Chcete trochu obměnit svůj jídelníček a připravit si nějakou zdravou a chutnou rybu?
Pak se inspirujte našimi recepty na pangasia 6x jinak.
Jeho předností je to, že má jen velmi málo kostí.
Můžete ho smažit v těstíčku, péct v troubě či zabalit do slaniny a orestovat na pánvi.
Dobrou chuť!
Pečený pangasius v troubě
Připravte si pangase třeba v troubě, s trochou česneku, citrónové šťávy a kurkumy. Je to jednoduché a přitom tak dobré!
Ingredience
- 2 ks filetů pangasius
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- kurkuma
Postup
- Pangase omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou.
- Přidejte česnek a koření a nechte 2 hodiny v lednici uležet.
- Pangase přemístěte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a poklaďte tenkým plátkem másla.
- Pečte na 190 °C asi 15 – 20 minut.
- Pečený pangasius se podává s opékanými bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Inspirujte se také našimi zdravými a chutnými recepty z rybích filet na 5 způsobů!
Smažený pangas v sýrovém těstíčku
Děti často nechtějí jíst rybu, protože s ní mají mnoho práce, když vybírají malé kostičky. Tato nevýhoda u pangasia odpadá. Připravte si ho tentokrát obalovaného v těstíčku ze sýru a petrželky, je to lahůdka!
Ingredience
- 600 g pangasia
- 100 g hladké mouky
- 150 g najemno nastrouhaného eidamu
- 2 vejcem
- 2 dcl mléka
- 150 g solamylu
- 1 hrst posekané petrželky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Postup
- Z mouky, eidamu, vajec, mléka, solamylu a posekané petrželky si připravte těstíčko.
- Filety pangasia osolte, opepřete, obalte v těstíčku a osmažte na rozpáleném oleji dozlatova.
- Podávejte s bramborou kaší nebo vařeným bramborem.

Pangasius ve slanině
Filet z pangase zabalený ve slanině je jedno z nejjednodušších jídel, které si z ryby můžete připravit a zároveň patří mezi ty nejchutnější. Slanina, která obsahuje hodně tuku, zabrání vysychání ryby při vaření a dodá jí chuť.
Ingredience
- 4 kusy filetu z pangase
- 2 balíčky slaniny
- 3 lžíce oleje
Postup
- Pokud máte filety mražené, rozmrazte je, omyjte a poté osušte papírovými utěrkami.
- Pokuste se odstranit co nejvíce vody.
- Každý filet zabalte do slaniny tak, aby se proužky slaniny mírně překrývaly, takže je nebudete muset držet pohromadě párátky.
- Na 1 filet použijte 3-4 proužky slaniny.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Opékejte každou stranu filetu obaleného ve slanině po dobu 5-7 minut nebo do zlatohnědé barvy.
- Podávejte s oblíbenou přílohou ještě horké.

Máme pro vás i další delikatesy v podobě luxusních receptů na ryby na grilu. Vyzkoušejte je všechny!
Pangas se zeleninou a citrónem
Na toto barevné jídlo je radost pohledět, je zdravé, rychlé a snadné na přípravu. Co víc si od jídla přát!
Ingredience
- 4 filety pangase
- 1 rajče, nakrájené na kousky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 5 kousků citronu
- 70 gramů oliv
- přidejte podle své chuti: bazalku, černý pepř, rozmarýn, koriandr
- máslo
- šťáva z půlky citronu
Postup
- Na pánvi rozpusťte trochu másla a vložte do něj všechnu zeleninu.
- Duste pár minut.
- Směs odložte stranou.
- Na další pánev položte filety pangase, posypte kořením a zalijte citronovou šťávou.
- Zalijte je dušenou zeleninou a citronem.
- Pečte z jedné strany 5 minut a poté ještě 5 minut z druhé strany.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Pangas s česnekem a kajenským pepřem
Jednoduchý oběd nebo večeře v podobě ryby s česnekem a kajenským pepřem, který bude mít hotový raz dva a všichni si na něm pochutnáte!
Ingredience
- 800 g pangase
- trochu česneku
- 8 lžic kajenského pepře
- trochu soli
- olivový olej
- máslo a čerstvá petrželka k podávání
Postup
- Rybu promíchejte se solí, kajenským pepřem a prolisovaným česnekem.
- Dejte do mísy, promíchejte s olejem a nechte asi 1 hodinu odstát.
- Poté společně s olejem opečte na pánvi krátce z obou stran.
- Pak pánev dejte na střední mřížku do trouby a pečte 35 minut při 80 °.
- Filety podávejte s máslem a čerstvou petrželkou.

Vyzkoušejte i naše chutné recepty na štiku aneb ochutnejte zase jinou rybu!
Smažené rybí tacos
Inspirujte se tímto delikátním receptem na tacos ze smaženého pangasia, čerstvé zeleniny a lahodného salátu coleslaw. Užijte si rybu zase na trochu jiný způsob!
Ingredience
- 2 filety pangasia
- sůl a pepř na dochucení
- 1 šálek jemně mleté kukuřičné mouky
- 1 vejce
- 1/4 šálku mléka
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 4 malé tortilly
- 1/2 lžíce másla (volitelně)
- 1/4 šálku červené papriky, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 šálku sladké cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku salátu coleslaw
Postup
- Filety osušte a nakrájejte na 5-8 cm proužky.
- Bohatě dochutťte solí a pepřem.
- Na hluboký talíř prosejte kukuřičnou krupici a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- V široké mělké míse šlehejte vejce a mléko, dokud se nespojí.
- Proužky filé namáčejte do vaječné směsi z obou stran a nechte okapat přebytečnou směs.
- Lehce filé zatlačte do kukuřičné mouky, dokud nebude rovnoměrně obalené.
- Přebytek setřeste.
- Přidejte rostlinný olej do horké pánve.
- Když je olej rozpálený, přidejte rybu.
- Je-li to nutné, pracujte po dávkách a smažte ryby, dokud nebudou dozlatova opečené z obou stran.
- Sundejte z ohně a nechte okapat na papíře.
- Lehce dochuťte solí a pepřem dle libosti.
- Ogrilujte tortilly z obou stran, dokud se na nich neobjeví zlatohnědé fleky nebo je opečte z obou stran na másle na pánvi dozlatova.
- Sestavte tacos tak, že na opečené tortilly položíte plátky smažené ryby, papriku a cibuli a poklaďte coleslawem.
- Pokud chcete, vymačkejte na tacos šťávu z limetky.

Pangase můžeme také zapékat, velmi dobře se kombinuje a doplňuje se smetanou, zeleninou, s uzeninou, bylinkami, sýry, brambory, zapékacími omáčkami.
Příprava před vařením
- Pangas se prodává mražený a upravený na různě velké filety.
- Před kuchyňskou úpravou si tyto filety pak jen přizpůsobíme účelu.
- Necháme je jen částečně povolit, nerozmrazujeme zcela, protože pak pustí příliš mnoho vody včetně šťávy z masa.
- Pak je opláchneme, osušíme a nakrájíme na porce podle potřeby.
- Maso před úpravou osolíme, okořeníme a tím je pangasius připraven k tepelné úpravě.
Vhodné koření na pangase
- U rybího masa je vždy vhodnější použít spíše bylinkové koření, jako je tymián, oregano nebo rozmarýn nebo využít kořenících směsí jako je například provensálské koření.
- Pro recepty se zvlášť jemnou chutí někdy stačí jen pažitka, petrželka nebo cibulková nať.
- Chceme-li naopak mít chuť výraznější, tak použijeme ostřejší koření a dochucující přípravky jako je hořčice, kečup, sardelová pasta, sójová omáčka a podobné přípravky.
- Ztěchto přípravků také můžeme připravit rychlou omáčku, kterou porce přeléváme při podávání.
A jak se recepty na pangase povedly vám? Napište nám do komentářů!