Hledáte recepty na sušená rajčata, které vám nezaberou moc času?
Chcete svému tělu dopřát živiny a zároveň si skvěle pochutnat?
Inspirujte se našimi dobrotami a pusťte se do vaření!
Těstoviny se sušenými rajčaty
Tento recept je vhodný nejen jako rychlá a chutná večeře. Pokrm je lehounký a, díky čerstvým bylinkám, špenátu a oříškům, také výživný.
Ingredience
- 500 g špaget (1 balení)
- 1 šálek sušených rajčat v oleji (nasekaných nadrobno)
- 1 polévková lžíce sušeného česneku
- 230 g baby špenátu
- ½ šálku čerstvé bazalky (nakrájené)
- ⅓ šálku parmazánu (nastrouhaného)
- ¼ šálku piniových oříšků
- sůl
- pepř
Postup
- Dejte vařit špagety podle návodu na balení. Vařte ale pouze polovinu doporučené doby!
- Na rozehřátou pánev nalijte olej ze sušených rajčat (v případě potřeby doplňte klasickým olivovým olejem) a přidejte česnek. Restujte 30 sekund a stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
- Do pánve přidejte špenát a sušená rajčata. Restujte, dokud špenát nezačne vadnout (potrvá to asi 2 minuty).
- Přidejte předvařené špagety a, v případě potřeby, přilijte trochu vody.
- Dochuťte solí, pepřem a vše pořádně zamíchejte.
- Vařte cca 3 minuty, dokud nejsou špagety hotové. Odstraňte z tepla a přisypte bazalku s parmazánem. Nějaký parmazán si nechte stranou na závěrečné zdobení.
- Každou porci následně posypte piniovými oříšky a zbytkem parmazánu.
- Špagety se sušenými rajčaty a špenátem můžete ihned podávat. Dobrou chuť!

Pomazánka ze sušených rajčat
Mají vám přijít hosté? Nemáte čas na dlouhé přípravy? Vyzkoušejte náš recept!
Tuto dobrotu budete mít hotovou během pár minut!
Ingredience
- 200 g rajčatového protlaku
- 250 g sušených rajčat (bez oleje)
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- ½ čajové lžičky soli
Postup
- Všechny ingredience vložte do misky a promíchejte.
- Pomocí ponorného mixéru vše rozmixujte do hladka.
- Pomazánku se sušenými rajčaty uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
- Podávejte s oblíbeným pečivem nebo přidejte například do těstovin.

Vyzkoušejte některý z našich receptů na slané pečivo.
Vepřová panenka se sušenými rajčaty
Připravte si lehké, snadné a chutné jídlo, které můžete podávat ve všední den, ale také v rámci slavnostnějších událostí.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce sušených rajčat (nasekaných nadrobno)
- 1 polévková lžíce kapary (nasekaných)
- ¼ šálku másla (v pokojové teplotě)
- 500 g vepřové panenky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky (nasekané nadrobno)
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zatímco se trouba předehřívá, nakrájejte sušená rajčata a kapary.
- V misce rozmělněte změkčené máslo a rajčata s kapary do něj vmíchejte. Odložte stranou.
- Dejte pánev (vhodnou na pečení v troubě) na teplo a zahřívejte ji asi 2 minuty.
- Mezitím opláchněte vepřovou panenku, osušte ji čistou utěrkou a nakrájejte ji na 4 stejné kousky, z nichž každý potřete olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem.
- Následně kousky masa vložte na pánev a smažte 2–3 minuty, dokud nebude každý kousek mírně hnědý, a to ze všech stran.
- Pánev odstraňte z tepla a každý kousek masa potřete máslovou směsí, kterou jste si připravili na začátku. Použijte pouze polovinu máslové směsi! Zbytek odložte stranou.
- Nyní pánev vložte do trouby a pečte 10–12 minut.
- Jakmile je maso hotové, vyndejte pánev z trouby a podávejte.
- Každou porci vepřové panenky plněné sušenými rajčaty pomažte zbylou máslovou směsí a posypte čerstvou petrželkou.
- Podávejte s brambory.

Chcete-li experimentovat, vyzkoušejte některý ze zajímavých receptů na bramborové přílohy.
Objevte podobné tipy
Krůtí roláda s mozzarellou a rajčaty
Toto jídlo vám zabere pouhých 30 minut přípravy, a navíc si na něm skvěle pochutnáte!
Pusťte se do přípravy.
Ingredience
Náplň do masa:
- 2 krůtí prsa
- 1–2 balení mozzarelly
- 8–10 sušených rajčat v oleji
- hrst listů čerstvé bazalky
- ½ šálku vlašských ořechů
Omáčka z jablek:
- 1 malý pórek (pomletý nebo nasekaný na velmi drobné kousky)
- 2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 šálek vody nebo kuřecího vývaru
- ¼ čajové lžičky skořice
- ¼ čajové lžičky soli
Postup
Náplň do masa:
- Sušená rajčata a vlašské ořechy smíchejte a odložte stranou.
- Každé z prsou rozřízněte v polovině tak, abyste vytvořili co největší kus. Maso překryjte potravinovou folií a vyklepejte jej tak, aby mělo cca 1 cm na výšku. Vyklepat jej můžete pomocí válečku nebo paličky.
- Odstraňte potravinovou fólii a do středu masa položte nakrájené plátky mozzarelly a následně listy bazalky.
- Nyní přidejte rajčatovou směs a maso stočte do rolky.
- Masovou roku svažte kuchyňskou sňůrou a vložte do, olejem vymazané, pánve. Smažte po dobu 5 minut tak, aby byly orestovány všechny strany.
- Vyjměte krůtí rolku z pánve a vložte ji do vymazaného pekáče. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Následně vložte pekáč do trouby a pečte 20–25 minut, a to na 180 °C.
- Jakmile je šťavnatá krůtí roláda hotová, vyjměte ji z trouby a odstraňte šňůru na pečení.
- Krůtu nakrájejte na stejně široké plátky a podávejte s jablečnou omáčkou a oblíbenou přílohou.
Omáčka z jablek:
- Jablka oloupejte a nakrájejte je na kostky.
- Do malého hrnce vlijte šťávu z poloviny citronu, 2 polévkové lžíce vody a přisypte 1,5 polévkové lžíce moučkového cukru. Přidejte jablka a vše zamíchejte.
- Zahřívejte, dokud jablka nezměknou a následně je rozmačkejte pomocí lžíce.
- Do hrnce přidejte trochu másla a celou směs osolte.
- Na vedlejší pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte pórek. Restujte 5 minut.
- Následně do pánve přidejte jablečnou směs z hrnce a vařte do naprostého změknutí. Přidejte mouku, skořici a vařte dalších 5 minut.
- Přilijte kuřecí vývar nebo vodu a vařte 8 minut. Osolte dle vlastní chuti.
- Pomocí ponorného mixéru jemně rozmixujte dohladka a odložte stranou.

Recept na sušená rajčata v pestu
Toto pesto je jedinečným doplňkem k těstovinám, oblíbenému masu a rybám. Můžete jej ale použít také jako lahodnou sendvičovou pomazánku.
Ingredience
- 1 šálek sušených rajčat
- ⅓ šálku mandlí (nesolených)
- 2–3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky kuliček černého pepře (rozdrceného)
- ½ čajové lžičky kuliček červeného pepře (rozdrceného)
- ¾ – 1 šálek extra panenského olivového oleje
Postup
- Všechny přísady vložte do kuchyňského robotu a zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude vše nadrobno nasekané.
- Poté robot vypněte, promíchejte lžící a vložte do vzduchotěsné nádoby.
- Skladujte v lednici. Takto uložené pesto ze sušených rajčat vám vydrží 5–7 dní.

Máte rádi tento druh pokrmu? Pak vyzkoušejte také recept na pesto s medvědím česnekem.
Tipy na domácí sušení rajčat
Jak si usušit rajčatovou dobrotu sami doma? Inspirujte se dvěma následujícími jednoduchými návody!
Domácí sušená rajčata v sušičce
Tento návod vám umožní získat skvělou rajčatovou dobrotu téměř bez práce. Vyzkoušejte jej.
Množství ingrediencí je závislé čistě na vaší chuti.
- Rajčata očistěte a osušte. Poté je nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete (můžete také použít oregano na dochucení) a rozložte je v sušičce tak, aby měl každý plátek dostatek prostoru pro schnutí.
- Sušičku zakryjte a zapněte na takovou teplotu, jaká je uvedena v manuálu k vaší sušičce.
- Důležité je, aby byla rajčata dostatečně vysušená, ale ne příliš suchá. Sušení by mělo trvat přibližně 6–8 hodin.
- Po usušení rajčata vyjměte ze sušičky a navrstvěte je do nádoby s víkem.
- Chcete-li získat nakládaná sušená rajčata v oleji, přisypte k rajčatům také sůl, pepř, sušenou bazalku, oregano, větvičky rozmarýnu a vše zalijte kvalitním olivovým olejem tak, aby byla rajčata zcela ponořena.

Polosušená rajčata
Nemáte sušičku, nebo jen máte rádi trošku vláčnější sušená rajčata? Pak se inspirujte následujícím postupem.
Množství ingrediencí si stanovte sami podle vlastního vkusu.
- Nakrájejte menší rajčata na polovinu a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem.
- Každé rajče jemně potřete olivovým olejem, posypte solí a sušenými bylinkami dle vlastní chuti. Bylinkami rajčata posypejte, ale až po hodině pečení, aby příliš neztmavly nebo se nespálily a nezhořkly.
- Rajčata dejte péct do trouby, vyhřáté na 150 °C a pečte 2 hodiny.
- Pokud nechcete s rajčaty hned dále pracovat, můžete po této době troubu vypnout a nechat je dojít (postačí půl hodina).
- Hotová rajčata uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. V chladničce vám vydrží až několik dní.

Recepty na sušená rajčata nejsou nijak složité a skvěle chutnají!
Dopřejte svým chuťovým buňkám tento jedinečný gurmánský zážitek a svému tělu vitamíny K, C, E, B a minerály, jako je vápník a hořčík.
Dobrou chuť!
Já z nich dělám každý rok čalámádu a domácí kečupek a ten je teda delikátní, když to srovnám s kupovaným je to hrozný rozdíl.