Oblíbené recepty s pangasem: jemné maso bez kostí

Pangasius dodávaný na náš trh je uměle pěstovaná sladkovodní ryba, dovážená především z Asie.

Jedná se o druh sumce, jehož maso je velice jemné a chutné.

Ryba se prodává již vykuchaná, očištěná a porcovaná na různě velké filety.

Její předností je to, že má jen velmi málo kostí. Při kuchyňské úpravě ji můžeme kromě uvaření v páře nebo vodě pro dietní účely také smažit, dusit, péct nebo zapékat.

Inspirujte se našimi recepty na pangasiuse!

Pečený pangasius v troubě

INGREDIENCE

  • 2 ks filetů pangasius
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • kurkuma

POSTUP

  1. Pangasiuse omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou.
  3. Přidáme česnek a koření a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
  4.  Pangasia přemístíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a poklademe tenkým plátkem másla
  5. Pečeme na 190 °C asi 15 – 20 minut.
  6. Pečený pangasius se podáváme s opékanými bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Pečený pangasiuszdroj: lisaeats.com

Dušený pangasi s červenou řepou

Kombinace dušené ryby a červené řepy je nejen zdravá, ale také velmi lahodná.

INGREDIENCE

  • 4 filety pangasia
  • 4 ks menší červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks citronu
  • několik snítek kopru
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • bylinkové máslo

POSTUP

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Řepu dobře omyjte.
  3. Dáme ji do rendlíku s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 30 minut.
  4. Po uvaření ji necháme částečně vychladnout.
  5. Oloupeme ji, příčně nakrájíme na jemné plátky a dáme do mísy.
  6. Osolíme ji, zakapeme olejem, citronovou šťávou, promícháme a nechte chvilku odležet.
  7. Mezitím pangasia zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
  8. Na pánvi rozehřejte lžíci másla, vložíme pangasiuse a zprudka opečeme z obou stran.
  9. Podlijeme troškou vody a dusíme 8 -10 minut pod pokličkou.
  10. Na talíře rozložíme červenou řepu a na ni položíme porce ryby a plátky bylinkového másla.
  11. Ozdobíme snítkami čerstvého kopru.

Dušený pangasius s červenou řepouzdroj : fresh.iprima.cz

Smažený pangas v sýrovém těstíčku

Děti často nechtějí jíst rybu, protože s ní mají mnoho práce, když vybírají malé kostičky, výhodou pangasia je, že je bez kostiček.

INGREDIENCE

  • 600 g pangasia
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g najemno nastrouhaného eidamu
  • 2 vejcem
  • 2 dcl mléka
  • 150 g solamylu
  • 1 hrst posekané petrželky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

POSTUP

  1. Z mouky, eidamu, vajec, mléka, solamylu a posekané petrželky si připravíme těstíčko.
  2. Filety pangasia osolíme, opepříme, obalíme v těstíčku a osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
  3. Podáváme s bramborou kaší nebo vařeným bramborem.

Smažený pangasius v sýrovém těstíčkuzdroj: flavorquotient.com

Pangase můžeme také zapékat velmi dobře se kombinuje a doplňuje se  smetanou, zeleninou, s uzeninou, bylinkami, sýry, brambory, zapékacími omáčkami.

Příprava před vařením

Pangas nabízí a prodává mražený a upravený na různě velké filety.

Před kuchyňskou úpravou si tyto filety pak jen přizpůsobíme účelu.

Necháme je jen částečně povolit, nerozmrazujeme zcela, protože pak pustí příliš mnoho vody včetně šťávy z masa.

Pak je opláchneme, osušíme a nakrájíme porce podle potřeby.

Maso před úpravou osolíme, okořeníme a tím je pangasius připraven k tepelné úpravě.

Způsoby úprav

Pangasia můžeme pro dietní účely vařit v osolené vodě nebo v páře, případně dusit. Jinak se upravuje podobně jako ostatní maso, to znamená, že jej můžeme dusit, smažit a péct.

Pro úpravu se zeleninou je vhodné dušení, ale ještě vhodnější je pečení nebo zapékání.

K jemnému a chuťově poměrně neutrálnímu masu pangasia se výborně hodí zelenina.

Doplníme tak toto rybí maso minerálními látkami a variabilnost použití druhů zeleniny umožní časté obměny receptů.

Jednotlivé druhy zeleniny se dají ještě vzájemně míchat a doplňovat. Očištěnou zeleninu dusíme nebo pečeme společně s masem nebo z ní předem připravíme směs, se kterou pak pangasia zapékáme.

Můžeme ho péci také současně s brambory, pak už nemusíme připravovat přílohu.

Další ingredience přizpůsobujeme druhu použité zeleniny. Jemné rybí maso a zelenina se většinou výborně doplňují s mléčnými výrobky.

Mohou to být sýry tvrdé i měkké, nebo smetana a to jak sladká, tak zakysaná.

Pokud chceme jídlo z pangasia chuťově zpestřit a trochu více přizpůsobit obvyklé české kuchyni, tak můžeme použít i trochu jemné nebo pikantní uzeniny.

Hodí se i jemné houby jako žampiony nebo hlíva, případně světlé hřibovité houby z vlastního sběru.

Vhodné koření na pangase

U rybího masa je vždy vhodnější použít spíše bylinkové koření, jako je tymián, oregano nebo rozmarýn nebo využít kořenících směsí jako je například provensálské koření.

Pro recepty se zvlášť jemnou chutí někdy stačí jen pažitka, petrželka nebo cibulková nať.

Chceme-li naopak mít chuť výraznější, tak použijeme ostřejší koření a dochucující přípravky jako je hořčice, kečup, sardelová pasta, sójová omáčka a podobné přípravky.

Z těchto přípravků také můžeme připravit rychlou omáčku, kterou porce přeléváme při podávání.

Nejen z pangase můžete připravit i oblíbené rybí pomazánky, o kterých píšeme také na našem webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit