Ochutnejte vynikající tyčinky v pařížském stylu pro jakoukoliv příležitost. Inspirujte se!

Přemýšlíte co ještě upéct na Vánoce či na rodinnou oslavu? Vyzkoušejte recepty na pařížské tyčinky.

Když je připravíte správně, budou se rozplývat na jazyku a nadchnou nejen vás, ale také vaše blízké.

Připravili jsme pro vás ty nejzajímavější druhy, po kterých se jen zapráší, a budete muset dělat několik dávek navíc.

Udělejte radost svým nejbližším či přátelům a nachystejte jim tyto pochoutky jako jednoduchý dárek v krásně zdobené krabičce.

Klasické pařížské tyčinky

Tyto lahodné a velmi jemné ořechové tyčky s křupavou polevou jsou ideálním cukrovím pro vánoční svátky. Jejich úžasná vůně i chuť rozjasní vaše chuťové smysly a určitě nebudete moci zůstat jen u jednoho kousku. Omrkněte také recepty na ořechové cukroví.

Ingredience:

Na těsto:

  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 vaječný žloutek (vejce velikosti L)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g polohrubé mouky

Na polevu:

  • 1 bílek (vejce velikosti L)
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Čerstvě nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, vlašské ořechy, moučkový cukr, vejce se žloutkem, vanilkový cukr i polohrubou mouku a nasadíme lopatkový nástavec.
  • Na střední rychlost mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a neutvoří se koule.
  • Hotové těsto vyjmeme z mísy a dáme na pracovní plochu, kterou ještě předtím posypeme moukou.
  • Několikrát prohněteme, aby bylo těsto pěkně pružné. Vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 2 až 2 a 1/2 hodiny do lednice.
  • Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  • Pracovní plochu znovu vysypeme moukou, dáme na něj těsto, které dosud odpočívalo v lednici, a vyválíme do tvaru obdélníku o tloušťce asi 4 mm.
  • Umyjeme nádobu robota a vrátíme zpět na stojan. Nasadíme nástavec na šlehání, přidáme do mísy bílky a našleháme do pěny.
  • Přisypeme moučkový i vanilkový cukr, citronovou kůru a šleháme, dokud se na povrchu netvoří malé kopečky.
  • Pomocí kolečka na krájení pizzy nařežeme těsto na pruhy o šířce cca 2 až 3 cm a potřeme připravenou citronovou polevou.
  • Pomocí špachtle nebo nože přeneseme jednotlivé tyčinky na plech a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme cca 15 – 20 minut, poté vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout.
Tradiční ořechové tyčinky v pařížském stylu.
Zdroj: https://juliarecipes.com

Tip: Pokud opravdu milujete oříšky, neváhejte a vyzkoušejte rovněž recepty na ořechovou bábovku.

Pařížské vánoční cukroví

Jednoduché, lehké, a přitom pořádně chutné jsou tyto tyčinky s nezapomenutelnou vůní pomerančů.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce cukru moučka
  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžíce čerstvého změklého nesoleného másla
  • 1 lehce rozšlehané velké vejce
  • 2 lžíce brandy (nebo rum)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • Rostlinný olej na smažení
  • Cukr na posypání

Postup

  • V misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
  • Do jiné misky nasypeme cukr s pomerančovou kůrou a konečky prstů je třeme dohromady tak dlouho, dokud nebude cukr navlhlý a provoněný pomerančovou kůrou.
  • Přidáme změklé máslo a pomocí stěrky vmícháme do cukru.
  • Jakmile je máslo začleněno do cukru s pomerančovou kůrou, přimícháme vejce, brandy nebo rum, vanilku a mícháme, až se vše spojí.
  • Nakonec přisypeme suché ingredience a důkladně mícháme, aby vzniklo měkké lepkavé těsto.
  • Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 3 hodiny, nebo klidně i přes noc vychladit do lednice.
  • Těsto rozdělíme na poloviny a jednu vrátíme zpět do chladničky.
  • Vál posypeme moukou a těsto v ní několikrát otočíme, aby nelepilo. Poté jej vyválíme, přičemž průběžně podsypáváme moukou a obracíme, aby se vyválelo na placku o tloušťce papíru.
  • Pomocí vykrajovátka, drážkovaného kolečka na ravioli nebo ostrého nože nakrájíme těsto na proužky.
  • Pokud použijeme vykrajovátko, znovu rozválíme zbylé těsto a nakrájíme na proužky.
  • Proužky přeneseme na připravený plech vyložený potravinovou fólií a přikryjeme dalším kusem fólie.
  • Necháme další 1 hodinu chladit a poté si připravíme tác, na který dáme několik vrstev papírových kuchyňských utěrek.
  • V hrnci zahřejeme olej na 180 stupňů, což si zkontrolujeme pomocí kuchyňského teploměru.
  • Vkládáme jednotlivé tyčinky a smažíme z obou stran do zlatohnědé barvy. Každá strana trvá cca 4 – 5 minut. Najednou smažíme maximálně 4 – 5 kousků, je to lepší.
  • Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjmeme hotové tyčinky z oleje a skládáme na tác. Necháme okapat 1 – 2 minuty, aby papírové utěrky vsákly přebytečný olej.
  • Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, ale opatrně, aby se nám tyčinka nezlomila.
Francouzské vánoční cukroví Merveilles.
Zdroj: https://www.agardenforthehouse.com

Tyčinky s pařížským krémem

Nutno podotknout, že se jedná o tak trochu jiný krém, než je ten, který se běžně používá. Tohle je taková jednodušší alternativa, do které se s chutí zakousnete a rozhodně nezůstanete jen u jednoho jediného kousku.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
  • 1 hrnek vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 velká vejce (musí mít pokojovou teplotu)

Na pařížský krém:

  • 2 a 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 6 velkých žloutků
  • 1/3 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa

Na čokoládovou polevu:

  • 120 g jemně nasekané mléčné čokolády,
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání (minimálně 33 %)

Postup:

Příprava tyčinek:

  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a nachystáme si dva velké pečicí plechy vyložené pečicím papírem.
  • V hrnci smícháme máslo, vodu, sůl, dáme na plotnu a při střední teplotě přivedeme k varu. Směs mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nezapracuje do vody.
  • Přidáme mouku, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud se těsto nespojí do koule, neodlepí od stěn hrnce a na dně pánve se nevytvoří tenký film. Trvá to cca 1 minutu.
  • Důkladně mícháme ještě další 2 – 3 minuty, aby se odpařila veškerá tekutina. Odstavíme a přendáme do mísy kuchyňského robota s lopatkovým nástavcem.
  • Necháme vychladnout, občas promícháme na nízký stupeň, dokud nebude těsto jen vlažné.
  • Postupně vmícháme jedno vejce za druhým a důkladně zapracujeme, aby bylo těsto pěkně hladké.
  • Připravíme si cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou, přendáme do něj hotové těsto a na každý plech nastříkáme proužky o délce cca 10 – 15 cm.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme až 12 minut na 220 stupňů, dokud se tyčinky nenafouknou. Potom snížíme teplotu ne 175 a pečeme do zlatohněda 15 – 18 minut. Po upečení by měla tyčinka při poklepání znít dutě.
  • Vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme 20 minut vychladnout.

Příprava krému:

  • Zahřejeme mléko v hrnci na střední teplotu, až dokud se na povrchu neobjeví malé bublinky.
  • Mezitím ve středně velké žáruvzdorné míse ušleháme žloutky a cukr do světle žluté barvy. Přidáme kukuřičný škrob, sůl a dobře promícháme, aby se spojily.
  • Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme horké mléko do žloutkové směsi, dokud se dobře nespojí. Směs vrátíme do hrnce a misku setřeme silikonovou stěrkou do poslední kapičky.
  • Na středním stupni za stálého šlehání vaříme, až zhoustne do konzistence jako hustý pudink cca 3 a 1/2 minuty. Může vypadat hrudkovitě, jak začne krém houstnout, ale při dalším šlehání se vyhladí.
  • Krém přendáme do velké čisté mísy, přilijeme vanilkový extrakt a rozšleháme. Misku zakryjeme potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup. Uložíme do lednice a necháme vychladnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.

Příprava polevy a dohotovení:

  • Mléčnou čokoládu nasekáme najemno a dáme do žáruvzdorné misky.
  • V malém hrnci na středním ohni zahřejeme smetanu ke šlehání, dokud se nezačne vařit. Ihned stáhneme z ohně.
  • Horkou smetanou zalijeme nasekanou čokoládu a necháme 1 minutu odležet. Poté začneme smetanu míchat, aby se všechna čokoláda rozpustila směs byla hladká.
  • Čokoládovou polevu necháme vychladnout zhruba 15 až 20 minut při pokojové teplotě, přičemž ji občas zamícháme. 
  • Do každé tyčinky uděláme tři menší rovné otvory. Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Každou dírku naplníme krémem, až začne vytékat ven.
  • Nakonec rozetřeme 1 polévkovou lžíci čokoládové polevy nebo tyčinku do polevy opatrně ponoříme vrchní částí. Dáme do lednice aspoň na 1 hodinu, aby poleva zatuhla, pak teprve podáváme.
Klasický recept na francouzské rohlíčky s falešným pařížským krémem.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Tip: Vyzkoušejte také francouzské tyčinky se skořicí, které si jednoduše vyrobíte z toustového chleba. Přestože jsou to tak trochu jiné tyčinky, věřte, že chutnají naprosto dokonale.
Co budete potřebovat:
4 silné plátky bílého toustového chleba, 2 vejce, 1/4 hrnku mléka, špetku soli, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1 vrchovatou lžičku mleté skořice, 3 polévkové lžíce másla, javorový sirup.
Jak na to:
Z každého plátku odstraňte kůrku a poté každý nakrájejte na 3 stejně silné tyčinky. Smíchejte vejce, mléko a špetku soli v misce dostatečně velké, aby se do ní daly ponořit tyčinky z chleba. Na talíři smíchejte skořici a cukr. Rozpusťte 2 lžíce másla ve velké pánvi při středně vysoké teplotě.

Tyčinky rychle obalte ve vaječné směsi (nesmí se dlouho máčet), nechte nad miskou okapat a vložte do pánve. Pečte ze všech stran dozlatova. Ještě teplé dejte na talíř se skořicovým cukrem a obalte.

Je potřeba pracovat rychle, dokud jsou ještě tyčinky horké z pánve, protože jinak se budou lepit. Servírujte zalité javorovým sirupem, případně dejte sirup do malé misky a tyčinky si v něm namáčejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X