Yzop lékařský, léčivá bylinka, kterou byste měli poznat. A my vám s tím pomůžeme!

Yzop lékařský je všestranná trvalka, která má spoustu využití.

Můžete si ji připravit jako čaj či použít jako koření do různých pokrmů.

Víte, jaké jsou jsou její zdravotní benefity?

A jak se pěstuje?

To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!

Co je to yzop lékařský?

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je stálezelená vytrvalá bylinka z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), pěstovaná pro své aromatické listy a květy. Využívá se jako léčivka, ale své použití najde i v kuchyni. Používají se čerstvé nebo sušené lístky, které mají výraznou lehce nahořklou kořenitou chuť a svou vůní trochu připomínají kafr.

Yzop rostoucí na zahradě.
www.gardeningknowhow.com

Zdravotní benefity yzopu

Yzop má spoustu pozitivních účinků na zdraví. Jeho užívání zahrnuje léčbu následujících zdravotních neduhů:

  • zabíjí rakovinné buňky
  • pomáhá při nachlazení a bolesti v krku
  • podporuje trávení
  • pomáhá na problémy s játry
  • bojuje proti onemocnění žlučníku
  • léčí vředy
  • pomáhá s léčbou astmatu
  • oddaluje stárnutí pleti
  • potlačuje ukládání tuku v těle
  • má antimikrobiální, antioxidační a antivirové vlastnosti
  • pomáhá na bolesti střev
  • má diuretické účinky
  • zmírňuje menstruační křeče
  • funguje i lokálně na popáleniny, modřiny a omrzliny

Nežádoucí účinky yzopu

I přírodní léčba může mít nežádoucí vedlejší účinky a yzop není výjimkou. Předpokládá se, že tato bylinka je běžném množství relativně bezpečná, ale ve vysokých dávkách již může způsobovat určité problémy. Někteří lidé by se měli yzopu úplně vyhýbat.

Mezi možné vedlejší účinky patří:

  • alergické reakce
  • zvracení při vysokých dávkách
  • neměli by ho konzumovat lidé s epilepsií – může totiž zvýšit riziko záchvatů, zejména při vysokých dávkách
  • těhotné by se mu měly také vyhnout – může způsobit stahy dělohy a způsobit až potrat

Kontraindikace s léky

Yzop může negativně interagovat s některými léky a doplňky stravy. Před užitím yzopu se poraďte se svým doktorem či lékárníkem, pokud užíváte některý z následujících léků:

  • léky nebo doplňky proti epileptickým záchvatům
  • léky na cukrovku
  • doplňky, které mění hladinu cukru v krvi
  • léky nebo doplňky snižující hladinu cholesterolu
  • antivirové léky
  • hlukokortikoidy
  • imunosupresivní léky

Jak yzop lékařský vypadá?

Yzop je malá vytrvalá rostlina vysoká asi 0,5 metru s tenkými dřevitými čtyřhrannými stonky. Tečkované úzké elipsovité listy jsou dlouhé asi 2 až 3 cm a rostou v párech na stonku. Jeho květy jsou modré, ale byl vyšlechtěn i yzop s bílými květy (Hyssopus officinalis Albus) a yzop s růžovými květy (Hysspus officinalis Roseus). Plody se později vyvinou v malé podlouhlé nažky.

Jak využít yzop v kuchyni?

Yzop se nejčastěji používá jako koření k dochucení pokrmů a nápojů, čajů a likérů (například absintu). Má silnou chuť, proto se doporučuje použít do pokrmu pouze několik čerstvých listů a květů.

Jeho listy se přidávají se do zeleninových salátů, marinád na maso a také do polévek, masitých omáček či nádivek. Malé množství této čerstvé nasekané bylinky nebo špetka sušeného yzopu se skvěle hodí  k hrášku, zelí, červené čočce, mrkvi, dýni a houbám a dodá jedinečnou chuť ovocným kompotům, omáčkám, koláčům, ale také dezertům s výraznou chutí jako meruňky, višně, maliny nebo broskve.

Sušenými, drcenými listy můžete také posypat pečenou zeleninu, různé dipy, těstovinové pokrmy, citrónové pečené kuře či jehněčí maso. Výborně také chutná v kombinaci se zvěřinou.

Smíchejte čerstvé, najemno nakrájené listy yzopu s máslem a vznikne vám skvělá pochoutka, kterou můžete podávat k masu a zelenině.

Květy yzopu mají jemnější chuť než listy, takže je můžete přidat do salátů jako hezkou a chutnou ozdobu.

Tato bylina je jednou ze 130 různých bylin a květin používaných mnichy v Chartreuse ve Francii k výrobě likéru prodávaného od roku 1840.

Yzop má trávicí vlastnosti a často se používá jako přísada do toniku.

Můžete ho také usušit a použít stejným způsobem jako jeho čerstvou verzi. Sušené listy a květy lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě až 18 měsíců. Čerstvý yzop skladujte volně zabalený v sáčku v lednici až týden.

Silný čaj vyrobený z listů a oslazený medem je tradičním lékem na onemocnění nosu, krku a plic a někdy se zevně aplikuje na pohmožděniny. Med vyrobený z pylu yzopu je považován za zvláště jemný. Listy obsahují olej, který používají parfuméři.

Čaj z yzopu

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci sušeného yzopu (nebo tři polévkové lžíce čerstvého)
  • 230 ml vroucí vody
  • 1 lžičku citronové šťávy (volitelně)
  • 1 polévkovou lžíci medu

Jak na to?

  1. Listy yzopu zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat v zakryté nádobě.
  2. Přidejte citron a med.
  3. Pijte pomalu a vdechujte páru z čaje hluboko do plic.
  4. Můžete opakovat dvakrát denně.
Bylinkový čaj v konvičce s vedle položeným čerstvým yzopem.
www.drweil.com

Použití yzopu v receptech

Pěstování yzopu

Yzop roste ve Středomoří, ale také na Kavzkazu a Sibiři. U nás se pouze pěstuje. Pojďme se tedy spolu podívat, jak yzop správně pěstovat.  

Kde yzop zasadit?

Yzop roste nejlépe na přímém slunci, ale snese i částečný stín.

Yzop zasaďte do dobře propustné půdy bohaté na kompost. Přidejte odleželý kompost nebo komerční organickou směs na výsadbu. Yzop roste nejlépe v půdě s pH 7,0 až 8,0 – mírně zásadité.

Kdy yzop zasadit?

Semínko yzopu zasejte v interiéru brzy na jaře, jen asi týden před posledním mrazem. Nechte ho klíčit pod zářivkami – klíčení trvá asi 14 dní. Poté ho přesaďte na zahradu. Ven můžete sazeničku i s nádobou umístit již v dubnu, ale na celé dny ji venku ponechte až ve druhé polovině května. Pokud sázíte yzop rovnou ven na záhon, udělejte to na jaře po skončení posledních mrazíků. Yzop lze pěstovat nejen ze semen, ale také dělením či z řízků.

Jak yzop zasadit?

Semena zasejte asi 0,6 cm hluboko a lehce je zakryjte.

Jak yzop zalévat a hnojit?

Mezi zálivkami nechte vrchní část půdy vyschnout. Nepřelévejte ho. Yzop preferuje spíše sucho než přílišné vlhko. První rok ho zalévejte pravidelněji, aby mohl dobře zakořenit, v dalších letech už zalévejte pouze když bude sucho.

Hnojte yzop brzy na jaře a poté ho můžete trochu přihnojit na podzim.

Jak o yzop pečovat?

Odstraňte odkvetlé květy, abyste prodloužili dobu květu a podpořili keřovitý růst. Vyplatí se také jej na podzim sestříhat na cca 20 cm, aby nedřevnatěl.

Jak yzop sklízet?

Listy yzopu sklízejte kdykoli podle potřeby, než rostlina vykvete. Lze je sbírat i v zimě, protože yzop je zelený i v tuto roční dobu. Květy sbírejte, když jsou ze tří čtvrtin otevřené. Většinou se sbírají v červnu a v červenci. Nasbírejte květy ráno, když rosa uschne.

Při sklizni malého počtu listů odstřihněte části stonku pro okamžité použití a poté listy sejměte ze stonku. Pokud chcete listy či květy sušit, odřízněte celé větve.

Historie yzopu

Yzop, původem ze severního pobřeží Středozemního moře a částí Středního východu, se používal již od starověku a kdysi byl považován za všelék na různé nemoci. Jako přírodní lék byl předepisován lékárníky ke zmírnění obtíží dýchacích cest, při zažívacích potíží a revmatismu. Listy se používaly na tinktury a masti na rány nebo pohmožděniny. Říká se, že Evropanky čichaly k sušeným květům yzopu, které si vylisovaly ve svých žalmových knihách, aby je udržely v kostele vzhůru. Yzop byl zaveden do Nového světa kolonisty v roce 1631.

Mnozí věří, že název Yzop byl odvozen z hebrejského slova „Aesob“, což znamená svatá bylina, a také z řeckého slova „Hysoppus“. Traduje se, že před staletími se bylina používala k očištění posvátných míst.

Použité zdroje

hyssop, www.britannica.com, [citováno: 20. 05. 2022]
What Is Hyssop?, Adrienne Dellwo , www.verywellhealth.com, 07. 12. 2020, [citováno: 20. 05. 2022]
Top 7 health benefits of Hyssop, www.healthbenefitstimes.com, [citováno: 20. 05. 2022]
Hyssop Benefits, www.indigo-herbs.co.uk, [citováno: 20. 05. 2022]
Hyssop, www.specialtyproduce.com, [citováno: 20. 05. 2022]
HOW TO GROW AND USE HYSSOP, Sylvia Dekker, www.gardenerspath.com, 09. 07. 2021, [citováno: 20. 05. 2022]
How to Grow Hyssop, Steve Albert, www.harvesttotable.com, [citováno: 20. 05. 2022]
X