Paprika chutná večeře nabo příloha

Paprikové plody patří mezi oblíbené zeleniny. Jde současně i o zeleninu velmi hodnotnou, protože syrová paprika obsahuje poměrně velké množství vitamínu C a vyzrálé a vybarvené plody pak i provitamín A. Navíc paprikám velmi prospělo šlechtění, takže si dnes můžeme obstarat opravdu chutné a šťavnaté papriky v mnoha druzích a bez nepříjemné velké pálivosti. Jejich využití v kuchyni je poměrně široké. Přednost bychom samozřejmě měli dávat paprice syrové a tepelnou úpravu vybírat takovou, která paprice neubere příliš na vzhledu a chuti.

Všechny papriky jsou bohaté na vitamíny A , C a K , ale červené papriky jimi přímo překypují. Antioxidační vitaminy A a C zabraňují poškozování buněk, rakovině a nemocem spojeným se stárnutím. Také podporují funkci imunitního systému. Při artritidě a astmatu snižují zánět.

1. Plněné papriky za studena

INGREDIENCE :

  • 4 – 5 paprik zbavených semínek
  • 1/8 másla
  • 100 g taveného sýra
  • 2 uvařená vejce
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • půlka papriky
  • 100 – 150 g šunky
  • 100g strouhaného tvrdého sýru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • pepř a sůl

POSTUP :

  1. Máslo vyšleháme se sýrem.
  2. Na malé kousky nakrájíme 2 uvařená vejce, cibuli a půlku papriky.
  3. Přidáme na kostičky nakrájený salám, přisypeme strouhaný sýr a přidáme lžíci kečupu a hořčice.
  4. Všechny kousky zamícháme do našlehaného másla se sýrem a dochutíme pepřem a solí.
  5. Směsí naplníme papriky, dáme ztuhnout do ledničky a krájíme na kolečka. Podáváme s pečivem
  6. Pokud chceme variantu bez šunky a tvrdého sýru, lze tyto suroviny vynechat.

Plněné papriky za studenazdroj : peceni.info

2. Čerstvý paprikový salát

Zdravý a chutný salát, který se skvěle bude hodit ke grilovanému masu.

INGREDIENCE :

  • 3 sladké vícebarevné papriky
  • 1/2  fialové cibule, na tenké plátky
  • 2 lžíce čerstvého kopru, nasekaný
  • 2 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1/2 stroužku utřeného česneku
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Papriku promícháme s nakrájenou cibulí a koprem.
  3. Uděláme zálivku z citrónové šťávy, olivového oleje, česneku, soli a pepře.
  4. Zálivku přidáme k paprice a dobře promícháme.
  5. Dáme vychladit do lednice.

Čerstvý paprikový salátzdroj : natashaskitchen.com

3. Pečené papriky s feta sýrem

Tyto delikátní pečené papriky si jistě oblíbíte a zařadíte je do vašeho kuchařského repertoáru.

INGREDIENCE :

  • 2 papriky
  • 12 cherry rajčat
  • 50 g feta sýru
  • 8 černých oliv
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička oregana

POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Na plech dám pečící papír na něj klademe poloviny očištěných, jadřinců zbavených paprik.
  3. Dovnitř klademe cherry rajčata, feta sýr, olivy.
  4. Pokapeme olivovým olejem.
  5. Posypeme oreganem.
  6. Dáme péct do trouby asi na 30 minut.

Pečené papriky s feta sýremzdroj : diabetes.org.uk

4. Grilovaná paprika jako obloha

INGREDIENCE :

  • 4 velké červené (případně žluté) papriky
  • pár lžic olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

POSTUP :

  1. Papriky důkladně omyjeme a umístíme přímo na gril.
  2. Pořádně je ogrilujeme.
  3. Budou se na nich tvořit puchýře a budou černat, ale to je v pořádku.
  4. Papriky sundáme z grilu a necháme krátce vychladnout.
  5. Poté je oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme a narovnáme do (alobalové) misky.
  6. Zakapeme olejem a poklademe plátky česneku. Můžeme přidat oblíbené koření.
  7. Teplé papriky skvěle doplní grilované sýry nebo maso.

Grilovaná paprika jako oblohazdroj : womanonly.cz

Kromě samostatných jídel se papriky velmi dobře hodí k různým pokrmům pečeným, zapékaným nebo dušeným, kde doplňují hlavní surovinu a to především maso všech druhů, dále pak další druhy zeleniny, brambory, rýži nebo těstoviny.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *