Pastinák není petržel
jedná se o kořenovou zeleninu, která se podobá vzhledem petrželi. Pěstuje se především pro sladší kořen, připomínající svoji chutí mrkev.
Rozdíl mezi pastinákem a petrželí je v jejich rozdílné chuti. Petržel charakterizuje mnohem ostřejší chuť než pastinák, který vyniká mnohem jemnější mléčnou chutí s cukernatými kořenovými podtóny.
Jaké účinky má pastinák na naše zdraví ?
je bohatým zdrojem :
- vlákniny – dostatečné množství ve stravě zaručuje předcházet srdečním onemocněním, rakovině, hemoroidům, obezitě a mrtvici
- kyseliny listové – dostatečné množství snižuje riziko deprese, srdečních onemocnění, rakoviny a s vysokým věkem souvisejících onemocnění a problémů
- draslík – pravidelná konzumace může pomoci snížit riziko mrtvice a vysokého krevního tlaku
- vitamín C – pravidelná konzumace podporuje zdravé kosti, kůži, cévy, imunitní systém.
Pastinak v kuchyni
Pastinak se dobře kombinuje s jinou kořenovou zeleninou s mrkví, řepou a sladkými brambory, nejčastěji v pečené podobě.
Přidává se do polévek, do dušených směsí zelenin, do pomazánek, dušených pokrmů s masem. Po tepelné úpravě jej můžeme pasírovat nebo mixovat do polévek a omáček nebo na pyré. Lze z něj ale vyrobit i vynikající pomazánky a zeleninové šťávy.
zdroj : southernexposure.com