Přemýšlíte co ještě upéct na Vánoce či na rodinnou oslavu? Vyzkoušejte recepty na pařížské tyčinky.
Když je připravíte správně, budou se rozplývat na jazyku a nadchnou nejen vás, ale také vaše blízké.
Připravili jsme pro vás ty nejzajímavější druhy, po kterých se jen zapráší, a budete muset dělat několik dávek navíc.
Udělejte radost svým nejbližším či přátelům a nachystejte jim tyto pochoutky jako jednoduchý dárek v krásně zdobené krabičce.
Klasické pařížské tyčinky
Tyto lahodné a velmi jemné ořechové tyčky s křupavou polevou jsou ideálním cukrovím pro vánoční svátky. Jejich úžasná vůně i chuť rozjasní vaše chuťové smysly a určitě nebudete moci zůstat jen u jednoho kousku. Omrkněte také recepty na ořechové cukroví.
Ingredience:
Na těsto:
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 1 vaječný žloutek (vejce velikosti L)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g polohrubé mouky
Na polevu:
- 1 bílek (vejce velikosti L)
- 140 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- Čerstvě nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, vlašské ořechy, moučkový cukr, vejce se žloutkem, vanilkový cukr i polohrubou mouku a nasadíme lopatkový nástavec.
- Na střední rychlost mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a neutvoří se koule.
- Hotové těsto vyjmeme z mísy a dáme na pracovní plochu, kterou ještě předtím posypeme moukou.
- Několikrát prohněteme, aby bylo těsto pěkně pružné. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 2 až 2 a 1/2 hodiny do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Pracovní plochu znovu vysypeme moukou, dáme na něj těsto, které dosud odpočívalo v lednici, a vyválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 4 mm.
- Umyjeme nádobu robota a vrátíme zpět na stojan. Nasadíme nástavec na šlehání, přidáme do mísy bílky a našleháme do pěny.
- Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, citronovou kůru a šleháme, dokud se na povrchu netvoří malé kopečky.
- Pomocí kolečka na krájení pizzy nařežeme těsto na pruhy o šířce cca 2 až 3 cm a potřeme připravenou citronovou polevou.
- Pomocí špachtle nebo nože přeneseme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 15 – 20 minut, poté vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout.

Tip: Pokud opravdu milujete oříšky, neváhejte a vyzkoušejte rovněž recepty na ořechovou bábovku.
Objevte podobné tipy
Pařížské vánoční cukroví
Jednoduché, lehké, a přitom pořádně chutné jsou tyto tyčinky s nezapomenutelnou vůní pomerančů.
Ingredience:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 3 polévkové lžíce cukru moučka
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžíce čerstvého změklého nesoleného másla
- 1 lehce rozšlehané velké vejce
- 2 lžíce brandy (nebo rum)
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- Rostlinný olej na smažení
- Cukr na posypání
Postup
- V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- Do jiné misky nasypeme cukr s pomerančovou kůrou a konečky prstů je třeme dohromady tak dlouho, dokud nebude cukr navlhlý a provoněný pomerančovou kůrou.
- Přidáme změklé máslo a pomocí stěrky vmícháme do cukru.
- Jakmile je máslo začleněno do cukru s pomerančovou kůrou, přimícháme vejce, brandy nebo rum, vanilku a mícháme, až se vše spojí.
- Nakonec přisypeme suché ingredience a důkladně mícháme, aby vzniklo měkké lepkavé těsto.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 3 hodiny, nebo klidně i přes noc vychladit do lednice.
- Těsto rozdělíme na poloviny a jednu vrátíme zpět do chladničky.
- Vál posypeme moukou a těsto v ní několikrát otočíme, aby nelepilo. Poté jej vyválíme, přičemž průběžně podsypáváme moukou a obracíme, aby se vyválelo na placku o tloušťce papíru.
- Pomocí vykrajovátka, drážkovaného kolečka na ravioli nebo ostrého nože nakrájíme těsto na proužky.
- Pokud použijeme vykrajovátko, znovu rozválíme zbylé těsto a nakrájíme na proužky.
- Proužky přeneseme na připravený plech vyložený potravinovou fólií a přikryjeme dalším kusem fólie.
- Necháme další 1 hodinu chladit a poté si připravíme tác, na který dáme několik vrstev papírových kuchyňských utěrek.
- V hrnci zahřejeme olej na 180 stupňů, což si zkontrolujeme pomocí kuchyňského teploměru.
- Vkládáme jednotlivé tyčinky a smažíme z obou stran do zlatohnědé barvy. Každá strana trvá cca 4 – 5 minut. Najednou smažíme maximálně 4 – 5 kousků, je to lepší.
- Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjmeme hotové tyčinky z oleje a skládáme na tác. Necháme okapat 1 – 2 minuty, aby papírové utěrky vsákly přebytečný olej.
- Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, ale opatrně, aby se nám tyčinka nezlomila.

Tyčinky s pařížským krémem
Nutno podotknout, že se jedná o tak trochu jiný krém, než je ten, který se běžně používá. Tohle je taková jednodušší alternativa, do které se s chutí zakousnete a rozhodně nezůstanete jen u jednoho jediného kousku.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
- 1 hrnek vody
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek hladké mouky
- 4 velká vejce (musí mít pokojovou teplotu)
Na pařížský krém:
- 2 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 6 velkých žloutků
- 1/3 hrnku kukuřičného škrobu
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce holandského kakaa
Na čokoládovou polevu:
- 120 g jemně nasekané mléčné čokolády,
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání (minimálně 33 %)
Postup:
Příprava tyčinek:
- Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a nachystáme si dva velké pečicí plechy vyložené pečicím papírem.
- V hrnci smícháme máslo, vodu, sůl, dáme na plotnu a při střední teplotě přivedeme k varu. Směs mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
- Přidáme mouku, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud se těsto nespojí do koule, neodlepí od stěn hrnce a na dně pánve se nevytvoří tenký film. Trvá to cca 1 minutu.
- Důkladně mícháme ještě další 2 – 3 minuty, aby se odpařila veškerá tekutina. Odstavíme a přendáme do mísy kuchyňského robota s lopatkovým nástavcem.
- Necháme vychladnout, občas promícháme na nízký stupeň, dokud nebude těsto jen vlažné.
- Postupně vmícháme jedno vejce za druhým a důkladně zapracujeme, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Připravíme si cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou, přendáme do něj hotové těsto a na každý plech nastříkáme proužky o délce cca 10 – 15 cm.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme až 12 minut na 220 stupňů, dokud se tyčinky nenafouknou. Potom snížíme teplotu ne 175 a pečeme do zlatohněda 15 – 18 minut. Po upečení by měla tyčinka při poklepání znít dutě.
- Vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme 20 minut vychladnout.
Příprava krému:
- Zahřejeme mléko v hrnci na střední teplotu, až dokud se na povrchu neobjeví malé bublinky.
- Mezitím ve středně velké žáruvzdorné míse ušleháme žloutky a cukr do světle žluté barvy. Přidáme kukuřičný škrob, sůl a dobře promícháme, aby se spojily.
- Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme horké mléko do žloutkové směsi, dokud se dobře nespojí. Směs vrátíme do hrnce a misku setřeme silikonovou stěrkou do poslední kapičky.
- Na středním stupni za stálého šlehání vaříme, až zhoustne do konzistence jako hustý pudink cca 3 a 1/2 minuty. Může vypadat hrudkovitě, jak začne krém houstnout, ale při dalším šlehání se vyhladí.
- Krém přendáme do velké čisté mísy, přilijeme vanilkový extrakt a rozšleháme. Misku zakryjeme potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup. Uložíme do lednice a necháme vychladnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.
Příprava polevy a dohotovení:
- Mléčnou čokoládu nasekáme najemno a dáme do žáruvzdorné misky.
- V malém hrnci na středním ohni zahřejeme smetanu ke šlehání, dokud se nezačne vařit. Ihned stáhneme z ohně.
- Horkou smetanou zalijeme nasekanou čokoládu a necháme 1 minutu odležet. Poté začneme smetanu míchat, aby se všechna čokoláda rozpustila směs byla hladká.
- Čokoládovou polevu necháme vychladnout zhruba 15 až 20 minut při pokojové teplotě, přičemž ji občas zamícháme.
- Do každé tyčinky uděláme tři menší rovné otvory. Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Každou dírku naplníme krémem, až začne vytékat ven.
- Nakonec rozetřeme 1 polévkovou lžíci čokoládové polevy nebo tyčinku do polevy opatrně ponoříme vrchní částí. Dáme do lednice aspoň na 1 hodinu, aby poleva zatuhla, pak teprve podáváme.

Tip: Vyzkoušejte také francouzské tyčinky se skořicí, které si jednoduše vyrobíte z toustového chleba. Přestože jsou to tak trochu jiné tyčinky, věřte, že chutnají naprosto dokonale.
Co budete potřebovat:
4 silné plátky bílého toustového chleba, 2 vejce, 1/4 hrnku mléka, špetku soli, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1 vrchovatou lžičku mleté skořice, 3 polévkové lžíce másla, javorový sirup.
Jak na to:
Z každého plátku odstraňte kůrku a poté každý nakrájejte na 3 stejně silné tyčinky. Smíchejte vejce, mléko a špetku soli v misce dostatečně velké, aby se do ní daly ponořit tyčinky z chleba. Na talíři smíchejte skořici a cukr. Rozpusťte 2 lžíce másla ve velké pánvi při středně vysoké teplotě.
Tyčinky rychle obalte ve vaječné směsi (nesmí se dlouho máčet), nechte nad miskou okapat a vložte do pánve. Pečte ze všech stran dozlatova. Ještě teplé dejte na talíř se skořicovým cukrem a obalte.
Je potřeba pracovat rychle, dokud jsou ještě tyčinky horké z pánve, protože jinak se budou lepit. Servírujte zalité javorovým sirupem, případně dejte sirup do malé misky a tyčinky si v něm namáčejte.