Objevte kouzlo zdravého vaření v páře aneb vyzkoušejte těchto 6 receptů z parního hrnce

Tento kuchyňský kousek již určitě patří k mnoha domácnostem. Je jakýmsi nepostradatelným pomocníkem v kuchyni.

Recepty z parního hrnce se připraví velice snadno! Jídlo je zdravější, chutnější a barevnější, než kdybyste ho smažili třeba na oleji.

Mnoho pokrmů od polívek přes dušenou zeleninu až po uvařené maso nám umožňuje právě vaření v páře.

Pojďme se podívat na některé z nich. Určitě si je oblíbíte.

Brambory v parním hrnci

Existuje jednodušší a chutnější příloha než brambory s máslem? Za mě určitě ne!

Ingredience

  • 500g nových malých brambor
  • 300ml vlažné vody
  • sůl
  • lžíce másla
  • hrstka čerstvé petržele nebo kopru

Postup

  • Vodu nalijte do napařovací nádoby parního hrnce.
  • Brambory opláchněte, slupku nechte.
  • Vložte brambory do nádoby k napařování a lehce je osolte.
  • Parní hrnec zaklopte pokličkou a zapněte.
  • Brambory vařte v páře přibližně 20 minut a průběžně zkoušejte jejich měkkost.
  • Až budou brambory měkké, vyndejte je z napařovací nádoby do mísy.
  • Následně přidejte lžíci másla spolu s petrželí či koprem, promíchejte a můžete podávat jako chutnou přílohu.
malé brambory s koprem
zdroj: pixabay.com

Těstoviny s domácím pestem

Těstoviny se dají vždy připravit několika různými způsoby. Pojďme se podívat na jedinečnou přípravu těstovin z parního hrnce.

Ingredience

  • 500g penne těstovin
  • 500ml vlažné vody
  • sůl, pepř
  • 1 šálek čerstvých listů bazalky
  • 3 stroužky oloupaného česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • cherry rajčátka

Postup

  • Naplňte parní hrnec vodou na těstoviny vodou asi 2 palce od vrcholu.
  • Přidejte 1 lžičku soli do vody.
  • Hrnec postavte na vysoký oheň a přiveďte vodu k varu.
  • Vložte těstoviny do nádoby k napařování a následně vložte do napařovacího hrnce.
  • Těstoviny vařte příslušnou dobu, dokud nejsou na skus měkké.
  • Mezitím si připravíme pesto.
  • V kuchyňském robotu smíchejte bazalku, česnek, piniové ořechy a parmezán.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Začněte mixovat a během toho pomalu přidávejte olivový olej dokud není směs pořádně rozmixovaná.
  • Když už jsou těstoviny měkké, sundejte hrnec z plotýnky a hotové těstoviny jednoduše vyndejte.
  • Nakonec těstoviny smíchejte s pestem a přidejte nakrájená cherry rajčátka.
těstoviny dělané v páře s pestem
zdroj: pixabay.com

Čína z parního hrnce

Nebojte se experimentovat. Vyzkoušejte výrazné chutě východu, které se v čínských pokrmech vyskytují.

Ingredience

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 1/2 sáčku čínské směsi (zeleninová, mražená)
  • 1a 1/2 hrnečku rýže
  • čínské koření
  • sójová omáčka
  • 1 polévková lžíce solamylu
  • sůl
  • vlažná voda

Postup

  • Maso osušíte, osolíte, nakrájíte na proužky a vložíte do varné misky.
  • Přidáte čínskou zeleninovou směs.
  • Všechno okořeníte čínským kořením, posypete solamylem, zakápnete sójovou omáčkou a pořádně promícháte.
  • Mistku se zeleninou a masem vložíte do první nádoby parního hrnce, co nejblíže vody.
  • Do druhého patra parního hrnce vložíme misku s osolenou vodou a rýží.
  • Hrnec zapnete a necháte vařit, dokud maso a rýže nejsou hotové, přibližně 35 až 40 minut.
  • Jestliže je jídlo hotové po uplynutí nastavené doby, můžete servírovat.
maso v misce se zeleninou a rýží z parního hrnce
zdroj: foodsguy.com

Kuřecí maso s rýží v parním hrnci

Nechte se unést chutí jemně pálivé omáčky v kombinaci s kuřecím masem a neobvyklou chutí rýže. Jen do toho!

Ingredience

  • 2 kousky kuřecích prsních řízků, bez kůže
  • 2 stroužky česneku, mletý
  • 1 kousek zázvoru o velikosti palce, mletý
  • 1 pórek
  • 1 lžíce kuřecího vývaru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 300g rýže
  • 360ml vody
  • 1 čajová lžička šalotky, mleté
  • 1/2 čajová lžičky česneku, nastrouhaný
  • 1/2 čajová lžička zázvoru, strouhaného
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce octa
  • 1 čajová lžička cukru krystal
  • 1 čajová lžička rostlinného oleje
  • špetka červeného chilli koření, či nakrájené plátky čerstvé chilli papričky

Postup

  • Rýži opláchnete pod vodou a vložíte do misky do vyššího patra parního hrnce spolu s osolenou vodou.
  • K rýži přidáte rozdrcené stroužky česneku, rozdrcený zázvor, kuřecí vývar a dobře promíchejte.
  • Kuřecí maso vložte do nižšího patra parního hrnce, popř. můžete položit na rýži, jestli nemáte vícepatrový parní hrnec.
  • Na kuře položte pórek nakrájený na kolečka.
  • Vařte přibližně 30 minut, dokud nebude kuře s rýží hotové a měkké.
  • U omáčky v misce skombinujte pórek, cukr, olej, strouhaný česnek, strouhaný zázvor, sójovou omáčku, ocet a chilli. Vše dobře promíchejte.
  • Když je rýže i kuřecí maso hotové, vyjměte vše z parního hrnce.
  • Rýži ještě jednou dobře promíchejte, aby se načechrala a připravte na talíř.
  • Kuřecí plátky nakrájejte a taktéž vložte na talíř.
  • Nakonec maso polijete chilli omáčkou.
kuřecí kousky s rýží a omáčkou
zdroj: tasty.co

Zeleninová polévka v parním hrnci

Snadno se připravuje a snadno se hned sní. Zkuste si připravit chutnou a jednoduchou zeleninovou polévku z parního hrnce.

Ingredience

  • 1 hlávka celeru
  • 2 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkev
  • 2 středně velké petržel
  • květák – hrst růžiček
  • 1 a 1/2 l vody
  • 4 polévkové lžíce másla
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • petrželová nať

Postup

  • Všechnu zeleninu si očistíte. Cibuli necháte vcelku.
  • Celer, mrkev a petržel pokrájíte na malé kostičky.
  • V parním hrnci rozehřejte máslo, na kterém nakrájenou zeleninu lehce osmažíte.
  • Přidáte květák, cibuli a zalejete zeleninu vodou.
  • Vše osolíte, opepříte, přidáte bobkový list a pár kuliček nového koření.
  • Polévku v uzavřeném parním hrnci vaříte přibližně 15 minut.
  • Na závěr do polévky přidáte prolisovaný česnek a dochutíte solí a pepřem.
  • Zeleninovou polévku z parního hrnce podáváte s nasekanou petrželovou natí.
zeleninová polévka v mističce z parního hrnce
zdroj: pixabay.com

Rádi byste k polévce zakousli kousek dobrého pečiva ? Zkuste si připravit domácí bílé housky, rohlíky a bagety.

Losos se zeleninou v parním hrnci

Jídlo, které si uchová veškeré vitamíny, živiny a svou přirozenou chuť. Můžete vařit, pro kolik lidí chcete, a podle toho přizpůsobit množství.

Ingredience

  • 2 mrkve
  • 2 celerové stonky
  • 1 pórek
  • 300g brokolice
  • 600g lososa (připravených k vaření, bez kůže)
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 200ml zeleninového vývaru
  • 100ml vody
  • hrst plocholisté petržele

Postup

  • Mrkev oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Opláchněte a osušte celer, nakrájejte šikmo na plátky.
  • Opláchněte pórek a nakrájejte podélně, na proužky.
  • Brokolici omyjte a nakrájejte na růžičky.
  • Opláchněte lososa a osušte, rozdělte na 4 stejné porce.
  • Ochutíte solí, pepřem a pokapete citronovou šťávou.
  • Smíchejte zeleninový vývar s vodou a přiveďte k varu.
  • Do parního hrnce dáme do první misky zeleninu, do druhé naskládáme lososa.
  • Necháme vařit přibližně 20 až 25 minut.
  • Když je zelenina měkká a losos uvařený, můžeme lososa posypat nasekanou petrželí a podávat.
losos se zeleninou a petrželí dělaný v páře
zdroj: eatsmarter.com

Pokud vás téma vaření v páře zaujalo, podívejte se na naši recenzi elektrických parních hrnců, kde se dozvíte více informací.

Proč vařit v parním hrnci ?

Hlavním pozitivem vaření v páře je uchování živin v potravinách, na rozdíl od jiných tepelných úprav jídel, jako je vaření, pečení či smažení, při kterých se téměř většina cenných látek zničí.

Vaření v páře umožňuje šetrnou a praktickou přípravu pokrmů. Nejjednodušší způsob, jak si ho vyzkoušet je pomocí hrnce a pařáčku.

Vaření v páře je nejzdravějším způsobem vaření, tím, že se nepoužívá tuk, vynikne chuť jednotlivých surovin. Proto vybírejte ty nejlepší suroviny a v závěru je jen lehce dochuťte solí, pepřem, kořením nebo bylinkami.

A co všechno umí parní hrnec?

  • vařit
  • uvařit vejce i rýži
  • ohřát pokrmy
  • uvařit nákyp
  • spařit rajčata
  • vařit dětské příkrmy
  • napařit (a uvařit) knedlíky
  • připravit základní polévky
  • rozmrazovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.