Tento kuchyňský kousek již určitě patří k mnoha domácnostem. Je jakýmsi nepostradatelným pomocníkem v kuchyni.
Recepty z parního hrnce se připraví velice snadno! Jídlo je zdravější, chutnější a barevnější, než kdybyste ho smažili třeba na oleji.
Mnoho pokrmů od polívek přes dušenou zeleninu až po uvařené maso nám umožňuje právě vaření v páře.
Pojďme se podívat na některé z nich. Určitě si je oblíbíte.
Brambory v parním hrnci
Existuje jednodušší a chutnější příloha než brambory s máslem? Za mě určitě ne!
Ingredience
- 500g nových malých brambor
- 300ml vlažné vody
- sůl
- lžíce másla
- hrstka čerstvé petržele nebo kopru
Postup
- Vodu nalijte do napařovací nádoby parního hrnce.
- Brambory opláchněte, slupku nechte.
- Vložte brambory do nádoby k napařování a lehce je osolte.
- Parní hrnec zaklopte pokličkou a zapněte.
- Brambory vařte v páře přibližně 20 minut a průběžně zkoušejte jejich měkkost.
- Až budou brambory měkké, vyndejte je z napařovací nádoby do mísy.
- Následně přidejte lžíci másla spolu s petrželí či koprem, promíchejte a můžete podávat jako chutnou přílohu.

Těstoviny s domácím pestem
Těstoviny se dají vždy připravit několika různými způsoby. Pojďme se podívat na jedinečnou přípravu těstovin z parního hrnce.
Ingredience
- 500g penne těstovin
- 500ml vlažné vody
- sůl, pepř
- 1 šálek čerstvých listů bazalky
- 3 stroužky oloupaného česneku
- 3 lžíce piniových oříšků
- 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- 1/3 šálku olivového oleje
- cherry rajčátka
Postup
- Naplňte parní hrnec vodou na těstoviny vodou asi 2 palce od vrcholu.
- Přidejte 1 lžičku soli do vody.
- Hrnec postavte na vysoký oheň a přiveďte vodu k varu.
- Vložte těstoviny do nádoby k napařování a následně vložte do napařovacího hrnce.
- Těstoviny vařte příslušnou dobu, dokud nejsou na skus měkké.
- Mezitím si připravíme pesto.
- V kuchyňském robotu smíchejte bazalku, česnek, piniové ořechy a parmezán.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Začněte mixovat a během toho pomalu přidávejte olivový olej dokud není směs pořádně rozmixovaná.
- Když už jsou těstoviny měkké, sundejte hrnec z plotýnky a hotové těstoviny jednoduše vyndejte.
- Nakonec těstoviny smíchejte s pestem a přidejte nakrájená cherry rajčátka.

Čína z parního hrnce
Nebojte se experimentovat. Vyzkoušejte výrazné chutě východu, které se v čínských pokrmech vyskytují.
Ingredience
- 4 plátky kuřecích prsou
- 1/2 sáčku čínské směsi (zeleninová, mražená)
- 1a 1/2 hrnečku rýže
- čínské koření
- sójová omáčka
- 1 polévková lžíce solamylu
- sůl
- vlažná voda
Postup
- Maso osušíte, osolíte, nakrájíte na proužky a vložíte do varné misky.
- Přidáte čínskou zeleninovou směs.
- Všechno okořeníte čínským kořením, posypete solamylem, zakápnete sójovou omáčkou a pořádně promícháte.
- Mistku se zeleninou a masem vložíte do první nádoby parního hrnce, co nejblíže vody.
- Do druhého patra parního hrnce vložíme misku s osolenou vodou a rýží.
- Hrnec zapnete a necháte vařit, dokud maso a rýže nejsou hotové, přibližně 35 až 40 minut.
- Jestliže je jídlo hotové po uplynutí nastavené doby, můžete servírovat.

Objevte podobné tipy
Kuřecí maso s rýží v parním hrnci
Nechte se unést chutí jemně pálivé omáčky v kombinaci s kuřecím masem a neobvyklou chutí rýže. Jen do toho!
Ingredience
- 2 kousky kuřecích prsních řízků, bez kůže
- 2 stroužky česneku, mletý
- 1 kousek zázvoru o velikosti palce, mletý
- 1 pórek
- 1 lžíce kuřecího vývaru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 300g rýže
- 360ml vody
- 1 čajová lžička šalotky, mleté
- 1/2 čajová lžičky česneku, nastrouhaný
- 1/2 čajová lžička zázvoru, strouhaného
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce octa
- 1 čajová lžička cukru krystal
- 1 čajová lžička rostlinného oleje
- špetka červeného chilli koření, či nakrájené plátky čerstvé chilli papričky
Postup
- Rýži opláchnete pod vodou a vložíte do misky do vyššího patra parního hrnce spolu s osolenou vodou.
- K rýži přidáte rozdrcené stroužky česneku, rozdrcený zázvor, kuřecí vývar a dobře promíchejte.
- Kuřecí maso vložte do nižšího patra parního hrnce, popř. můžete položit na rýži, jestli nemáte vícepatrový parní hrnec.
- Na kuře položte pórek nakrájený na kolečka.
- Vařte přibližně 30 minut, dokud nebude kuře s rýží hotové a měkké.
- U omáčky v misce skombinujte pórek, cukr, olej, strouhaný česnek, strouhaný zázvor, sójovou omáčku, ocet a chilli. Vše dobře promíchejte.
- Když je rýže i kuřecí maso hotové, vyjměte vše z parního hrnce.
- Rýži ještě jednou dobře promíchejte, aby se načechrala a připravte na talíř.
- Kuřecí plátky nakrájejte a taktéž vložte na talíř.
- Nakonec maso polijete chilli omáčkou.

Zeleninová polévka v parním hrnci
Snadno se připravuje a snadno se hned sní. Zkuste si připravit chutnou a jednoduchou zeleninovou polévku z parního hrnce.
Ingredience
- 1 hlávka celeru
- 2 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkev
- 2 středně velké petržel
- květák – hrst růžiček
- 1 a 1/2 l vody
- 4 polévkové lžíce másla
- nové koření
- bobkový list
- sůl, pepř
- petrželová nať
Postup
- Všechnu zeleninu si očistíte. Cibuli necháte vcelku.
- Celer, mrkev a petržel pokrájíte na malé kostičky.
- V parním hrnci rozehřejte máslo, na kterém nakrájenou zeleninu lehce osmažíte.
- Přidáte květák, cibuli a zalejete zeleninu vodou.
- Vše osolíte, opepříte, přidáte bobkový list a pár kuliček nového koření.
- Polévku v uzavřeném parním hrnci vaříte přibližně 15 minut.
- Na závěr do polévky přidáte prolisovaný česnek a dochutíte solí a pepřem.
- Zeleninovou polévku z parního hrnce podáváte s nasekanou petrželovou natí.

Rádi byste k polévce zakousli kousek dobrého pečiva ? Zkuste si připravit domácí bílé housky, rohlíky a bagety.
Losos se zeleninou v parním hrnci
Jídlo, které si uchová veškeré vitamíny, živiny a svou přirozenou chuť. Můžete vařit, pro kolik lidí chcete, a podle toho přizpůsobit množství.
Ingredience
- 2 mrkve
- 2 celerové stonky
- 1 pórek
- 300g brokolice
- 600g lososa (připravených k vaření, bez kůže)
- sůl, pepř
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 200ml zeleninového vývaru
- 100ml vody
- hrst plocholisté petržele
Postup
- Mrkev oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké plátky.
- Opláchněte a osušte celer, nakrájejte šikmo na plátky.
- Opláchněte pórek a nakrájejte podélně, na proužky.
- Brokolici omyjte a nakrájejte na růžičky.
- Opláchněte lososa a osušte, rozdělte na 4 stejné porce.
- Ochutíte solí, pepřem a pokapete citronovou šťávou.
- Smíchejte zeleninový vývar s vodou a přiveďte k varu.
- Do parního hrnce dáme do první misky zeleninu, do druhé naskládáme lososa.
- Necháme vařit přibližně 20 až 25 minut.
- Když je zelenina měkká a losos uvařený, můžeme lososa posypat nasekanou petrželí a podávat.

Pokud vás téma vaření v páře zaujalo, podívejte se na naši recenzi elektrických parních hrnců, kde se dozvíte více informací.
Proč vařit v parním hrnci ?
Hlavním pozitivem vaření v páře je uchování živin v potravinách, na rozdíl od jiných tepelných úprav jídel, jako je vaření, pečení či smažení, při kterých se téměř většina cenných látek zničí.
Vaření v páře umožňuje šetrnou a praktickou přípravu pokrmů. Nejjednodušší způsob, jak si ho vyzkoušet je pomocí hrnce a pařáčku.
Vaření v páře je nejzdravějším způsobem vaření, tím, že se nepoužívá tuk, vynikne chuť jednotlivých surovin. Proto vybírejte ty nejlepší suroviny a v závěru je jen lehce dochuťte solí, pepřem, kořením nebo bylinkami.
A co všechno umí parní hrnec?
- vařit
- uvařit vejce i rýži
- ohřát pokrmy
- uvařit nákyp
- spařit rajčata
- vařit dětské příkrmy
- napařit (a uvařit) knedlíky
- připravit základní polévky
- rozmrazovat