ve Švýcarsku se k Raclette běžně podává speciální sušené hovězí maso zvané viande séchée. Vyberte si uzeniny, jako je prosciutto (přečtěte si o této italské šunce více v našem článku), salám a chorizo.
Zelenina – k sýru se výborně hodí houby, paprika, brokolice, cuketa, chřest, květák a bok choy nebo si takto připravte klasickou grilovanou zeleninu
Další suroviny – můžete si také vybrat z nabídky různých jedinečných příloh, jako jsou plátky jablek, sušená rajčata, vlašské ořechy, pečený česnek a plátky žampionů
Víno, pivo a suchý cider jsou pro tento sýr vynikajícím doplňkem (viz vinné párování níže)
Večerní pohoštění s roztaveným sýrem, kterým se doplní ovoce, zelenina i maso.
zdroj: wsj.com

Vinné párování

Suchá šumivá vína:

  • šampaňské
  • Prosecco

Suchá bílá vína:

  • Sauvignon Blanc
  • Ryzlink suchý
  • Chenin Blanc Dry
  • Pinot Grigio (Itálie)

Suchá červená vína s nízkým obsahem tříslovin:

  • Pinot Noir
  • Cabernet Franc
  • Barbera
  • Lambrusco

Čím Raclette nahradit?

Pokud sýr zrovna nemáte po ruce, sáhněte po podobných sýrech s podobnou schopností se roztavit, jako jsou švýcarský Gruyère, Emmenthal a Vacherin Fribourgeois nebo francouzský Beaufort a Comté.

Nakreslený kus sýra s lahví dobrého vína.
Zdroj: winefolly.com

Skladování

Chcete-li sýr uložit v chladničce, zabalte jej do voskovaného nebo papíru na pečení a vložte jej do sáčku na zip nebo do plastové nádoby.

Pokud se na něm utvoří plíseň, důkladně ji ořízněte. Raclette lze uchovávat v lednici až šest týdnů.

Lze jej také až na tři měsíce zmrazit, aniž by to mělo negativní vliv na jeho chuť a texturu. Před použitím nechte sýr přes noc rozmrazit v lednici.

Kde Raclette koupit?

V klasickém obchodě se ho spíše nedočkáte, pravděpodobně se s větším úspěchem setkáte ve specializovaných prodejnách sýrů nebo online obchodech.

Tento sýr je poměrně drahý a bude tedy stát o něco více než některé běžně dostupné sýry. Jeho cena začíná na 600 Kč za kilo.

Použité zdroje

Wine Pairing Raclette (Switzerland), Cards of Wine, [citováno: 14. 06. 2022]
What Is Raclette Cheese And How Do You Eat It? Read More: https://www.mashed.com/441592/what-is-raclette-cheese-and-how-do-you-eat-it/?utm_campaign=clip, ERICA BUEHLER, Mashed, [citováno: 14. 06. 2022]
What Is Raclette?, Leslie Kelly, All Recipes, [citováno: 14. 06. 2022]
X