Pochutnejte si na 5 skvělých receptech s usušenými rajčaty

Hledáte recepty na sušená rajčata, které vám nezaberou moc času? 

Chcete svému tělu dopřát živiny a zároveň si skvěle pochutnat? 

Inspirujte se našimi dobrotami a pusťte se do vaření!

Těstoviny se sušenými rajčaty

Tento recept je vhodný nejen jako rychlá a chutná večeře. Pokrm je lehounký a, díky čerstvým bylinkám, špenátu a oříškům, také výživný.

Ingredience

  • 500 g špaget (1 balení)
  • 1 šálek sušených rajčat v oleji (nasekaných nadrobno)
  • 1 polévková lžíce sušeného česneku
  • 230 g baby špenátu
  • ½ šálku čerstvé bazalky (nakrájené)
  • ⅓ šálku parmazánu (nastrouhaného)
  • ¼ šálku piniových oříšků
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Dejte vařit špagety podle návodu na balení. Vařte ale pouze polovinu doporučené doby!
  • Na rozehřátou pánev nalijte olej ze sušených rajčat (v případě potřeby doplňte klasickým olivovým olejem) a přidejte česnek. Restujte 30 sekund a stále míchejte, aby česnek nezhořknul. 
  • Do pánve přidejte špenát a sušená rajčata. Restujte, dokud špenát nezačne vadnout (potrvá to asi 2 minuty). 
  • Přidejte předvařené špagety a, v případě potřeby, přilijte trochu vody. 
  • Dochuťte solí, pepřem a vše pořádně zamíchejte. 
  • Vařte cca 3 minuty, dokud nejsou špagety hotové. Odstraňte z tepla a přisypte bazalku s parmazánem. Nějaký parmazán si nechte stranou na závěrečné zdobení.
  • Každou porci následně posypte piniovými oříšky a zbytkem parmazánu.
  • Špagety se sušenými rajčaty a špenátem můžete ihned podávat. Dobrou chuť!

Špagety se sušenými rajčaty, špenátem, oříšky a parmazánem.
zdroj: cookingclassy.com

Pomazánka ze sušených rajčat

Mají vám přijít hosté? Nemáte čas na dlouhé přípravy? Vyzkoušejte náš recept!

Tuto dobrotu budete mít hotovou během pár minut!

Ingredience

  • 200 g rajčatového protlaku
  • 250 g sušených rajčat (bez oleje)
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • ½ čajové lžičky soli

Postup

  • Všechny ingredience vložte do misky a promíchejte. 
  • Pomocí ponorného mixéru vše rozmixujte do hladka. 
  • Pomazánku se sušenými rajčaty uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. 
  • Podávejte s oblíbeným pečivem nebo přidejte například do těstovin. 

Pomazánka ze sušených rajčat ve sklenici.
zdroj: afarmgirlsdabbles.com

Vyzkoušejte některý z našich receptů na slané pečivo.

Vepřová panenka se sušenými rajčaty

Připravte si lehké, snadné a chutné jídlo, které můžete podávat ve všední den, ale také v rámci slavnostnějších událostí.

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce sušených rajčat (nasekaných nadrobno)
  • 1 polévková lžíce kapary (nasekaných)
  • ¼ šálku másla (v pokojové teplotě)
  • 500 g vepřové panenky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky (nasekané nadrobno)
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C. 
  • Zatímco se trouba předehřívá, nakrájejte sušená rajčata a kapary.
  • V misce rozmělněte změkčené máslo a rajčata s kapary do něj vmíchejte. Odložte stranou. 
  • Dejte pánev (vhodnou na pečení v troubě) na teplo a zahřívejte ji asi 2 minuty. 
  • Mezitím opláchněte vepřovou panenku, osušte ji čistou utěrkou a nakrájejte ji na 4 stejné kousky, z nichž každý potřete olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem. 
  • Následně kousky masa vložte na pánev a smažte 2–3 minuty, dokud nebude každý kousek mírně hnědý, a to ze všech stran. 
  • Pánev odstraňte z tepla a každý kousek masa potřete máslovou směsí, kterou jste si připravili na začátku. Použijte pouze polovinu máslové směsi! Zbytek odložte stranou.
  • Nyní pánev vložte do trouby a pečte 10–12 minut. 
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte pánev z trouby a podávejte. 
  • Každou porci vepřové panenky plněné sušenými rajčaty pomažte zbylou máslovou směsí a posypte čerstvou petrželkou. 
  • Podávejte s brambory. 

Vepřová panenka se sušenými rajčaty a čerstvou petrželkou.
zdroj: streetsmartkitchen.com

Chcete-li experimentovat, vyzkoušejte některý ze zajímavých receptů na bramborové přílohy.

Krůtí roláda s mozzarellou a rajčaty

Toto jídlo vám zabere pouhých 30 minut přípravy, a navíc si na něm skvěle pochutnáte!

Pusťte se do přípravy.

Ingredience

Náplň do masa: 

  • 2 krůtí prsa
  • 1–2 balení mozzarelly
  • 8–10 sušených rajčat v oleji
  • hrst listů čerstvé bazalky
  • ½ šálku vlašských ořechů

Omáčka z jablek:

  • 1 malý pórek (pomletý nebo nasekaný na velmi drobné kousky)
  • 2 jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • 1 polévková lžíce mouky 
  • 1 šálek vody nebo kuřecího vývaru
  • ¼ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky soli

Postup

Náplň do masa: 

  • Sušená rajčata a vlašské ořechy smíchejte a odložte stranou. 
  • Každé z prsou rozřízněte v polovině tak, abyste vytvořili co největší kus. Maso překryjte potravinovou folií a vyklepejte jej tak, aby mělo cca 1 cm na výšku. Vyklepat jej můžete pomocí válečku nebo paličky. 
  • Odstraňte potravinovou fólii a do středu masa položte nakrájené plátky mozzarelly a následně listy bazalky.
  • Nyní přidejte rajčatovou směs a maso stočte do rolky. 
  • Masovou roku svažte kuchyňskou sňůrou a vložte do, olejem vymazané, pánve. Smažte po dobu 5 minut tak, aby byly orestovány všechny strany. 
  • Vyjměte krůtí rolku z pánve a vložte ji do vymazaného pekáče. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. 
  • Následně vložte pekáč do trouby a pečte 20–25 minut, a to na 180 °C. 
  • Jakmile je šťavnatá krůtí roláda hotová, vyjměte ji z trouby a odstraňte šňůru na pečení. 
  • Krůtu nakrájejte na stejně široké plátky a podávejte s jablečnou omáčkou a oblíbenou přílohou.

Omáčka z jablek:

  • Jablka oloupejte a nakrájejte je na kostky. 
  • Do malého hrnce vlijte šťávu z poloviny citronu, 2 polévkové lžíce vody a přisypte 1,5 polévkové lžíce moučkového cukru. Přidejte jablka a vše zamíchejte.
  • Zahřívejte, dokud jablka nezměknou a následně je rozmačkejte pomocí lžíce. 
  • Do hrnce přidejte trochu másla a celou směs osolte. 
  • Na vedlejší pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte pórek. Restujte 5 minut. 
  • Následně do pánve přidejte jablečnou směs z hrnce a vařte do naprostého změknutí. Přidejte mouku, skořici a vařte dalších 5 minut. 
  • Přilijte kuřecí vývar nebo vodu a vařte 8 minut. Osolte dle vlastní chuti. 
  • Pomocí ponorného mixéru jemně rozmixujte dohladka a odložte stranou. 

Nakrájená krůtí roláda, plněná sušenými rajčaty a mozzarellou, zdobená čerstvými bylinkami a podávaná s jablečnou omáčkou.
zdroj: shoothecook.com

Recept na sušená rajčata v pestu 

Toto pesto je jedinečným doplňkem k těstovinám, oblíbenému masu a rybám. Můžete jej ale použít také jako lahodnou sendvičovou pomazánku. 

Ingredience

  • 1 šálek sušených rajčat
  • ⅓ šálku mandlí (nesolených)
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu
  • ½ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky kuliček černého pepře (rozdrceného)
  • ½ čajové lžičky kuliček červeného pepře (rozdrceného)
  • ¾ – 1 šálek extra panenského olivového oleje

Postup

  • Všechny přísady vložte do kuchyňského robotu a zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude vše nadrobno nasekané. 
  • Poté robot vypněte, promíchejte lžící a vložte do vzduchotěsné nádoby. 
  • Skladujte v lednici. Takto uložené pesto ze sušených rajčat vám vydrží 5–7 dní.

Pesto ze sušených rajčat s mandlemi ve sklenici, zdobené čerstvou větvičkou rozmarýnu.
zdroj: stripedspatula.com

Máte rádi tento druh pokrmu? Pak vyzkoušejte také recept na pesto s medvědím česnekem

Tipy na domácí sušení rajčat 

Jak si usušit rajčatovou dobrotu sami doma? Inspirujte se dvěma následujícími jednoduchými návody!

Domácí sušená rajčata v sušičce 

Tento návod vám umožní získat skvělou rajčatovou dobrotu téměř bez práce. Vyzkoušejte jej.

Množství ingrediencí je závislé čistě na vaší chuti.

  • Rajčata očistěte a osušte. Poté je nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete (můžete také použít oregano na dochucení) a rozložte je v sušičce tak, aby měl každý plátek dostatek prostoru pro schnutí. 
  • Sušičku zakryjte a zapněte na takovou teplotu, jaká je uvedena v manuálu k vaší sušičce. 
  • Důležité je, aby byla rajčata dostatečně vysušená, ale ne příliš suchá. Sušení by mělo trvat přibližně 6–8 hodin. 
  • Po usušení rajčata vyjměte ze sušičky a navrstvěte je do nádoby s víkem. 
  • Chcete-li získat nakládaná sušená rajčata v oleji, přisypte k rajčatům také sůl, pepř, sušenou bazalku, oregano, větvičky rozmarýnu a vše zalijte kvalitním olivovým olejem tak, aby byla rajčata zcela ponořena.

Kolečka rajčat v sušičce na ovoce a zeleninu, ochucené bylinkami a solí.
zdroj: chilipeppermadness.com

Polosušená rajčata 

Nemáte sušičku, nebo jen máte rádi trošku vláčnější sušená rajčata? Pak se inspirujte následujícím postupem. 

Množství ingrediencí si stanovte sami podle vlastního vkusu.

  • Nakrájejte menší rajčata na polovinu a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Každé rajče jemně potřete olivovým olejem, posypte solí a sušenými bylinkami dle vlastní chuti. Bylinkami rajčata posypejte, ale až po hodině pečení, aby příliš neztmavly nebo se nespálily a nezhořkly.
  • Rajčata dejte péct do trouby, vyhřáté na 150 °C a pečte 2 hodiny. 
  • Pokud nechcete s rajčaty hned dále pracovat, můžete po této době troubu vypnout a nechat je dojít (postačí půl hodina). 
  • Hotová rajčata uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. V chladničce vám vydrží až několik dní. 

Rozpůlená rajčata, usušená v troubě, ochucená bylinkami a podávaná v bílé misce.
zdroj: lilvienna.com

Recepty na sušená rajčata nejsou nijak složité a skvěle chutnají!

Dopřejte svým chuťovým buňkám tento jedinečný gurmánský zážitek a svému tělu vitamíny K, C, E, B a minerály, jako je vápník a hořčík.

Dobrou chuť!

Komentáře
  1. Já z nich dělám každý rok čalámádu a domácí kečupek a ten je teda delikátní, když to srovnám s kupovaným je to hrozný rozdíl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X