Plody rakytníku skrývají obrovskou léčivou sílu! Jak využít v kuchyni tuto superpotravinu?

Rakytník je známý pro své léčivé vlastnosti.

Oranžové plody posílí celé vaše tělo.

Co z nich můžete připravit?

Jak ovlivní vaše zdraví?

Všechno a mnohem více se dozvíte níže!

Co je rakytník?

Rakytník je keř, který se přirozeně nachází na východním pobřeží Anglie. Snadno ale vyroste i jinde, dokonce i na vaší zahradě.

Na podzim si můžete užít jasně oranžových plodů, které jsou plné vitamínů a minerálů.

Keř můžete mít venku celoročně a vyrůstá do výšky 1 až 8 metrů.

Keř je charakteristický svou hustotou, trnitými větvičkami a jasně oranžovými bobulemi.

Poznáte ho velmi jednoduše podle dlouhých, úzkých listů a malých, zelených květů. Nejvýraznějším znakem jsou oranžové plody, které lze vidět na podzim.

Použití rakytníku

Rakytník je stále opomíjená superpotravina, které se přezdívá „severský citron“.

Zakoupit nebo vyrobit můžete rakytníkový sirup nebo rakytníkový olej. Ze sirupu lze připravit velmi lahodné nápoje, zatímco olej můžete používat zevně pro léčbu a péči o pokožku.

Milovníky alkoholických nápojů jistě potěší, že si mohou vychutnat také rakytníkový likér.

Rakytník v kuchyni

Recepty z rakytníku není složité najít a inspirovat se můžete recepty na nápoje, zákusky, dorty nebo mléko.

Rakytník je vitamínovou bombou, kterou si můžete vychutnat mnoha způsoby. Recepty z rakytníku mohou vypadat například takto:

  • sirup s medem na posílení imunity,
  • sirup s cukrem,
  • džem nebo marmeláda,
  • čerstvý džus,
  • čaj,
  • domácí olej,
  • domácí likér,
  • indické kari se sladkou chutí rakytníku,
  • marináda na maso.
nápoj z rakytníku
Zdroj: pixabay.com

Pěstování rakytníku

Rakytník se v posledních letech dostává k oblibě nejen při konzumaci, ale také pěstování. Velkou výhodou je, že z jediného keře získáte velké množství plodů.

Doporučuje se nicméně zasadit alespoň jeden samčí a jeden samičí keř, aby došlo ke správnému opylení.

Rostliny svou velikostí spíš působí jako stromy, takže budete potřebovat poměrně dost místa. Vytvořit z nich můžete dokonce živý plot, když je zasadíte hustě kolem plotu.

Pěstování rakytníku z řízku

Plody produkují jen samičí rostliny, a proto byste měli brát řízky jedině ze samičích keřů.

Potřebovat budete řízky dlouhé asi 15 centimetrů. Namočte je do vody tak, aby zakrývaly 2/3 délky. Vodu vyměňujte každý den.

Po jediném týdnu začnou růst kořeny. Jakmile budou dlouhé minimálně 2-3 centimetry, můžete je přesunout do květináče. Tam je nechte po dobu 2 měsíců, dokud nebudou připravené pro přesun na zahradu.

Pěstování rakytníku ze semínka

V obchodě můžete zakoupit semínka. Zasadit je můžete na podzim nebo na jaře.

Musíte je připravit předem v kelímku nebo jiné nádobě v teple, aby semínko vyklíčilo předtím, než ho přesunete na zahradu. Z kelímku je přesaďte nejdříve do květináče. Jakmile budou rostliny dostatečně velké, můžete je přesadit na zahradu.

Nejjednodušším způsobem pěstování je samozřejmě zakoupit si větší rostlinu v zahradnictví a rovnou ji pěstovat na zahradě.

Jak sklízet zralý rakytník?

Zralý rakytník poznáte podle jeho barvy. Jakmile je sytě oranžový, můžete ho sbírat.

Na sběr si připravte staré kalhoty, dlouhé rukávy a pracovní rukavice. Na každé větvi se nachází trny. Dávejte pozor, abyste si neublížili.

plody rakytníku
Zdroj: pixabay.com

Zdravotní benefity rakytníku

Oranžové plody tohoto keře jsou známé svými vlastnostmi. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, kolik dobra se v nich skrývá. Podívejme se, co můžete očekávat při pravidelné konzumaci rakytníku. Nejlepší je přitom rakytník konzumovat v pokrmech, ve formě sirupu z rakytníku nebo ve formě čaje z rakytníku, kdy získáte koncentrované množství vitamínů a minerálů.

Rakytník je nutriční poklad

Rakytník obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a rostlinných sloučenin. Je také plný antioxidantů, které jsou pro lidské tělo velmi důležité.

Bohatý je hlavně na vitamíny A, C, E a K, ale také železo, vápník, hořčík, draslík, zinek a měď.

Plody a listy obsahují fytosteroly, které jsou schopné zastavit vstřebávání cholesterolu v těle.

Obsah kyseliny palmitolejové urychluje hojení ran a podporuje zdraví pokožky.

Pozitivní vliv rakytníku na pokožku

Nenasycené tuky, antioxidanty, fytosteroly, karotenoidy a vitamíny E a K jsou všechno cenné složky pro zdraví pokožky.

Rakytník je také zdrojem kyseliny linolové a omega-6 mastných kyselin, které působí pozitivně na akné a suchou pokožku. Plody ale zabrání také stárnutí pleti, sníží příznaky lupénky a obecně podpoří zdraví vaší pleti.

Rakytník jako ochrana pro srdce

Rakytníkový olej je velmi prospěšný pro srdce. Fytosteroly a antioxidanty pomáhají chránit před jeho poškozením.

Zároveň dochází ke vstřebávání a snížení cholesterolu, což je pro srdce velmi dobré.

Kvercetin je další antioxidant, který snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Rakytník jako podpora imunitního systému

Plodům se neříká „severský citron“ jen tak. Díky vysokému obsahu vitamínů a flavonoidů dokáže posílit imunitní systém, stejně jako citrusy.

Snížení cukru v krvi pomocí sladkých plodů

Podle odborníků může konzumace rakytníku předcházet cukrovce a podporovat zdravou hladinu glukózy v krvi. Plody nebo olej zlepšují stimulaci inzulínu, což vás může zachránit před rozvojem cukrovky.

Ochrana jater

Díky zdravým tukům, vitamínu E a karotenoidům ochráníte také svá játra a podpoříte jejich funkčnost.

Spojenec proti rakovině

Antioxidanty a flavonoidy v rakytníku mohou mít protirakovinné vlastnosti. Výzkumy ukázaly, že rakytník může chránit zdravé buňky před radioterapií, a proto se vyplatí pravidelně konzumovat i během léčby rakoviny.

Vedlejší účinky rakytníku

Dobrou zprávou je, že vedlejších účinků je velmi málo a jsou hlášeny jen zřídka. U některých lidí s vysokým tlakem se objevily otoky, bolesti hlavy, závratě nebo bušení srdce.

Při použití plodů na pokožku se může objevit alergická reakce ve formě vyrážky.

Působit může také jako ředidlo krve a způsobit krvácení. Problém může představovat hlavně pro diabetiky, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru v krvi.

Nutriční hodnoty rakytníku

Podle odborníků stačí na doplnění denní dávky vitamínu C konzumovat 10 bobulí rakytníku. Obsah vitamínu C je v rakytníku 15krát vyšší než v pomeranči.

Nutriční hodnoty rakytníku na jeden šálek:

Kalorie158 kcal
Vláknina3 g
Bílkoviny2 g
Tuky7 g
Sacharidy 22 g
Vitamín C700 mg (na 100 g)

Rakytník je úžasnou superpotravinou, která si zaslouží více pozornosti. Nabízí mnoho zdravotních benefitů. Navíc ho můžete konzumovat mnoha způsoby. Nemusíte za něj ani utrácet peníze, když si ho vypěstujete na zahradě a budete mít plody k dispozici zdarma. Jakmile z něj uděláte sirup nebo marmeládu, můžete ho konzumovat celoročně a užívat si nejen chuti, ale také pevného zdraví.

Použité zdroje

The Top 11 Health Benefits of Sea Buckthorn Oil, Alina Petre, MS, RD, https://www.healthline.com/, 27. 04. 2022, [citováno: 11. 06. 2022]
Sea-buckthorn, https://www.wildlifetrusts.org/, [citováno: 11. 06. 2022]
SEA BUCKTHORN: THE SUPERFOOD YOU’VE PROBABLY NEVER HEARD OF, Nina-Kristin Isensee, https://foodal.com/, 15. 08. 2015, [citováno: 11. 06. 2022]
HOW TO GROW SEA BUCKTHORN (SEA BERRIES), Ashley Adamant, https://practicalselfreliance.com/, 05. 03. 2019, [citováno: 11. 06. 2022]
Sea Buckthorn, Annie Stuart, https://www.webmd.com/, 20. 05. 2021, [citováno: 11. 06. 2022]
Sea Buckthorn, https://www.caasn.com/, [citováno: 15. 06. 2022]
X