Netradiční zvěřina v podobě zapečeného bažanta

Bažant patří mezi zvěřinu a ta rozhodně není na našich stolech běžnou součástí jídelníčku.

Ale někdy se objeví možnost si koupit třeba bažanta a pak se vyplatí věnovat pozornost vyhledání vhodného receptu, aby byl opravdovou pochoutkou.

Představíme si několik chutných receptů, ve kterých je pečený bažant opravdovou pochoutkou.

Pečený bažant na víně

INGREDIENCE

  • 1 bažant
  • 200 g slaniny
  • 1 menší celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 3 kuličky pepře
  • 50 g másla
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1/2 l bílého vína
  • 1/2 l vývaru z bažantích kostí nebo vody
  • cukr (dle chuti)
  • sůl, mletý pepř

POSTUP

  1. Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme.
  2. Potom maso prošpikujeme.
  3. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno.
  4. Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku.
  5. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
  6. Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky.
  7. Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
  8. Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo.
  9. Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
  10. Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb.

Pečený bažant na vínězdroj: ceskatelevize.cz

Pečený bažant na slanině

INGREDIENCE

  • 1 bažant (oškubaný)
  • ½ l masového vývaru
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 50g  másla
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce, rozmáčknout
  • 3 snítky tymiánu
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  1. Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nejprve ztuhnout v chladu.
  2. Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájíme šikmo na malé klínky.
  3. Vsuneme je do připravených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu).
  4. Pak stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.
  5. V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
  6. Pak přidáme všechno uvedené koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.
  7. Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C.
  8. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut).
  9. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
  10. Z upečeného bažanta odstraníme provázek na stehnech a naporcujeme ho.
  11. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.
  12. Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.
  13. K této úpravě bažanta a druhu masa se hodí podávat víno Zweigeltrebe.

Pečený bažant na slaninězdroj: www.receptyonline.cz

Pečený bažant s kaštanovou nádivkou

INGREDIENCE

  • 1 bažant
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml bílého vína nebo octa
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 60 g másla
  • 4 snítky rozmarýnu

nádivka

  • 100 g jedlých kaštanů
  • 200 g divoké a bílé rýže
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 150 g borůvek nebo černého rybízu
  • 3 lžíce sekané hladkolisté petržele

POSTUP

  1. Bažanta namoříme.
  2. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
  3. Bažanta položíme do pekáče, obložíme kořenovou zeleninou a kořením, zalijeme vínem či octem a necháme 1–4 dny mořit v chladu.
  4. Nesolíme.
  5. Vyjmeme a osušíme.
  6. Mořidlo ponecháme.
  7. Připravíme nádivku.
  8. Kaštany uvaříme ve vodě do poloměkka, zhruba 20 minut na mírném stupni, rýži uvaříme doměkka.
  9. Kaštany nasekáme a vmícháme k rýži.
  10. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  11. Opečeme ji do sklovita na rozehřátém másle.
  12. Přidáme borůvky nebo černý rybíz, dusíme zhruba 2 minuty a vmícháme rýži, kaštany a petrželku.
  13. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  14. Bažanta osolíme a naplníme nádivkou.
  15. Dno pekáče poklademe plátky slaniny, na ni položíme bažanta a svážeme mu nohy.
  16. Podlijeme ho vínem, vodou nebo zbylým mořidlem, potřeme rozehřátým máslem a poklademe snítky rozmarýnu.
  17. Vložíme ho zhruba na 1–1,5 hodiny do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.

Pečený bažant s kaštanovou nádivkouzdroj: www.ceskatelevize.cz

K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Recepty na nejen bramborové knedlíky můžete najít na našem webu.

Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.