Papriky a rajčata snadno a chutně – ty nejlepší recepty

Šťavnaté křupavé papriky, krásně červená rajčata… co s nimi v teplé kuchyni?

Jak si udělat rajskou jako od babičky? Jak nejlépe zpracovat tuto zeleninu do salátu?

Čtěte dál, vše se dozvíte. Sedm snadných receptů s paprikami a rajčaty je tu!

Využití paprik a rajčat v kuchyni:

  • hlavní teplá jídla
  • studené předkrmy
  • pomazánky
  • saláty, zeleninové oblohy
  • nakládaná, konzervovaná forma

Co vaříme z paprik a rajčat?

  • lečo
  • plněné papriky
  • rajská omáčka
  • rajčatová polévka
  • rajčatový salát
  • rajčatový protlak
  • rajčatová marmeláda

1. Lečo

INGREDIENCE

  • 3 lžíce másla / sádla / oleje
  • 1 cibule
  • 3 papriky
  • 6 velkých rajčat
  • 5 vajec
  • sůl, pepř (majoránku, kari.. dle chuti)

 

POSTUP

  1. Na tuku (nejlépe na sádle) osmažíme cibuli.
  2. Na cibulku dáme dusit na proužky nakrájené papriky.
  3. Po 15 minutách přidáme na kousky nakrájená rajčata.
  4. Osolíme, okořeníme pepřem, případně dalším kořením a dusíme doměkka.
  5. Měkkou zeleninu zalijeme rozšlehanými vejci, která necháme ztuhnout.
Papriky a rajčata zpracujeme nejrychleji v leču.
Foto zdroj: pinterest.com

Lečo podáváme většinou s pečivem, můžeme však i s brambory. Pro bramborové přílohy se nechte inspirovat třeba tímto receptem.

Základní přípravu leča můžeme různými způsoby obměňovat:

  • smažením na anglické slanině
  • přidáním uzeniny nebo klobásy
  • nastavením dušenými houbami
  • přidáním květáku, kapusty, mrkve, cukety
  • nahrazením vajec smetanou
  • rozpuštěním strouhaného sýra na teplém pokrmu

2. Plněné papriky

Náplně:

  • Klasická: z mletého masa nastaveného podušenou rýží a kořením.
  • Sýrová: eidam, niva, feta sýr ve směsi se zeleninou (mrkev, rajče, brokolice)
  • Vejcová:  vejce se zeleninou, uzeninou nebo žemlovou nádivkou
  • Další varianty: s paštikou, s houbami.

Způsob tepelné úpravy:

  • Klasický: dušením v rajské omáčce
  • Alternativní: zapečením v troubě

Přílohy k plněným paprikám:

  • klasická varianta s mletým masem: houskový knedlík, dušená rýže
  • zeleninové, houbové, vaječné varianty: brambory / bramborová kaše

INGREDIENCE na klasické plněné papriky

  • 5 velkých paprik
  • 2 hrnečky uvařené rýže
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibulka
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř (majoránka, oregáno, bazalka..)

POSTUP

  1. Orestujeme cibuli a česnek.
  2. Přidáme maso.
  3. Po 5 minutách vsypeme rajčata na kostičky.
  4. Okořeníme.
  5. Přidáme rýži a restujeme dalších 15 minut.
  6. Odkrojíme vršek paprik a vydlabeme vnitřek.
  7. Papriky naplníme směsí, postavíme do pekáče, zakryjeme.
  8. Pečeme 15 minut při 180°.
Plněná paprika v rajské omáčce s bramborem
Foto zdroj: google.com

Pro alternativu k náplni z mletého masa zkuste třeba tento recept.

3. Rajská omáčka

INGREDIENCE

  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  •  sůl
  • 1 cibulka
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • hladká mouka na jíšku
  • masový vývar
  • 8 rajčat

POSTUP

  1. Osmahneme cibuli,
  2. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel.
  3. Pak přidáme jíšku rozmíchanou ve vodě.
  4. Zalijeme vývarem.
  5. Přidáme rajský protlak nebo krájená rajčata.
  6. Okořeníme, popřípadě dosladíme.
  7. Hotovou omáčku procedíme tak, že zeleninu protřeme přes cedník.
Rajská omáčka jako od babičky
Zdroj: google.com

4. Rajčatová polévka

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 8 krájených loupaných rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • zakysaná smetana

POSTUP

  1. V hrnci zpěňíme na oleji cibuli a česnek (nasekané najemno)
  2. Přidáme rajčata, vývar a koření.
  3. Vaříme 20 minut.
  4. Vyjmeme bobkový list a přidáme bazalku.
  5. Na talíři vmícháme smetanu.
Rajčatová polévka z pravých rajčat má do té ze školní jídleny daleko.
Foto zdroj pinterest.com

5. Rajčatový protlak

CO NA NĚJ POTŘEBUJEME?

  • velká masitá rajčata
  • sůl, cukr, pepř, česnek (dle chuti)

POSTUP

  1. Rajčata odšťopkujeme a nakrájíme.
  2. Necháme je rozvařit do husté omáčky (zbyde polovina původního objemu)
  3. Propasírujeme přes hustý cedník kvůli slupkkám.
  4. Dochutíme.
  5. Ve sklenicích s uzavíratelným víčkem ponořených do vody sterilujeme dalším vařením 20 min.
Rajčatový protlak konzumujete naslano i nasladko
Foto zdroj: google.com

6. Rajčatová marmeláda

INGREDIENCE

  • 2 kg rajčat
  • 800 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sáčky Pektogelu
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 dcl rumu

POSTUP

  1. Nakrájená rajčata hodinu povaříme.
  2. Propasírujeme.
  3. Přidáme cukry a povaříme další hodinu.
  4. Přidáme pektogel, kyselinu citronovou, rum a ještě dovaříme 5 minut.
  5. Plníme sklenice, otáčíme víčkem dolu a po vychladnutí uskladníme.
Rajčatová marmeláda je originální a zdravá.
Foto zdroj: google.com

7. Rajčatový salát

INGREDIENCE

  • 4 rajčata
  • petrželka, bazalka
  • sůl
  • pepř
  • hořčice / feta sýr / zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce olivového oleje

 

POSTUP

  1. Rajčata s cibulí nakrájíme do misky.
  2. Okořeníme a zalijeme zálivkou z vody, oleje, cukru a octa.
  3. Dle chuti doplníme hořčicí nebo sýrem nebo smetanou.
Rajčatový salát,je výborný k masu.
oto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr: O volbě pokrmu rozhoduje typ rajčat, které máte k dispozici. Malá, tvrdá rajčátka plná chuti nepotřebují ani sůl a slouží výborně v zeleninové obloze. Naopak velká masitá rajčata jsou skvělá v teplé kuchyni. Inspirovat se můžete i čtením o typologii rajčat, například černá rajčátka vytváří krásné barevné variace v salátech.

Dovařeno? Pošlete recept známému, ocení to!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Já z nich dělám každý rok čalámádu a domácí kečupek a ten je teda delikátní, když to srovnám s kupovaným je to hrozný rozdíl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *