Výborné recepty na játrové kuřecí paštiky v 7 variantách. Kterou si připravíte jako první?

Máslová, hedvábně jemná paštika, je něco, co si můžete spojovat s luxusními restauracemi nebo trendy hipsterskými bary.

Nebo dost možná máte naopak pocit, že paštika je něco z minulosti, co úplně vyšlo z módy.

Ať už si o ní myslíte cokoli, připravili jsme si pro vás vynikající recepty na paštiku z kuřecích jater, tak jak ji pravděpodobně neznáte.

Už nebudete chtít jinou!

Paštika z kuřecích jater s želé z červeného vína a brusinek

Vyzkoušejte tento dokonalý recept na paštiku, který je jedinečný v použití vinného želé. Nejen díky němu se perfektně hodí na sváteční stůl, kde se podává s horkými toasty. Dobrou chuť!

Co budete potřebovat

Na paštiku:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená
  • 1 střední mrkev, oloupaná, nakrájená
  • 5-6 bílých žampionů nakrájených na plátky
  • 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
  • 450 g čerstvých kuřecích jater, očištěných a nakrájených
  • sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
  • 2 lžíce suchého červeného vína

Na želé:

  • 1 šálek červeného vína   
  • 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
  • 2 – 3 lžíce cukru (nebo více, pokud máte rádi sladké)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžička želatiny
  • 1 bageta, nakrájená na tenké plátky (k podávání)

Postup

  • V malém hrnci smíchejte červené víno a brusinky.
  • Vařte asi 10 minut na středním plameni.
  • Přidejte cukr a koření a dobře promíchejte.
  • Přidejte želatinu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
  • Vypněte sporák a nechte 1-2 minuty sedět.
  • Omáčku opatrně sceďte přes jemné sítko do jiného hrnce.
  • Nechte vychladnout.
  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli, mrkev, houby a restujte do měkka, asi 5 minut.
  • Přidejte česnek a restujte, dokud nebude lehce voňavý, asi 2 minuty.
  • Do pánve dejte i kuřecí játra, ochuťte solí a promíchejte, aby se obalila olejem.
  • Poté přidejte víno a nechte alkohol asi 3 minuty probublávat.
  • Snižte teplotu na minimum a nezakrytá játra vařte za občasného obracení doměkka, dokud nejsou zvenčí sytě hnědá a uvnitř jemně růžová, 8 až 10 minut.
  • Nechte játra mírně vychladnout.
  • Pomocí kuchyňského robotu zpracujte uvařená játra, dokud z nich nebude hustá pasta.
  • Vmíchejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí v paštiku.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Rozdělte do malých sklenic a nechte si tam dostatek místa na želé.
  • Naplňte sklenice vinným želé.
  • Sklenice dejte do lednice, dokud želé neztuhne.
  • Plátky bagety bohatě potřete kuřecí paštikou, naaranžujte na jednotlivé talíře a podávejte s oblíbenými nápoji.
Paštika s vinným želé ve skleničkách na tácu.
www.melangery.com

Máme pro vás i další lahodné recepty na domácí paštiku! Vyzkoušejte kachní, zabijačkovou i veganskou verzi.

Pikantní kuřecí paštika s jablky a zeleninou

Tak tohle už nemůže být lepší! Paštika z kuřecích jater, mrkve, řapíkatého celeru, zelených jablek, chilli a pomerančového likéru vás tak nadchne, že už nikdy nebudete chtít jinou. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 1 balení toastového chleba, opečeného
  • 1-2 kari listy
  • 1 lžíce másla
  • 1 zelená chilli paprička, nakrájená
  • 1 lžička oleje
  • 500 g kuřecích jater
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • 30 ml likéru s pomerančovou příchutí
  • 200 g cibule, nakrájené
  • 200 g mrkve
  • 100 g nakrájeného zeleného jablka
  • 100 g celeru řapíkatého celeru, nasekaného
  • 100 g nasekaná
  • 1 lžíce kari koření (můžete zvýšit nebo snížit podle chuti)

Postup

  • Játra dejte do hrnce a namočte je přes noc do mléka.
  • To pomáhá zbavit je nepříjemného zápachu nebo chuti a také je krásně zjemní.
  • Na pánev přidejte olej.
  • Přidejte zelené chilli a kari listy.
  • Dále také máslo a zeleninu.
  • Vařte.
  • Přidejte sůl a kari koření.
  • Jakmile je vše uvařené, dejte stranou a nechte vychladnout.
  • Do stejné pánve přidejte další máslo a pečte játra z obou stran, dokud nezezlátnou.
  • Pánev potřete likérem s příchutí pomeranče.
  • Nechte zredukovat na konzistenci podobnou sirupu.
  • Vyjměte játra, přidejte smetanu a tekutinu zredukujte na polovinu.
  • Dejte vše chladit do lednice.
  • Rozmixujte zeleninu, játra a tekutinu z vaření.
  • Po malých množstvích přidávejte máslo (mělo by být co nejchladnější) a mixujte.
  • Toto pyré sceďte.
  • Servírujte na opečeném toustu třeba s liči.
Paštika z jater, mrkve, řapíkatého celeru, zelených jablek, chilli a pomerančového likéru namazaná na krajících chleba.
www.vogue.in

Rádi byste si koupili novou varnou desku do kuchyně? Náš test na indukční varné desky vám může pomoci s výběrem.

Játrová paštika s máslem a pistáciemi

Tak tuhle paštiku prostě musíte vyzkoušet! Absolutně se nedá srovnat s těmi kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jí dodávají úplně nový rozměr. Pro maximální potěšení ji podávejte s cibulovou bagetou a cibulovým čatní.

Co budete potřebovat

  • 175 g másla
  • 1 velká šalotka, nakrájená nadrobno
  • 3 snítky tymiánu a navíc na ozdobu
  • 400g čerstvých kuřecích jater, zbavených všech pojivových tkání
  • 150 ml suchého vermutu
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 15 g pistáciových jader, nasekaných
  • 1 cibulová bageta, k podávání
  • 8 lžic čatní z karamelizované cibule, k podávání

Postup

  • Ve velké pánvi rozpusťte 25 g másla a restujte na něm šalotku s lístky tymiánu asi 4–5 minut.
  • Zvyšte teplotu, přidejte kuřecí játra a za stálého míchání opékejte 3–4 minuty, dokud nezmění barvu, ale uvnitř nebudou stále lehce růžová.
  • Obsah pánve přendejte do kuchyňského robotu a prošlehejte.
  • Nalijte vermut do pánve a rychle vařte, dokud se nezredukuje na asi 2 polévkové lžíce.
  • Do pánve přidejte 75 g másla a nechte rozpustit.
  • Přidejte směs  z pánve do kuchyňského robotu spolu se smetanou, muškátovým oříškem, špetkou soli a trochou čerstvě mletého černého pepře.
  • Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu hladkou směs.
  • Dochuťte podle chuti.
  • Paštiku se vyplatí propasírovat sítem pro extra sametovou texturu.
  • Nandejte ji do servírovací misky nebo nádoby, zarovnejte vršek a dejte do lednice na 1 hodinu nebo do ztuhnutí.
  • Mezitím si v hrnci rozpusťte zbývajících 75 g másla a zahřívejte, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidejte trochu koření a poté propasírujte sítem vyloženým mušelínem.
  • Nechte 10 minut vychladnout.
  • Máslo naneste na paštiku, posypte pistáciemi a lístky tymiánu.
  • Zakryjte přilnavou fólií a vraťte do lednice ztuhnout.
  • Podávejte s křupatou cibulovou bagetou a čatní z karamelizované cibulky.
Paštika s máslem a pistáciemi v servírovací misce s vedle položenou nakrájenou bagetou a džemem.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Krémová toskánská paštika z kuřecích jater s fíkovým džemem

Krémově jemná chuť, kapary, italské víno a ančovičky dělají z této játrové paštiky naprostou delikatesu, kterou si zamilují i odpůrci jater!

Co budete potřebovat

  • 500 g kuřecích jater, zbavených šlach, hrubě nakrájených a okapaných na papírových utěrkách
  • 5 lžic másla
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 velký filet ančoviček
  • 1 lžíce scezených kaparů
  • 1/4 šálku vína Vin Santo
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání

K servírování:

  • 1 velká bageta nakrájená na 2 cm plátky
  • fíkový džem
  • lístky čerstvého tymiánu

Postup

  • V pánvi na středním plameni rozehřejte máslo, dokud nezačne prskat, poté přidejte játra a opékejte, dokud nepřestanou být růžová, asi 3 minuty.
  • Vyjměte játra na talíř.
  • Přidejte cibuli, česnek, tymián a rozmarýn na pánev a restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
  • Na pánev přidejte ančovičku, kapary, sůl a pepř.
  • Vraťte játra do pánve a přidejte Vin Santo.
  • Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, pak snítky bylinek vyhoďte.
  • Směs dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu se smetanou a zpracujte do hladka.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
  • Plátky bagety opečte z obou stran na grilu a poté je položte na talíř.
  • Paštiku bohatě rozetřete na každý plátek bagetky a poté přidejte trochu fíkového džemu.
  • Posypte tác čerstvými lístky tymiánu a servírujte!
Játrová paštika v misce, která je položena na tácu společně s namazanými plátky bagety.
www.italianfoodforever.com

Vyzkoušejte i naše chutné recepty na osmažená játra. Možná vás příjemně překvapí!


Kuřecí paštika s brandy a smetanou

Tento recept obsahuje všechny skvělé ingredience na báječnou paštiku pro dospělé: kuřecí játra, cibuli, česnek, máslo, čerstvý tymián, smetanu a brandy. Je skvělá na opečené ciabattě a můžete ji jíst ráno, v poledne i večer.

Co budete potřebovat

  • 500 g kuřecích jater (omytých a osušených)
  • 90 g másla pokojové teploty
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 80 ml brandy
  • 60 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni polovinu másla.
  • Přidejte cibuli a česnek a restujte na mírném ohni, dokud nezměknou a nezesklovatí.
  • Přidejte játra a tymián a poté míchejte na mírném ohni, dokud nezmění barvu.
  • Přilijte brandy a na mírném ohni vařte 2 minuty.
  • Odstraňte ze sporáku.
  • Vložte játra a tekutinu do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka.
  • Přidejte druhou polovinu másla (pokojové teploty) a smetanu, dochuťte solí a pepřem a promixujte.
  • Lžící paštiku nalijte do skleněné nádoby nebo porcelánové misky a uhlaďte povrch.
  • Přikryjte a dejte do lednice ztuhnout.
  • Podávejte s opečeným chlebem.
Játrová paštika ve sklenici, která je položena na talíři spolu s opečenými tousty.
www.michaelolivier.co.za

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým džemem

Naservírujte svým přátelům a rodině vlastní domácí kuřecí paštiku přelitou lesklým karmínovým brusinkovým džemem v roztomilých skleničkách. Není to skvělý dárek?

Co budete potřebovat

Na paštiku:

  • 500 g kuřecích jater, očištěných a zbavených šlach
  • 40 g másla
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
  • 3 lžíce koňaku
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Na brusinkový džem:   

  • 100 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 90 ml vody
  • 80 g cukru
  • kůra z 1 citronu

Postup

  • Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Do pánve přidejte nakrájenou šalotku, nasekaný stroužek česneku a lístky čerstvého tymiánu.
  • Restujte několik minut, dokud cibule nezačne měknout.
  • Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte do pánve očištěná kuřecí játra.
  • Játra opékejte asi 7 minut, dokud nejsou úplně uvařená, ale ne převařená.
  • V polovině opékání jater přidejte do pánve koňak, aby měl alkohol dostatek času na odpaření.
  • Vnitřek jater může být stále lehce růžový, ale neměl by být krvavý a syrový – některá játra rozkrojte napůl, abyste zkontrolovali, zda jsou uvařená.
  • Když jsou játra uvařená, vyklopte veškerý obsah pánve do kuchyňského robotu.
  • Přidejte smetanu, vydatné množství soli, pepře a muškátového oříšku a vyšlehejte směs do hladka.
  • Směs ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
  • Přendejte paštiku do servírovací mísy, formy nebo malých sklenic.
  • Nechte 30 minut vychladit v lednici.
  • Mezitím si připravte brusinkový džem přidáním čerstvých nebo mražených brusinek, 90 ml vody, 80 g cukru a kůry z jednoho citronu do malého hrnce.
  • Směs přiveďte k mírnému varu a za častého míchání nechte velmi doměkka povařit asi 15 – 20 minut.
  •  Zda se z ovoce uvolnilo dostatek pektinu, otestujete ponořením vychlazené lžičky do džemu, nebo necháte pár kapek směsi úplně vychladnout na talíři; pokud po vychladnutí ztuhne do gelovité konzistence, je džem připraven. S
  • undejte hrnec z ohně, aby džem trochu vychladl, ale ne úplně (pokud je příliš studený, je obtížnější ho nalít na paštiku).
  • Nalijte džem v tenké vrstvě na vychlazenou paštiku a vraťte do lednice ztuhnout asi na hodinu.
  • Paštiku vyndejte z lednice 15 minut před podáváním.
  • Paštiku podávejte na máslem namazaném toustu či s krekry.
Kuřecí paštika přelitá brusinkovým džemem ve sklenici s vedle položenými opečenými tousty.
www.thegluttonlife.com

A co takové originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů? Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

Játrová paštika s kaštany

A co taková paštika s kaštany? Takovou jste určitě ještě nejedli! Dodává to paštice zase zcela nový rozměr. S naším návodem ji navíc zvládnete hravě připravit. Tak pojďme na to!

Co budete potřebovat

  • 250 g kuřecích jater
  • 150 g kaštanů (vakuově balených, předvařených)
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce másla
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce koňaku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • celozrnná bageta (k podávání)
  • oregáno (na ozdobu)

Postup

  • Kuřecí játra opláchněte a osušte, tuk okrájejte a játra nakrájejte na kostky.
  • Kaštany nasekejte nadrobno.
  • Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte šalotku s česnekem do měkka.
  • Přidejte játra a za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
  • Přidejte kaštany, tymián, nastrouhanou citronovou kůru a bílé víno.
  • Vařte asi 10 minut, vmíchejte koňak a dochuťte solí a pepřem.
  • Rozmixujte v mixéru a dejte přes noc do lednice.
  • Paštiku natřete na plátky bagety a podávejte ozdobené snítkami oregana.
Chléb namazaný paštikou s kaštany na talířku s nožem.
www.eatsmarter.com

Historie paštiky

Paštika má kořeny v dávné minulosti a za její rodiště můžeme považovat Francii. Ve skutečnosti francouzští kuchaři jednoduše oživili pokrm, který milovali staří Římané. V překladu paštika znamená něco jako ,,pasta“ nebo ,,hrubá směs“. Zajímavé je, že ve středověku se paštiky podávaly jako vyvrcholení hostiny, a proto byly zdobeny tím nejluxusnějším způsobem, často s „překvapením“ uvnitř. Paštiky se často vařily zabalené ve vrstvě těsta.

Dnes paštika zůstává základem francouzské stravy. 25 % Francouzů jí paštiku alespoň jednou týdně a 68 % Francouzů jí paštiku alespoň jednou měsíčně.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X