Máslová, hedvábně jemná paštika, je něco, co si můžete spojovat s luxusními restauracemi nebo trendy hipsterskými bary.
Nebo dost možná máte naopak pocit, že paštika je něco z minulosti, co úplně vyšlo z módy.
Ať už si o ní myslíte cokoli, připravili jsme si pro vás vynikající recepty na paštiku z kuřecích jater, tak jak ji pravděpodobně neznáte.
Už nebudete chtít jinou!
Paštika z kuřecích jater s želé z červeného vína a brusinek
Vyzkoušejte tento dokonalý recept na paštiku, který je jedinečný v použití vinného želé. Nejen díky němu se perfektně hodí na sváteční stůl, kde se podává s horkými toasty. Dobrou chuť!
Co budete potřebovat
Na paštiku:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená
- 1 střední mrkev, oloupaná, nakrájená
- 5-6 bílých žampionů nakrájených na plátky
- 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
- 450 g čerstvých kuřecích jater, očištěných a nakrájených
- sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti
- 2 lžíce suchého červeného vína
Na želé:
- 1 šálek červeného vína
- 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
- 2 – 3 lžíce cukru (nebo více, pokud máte rádi sladké)
- špetka soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžička želatiny
- 1 bageta, nakrájená na tenké plátky (k podávání)
Postup
- V malém hrnci smíchejte červené víno a brusinky.
- Vařte asi 10 minut na středním plameni.
- Přidejte cukr a koření a dobře promíchejte.
- Přidejte želatinu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
- Vypněte sporák a nechte 1-2 minuty sedět.
- Omáčku opatrně sceďte přes jemné sítko do jiného hrnce.
- Nechte vychladnout.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli, mrkev, houby a restujte do měkka, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a restujte, dokud nebude lehce voňavý, asi 2 minuty.
- Do pánve dejte i kuřecí játra, ochuťte solí a promíchejte, aby se obalila olejem.
- Poté přidejte víno a nechte alkohol asi 3 minuty probublávat.
- Snižte teplotu na minimum a nezakrytá játra vařte za občasného obracení doměkka, dokud nejsou zvenčí sytě hnědá a uvnitř jemně růžová, 8 až 10 minut.
- Nechte játra mírně vychladnout.
- Pomocí kuchyňského robotu zpracujte uvařená játra, dokud z nich nebude hustá pasta.
- Vmíchejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí v paštiku.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Rozdělte do malých sklenic a nechte si tam dostatek místa na želé.
- Naplňte sklenice vinným želé.
- Sklenice dejte do lednice, dokud želé neztuhne.
- Plátky bagety bohatě potřete kuřecí paštikou, naaranžujte na jednotlivé talíře a podávejte s oblíbenými nápoji.

Máme pro vás i další lahodné recepty na domácí paštiku! Vyzkoušejte kachní, zabijačkovou i veganskou verzi.
Pikantní kuřecí paštika s jablky a zeleninou
Tak tohle už nemůže být lepší! Paštika z kuřecích jater, mrkve, řapíkatého celeru, zelených jablek, chilli a pomerančového likéru vás tak nadchne, že už nikdy nebudete chtít jinou. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 1 balení toastového chleba, opečeného
- 1-2 kari listy
- 1 lžíce másla
- 1 zelená chilli paprička, nakrájená
- 1 lžička oleje
- 500 g kuřecích jater
- 250 g másla
- 250 ml smetany na vaření
- 30 ml likéru s pomerančovou příchutí
- 200 g cibule, nakrájené
- 200 g mrkve
- 100 g nakrájeného zeleného jablka
- 100 g celeru řapíkatého celeru, nasekaného
- 100 g nasekaná
- 1 lžíce kari koření (můžete zvýšit nebo snížit podle chuti)
Postup
- Játra dejte do hrnce a namočte je přes noc do mléka.
- To pomáhá zbavit je nepříjemného zápachu nebo chuti a také je krásně zjemní.
- Na pánev přidejte olej.
- Přidejte zelené chilli a kari listy.
- Dále také máslo a zeleninu.
- Vařte.
- Přidejte sůl a kari koření.
- Jakmile je vše uvařené, dejte stranou a nechte vychladnout.
- Do stejné pánve přidejte další máslo a pečte játra z obou stran, dokud nezezlátnou.
- Pánev potřete likérem s příchutí pomeranče.
- Nechte zredukovat na konzistenci podobnou sirupu.
- Vyjměte játra, přidejte smetanu a tekutinu zredukujte na polovinu.
- Dejte vše chladit do lednice.
- Rozmixujte zeleninu, játra a tekutinu z vaření.
- Po malých množstvích přidávejte máslo (mělo by být co nejchladnější) a mixujte.
- Toto pyré sceďte.
- Servírujte na opečeném toustu třeba s liči.

Rádi byste si koupili novou varnou desku do kuchyně? Náš test na indukční varné desky vám může pomoci s výběrem.
Játrová paštika s máslem a pistáciemi
Tak tuhle paštiku prostě musíte vyzkoušet! Absolutně se nedá srovnat s těmi kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jí dodávají úplně nový rozměr. Pro maximální potěšení ji podávejte s cibulovou bagetou a cibulovým čatní.
Co budete potřebovat
- 175 g másla
- 1 velká šalotka, nakrájená nadrobno
- 3 snítky tymiánu a navíc na ozdobu
- 400g čerstvých kuřecích jater, zbavených všech pojivových tkání
- 150 ml suchého vermutu
- 50 ml smetany ke šlehání
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 15 g pistáciových jader, nasekaných
- 1 cibulová bageta, k podávání
- 8 lžic čatní z karamelizované cibule, k podávání
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte 25 g másla a restujte na něm šalotku s lístky tymiánu asi 4–5 minut.
- Zvyšte teplotu, přidejte kuřecí játra a za stálého míchání opékejte 3–4 minuty, dokud nezmění barvu, ale uvnitř nebudou stále lehce růžová.
- Obsah pánve přendejte do kuchyňského robotu a prošlehejte.
- Nalijte vermut do pánve a rychle vařte, dokud se nezredukuje na asi 2 polévkové lžíce.
- Do pánve přidejte 75 g másla a nechte rozpustit.
- Přidejte směs z pánve do kuchyňského robotu spolu se smetanou, muškátovým oříškem, špetkou soli a trochou čerstvě mletého černého pepře.
- Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu hladkou směs.
- Dochuťte podle chuti.
- Paštiku se vyplatí propasírovat sítem pro extra sametovou texturu.
- Nandejte ji do servírovací misky nebo nádoby, zarovnejte vršek a dejte do lednice na 1 hodinu nebo do ztuhnutí.
- Mezitím si v hrnci rozpusťte zbývajících 75 g másla a zahřívejte, dokud nezačne zlátnout.
- Přidejte trochu koření a poté propasírujte sítem vyloženým mušelínem.
- Nechte 10 minut vychladnout.
- Máslo naneste na paštiku, posypte pistáciemi a lístky tymiánu.
- Zakryjte přilnavou fólií a vraťte do lednice ztuhnout.
- Podávejte s křupatou cibulovou bagetou a čatní z karamelizované cibulky.

Krémová toskánská paštika z kuřecích jater s fíkovým džemem
Krémově jemná chuť, kapary, italské víno a ančovičky dělají z této játrové paštiky naprostou delikatesu, kterou si zamilují i odpůrci jater!
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích jater, zbavených šlach, hrubě nakrájených a okapaných na papírových utěrkách
- 5 lžic másla
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 velký filet ančoviček
- 1 lžíce scezených kaparů
- 1/4 šálku vína Vin Santo
- sůl a pepř dle chuti
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
K servírování:
- 1 velká bageta nakrájená na 2 cm plátky
- fíkový džem
- lístky čerstvého tymiánu
Postup
- V pánvi na středním plameni rozehřejte máslo, dokud nezačne prskat, poté přidejte játra a opékejte, dokud nepřestanou být růžová, asi 3 minuty.
- Vyjměte játra na talíř.
- Přidejte cibuli, česnek, tymián a rozmarýn na pánev a restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Na pánev přidejte ančovičku, kapary, sůl a pepř.
- Vraťte játra do pánve a přidejte Vin Santo.
- Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, pak snítky bylinek vyhoďte.
- Směs dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu se smetanou a zpracujte do hladka.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Plátky bagety opečte z obou stran na grilu a poté je položte na talíř.
- Paštiku bohatě rozetřete na každý plátek bagetky a poté přidejte trochu fíkového džemu.
- Posypte tác čerstvými lístky tymiánu a servírujte!

Vyzkoušejte i naše chutné recepty na osmažená játra. Možná vás příjemně překvapí!
Objevte podobné tipy
Kuřecí paštika s brandy a smetanou
Tento recept obsahuje všechny skvělé ingredience na báječnou paštiku pro dospělé: kuřecí játra, cibuli, česnek, máslo, čerstvý tymián, smetanu a brandy. Je skvělá na opečené ciabattě a můžete ji jíst ráno, v poledne i večer.
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích jater (omytých a osušených)
- 90 g másla pokojové teploty
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 80 ml brandy
- 60 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Ve velké pánvi rozpusťte na středním plameni polovinu másla.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte na mírném ohni, dokud nezměknou a nezesklovatí.
- Přidejte játra a tymián a poté míchejte na mírném ohni, dokud nezmění barvu.
- Přilijte brandy a na mírném ohni vařte 2 minuty.
- Odstraňte ze sporáku.
- Vložte játra a tekutinu do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka.
- Přidejte druhou polovinu másla (pokojové teploty) a smetanu, dochuťte solí a pepřem a promixujte.
- Lžící paštiku nalijte do skleněné nádoby nebo porcelánové misky a uhlaďte povrch.
- Přikryjte a dejte do lednice ztuhnout.
- Podávejte s opečeným chlebem.

Paštika z kuřecích jater s brusinkovým džemem
Naservírujte svým přátelům a rodině vlastní domácí kuřecí paštiku přelitou lesklým karmínovým brusinkovým džemem v roztomilých skleničkách. Není to skvělý dárek?
Co budete potřebovat
Na paštiku:
- 500 g kuřecích jater, očištěných a zbavených šlach
- 40 g másla
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
- 3 lžíce koňaku
- špetka muškátového oříšku
- 100 ml smetany na vaření
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Na brusinkový džem:
- 100 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 90 ml vody
- 80 g cukru
- kůra z 1 citronu
Postup
- Na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Do pánve přidejte nakrájenou šalotku, nasekaný stroužek česneku a lístky čerstvého tymiánu.
- Restujte několik minut, dokud cibule nezačne měknout.
- Zvyšte plamen na středně vysoký a přidejte do pánve očištěná kuřecí játra.
- Játra opékejte asi 7 minut, dokud nejsou úplně uvařená, ale ne převařená.
- V polovině opékání jater přidejte do pánve koňak, aby měl alkohol dostatek času na odpaření.
- Vnitřek jater může být stále lehce růžový, ale neměl by být krvavý a syrový – některá játra rozkrojte napůl, abyste zkontrolovali, zda jsou uvařená.
- Když jsou játra uvařená, vyklopte veškerý obsah pánve do kuchyňského robotu.
- Přidejte smetanu, vydatné množství soli, pepře a muškátového oříšku a vyšlehejte směs do hladka.
- Směs ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte a opepřete.
- Přendejte paštiku do servírovací mísy, formy nebo malých sklenic.
- Nechte 30 minut vychladit v lednici.
- Mezitím si připravte brusinkový džem přidáním čerstvých nebo mražených brusinek, 90 ml vody, 80 g cukru a kůry z jednoho citronu do malého hrnce.
- Směs přiveďte k mírnému varu a za častého míchání nechte velmi doměkka povařit asi 15 – 20 minut.
- Zda se z ovoce uvolnilo dostatek pektinu, otestujete ponořením vychlazené lžičky do džemu, nebo necháte pár kapek směsi úplně vychladnout na talíři; pokud po vychladnutí ztuhne do gelovité konzistence, je džem připraven. S
- undejte hrnec z ohně, aby džem trochu vychladl, ale ne úplně (pokud je příliš studený, je obtížnější ho nalít na paštiku).
- Nalijte džem v tenké vrstvě na vychlazenou paštiku a vraťte do lednice ztuhnout asi na hodinu.
- Paštiku vyndejte z lednice 15 minut před podáváním.
- Paštiku podávejte na máslem namazaném toustu či s krekry.

A co takové originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů? Sladké a ovocné pokušení pro všechny!
Játrová paštika s kaštany
A co taková paštika s kaštany? Takovou jste určitě ještě nejedli! Dodává to paštice zase zcela nový rozměr. S naším návodem ji navíc zvládnete hravě připravit. Tak pojďme na to!
Co budete potřebovat
- 250 g kuřecích jater
- 150 g kaštanů (vakuově balených, předvařených)
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce másla
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ¼ lžičky nastrouhané citronové kůry
- 50 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce koňaku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- celozrnná bageta (k podávání)
- oregáno (na ozdobu)
Postup
- Kuřecí játra opláchněte a osušte, tuk okrájejte a játra nakrájejte na kostky.
- Kaštany nasekejte nadrobno.
- Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte šalotku s česnekem do měkka.
- Přidejte játra a za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
- Přidejte kaštany, tymián, nastrouhanou citronovou kůru a bílé víno.
- Vařte asi 10 minut, vmíchejte koňak a dochuťte solí a pepřem.
- Rozmixujte v mixéru a dejte přes noc do lednice.
- Paštiku natřete na plátky bagety a podávejte ozdobené snítkami oregana.

Historie paštiky
Paštika má kořeny v dávné minulosti a za její rodiště můžeme považovat Francii. Ve skutečnosti francouzští kuchaři jednoduše oživili pokrm, který milovali staří Římané. V překladu paštika znamená něco jako ,,pasta“ nebo ,,hrubá směs“. Zajímavé je, že ve středověku se paštiky podávaly jako vyvrcholení hostiny, a proto byly zdobeny tím nejluxusnějším způsobem, často s „překvapením“ uvnitř. Paštiky se často vařily zabalené ve vrstvě těsta.
Dnes paštika zůstává základem francouzské stravy. 25 % Francouzů jí paštiku alespoň jednou týdně a 68 % Francouzů jí paštiku alespoň jednou měsíčně.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!