6 skvělých receptů na pomazánku s pažitkou. Zdravá a svěží pochoutka pro všechny!

Máte na zahrádce spoustu šnytlíku? Potřebuje zastřihnout a vy nevíte, jak ho využít?

Nevyhazujte jej a vyzkoušejte naše nejlepší recepty na pažitkovou pomazánku!

Díky pažitce je velmi zdravá a na přípravu je vskutku jednoduchá.

Inspirujte se!

Nejlepší tvarohová pomazánka s pažitkou

Jistě znáte tu klasickou pomazánku z tvarohu s příměsí čerstvé pažitky. Připravte si ji i vy a vychutnejte si ji třeba na čerstvém chlebu.

Ingredience

  • 250g tvarohu (polotučného ve vaničce)
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce natvrdo
  • 1 stroužek česneku
  • Pažitka (dle chuti)
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Vejce uvařte natvrdo (12-15 minut).
  • V misce smíchejte tvaroh s bílým jogurtem, přidejte prolisovaný česnek a najemno nasekanou pažitku.
  • Vejce nakrájejte nadrobno a přidejte do mísy. Promíchejte, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti.
Tvaroh s česnekem a čerstvou pažitkou.
Zdroj: yummly.co.uk

Připravte pomazánku i pro své děti. Inspirujte se výživnými recepty na dětské pomazánky na jednom místě!

Lučina s pažitkou

Výborná pažitková pomazánka z lučiny, kterou si zamilujete. Připravte si domácí pažitkovou lučinu za pár korun.

Ingredience

  • 120g lučiny
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 50ml smetany na zjemnění (33%)
  • Čerstvě nasekaná pažitka
  • Sůl (špetka)

Postup

  • V míse smíchejte tvaroh s lučinou a zjemněte smetanou.
  • Vyšlehejte, ochutnejte a dle chuti drobet osolte.
  • Nasekejte pažitku nadrobno a nakonec ji vmíchejte do mísy k ostatním surovinám.
  • Nechte chvíli odležet a podávejte s oblíbeným pečivem.
Pažitkový krém s lučinou a tvarohem.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Pažitkovo-bazalková pomazánka

Vyzkoušejte také naši pažitkovou pomazánku z tvarohu s čerstvou bazalkou. Výjimečné chutě, které se k sobě výborně hodí.

Ingredience

  • 350g tvarohu z vaničky
  • 150 g změklého másla
  • 5-8 lžic olivového oleje
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Snítky čerstvé pažitky (množství dle chuti)
  • Sůl (dle chuti)

Postup

  • Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě.
  • V míse jej poté utřete do pěny, smíchejte s tvarohem, olivovým olejem a najemno nasekanou pažitkou.
  • Bazalku nasekejte nadrobno a přimíchejte do pomazánky.
  • Vše pořádně promíchejte, ochutnejte a případně dosolte.
  • Hotovou pomazánku nechte odležet v ledničce a poté podávejte.
Pomazánka s čerstvě nasekanou pažitkou a bazalkou.
Zdroj: myvibrantkitchen.com

Šnytlíková pomazánka s česnekem

Přidejte do své podomácku připravené pomazánky pár stroužků česneku. Výsledek bude opravdu vynikající. Zejména pro ty, kteří mají rádi výrazné kořeněné chutě.

Ingredience

  • 250g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 200ml smetany (33%)
  • 2-3 stroužky česneku
  • Čerstvá pažitka podle chuti
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Nejprve ušlehejte smetanu. Tu poté smíchejte s tvarohem.
  • Přidejte utřené stroužky česneku. Ochutnejte a dle chuti osolte a opepřete.
  • Pažitku nasekejte najemno a zamíchejte do pomazánky.
  • Podávejte s čerstvým pečivem.
Česneková pomazánka s čerstvou pažitkou.
Zdroj: mountainmamacooks.com

Máme pro vás také báječné recepty na avokádovou pomazánku! Vyzkoušejte naše guacamole.

Vajíčková pomazánka s pažitkou

Připravte si pažitkovou pomazánku trochu jinak. Vajíčková pomazánka s čerstvě nasekanou pažitkou se skvěle hodí při každé příležitosti.

Ingredience

  • 4ks vajíček uvařených natvrdo (12-15 minut)
  • 100g změklého másla
  • 1 lžíce hořčice
  • Čerstvá pažitka
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • Nejprve uvařte vajíčka natvrdo.
  • Utřete změklé máslo s hořčicí. Přimíchejte najemno nakrájené nebo nastrouhané vejce.
  • Čerstvou pažitku nasekejte najemno a přidejte do pomazánky.
  • Ochuťte solí a pepřem. Podávejte tak, jak máte rádi.
Pomazánka s vajec a čerstvě nasekané pažitky.
Zdroj: frommybowl.com

Chcete více receptů na vajíčkovou pomazánku? Najdete je v našem článku, do kterého jsme vybrali ty nejlepší!

Pomazánkové máslo s pažitkou

Tato výborná pažitková pomazánka z pomazánkového másla je ideální jako základ na chlebíčky nebo jednohubky. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 250g pomazánkového másla
  • 2 nasekané jarní cibulky
  • Čerstvá pažitka (množství dle chuti)
  • Sůl a mletý pepř

Postup

  • V míse smíchejte pomazánkové máslo s najemno nasekanou jarní cibulkou.
  • Nakonec vmíchejte nasekanou čerstvou pažitku.
  • Promíchejte, ochutnejte a přiměřeně dochuťte pepřem a solí.
  • Nechte odležet asi půl hodiny v lednici a poté podávejte.
Čerstvý chléb s pažitkovým máslem.
Zdroj: thenoglutengirl.com

Pažitka neboli „šnytlík“ a její účinky na zdraví

Pažitka je víceletou zeleninou, která roste divoce ve studených oblastech Evropy. Může dorůstat až 30cm a při pozdním jaru dokonce vykvétá fialovými květenstvími, která se také mohou jíst.

Tato blahodárná rostlinka obsahuje vitamin C, B2, česnekový olej a celou řadu minerálů, jako vápník, fosfor, sodík, železo a další.

Co se málo ví je skutečnost, že pažitka vám povzbudí chuť k jídlu. Dále podporuje trávení a jelikož je močopudná, je ideální potravinou při jarních očistách a kůrách. Mohou ji i těhotné a kojící ženy.

A na co se pažitka kromě pomazánky dá použít?

Pro začátek je dobré vědět, že byste pažitku neměli sušit. Po usušení totiž ztrácí své aroma. Lepší je ji zamrazit.

Pažitku nikdy nevařte, používejte ji čerstvou a na úplný závěr přípravy jídel. Hodí se do tvarohu, k čerstvým sýrům, do různých salátů, k vajíčkovým pokrmům a také do omáček. Velmi chutné je také bylinkové máslo s pažitkou.

Výborný je šnytlík také v míchaných vejcích, v polévkách, s houbami, mořskými rybami nebo zkrátka jen tak na chlebu s máslem.

Už tedy víme, že se pažitka hodí takřka do všeho. Jistě ji využijete při přípravě našich dalších receptů na netradiční pomazánky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X