Toužíte po netradiční pochoutce?
Inspirujte se našimi recepty na bažanta.
Zvěřina není jen srnčí či kančí.
Bažantí maso je velmi chutné, zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější? Na víně, na divoko či s kaštanovou nádivkou?
Ať se rozhodnete pro kteroukoli, vždy si pochutnáte!
Bažant na divoko s rýží
Oblíbená pochoutka, ve které se chuť bažantího masa skvěle snoubí s lesními houbami a divokou rýží.
Ingredience:
- 1 bažant
- 2 šálky nevařené divoké rýže
- 1 šálek nakrájených čerstvých lesních hub
- 3 šálky vody
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 6 plátků slaniny
- 1 PL hladké mouky
- 2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 2 čajové lžičky sušeného oregana
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- 1 čajová lžička pepře
- 2 čajové lžičky soli
- olej
Postup:
- Na pánvi rozehřeje olej, zesklovaťte na něm cibuli a následně přidejte veškeré koření a vodu.
- V mezidobě si moukou vysypejte speciální sáček určený na pečení masa v troubě, přidejte slaninu, houby a rýži.
- Následně do sáčku vložte též omytého a očištěného bažanta.
- Přilijte do sáčku směs s kořením a sáček důkladně uzavřete.
- Vložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně hodinu a půl, v závislosti na velikosti bažanta.
- Před podáváním nechte ještě 10 minut v sáčku odstát,

Nemáte možnost koupit si zvěřinu? Nevaří, máme pro vás zajímavé recepty na nepravé zvěřinové hody!
Pečený bažant s chlebovou omáčkou
Jeden z oblíbených pokrmů anglické kuchyně, který si můžete poměrně snadno uvařit i u vás doma.
Ingredience:
- 2 bažanti
- 100 ml suchého červeného vína
- 50 ml portského vína
- 20 g másla
- 50 ml řepkového oleje
- tymián
- jalovec
- sůl, pepř
Na omáčku
- 1 krajíc chleba
- 150 ml plnotučného mléka
- 50 g nakrájené cibule
- 10 g slaniny
- 10 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- tymián
- sůl
Postup:
- Předehřejte si troubu na 190°C.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo.
- Bažanta lehce orestujete, přibližně 3-5 minut ze všech stran.
- Orestovaného bažanta osolte a opepřete a dejte ho na 30 minut péct do předehřáté trouby.
- V polovině doby bažanta obraťte.
- Poté maso z pekáče vyjměte.
- Přilijte vypečenou šťávu z pekáče k tuku do pánve, přilijte též červené víno, portské víno a přidejte tymián a jalovec.
- Za stálého míchání směs na pánvi povařte až do doby, než se její objem zredukuje přibližně o třetinu.
- Následně na jiné menší pánvi rozehřejte máslo na přípravu chlebové omáčky.
- Osmažte na něm cibuli, prolisovaný česnek a bylinky.
- Přidejte slaninu a restujte asi minutu.
- Poté do pánve přilijte mléko a přidejte na kousky pokrájený chleba.
- Vařte, dokud nevznikne omáčka, a smíchejte ji se směsí vzniklou z vína.
Pečený bažant chutná znamenitě s rýží i přílohami z brambor.

Tradiční bažant s kaštanovou nádivkou
Nádivka vždy dodá pokrmu jiný rozměr. To platí i pro nádivku připravenou z jedlých kaštanů.
Ingredience:
- 2 bažanti
- 150 g slaniny
- 50 g másla
- sůl, pepř
Na nádivku a omáčku
- 200 g jedlých kaštanů
- 10 g másla
- 1/2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 PL čerstvé petrželky
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu
- 100 g vepřové klobásy
- 75 ml portského vína
- 1 PL hladké mouky
- 300 ml kuřecího vývaru
Postup:
- Nejprve si vytvořte směs na nádivku.
- Na pánvi rozehřejte máslo a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
- Když cibule vychladne, smíchejte si nakrájenou slaninu, klobásou a polovinou kaštanů.
- Poté přidejte tymián a petrželku vše důkladně promíchejte.
- Touto nádivkou následně vyplníte vnitřek obou bažantů.
- Kůži bažanta potřete zvenku máslem.
- Bažanty poté dejte do pekáče vystlaného plátky slaniny a překryjte je alobalem.
- Takto připravené je vložte na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°C.
- Po uplynutí této doby alobal odstraňte a pečte ještě 30-40 minut.
- Během pečení bažanty průběžně polévejte vypečenou šťávou.
- Když je maso hotové, připravte si omáčku.
- Použije na ni veškerý vypečený tuk a šťávu z bažantů a následně k nim vmíchejte mouku a portské víno.
- Krátce povařte, přidejte kuřecí vývar a zbývající kaštany, které jste rozkrojili napůl.
- Okořeňte a duste přibližně 5-8 minut.
Nadívaného bažanta naporcujte a podávejte například s bramborovým knedlíkem či noky přelitého kaštanovou omáčkou.

Máte pro nádivky slabost? Načerpejte inspiraci z našich receptů na nádivku 9krát jinak!
Bažant na víně s lesními houbami
Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno, ať již bílé nebo červené. Výjimkou není ani tento recept!
Ingredience:
- 2 bažantí prsa a 2 bažantí stehna bez kůže
- 2 šálky nakrájených čerstvých lesních hub
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 5 stroužků česneku
- 1/3 šálku petrželky
- 2 PL kukuřičného škrobu
- 2 PL vody
- 4 PL másla
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Bažantí maso omyjte a z obou stran osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej společně s dvěma lžícemi másla.
- Nejprve na jejich směsi 2 minuty samostatně restujte bažantí stehna, poté přidejte i bažantí prsa.
- Několik minut maso restujte a poté ho z pánve vyjměte.
- Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a plátky hub.
- Houby duste přibližně 5 minut.
- Poté k nim přidejte nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku.
- Promíchejte a přidejte víno.
- Když se jeho množství zredukuje na polovinu, přilijte do pánve kuřecí vývar a vložte do ní zpět i bažantí maso.
- Přiklopte pánev pokličkou a duste po dobu přibližně 20 minut, než jsou maso i houby zcela měkké.
- Na závěr přidejte kukuřičný škrob, aby se vytvořila omáčka.
Bažanta na víně podávejte s bramborovou kaší posypaného petrželkou.

Objevte podobné tipy
Bažantí vývar s nudličkami
Slepičí či hovězí vývar je klasika. Pojďte si ale tentokrát připravit oblíbenou polévku z poněkud netradičního masa. Uvidíte, že si ho ihned zamilujete.
Ingredience:
- 1 bažant
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1/4 celeru
- 2 řapíkaté celery
- 1 stroužek česneku
- 14 šálků vody
- koření na vývar (pepř, bobkový list, nové koření)
- čerstvá petrželka nebo libeček
- sůl
Postup:
- Omytého a očištěného bažanta vložte do hrnce s vodou.
- Následně k masu přidejte oloupanou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek.
- Vodu osolte a vložte do ní též sáček s kořením na vývar.
- Poté bažantí vývar táhněte, tedy vařte těsně pod bodem varu na mírném ohni přibližně 3 hodiny.
- Když je bažantí maso dokonale měkké, vývar opatrně sceďte.
- Uvařenou zeleninu následně nakrájejte na kostičky a bažanta oberte.
- Maso poté rovněž pokrájejte na menší kousky.
- Veškerou zeleninu i maso vraťte do vývaru a přidejte čerstvou petrželku či libeček.
Podle vašich preferencí můžete samozřejmě do bažantí polévky přidat rovněž nudličky či kapání.

Mimochodem velmi chutná polévka se dá uvařit rovněž z kuřecího masa. Podívejte se, jak připravit ten nejlepší kuřecí vývar!
Bažantí prsa se slaninou
Velmi jednoduchý, ale zároveň chutný recept, na který budete potřebovat pouze tři ingredience!
Ingredience:
- 4 bažantí prsa
- 150 g slaniny nebo pančety (plátky)
- 16 listů šalvěje
- olej
- sůl, pepř
Postup:
- Omytá bažantí prsa z obou stran osolte a opepřete.
- Na každé prso položte čtyři listy šalvěje.
- Následně bažantí prsa zabalte do plátků slaniny tak, aby slanina pokrývala celé prso.
- Poté na pánvi rozehřejte trochu oleje a bažantí prsa obalená slaninou na něm z obou stran orestujte, přibližně 5 minut z každé strany.
Podávejte s dušenou zeleninou a brambory.

Jednoduchá paštika z bažantího masa
Paštika může být velmi chutnou součástí večeře, oběda či svátečního občerstvení. Kromě vyhlášených paštik z kachního či husího masa, je lze připravit rovněž z masa bažantího. Oproti klasickým drůbežím partičkám mají bažantí paštiky intenzivnější chuť.
Ingredience:
- 500 g bažantích prsou
- 1 PL másla
- 3 PL majonézy
- 2 PL citronové šťávy
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- paštikové koření
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm najemno nakrájená bažantí prsa, přibližně 5 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě několik minut, dokud maso nebude zcela měkké a opečené.
- Následně maso přendejte do kuchyňského robota.
- Přidejte majonézu, citronovou šťávu, nakrájenou šalotku a koření.
- Rozmixujte dohladka.
Paštiku z bažantího masa podávejte s čerstvým pečivem nebo slanými krekry.

Lahodný salát s bažantím masem, zeleninou a krutony
Lehký, ale zároveň výživný salát, jehož výsledná chuť je tvořena kombinací řady netradičních ingrediencí.
Ingredience:
- 400 g bažantích prsou
- 150 g zelených fazolkových lusků
- 100 g vařených jedlých kaštanů
- 1 granátové jablko
- 1 krajíc chleba
- 1 PL čerstvého tymiánu
- 1 PL másla
- 2 PL oleje
- rukola
- sůl
Dresink
- 2 PL zakysané smetany
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 PL jablečného octa
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
Postup:
- V misce smíchejte dohromady všechny ingredience na dresink, tedy zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, olivový olej a jablečný ocet.
- Na pánvi zahřejte jednu polévkovou lžíci oleje a osmahněte na něm na kousky nakrájený krajíc chleba.
- V proběhu smažení přidejte sůl a tymián.
- Když jsou krutony zlatavé, odstraňte je stranou a nechte vychladnout.
- V mezidobě na stejné pánvi rozehřejte máslo a zbytek oleje.
- Následně na pánvi z obou stran orestujte na plátky pokrájená bažantí prsa a kaštany, přibližně 5-8 minut.
- Současně povařte v hrnci se slanou vodou zelené fazolky doměkka.
- Když jsou zelené fazolky, maso a kaštany hotové, vložte je na talíř.
- Přidejte rukolu a kousky granátového jablka.
- Promíchejte a na závěr pokapejte dresinkem.
Salát s bažantím masem, kaštany, fazolkami a opečenými krutony servírujte nejlépe s čerstvým pečivem.

K tomuto chutnému salátu můžete upéct též naše křupavé domácí bagety!
Bažant jako lahodná i zdravá pochoutka
Bažantí maso mají mnozí spojené především s francouzskou kuchyní, kde se připravuje na mnoho způsobů, a po staletí bylo též velmi oblíbenou pochoutkou šlechty. Zařadit se ho ale vyplatí i do moderního jídelníčku 21. století. Bažantí maso je totiž velmi zdravé a obsahuje o polovinu méně tuku než maso kuřecí. Chutnější a jemnější maso mají mladí jedinci, především slípky. Před konzumací je nutné, aby čerstvě ulovený bažant tak zvaně vyzrál, neboli visel několik dní v chladu za dobrého přístupu vzduchu.
Bažantí maso je kromě bílkovin bohaté rovněž na mnoho minerálních látek, jako je hořčík, vápník, železo či mangan, a také vitamíny, zejména ty skupiny B. Z hlediska chuti se bažant nejčastěji kombinuje s kořením typu bobkový list, nové koření, pepř a jalovec. Dobře si ale rozumí i s tymiánem či šalvějí.