6 neodolatelných receptů na panna cotta dezert, po kterých se jen zapráší!

Italská kuchyně je sama o sobě výborná a vhodná pro všechny příležitosti.

Kromě těstovin, omáček a pizzy můžete svým blízkým či jen sobě připravit tento lahodný a přitom lehký italský dezert.

Panna Cotta je připravena za okamžik, jen její tuhnutí zabere delší dobu, proto si tuto sladkou tečku připravte již den předem.

Představíme vám nejrůznější varianty receptů, ze kterých si určitě vyberete i vy.

Citronová panna cotta s ostružinami

Vyzkoušejte tuto krémovou a přitom svěží panna cottu s baculatými ostružinami, kterou vytvoříte během pár minut. Akorát to tuhnutí :).

Ingredience

  • 3 ks plátků želatiny
  • 600ml smetany ke šlehání
  • 150ml mléka
  • 200g moučkového cukru
  • Kůra a šťáva ze 2 citronů
  • Kůra z 1 limetky
  • 200g ostružin
  • 2 PL medu nebo jiného sladidla

Postup

  • Namočte si želatinové plátky do studené vody.
  • V hrnci smíchejte smetanu, mléko, cukr a přiveďte k varu.
  • Když se krém vaří, přidejte citronovou šťávu, citronovou a limetkovou kůru.
  • Dobře promíchejte a ještě chvilku povařte.
  • Okapané želatinové listy vložte do horké směsi a míchejte tak, aby se dobře rozpustily.
  • Směs nalijte do připravených kelímků či skleniček a nechte nejlépe přes noc v lednici. (stačí i 5 hodin)
  • Několik ostružin si dejte vedle na ozdobu.
  • Zbytek ostružin si rozmačkejte v malém kastrůlku a přiveďte k varu.
  • Oslaďte medem či jiným sladidlem a polevu máte hotovou.
  • Panna cotta servírujte politou ostružinovou šťávou a ozdobenou čerstvými bobulemi ostružiny.
Želatinový dezert s ostružinami
Zdroj: souschef.co.uk

Vanilková panna cotta s malinovým přelivem

Tato varianta dezertu s malinami se skvěle hodí do teplých dnů, ale i na pohodový večer s přáteli. Právě maliny se skvěle smísí se sladkou vanilkovou chutí.

Ingredience

  • 3 plátky želatiny
  • 500ml smetany ke šlehání (nejlépe 33% tuku)
  • 70 g cukru krystal
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 300g čerstvých nebo mražených malin
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy (příp. limetkové)

Postup

  • Plátky želatiny si namočte do studené vody, aby změkly.
  • Semínka vanilkového lusku smíchejte v menším hrnci s cukrem a poté zalijte smetanou.
  • Směs zahřívejte těsně pod bodem varu.
  • Poté přestaňte ohřívat, vložte okapané plátky želatiny a řádně rozmíchejte.
  • Po rozpuštění želatiny můžete směs nalévat do menších skleniček.
  • Nechte v lednici nejlépe přes noc (minimálně na 4 hodiny).
  • Mezitím si připravte malinový přeliv tak, že maliny rozmixujete, osladíte medem a přidáte šťávu z citrusu.
  • Hotovou panna cottu přelijte malinami a nakonec ozdobte například lístkem máty.
Malinová panna cotta s přelivem
Zdroj: theodysseyonline.com

Jogurtová panna cotta s jahodami

V této variantě receptu můžete použít právě jogurt, díky kterému se tento dezert stane lehčím s nižší kalorickou hodnotou.

Ingredience

  • 1 plátek želatiny
  • 40 ml mléka
  • 40 ml smetany
  • 40g řeckého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 30g cukru
  • Špetka mletého zázvoru
  • 250g čerstvých nebo mražených jahod
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Plátek želatiny namočte do studené vody pro její nabobtnání a změknutí.
  • Mléko, smetanu a cukr přiveďte k bodu varu a poté s ohřevem přestaňte.
  • Do směsi přidejte změklou želatinu a nechte rozpustit.
  • Poté přidejte jogurt, špetku zázvoru a promíchejte.
  • Vzniklou hmotou naplňte skleničky a nechte nejlépe přes noc v lednici.
  • Jahody rozmixujte, oslaďte a zakápněte šťávou z citronu.
  • Hotovou panna cottu přelijte jahodami a ozdobte lístky máty.
jahodový přeliv na panna cotta
Zdroj: nathashaskitchen.com

Panna cotta s kokosovým mlékem

Tato varianta je opět o něco zdravější, jelikož místo kravského mléka použijeme kokosové. Z tohoto množství připravíte cca 10 porcí panna cotty.

Ingredience

  • 400 ml kokosového mléka
  • 3 plátky želatiny
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 250g čerstvých nebo mražených lesních plodů
  • Špetka skořice
  • 2 lžičky třtinového cukru

Postup

  • Plátky želatiny si namočte v míse se studenou vodou, aby řádně změkly.
  • Do kastrolu nalijte kokosové mléko a přidejte semínka vanilkového lusku.
  • Těsně pod bod varu mléko s vanilkou zahřejte a poté přidejte okapanou želatinu.
  • Směs rozšlehejte, aby se vše spojilo.
  • Poté hmotou naplňte skleničky a nechte nejlépe přes noc v lednici.
  • Lesní plody dejte do kastrolu a postupně ohřívejte.
  • Přidejte med, skořici a pokud chcete, můžete zředit troškou vody.
  • Povařenou ovocnou směs nechte mírně vystydnout.
  • Hotovou panna cottu polijte ovocem a podávejte.
Přeliv z lesních plodů na dezertu panna cotta
Zdroj: anitalianinmykitchen.com

Máte rádi italskou kuchyni? Vyzkoušejte také recepty na podomácku udělané lasagne s masem i bezmasé.

Čokoládová panna cotta s kávovým přelivem

Právě kávový přeliv tomuto dezertu dodá správný italský šmrnc. Navíc jej můžete ozdobit čerstvým ovocem, třeba jahodami.

Ingredience

  • 3-4 plátky želatiny
  • 600ml smetany ke šlehání
  • 150ml mléka
  • 2 PL moučkového cukru
  • 100g hořké jemně nasekané čokolády
  • 1/2 šálku uvařené kávy
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup

  • Vložte plátky želatiny na 10 minut do studené vody, aby nabobtnaly.
  • V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko, cukr a přiveďte k varu.
  • Vypněte ohřev a přidejte nasekanou čokoládu a okapané želatinové plátky.
  • Rozmíchejte, aby se čokoláda a želatina dobře rozpustily.
  • Rovnoměrně naplňte připravené kelímky či skleničky a dejte chladit ideálně přes noc.
  • Kávový přeliv připravíte tak, že kávu, cukr a vnitřek vanilkového lusku přivedete k varu.
  • Vařte cca 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezhoustne.
  • Hotovou panna cottu podávejte přelitou kávovou směsí a ozdobenou čerstvým ovocem.
Čokoládový dezert s kávovým přelivem
Zdroj: platedstories.blogspot.com

Sladko-slaná karamelová panna cotta

Chuť slaného karamelu v kombinaci s italskou panna cotta tvoří neodolatelnou kombinaci. Vyzkoušením tohoto receptu jistě nikoho neurazíte, ba naopak!

Ingredience

  • 2 plátky želatiny
  • 300ml smetany ke šlehání
  • 100ml mléka
  • 100g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence nebo 1 ks vanilkového lusku
  • Špetka mořské soli
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku ořechů (vlašské, mandle, kešu)

Postup

  • Plátky želatiny namočte ve studené vodě asi na 10 minut.
  • V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko, vanilkovou esenci či vnitřek lusku a přiveďte těsně pod bod varu.
  • Na pánvi připravte cukr s polévkovou lžicí vody a nechte rozpustit dokud směs nechytne jantarovou barvu.
  • Směs na pánvi nemíchejte, pokud se utvoří hrudky, pouze otáčivým pohybem pánev promíchejte.
  • Opatrně přidejte smetanovou směs ke směsi karamelové a za stálého míchaní směs vařte, než se vše spojí.
  • Pokud karamel ztuhne, míchejte a opět se roztaví.
  • Přidejte okapané želatinové plátky, mořskou sůl a dobře promíchejte.
  • Rovnoměrně rozdělte do kelímků či skleniček a dejte chladit do ledničky ideálně přes noc.
  • Karamelové pralinky připravíte tak, že ve lžíci vody na pánvi rozpustíte cukr, přidáte nasekané ořechy.
  • Vařte dokud se ořechy rovnoměrně neobalí karamelem.
  • Ořechovou směs dáte na alobal a necháte vychladnout.
  • Po vychladnutí rozdrtíte válečkem.
  • Ztuhlou panna cottu posypte karamelovými ořechy a můžete podávat.
Panna Cotta ve sklenici s karamelem
Zdroj: mariasmenu.com

Panna Cotta patří k těm nejlepším pokrmům italské kuchyně. Její vznik se datuje pouze něco kolem 100 let, teprve však v roce 2001 se zařadila k tradičním pokrmům severní Itálie.

Už v 18. století se v knize „Il cuoco Piemontese“ objevuje velmi podobný recept, který nese název „bílý přírodní krém“, což se od doslovného překladu „vařená smetana“ zase tak moc neliší.

Ať už tento želatinový dezert vznikl jakkoliv a kdykoliv, dnes si můžete připravit nespočet jeho variant – s ovocem, kávou, karamelem, ořechy a spoustu dalších. A navíc v lednici vydrží velmi dlouho.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.