Bezkonkurenční! Přesně takto můžeme popsat tyto recepty na paprikáš.
Recepty jsou jednoduché, rychlé a pochutnají si na nich úplně všichni.
Připravte si tento oblíbený maďarský pokrm i u vás v kuchyni a vychutnejte si ho společně s nadýchaným domácím kynutým knedlíkem, domácími haluškami či bezchybnou bramborovou kaší.
To a mnohem více najdete v tomto článku!
Kuře na paprice
Tento autentický recept na kuřecí paprikáš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších maďarských jídel vůbec. Kombinace křehkého masa v krémové a chuťově bohaté smetanové omáčce z papriky, vám vykouzlí nebe v hubě!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce vepřového sádla (nebo másla)
- 1,5 kg kuřete s kostí a s kůží (lze i bez kostí a kůže)
- 2 cibule (velmi jemně nakrájené)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 2 rajčata (zbavená semínek a nakrájená na velmi jemné kostičky)
- Červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 3 lžíce maďarské papriky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky soli
- Lžička čerstvě mletého černého pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 170 g plnotučné zakysané smetany (pokojové teploty)
- 60 ml husté smetany ke šlehání
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo
- Vhodíme a kuře opečeme ho ze všech stran
- Kuřecí kousky přendáme na talíř
- Do sádla oleje přidáme cibuli a osmažíme jí do zlatohněda
- Přidáme česnek, rajčata a pepř
- Zamícháme a vše společně opékáme další 2-3 minuty
- Hrnec sejmeme z plotny a vmícháme papriku, sůl a pepř
- Do hrnce vrátíme kuře a hrnec položíme ho zpět na plotnu
- Vše zalijeme kuřecím vývarem
- Kuře by mělo být z velké části ponořené ve vývaru
- Směs v hrnci přivedeme k varu
- Hrnec přikryjeme pokličkou a stáhneme teplotu na nízkou
- Takto vaříme přibližně 40 minut
- Vyjměte kuře a přendejte na talíř
- V malé misce vmícháme mouku, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání
- Mícháme, dokud nám nevznikne hladká past
- Smetanovou směs za stálého šlehání, vmícháme do omáčky, aby nevznikly hrudky
- Znovu paprikovou omáčku přivedeme na pár minut k varu, dokud omáčka nezhoustne
- Podle chuti osolíme a opepříme
- Kuře vrátíme do omáčky a dusíme, aby se prohřálo
- Kuřecí paprikáš podáváme s domácím kynutým houskovým knedlíkem (pro recept na domácí knedlík z housek sjeďte na poslední recept článku) nebo ho podáváme s haluškami (viz TIP)
Nejlepší přílohou pro tento recept na paprikáš z kuřete není nic jiného než halušky! Abyste nemuseli nikde hledat, tak jsme sem tento snadný, ale chutný recept na halušky rovnou připojili. A co takhle si rovnou uvařit halušky se zelím podle našeho receptu?
Co budeme potřebovat
1,5 kg brambor
125 g hladké mouky
125 g hrubé mouky
Sůl
Cibule
Postup
Brambory oloupeme a zasyrova je nastrouháme
Vymačkáme z nich přebytečnou vodu a přidáme sůl s moukou
Vše spolu promícháme
Vznikne husté těsto (jako na bramboráky)
Začneme vařit osolenou vodu
Když se voda vaří, začneme do ní vkládat kousky těsta
Halušky vaříme 5 – 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu
Scedíme je a podáváme k paprikáši z kuřecího masa

Paprikáš z vepřového masa
Kostky šťavnatého masa orestujeme a poté dusíme ve vývaru ochuceném paprikou, cibulí a paprikou. Tradiční dávka zakysané smetany omáčku zahustí. Aby to bylo ještě autentičtější, opékejte vepřové maso a cibuli na slaninovém tuku, jak to dělají Maďaři. Rychlé recepty na vepřové maso
Co budeme potřebovat
- 350 g vepřové plece
- 100 g cibule
- 30 g másla
- Červená paprika
- Rajče
- 125 g plnotučné zakysané smetany
- Lžička mouky
- 3 lžíce sladké maďarské papriky
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 75 ml vody
Postup
- Vepřové maso nakrájíme na větší kostky
- Osolíme, opepříme a přidáme kmín, maso odložíme stranou
- Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na velmi drobné kousky
- Červenou papriku nakrájíme na malé kostičky
- Rajčata zbavíme jadřinců a nakrájíme na jemné kostičky
- Na plotně začne zahřívat hrnec na střední teplotu
- Přidáme máslo
- Když se máslo rozpustí, přidáme nastrouhanou cibuli, tu opékáme 5-7 minut
- Do zakysané smetany zašleháme mouku a dáme stranou
- Do hrnce přidejte okořeněné vepřové maso a zamícháme
- Vaříme, dokud všechno vepřové nezmění barvu
- Hrnec sundáme z plotny a přidáme papriku a mícháme, aby se ostatní přísady v hrnci paprikou obalily
- Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a znovu vrátíme na plotnu
- Vaříme další 3-4 minuty, aby se paprikáš prohřál
- Přidáme zakysanou smetanu a vodu a mícháme, aby nám vznikla papriková omáčka
- Zlehka za stálého míchání vaříme 15-20 minut
- Podle potřeby přidáváme vodu, pokud se nám omáčka zdá příliš hustá

Krůtí paprikáš s těstovinami
Rychlý a snadný recept na krůtu na paprice z jednoho hrnce. Není lepší volba, než toto jídlo, když během týdne nestíháte vařit. Jednak je cenově dostupné, rychlé, chutné a ušpiníte maximálně jeden hrnec!
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje
- Lžíce másla
- Malá cibule (nakrájená na kostičky)
- Červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 230 g žampionů (nakrájených)
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky kmínu
- Lžička soli
- ¼ lžičky maďarské červené papriky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
- 500 g hrnku celozrnných těstovin
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Strouhaný parmazán (nepovinné)
Postup
- Ve velké pánvi si na oleji osmažíme cibuli,
- Když cibule lehce zhnědne, přidáme červenou papriku a houby
- Přidáme máslo a opékáme dalších 5 minut
- Přidejte mletou krůtu, česnek, papriku, kmín a sůl a vařte, dokud maso nezhnědne.
- Přidáme kuřecí vývar, jogurt a maďarskou červenou papriku
- Směs v hrnci přivedeme k varu
- Přidáme těstoviny a hrnec zakryjeme
- Za občasného míchání vaříme 8–10 minut, dokud nejsou těstoviny uvařené
- Vmícháme petrželku a podle chuti přidáme parmazán

Objevte podobné tipy
Houbový paprikáš
Tento recept na kuře na paprice bez kuřete potěší každého vegetariána i vegana. Nahrazujeme totiž maso houbami! Lahodná omáčka je vyrobená z papriky a cibule, zahuštěná pastou z kešu ořechů.
Co budeme potřebovat
- 130 g syrových kešu ořechů (namočených ve vodě 4-8 hodin, scezených a propláchnutých)
- 350 ml zeleninového vývaru
- 30 ml olivového oleje
- 450 g hub (nakrájených na plátky)
- 15 g rostlinného tuku
- 500 g cibule (nakrájené na tenké plátky)
- Červená paprika (hrubě nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce sladké papriky
- 400 gramů nakrájených rajčat z plechovky
- 30 ml citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Vařená rýže (k podávání)
Postup
- Vložíme kešu oříšky a ½ vývaru do mixéru
- Směs rozmixujeme do hladka a dáme stranou
- Dno velkého hrnce polijeme olejem a zapneme plotnu na střední teplotu
- Když je olej rozpálený, přidáme houby
- Houby opékáme asi 5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou a nezměknou
- Houby vyndáme z pánve a přendáme je na talíř
- Na pánvi rozpustíme máslo a poté přidáme cibuli
- Cibuli za občasného míchání opékáme asi 10 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne
- Vmícháme papriku a dále ji vaříme s cibulí asi 5 minut, dokud nezačne měknout
- Vmícháme česnek a papriku
- Pokračujeme ve vaření a mícháme další minutu, dokud se česnek nerozvoní
- Houby vrátíme do hrnce a vmícháme rajčata a zbývající vývar
- Zvýšíme teplotu a vývar přivedeme k varu
- Zeleninu za občasného míchání vaříme asi 10 minut, dokud paprika nezměkne
- Vmícháme směs z kešu ořechů a pokračujeme ve vaření asi 1 minutu, dokud omáčka nebude prohřátá
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody nebo extra vývarem
- Hrnec sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu
- Směs dochutíme solí a pepřem
- Paprikáš s houbami rozdělíme na talíře a podáváme s uvařenou rýží

Maďarský paprikáš z hovězího masa
Tento instantní kotlíkový hovězí paprikáš je rychlý a snadný recept, který je nabitý chutí, zasytí a určitě bude hitem celé vaší rodiny! Jen máloco zjednodušuje recepty tak jako Instant Pot a toto chutné jídlo není výjimkou.
Co budeme potřebovat
- 75 g másla
- 100 g nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 kg hovězího dušeného masa
- 150 g kečupu
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- Lžíce třtinoého cukru
- 2 lžičky soli
- 750 ml hovězího vývaru
- 2 lžičky papriky
- ½ lžičky hořčice
- 2 lžíce mouky
- 75 ml šálku vody
Postup
- Na plotně si na střední teplotu začneme zahřívat hrnec s máslem
- Když je máslo rozpuštěné tak přidáme cibuli
- Tu vaříme 4 minuty, dokud není měkká
- K cibuli přidáme dušené hovězí maso, česnek, kečup, worcestrovou omáčku, třtinový cukr, sůl, hovězí vývar, papriku a hořčici
- Hrnec přikryjeme pokličkou a na střední teplotu za občasného míchání vaříme asi 20 minut
- V malé misce si mezitím smícháme kukuřičný škrob a vodu
- Dobře promícháme a vlijeme do hovězí směsi
- Vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne
- Maďarský paprikáš se podává přelitý přes bramborovou kaši (viz TIP)
Recept na nejlepší bramborovou kaši
1 kg brambor (typu C)
150 ml mléka
150 ml smetany na vaření
100 g másla
Špetka soli
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a nemočíme do studené vody, alespoň na hodinu
Poté je v čisté osolené vodě uvaříme do měkka
V hrnci si ohřejeme mléko společně se smetanou
Brambory si rozmačkáme a začneme postupně za stálého míchání přidávat ohřáté mléko se smetanou
Mixujeme, dokud bramborová kaše nemá správnou konzistenci a texturu
Nakonec přidáme máslo a dochutíme solí

Recept na domácí houskový knedlík
Co budeme potřebovat
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažné vody
- 2-4 rohlíky
- 1 vejce
- ½ balení instantního droždí
- Sůl
Postup
- Mouku přesejeme do mísy a přidáme sůl
- Promícháme a přidáme droždí
- V mouce uděláme důlek a přidáme vejce s vodou
- Začneme hníst, dokud nám nevznikne vláčné těsto
- Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme asi 45 minut kynout
- Poté přidáme nakrájené rohlíky, znovu zakryjeme a necháme 15 minut odpočívat
- Nakynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu
- Rozdělíme ho na několik dílů a vytvarujeme šišky, které znovu přikryjeme a necháme odpočívat
- Mezitím si připravíme hrnec s vodou, kterou začneme vařit
- Knedlíky vkládáme do vody a z každé strany je vaříme 15-20 minut
- Teplé domácí knedlíky podáváme k tomuto receptu na paprikáš

O maďarské kuchyni
Popsat maďarskou kuchyni jedním slovem, je nemožné.
Typickým kořením pro maďarskou kuchyni je paprika, černý pepř a hodně, hodně cibule. Ale její kuchyně je obecně velmi rozmanitá. Pojďte se s námi podívat pod pokličku maďarské kuchyně!
Tradiční maďarská jídla jsou založena především na mase, sezónní zelenině, čerstvém pečivu, mléčných výrobcích, sýrech a ovoci.
V Maďarsku se typická snídaně může skládat z čerstvého chleba, klobás, salámů, sezónní zeleniny a domácího džemu.
Maďaři o sobě rádi říkají, že jsou „polévkový národ“. Zatímco v mnoha zemích jsou polévky opovažovány za předkrm, pro Maďary tradičně platí, že pokud jste si nedali misku polévky, tak jste ještě nejedli.
Maďaři rozlišují mezi lehkými polévkami, které konzumují ve formě předkrmu a poté, při typickém obědu, následují další dva chody a vydatnými polévkami s masem a těstovinou.
Mezi ty vydatné polévky můžeme zařadit ikonický guláš a rybí polévky, které se připravují v nesčetných variacích jak v restauracích, tak i doma.
Existují dvě hlavní a nejznámější maďarské rybí polévky – Baja a Szeged.
Zatímco rybí polévka Baja se tradičně vyrábí z kapra, segedínská rybí polévka se vyrábí z různých druhů ryb.
Další maďarskou specialitou je sladká ovocná studená polévka gyümölcs.
Ale každopádně polévky často odrážejí roční období a tudíž obsahují sezónní zeleninu, ovoce, ale i maso či ryby, podle aktuální lovecké či rybářské sezóny.
Pokud dáváte přednost sladkým jídlům, vyzkoušejte maďarský koláč Dobos. Čokoládový máslovo-smetanový vrstvený piškot, přelitý karamelem a na okrajích pokrytý oříšky.
Nebo zkuste neuvěřitelně oblíbený Túró Rudi. Čokoládovou tyčinku z hořké čokolády plněnou slazeným tvarohem nebo jinými příchutěmi, například povidly.
Dezerty často obsahují různé ovoce nebo džemy, protože Maďarsko má i mezinárodně známé vinice a sady plné jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce.