Bažant patří mezi zvěřinu a ta rozhodně není na našich stolech běžnou součástí jídelníčku.
Ale někdy se objeví možnost si koupit třeba bažanta a pak se vyplatí věnovat pozornost vyhledání vhodného receptu, aby byl opravdovou pochoutkou.
Představíme si několik chutných receptů, ve kterých je pečený bažant opravdovou pochoutkou.
Pečený bažant na víně
INGREDIENCE
- 1 bažant
- 200 g slaniny
- 1 menší celer
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 2 cibule
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 3 kuličky pepře
- 50 g másla
- 2 větvičky tymiánu
- 1/2 l bílého vína
- 1/2 l vývaru z bažantích kostí nebo vody
- cukr (dle chuti)
- sůl, mletý pepř
POSTUP
- Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme.
- Potom maso prošpikujeme.
- Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno.
- Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku.
- Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
- Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky.
- Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
- Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo.
- Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
- Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb.
zdroj: ceskatelevize.cz
Pečený bažant na slanině
INGREDIENCE
- 1 bažant (oškubaný)
- ½ l masového vývaru
- 60 g slaniny
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 50g másla
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky jalovce, rozmáčknout
- 3 snítky tymiánu
- pepř
- sůl
POSTUP
- Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nejprve ztuhnout v chladu.
- Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájíme šikmo na malé klínky.
- Vsuneme je do připravených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu).
- Pak stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.
- V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
- Pak přidáme všechno uvedené koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.
- Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C.
- Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut).
- Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
- Z upečeného bažanta odstraníme provázek na stehnech a naporcujeme ho.
- Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.
- Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.
- K této úpravě bažanta a druhu masa se hodí podávat víno Zweigeltrebe.
zdroj: www.receptyonline.cz
Pečený bažant s kaštanovou nádivkou
INGREDIENCE
- 1 bažant
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- 1 lžíce nového koření
- 1 lžíce černého pepře
- 2 bobkové listy
- 400 ml bílého vína nebo octa
- sůl
- 100 g slaniny
- 60 g másla
- 4 snítky rozmarýnu
nádivka
- 100 g jedlých kaštanů
- 200 g divoké a bílé rýže
- 1 cibule
- 30 g másla
- 150 g borůvek nebo černého rybízu
- 3 lžíce sekané hladkolisté petržele
POSTUP
- Bažanta namoříme.
- Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
- Bažanta položíme do pekáče, obložíme kořenovou zeleninou a kořením, zalijeme vínem či octem a necháme 1–4 dny mořit v chladu.
- Nesolíme.
- Vyjmeme a osušíme.
- Mořidlo ponecháme.
- Připravíme nádivku.
- Kaštany uvaříme ve vodě do poloměkka, zhruba 20 minut na mírném stupni, rýži uvaříme doměkka.
- Kaštany nasekáme a vmícháme k rýži.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Opečeme ji do sklovita na rozehřátém másle.
- Přidáme borůvky nebo černý rybíz, dusíme zhruba 2 minuty a vmícháme rýži, kaštany a petrželku.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Bažanta osolíme a naplníme nádivkou.
- Dno pekáče poklademe plátky slaniny, na ni položíme bažanta a svážeme mu nohy.
- Podlijeme ho vínem, vodou nebo zbylým mořidlem, potřeme rozehřátým máslem a poklademe snítky rozmarýnu.
- Vložíme ho zhruba na 1–1,5 hodiny do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
zdroj: www.ceskatelevize.cz
K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Recepty na nejen bramborové knedlíky můžete najít na našem webu.
Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.