Z koření pro šlechtu, do všech kuchyní světa! Seznamte se se skořicí

Které koření vám během pár vteřin provoní celý dům a navodí krásnou atmosféru? Hádáte správně, je to skořice!

Tento druh koření má široké spektrum využití a v tomto článku se dozvíte nejen jak s ní pracovat, ale také jaké benefity z ní lze čerpat!

Co je skořice?

Jedná se o prastaré koření, které pochází z kůry několika druhů stálezelených stromů. Ačkoli se tato rostlina pěstuje v celé Asii, Evropě a Severní Americe, nejoblíbenější druhy skořice pocházejí ze Srí Lanky a Číny.

Ve starověku byla ceněna jak pro svou sladkou, ostrou a smyslnou vůni, tak pro její typickou chuť. Staří Egypťané ji používali spolu s myrhou k balzamování mrtvých a Římané ji pálili na pohřebních hranicích.

Během středověku v Evropě byla skořice ingrediencí, kterou si vychutnávala pouze elita. Postupem času se pěstování tohoto vyhledávaného koření rozšířilo po celém světě.

Mletá skořice v mističce společně s tyčinkami skořicové kůry.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Druhy skořice

Čínská skořice –  odrůda cassia, je nejoblíbenější odrůdou. Je typická pro své tmavé a tlusté tyčinky ve tvaru dvojité spirály a hořkosladkou, palčivě kořeněnou chuť. Díky vysokému obsahu esenciálního oleje je tento typ nejštiplavější odrůda.

Vietnamská nebo saigonská skořice –  tento typ má nejvyšší hladiny skořicového aldehydu a kumarinu ze všech odrůd skořice. Tato odrůda se nejčastěji používá k ochucení vývaru pho a dalších typických vietnamských polévek.

Indonéská skořice – pochází z jihovýchodní Asie a je méně pikantní než čínská a vietnamská odrůda. Její tlusté tyčinky jsou zvenčí červenohnědá a zevnitř šedohnědá. Indonéská skořice se používá v hovězím rendangu (indonéský sváteční pokrm).

Cejlonská nebo pravá skořice – je původem ze Srí Lanky. Její tyčinky jsou tenké, křehké a hladké, s jedinou spirálou, která je zvenčí jakoby opálená a uvnitř je tmavě červenohnědá. Pokud jde o chuť, je jemnější než čínská odrůda a můžeme chutnat více květinových a hřebíčkových tónů.

Čtyři druhy skořice, které můžeme najít ve světe.
Zdroj: cdn.shopify.com

Zdravotní účinky mleté skořice

Tomuto voňavému koření se připisují antibakteriální, antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Lidé jí používají k léčbě kousnutí hmyzem, zmírňuje příznaky infekce močových cest a zklidňuje symptomy revmatoidní artritidy.

Studie zkoumaly možnost, že skořice může pomoci při regulování hladiny cukru v krvi, zlepšení vysokého cholesterolu, v boji proti demenci a dokonce i při léčbě roztroušené sklerózy.

Co se tedy se skořicí dá léčit:

  • Antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky

Výrazná vůně a chuť skořice pochází z esenciálních olejů obsažených v kůře, nazývaných cinnamaldehyd, které mají tyto vlastnosti.

  • Podporuje zdraví střev

Má prebiotické vlastnosti, které jsou produkovány bakteriemi, které stojí za rovnováhou a dobrým fungováním vašeho střeva. Podporují zdravé trávení a zmírňují jakékoli zažívací potíže.

  • Reguluje krevní tlak

Konzumace skořice je spojena s krátkodobým snížením krevního tlaku.

  • Snižuje hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky 2. typu

Skořice je známá tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

  • Bojuje proti stárnutí mozku

 Skořice obsahuje dvě sloučeniny, které zřejmě podporují tvorbu určitého typu proteinu, který dokáže potlačit příznaky chorob, jako je Alzheimerova choroba.

Nežádoucí a vedlejší účinky skořice

Každý, kdo si pamatuje takzvanou skořicovou výzvu, ví, že neuvážená konzumace koření může vést k udušení, zvracení a potížím s dýcháním.

Existuje tu však i další zdravotní riziko, které zahrnuje vonnou sloučeninu kumarin, která se v některých zemích používá jako náhražka vanilky. Ve vysokých dávkách (opravdu vysokých) může kumarin vést u citlivých jedinců k poškození jater.

Ale denní dávka, která se pohybuje okolo 3 gramů, pro váš organizmus žádné negativní účinky mít nebude.

Esenciální olej ze skořice, který se z ní extrahuje.
Zdroj: a2zbeautyco.com

Nutriční hodnoty skořice (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
6 kcal2 g0 g0 g0 g0 g0 g0 mg

Obsah vitamínů a minerálů na 100 g

DraslíkVápníkHořčíkFosforVitamín K
11 mg26 mg2 mg2 mg1 mg

Na co a kde se skořice používá?

Mletá skořice – přidejte jí do pokrmům, které si připravujte ke snídani jako je ovesná nebo rýžová kaše. Lze ji přimíchat do dalších potravin nebo s ní posypat pečivo, dezerty, slané pokrmy a nápoje.

Doplňky stravy – se prodávají ve formě pilulek a kapslí a užívají se pro možné léčebné účely, jako ty, které jsou uvedeny výše.

Tyčinky skořicové kůry – se skvěle hodí k namáčení v šálku čaje, kávy nebo horkého moštu nebo je hodíte do pomalého hrnce s masem.

Doplněk stravy, který obsahuje skořici.
Zdroj: consumerlab.com

Tipy na recepty se skořicí

Kvůli své pronikavé, intenzivní a typické vůni se tyčinky a její esenciální olej používá do vonných sáčků nebo osvěžovačů místnosti.
Někteří lidé používají olej ze skořice proti zápachu z úst nebo k léčbě bolestí zubů a infekcí v dutině ústní.

Tipy na pokrmy, ve kterých lze použít skořici.
Zdroj: befunky.com

Jak skořici skladovat?

Tyčinky nebo prášek skladujte na chladném a tmavém místě ve vzduchotěsné nádobě, abyste zachovali její čerstvost. Mletá skořice vydrží asi šest měsíců, zatímco tyčinky zůstanou čerstvé asi jeden rok, pokud jsou takto skladovány. Chcete-li prodloužit trvanlivost skořice, skladujte ji v lednici.

Použité zdroje

What Is Cinnamon? A Comprehensive Guide to Using and Reaping the Health Benefits of This Popular Ancient Spice, Sheryl Huggins Salomon, Everyday Health, 19. 07. 2019, [citováno: 23. 05. 2022]
What Is Cinnamon? How to Cook With Cinnamon Spice, Master Class Stuff, Master Class, [citováno: 23. 05. 2022]
Is Cinnamon Good For You? Benefits, Uses and Recipes, BYFINE DINING LOVERS, EDITORIAL STAFF, Fine Dinning Lovers, 28. 09. 2020, [citováno: 23. 05. 2022]
X