Jak správně udržovat domácí spotřebiče: trouba, myčka a mnoho dalších

Péče o kuchyňské spotřebiče je stejně důležitá údržba jako každotýdenní praní a zametání prachu.

Víte, jak se o kuchyň postarat se vším všudy?

Díky správné péči budou vaše spotřebiče vypadat jako nové a dobře sloužit řadu let.

Inspirujte se našimi radami na čištění trouby, varné desky, digestoře, myčky, mikrovlnky či třeba výrobníku ledu.

v kuchyni je spousta spotřebičů, které potřebují pravidelnou péči

Péče o troubu

Pečicí troubu otírejte ideálně po každém použití vlhkým hadříkem s trochou mýdlové vody nebo saponátu. Nemáte na dennodenní údržbu trouby čas a náladu? Následující tipy vám práci usnadní.

Čištění trouby

Názory odborníků

Odmašťovacím sprejem pak vyčistěte celý vnitřek trouby. Výborně fungují i pěnové čisticí prostředky. Na povrchu vytvoří jemný přilnavý povlak. Naneste je na celý povrch, nechte působit co nejdéle a nakonec setřete utěrkou.

Zaschlou špínu a připálený tuk z trouby dostanete snadno pomocí odmašťovacího spreje Wpro. Rošty a plechy umyjte v horké vodě s přídavkem saponátu. Připálené zbytky jídla nechte nejprve odmočit ve vodě. Poté si vezměte na pomoc tekutý písek a nánosy špíny pořádně vydrhněte.

Babské rady

Troubu vyčistíte i ryze ekologicky – jen s pomocí vody, jedlé sody, octa a citrónové šťávy. Pasta z jedlé sody a citrónové šťávy vyčistí rošty, plechy i celý interiér trouby.

  1. Pastou potřete stěny, nechte působit několik hodin a poté setřete i s nečistotami vlhkým hadříkem.
  2. Posledních zbytků sody se zbavíte houbičkou namočenou v mýdlové vodě, případně vinném octu.
  3. Na skleněná dvířka vezměte roztok octa se solí. Budou se jen lesknout.

Péče o varnou desku

čistá varná deska je základem dobré kuchyně

Nechcete čištěním varné desky trávit dlouhé hodiny? Umývejte ji po každém vaření. Když necháte zbytky jídla a tekutinu na desce do dalšího vaření, nečistoty půjdou dolů podstatně hůře. Do čištění desky se pouštějte, až když zcela vychladne.

Čištění varné desky

Názory odborníků

K běžné péči si připravte jemnou houbičku na nádobí a speciální čisticí prostředek určený pro vaši varnou desku. Pro vysoký lesk si pořiďte jemnou utěrku z mikrovlákna. Hodí se na sklokeramickou i indukční varnou desku. Speciální čisticí krém vytvoří na povrchu ochranný film a podporuje lesk indukce a sklokeramiky.

Babské rady

Varnou desku šetrně vyčistíte i s použitím ekologických přípravků, které najdete ve spíži.

  1. Pastu ze sodovky a kuchyňské soli naneste na znečištěná místa a nechte působit alespoň 30 minut.
  2. Poté setřete utěrkou z mikrovlákna.

Další možností je citrónová šťáva smíchaná se solí, případně sůl s octem. Jestliže nános špíny nepovolí, vyzkoušejte speciální škrabku vhodnou pro daný typ varné desky.

Péče o digestoř

spousta prachu a mastnoty se udržuje na digestoři

Mastnotu ze spodní části digestoře i prach, který se usazuje na povrchu, stírejte alespoň 1× měsíčně. Zanedbání prevence může vést až ke vzniku požáru.

Podrobnější informace o tom, jak čistit varné desky, najdete na blogu AP Servis.

Čištění digestoře

Názory odborníků

Povrch digestoře omývejte přípravkem určeným na nerez. Zbaví ji nečistot i veškeré mastnoty. Aby se digestoř leskla jako nová, můžete ji ještě přeleštit prostředkem s obsahem parafínu. Vytvoří neviditelný film odolný proti usazování prachu i otiskům prstů. Zanesenou mřížku sundejte a nechte odmočit v horké vodě s klasickým saponátem. Filtr stačí jednou měsíčně omýt v teplé vodě s přídavkem saponátu.

Video: Jak na čištění kovového filtru?

Babské rady

Chcete snížit spotřebu čisticích prostředků?

  • Omyjte mřížku digestoře pastou ze sody a teplé vody.
  • Jedlá soda funguje i na filtr. Ponořte ho do vody smíchané se sáčkem sody a odmočte. Poté nechte filtr oschnout a vraťte zpět.

Péče o myčku

zaschlé kusy jídla na nádobí do myčky nepatří

Prevence proti zanesení začíná už ve chvíli, kdy dáváte špinavé nádobí do myčky. V žádném případě do ní nedávejte silně znečištěné nádobí se zaschlými kusy jídla. Ničí filtr i trysky a snižuje efektivitu mytí. Myslete také na pravidelné doplňování soli a změkčovadla.

Čištění myčky

Názory odborníků

Každých 6 měsíců pusťte myčku na prázdno se speciálním čističem myčky, který ji zbaví mastnoty. Odstraňuje zápach, zvyšuje výkon a prodlužuje životnost myčky. Nečistoty se zachytávají i na dvířkách a v těsnění, proto je pravidelně omývejte hadříkem s mýdlovou vodou. Pravidelně čistěte i filtr, kde se usazují zbytky jídla. Čištění filtru vám zabere jen chvilku. Stačí ho jen vyjmout, vysypat nečistoty a opláchnout pod teplou tekoucí vodou.

Babské rady

Dáváte přednost domácím prostředkům? V péči o myčku vám pomůže jedlá soda, ocet nebo kyselina citrónová. Tito pomocníci účinně odstraňují vodní kámen i nepříjemný zápach.

  • Jednoduše jeden z nich nalijte či nasypte do dávkovače na mycí gel a pusťte myčku na běžný program.

Péče o mikrovlnnou troubu

i mikrovlnná trouba potřebuje zvláštní péči

Nejlepší prevencí proti mastnotě v mikrovlnce je používání ochranného plastového talíře. Zabrání připalování jídla na stěnách. Navíc zajistí i rovnoměrný ohřev. Pokud do mikrovlnky vkládáte pokrmy bez víka a po ohřátí si všimněte nečistot, hned je setřete.

Čištění mikrovlnky

Názory odborníků

Před čištěním mikrovlnku vypojte ze zásuvky. Otočný talíř umyjte ve dřezu běžným prostředkem na mytí nádobí. Na stěny použijte čisticí sprej do mikrovlnné trouby. Nastříkejte ho na celý povrch kromě průduchů. Místa s průduchy stačí otřít vlhkým hadříkem. Na mikrovlnku nikdy nepoužívejte drátěnku. Mohla by povrch poškodit a narušit pohyby mikrovln.

Babské rady

V péči o mikrovlnnou troubu výborně účinkují ocet, citrón, jedlá soda i sůl. Jedlá soda odstraňuje usazeniny a šmouhy, ocet stahuje nepříjemné pachy a citrón se solí mají bělicí a dezinfekční účinky.

Jak odstranit zápach z mikrovlnky?

  1. Naplňte hrnek z poloviny čistou vodou a z poloviny octem.
  2. Zamíchejte, vložte do mikrovlnky a zapněte na nejvyšší výkon.
  3. Hrnek opatrně vyndejte a hadříkem setřete všechny nečistoty, které se na stěnách uvolnily.

Na stejném principu funguje také voda s citrónovou šťávou.

Výrobník ledu

Čištění výrobníku ledu

Výrobník ledu si stejně jako jiné kuchyňské spotřebiče žádá pravidelnou údržbu.

Protože v něm pravidelně cirkuluje voda, měli byste ho každé 2 měsíce čistit speciálním prostředkem pro odstranění vodního kamene. Potrubí, trysky, čerpadlo i zásobník ledu zase potřebují dezinfekci.

Hadříkem stírejte také ventilátor. Jinak hrozí zanesení prachem a dalšími nečistotami.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.