Pokrmy se směsí rajčat a paprik: úžasná kombinace

Šťavnaté křupavé papriky, krásně červená rajčata… co s nimi v teplé kuchyni?

Jak si udělat rajskou jako od babičky? Jak nejlépe zpracovat tuto zeleninu do salátu?

Čtěte dál, vše se dozvíte. Sedm snadných receptů s paprikami a rajčaty je tu!

Lečo

INGREDIENCE

  • 3 lžíce másla / sádla / oleje
  • 1 cibule
  • 3 papriky
  • 6 velkých rajčat
  • 5 vajec
  • sůl, pepř (majoránku, kari.. dle chuti)

POSTUP

  1. Na tuku (nejlépe na sádle) osmažíme cibuli.
  2. Na cibulku dáme dusit na proužky nakrájené papriky.
  3. Po 15 minutách přidáme na kousky nakrájená rajčata.
  4. Osolíme, okořeníme pepřem, případně dalším kořením a dusíme doměkka.
  5. Měkkou zeleninu zalijeme rozšlehanými vejci, která necháme ztuhnout.
 

Lečo podáváme většinou s pečivem, můžeme však i s brambory. Pro bramborové přílohy se nechte inspirovat třeba tímto receptem.

Základní přípravu leča můžeme různými způsoby obměňovat:

  • smažením na anglické slanině
  • přidáním uzeniny nebo klobásy
  • nastavením dušenými houbami
  • přidáním květáku, kapusty, mrkve, cukety
  • nahrazením vajec smetanou
  • rozpuštěním strouhaného sýra na teplém pokrmu

Plněné papriky

Náplně:

  • Klasická: z mletého masa nastaveného podušenou rýží a kořením.
  • Sýrová: eidam, niva, feta sýr ve směsi se zeleninou (mrkev, rajče, brokolice)
  • Vajíčková:  vejce se zeleninou, uzeninou nebo žemlovou nádivkou
  • Další varianty: s paštikou, s houbami.

Způsob tepelné úpravy:

  • Klasický: dušením v rajské omáčce
  • Alternativní: zapečením v troubě

Přílohy k plněným paprikám:

  • klasická varianta s mletým masem: houskový knedlík, dušená rýže
  • zeleninové, houbové, vaječné varianty: brambory / bramborová kaše

INGREDIENCE na klasické plněné papriky

  • 5 velkých paprik
  • 2 hrnečky uvařené rýže
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 rajčata
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibulka
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř (majoránka, oregano, bazalka..)

POSTUP

  1. Orestujeme cibuli a česnek.
  2. Přidáme maso.
  3. Po 5 minutách vsypeme rajčata na kostičky.
  4. Okořeníme.
  5. Přidáme rýži a restujeme dalších 15 minut.
  6. Odkrojíme vršek paprik a vydlabeme vnitřek.
  7. Papriky naplníme směsí, postavíme do pekáče, zakryjeme.
  8. Pečeme 15 minut při 180°.
 

Rajská omáčka

INGREDIENCE

  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření
  •  sůl
  • 1 cibulka
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • hladká mouka na jíšku
  • masový vývar
  • 8 rajčat

POSTUP

  1. Osmahneme cibuli,
  2. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel.
  3. Pak přidáme jíšku rozmíchanou ve vodě.
  4. Zalijeme vývarem.
  5. Přidáme rajský protlak nebo krájená rajčata.
  6. Okořeníme, popřípadě dosladíme.
  7. Hotovou omáčku procedíme tak, že zeleninu protřeme přes cedník.
 

Rajčatová polévka

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 8 krájených loupaných rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • zakysaná smetana

POSTUP

  1. V hrnci zpěníme na oleji cibuli a česnek (nasekané najemno)
  2. Přidáme rajčata, vývar a koření.
  3. Vaříme 20 minut.
  4. Vyjmeme bobkový list a přidáme bazalku.
  5. Na talíři vmícháme smetanu.
 

Rajčatový protlak

INGREDIENCE

  • velká masitá rajčata
  • sůl, cukr, pepř, česnek (dle chuti)

POSTUP

  1. Rajčata odšťopkujeme a nakrájíme.
  2. Necháme je rozvařit do husté omáčky (zbude polovina původního objemu)
  3. Propasírujeme přes hustý cedník kvůli slupkám.
  4. Dochutíme.
  5. Ve sklenicích s uzavíratelným víčkem ponořených do vody sterilujeme dalším vařením 20 min.
 

Rajčatová marmeláda

INGREDIENCE

  • 2 kg rajčat
  • 800 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 sáčky Pektogelu
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 dcl rumu

POSTUP

  1. Nakrájená rajčata hodinu povaříme.
  2. Propasírujeme.
  3. Přidáme cukry a povaříme další hodinu.
  4. Přidáme pektogel, kyselinu citronovou, rum a ještě dovaříme 5 minut.
  5. Plníme sklenice, otáčíme víčkem dolu a po vychladnutí uskladníme.

Rajčatový salát

INGREDIENCE

  • 4 rajčata
  • petrželka, bazalka
  • sůl
  • pepř
  • hořčice / feta sýr / zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  1. Rajčata s cibulí nakrájíme do misky.
  2. Okořeníme a zalijeme zálivkou z vody, oleje, cukru a octa.
  3. Dle chuti doplníme hořčicí nebo sýrem nebo smetanou.
 

Tip na závěr: O volbě pokrmu rozhoduje typ rajčat, které máte k dispozici. Malá, tvrdá rajčátka plná chuti nepotřebují ani sůl a slouží výborně v zeleninové obloze. Naopak velká masitá rajčata jsou skvělá v teplé kuchyni.

Pokud hledáte další využití pro rajčata, navštivte náš další článek s recepty.

Dovařeno? Pošlete recept známému, ocení to!

Komentáře

  1. Já z nich dělám každý rok čalámádu a domácí kečupek a ten je teda delikátní, když to srovnám s kupovaným je to hrozný rozdíl.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.