Vynikající recepty na domácí chléb z trouby (z kvasnic i kvásku). Inspirujte se!

„Upeč třeba chleba, postav…“

Nám bude stačit ten chléb, pojďme se mu podívat na zoubek, není to vůbec náročné.

Vše, co do pečení potřebujete, už doma máte!

Vyzkoušejte si ty nejlákavější recepty na domácí chleba bez domácí pekárny.

Domácí kváskový chleba

Kváskový chleba je nadmíru dobrý a hlavně zdraví prospěšný. Jasně, že klasické droždí, které zakoupíme v obchodě konkurenci nemá. 

INGREDIENCE

  • 10 g startovacího kvásku
  • 1 a ⅓ hrnku vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrnky chlebové mouky 

POSTUP

  • Ze startovacího kvásku si odebereme 10 gramů, přidáme k němu 25 g vody a 25 g mouky, smícháme a necháme kynout do dvojnásobného objemu. 
  • Zabere to 4-12 hodin. 
  • Hotový kvásek si dáme do mísy, přidáme k němu vodu, mouku, sůl a těsto důkladně zpracujeme. 
  • Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. 
  • Poté si těsto na pomoučeném vále roztáhneme a složíme jako zavinovačku. 
  • Následně jej přeložíme ještě na polovinu a vytvarujeme kouli. 
  • Necháme opět kynout 30 minut. 
  • Tento proces ještě opakujeme jednou až dvakrát. 
  • Odteď necháme chléb fermentovat 7-10 hodin při pokojové teplotě. 
  • Měli bychom vidět, jak těsto krásně bublá a znásobuje svůj objem. 
  • Bochník ještě naposled vytvarujeme do koule, kterou vymačkáme, aby vylezly přebytečné bubliny. 
  • Necháme kynout další hodinu a půl již v nádobě vyložené pečicím papírem. 
  • Plech nebo hrnec, může být litinový nebo smaltovaný, si dáme do trouby nahřát. 
  • Do horkého hrnce pak opatrně vyklopíme bochník chleba, který pak ještě ostrým nožem nařízneme uprostřed.
  • Pečeme na 230 °C asi 25-30 minut.
Domácí chléb z počátečního kvásku.
bbc.co.uk

Recept na startovací kvásek

K tomu, abychom mohli upéct svůj první domácí chléb z kvásku, bude nutné kvásek založit. Ano, je to trochu alchymie. Už jen proto, že jde živý organismus. Pokud o něj ale budete dobře pečovat, odvděčí se vám.

INGREDIENCE

  • celozrnná mouka
  • hladká pšeničná mouka
  • vlažná voda

POSTUP

  • Budeme potřebovat větší zavařovací sklenici (700 ml).
  • První den si smícháme 50 g celozrnné mouky, 50 g hladké mouky a 100 g vody.
  • Zakryjeme potravinovou folií, kterou propícháme, aby kvásek dýchal.
  • Necháme při pokojové teplotě pracovat 24 hodin.
  • Druhý den kvásek zamícháme a necháme zase kynout 24 hodin. 
  • Třetí až sedmý den opakujeme ten stejný postup následovně: Z již vykynutého kvásku si odebereme 50 g, přidáme k němu 100 g hladké pšeničné mouky a 100 g vody. Toto opakujeme každý den až do sedmého dne, kdy už je kvásek nachystán k pečení.
  • Jak poznáme, že je kvásek hotový? Zkuste kousek ponořit do sklenice s vodou. Pokud plave nad hladinou, je hotov. 
  • Pokud ne, stačí jej nakrmit a nechat nakynout. 
  • Během zakládání kvásku je dobré označit výšku kvásku. 
  • Pokud se zdvojnásobil jeho objem, je to jen správně (v procesu krmení klesá, a pak roste).
  • Hotový kvásek dáme do lednice. 
  • Před pečením či krmením jej vyjmeme z lednice a necháme 3 hodiny aktivovat. 
  • Nakrmit bychom jej měli aspoň jednou až dvakrát do týdne. 
  • Krmí se také po odebrání kvásku na chleba, musí nám zůstat 50 g kvásku. 
  • K němu doplníme 2 lžíce pšeničné mouky a 2 lžíce vody. 
  • Pořádně promícháme a dáme do lednice.
Recept na domácí kvásek.
mashed.com

Domácí žitný chléb z kvasnic

Nechce se vám příliš do kváskového chleba? Zkuste si udělat tento celozrnný bochník, který nemá tak složitý postup.

INGREDIENCE

  • 1 a ½ lžičky sušeného droždí
  • 2 hrnky teplé vody
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky kmínu
  • 1 a ½ hrnku celozrnné žitné mouky
  • 3 hrnky hladké pšeničné mouky
  • ¼ lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ hrnku vody

POSTUP

  • Droždí si smícháme se dvěma hrnky teplé vody a přidáme sůl. 
  • Následně přidáme kmín, mouky a pořádně vyhněteme těsto. 
  • Necháme jej v míse kynout zakryté utěrkou přibližně hodinu. 
  • Poté vezmeme vykynutý bochník a natahujeme jej od středu směrem dolů. 
  • Pak jej necháme opět kynut 40 minut na pomoučeném vále.
  • Předehřejeme si troubu 230 °C i s plechem, na kterém budeme chléb péct. 
  • Čtvrt hrnku vody si smícháme se škrobem a dáme na 45 sekund do mikrovlnky. 
  • Touto směsí chléb potřeme.
  • Po zahřátí trouby vkládáme chléb a pečeme asi půl hodiny. 
Chléb podomácku z žitné mouky.
carolinescooking.com

Jak na tento žitný chléb z droždí? Podívejte se na videorecept:

Tmavý chleba z trouby

Recept na domácí chleba z trouby si budou pochvalovat především ti, kdo milují mrkev. Je naprosto ideálním snídaňovým chlebem. Stačí dodat máslo, marmeládu a úžas je na světě.

INGREDIENCE

  • 8 g sušeného droždí
  • 1 a ⅓ hrnku vlažné vody
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky instantní kávy
  • ¼ hrnku melasy
  • 3 lžičky kmínu
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky soli
  • 150 g mrkve
  • 1 a ⅓ hrnku tmavé žitné mouky
  • 3 a ¼ hrnku hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce mléka

POSTUP

  • Do mísy si dáme mouky, sůl, kakao, cukr, kávu, melasu a droždí smíchané s vodou.
  • Přidáme také kmín, rozpuštěné máslo a nastrouhanou mrkev. 
  • Vypracujeme těsto, dáme si záležet, hněteme alespoň 5 minut. 
  • Pak jej necháme kynout v míse zakryté utěrkou na teplém místě hodinu a půl. 
  • Poté jej stlačíme, aby z něj vyšel vzduch a necháme opět kynout hodinu a půl na pomoučeném vále.
  • Troubu si předehřejeme na 220 °C i s plechem. 
  • Bochník si uprostřed nařízneme a potřeme mlékem. 
  • Dáme péct na 30 minut.
Recept na domácí chléb s mrkví.
mysecondbreakfast.com

Náš tip: Mrkněte na další ověřené recepty s bílým pečivem.

Snadný chleba bez hnětení 

Nic snazšího už není. Chleba, který je nadýchaný a vláčný, a přesto mu nemusíme věnovat tolik péče.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky hladké nebo chlebové mouky (může být 50:50)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 375 ml teplé vody

POSTUP

  • V míse si smícháme mouku s droždím a solí. 
  • Přidáme vodu a pomocí vařečky vypracujeme lepivější těsto. 
  • Necháme kynout přikryté na teplém místě 2-3 hodiny. 
  • Půl hodiny před pečením si zahřejeme troubu s hrncem na 230 °C. 
  • Pak si těsto dáme na pomoučený vál a pomocí stěrky jej skládáme tak, abychom z něj vytvořili bochník a zredukovali vzduchové bubliny.
  • Přemístíme jej na kus pečicího papíru.
  • Vložíme do vyhřátého hrnce
  • Pečeme 30 minut přikryté pokličkou nebo alobalem. 
  • Pak dáme pokličku či alobal dolů a dopékáme ještě 12 minut.
Křupavý nehnětený chléb z kvasnic.
thekitchn.com

Ocenitelné mohou být i tipy na pečení bez lepku. Zejména pak, pokud jste celiak.

Domácí toustový chléb z droždí

Domácí chléb není vždycky náročný. Stačí, když máte dobrý recept, který vám padne jako ulitý. 

INGREDIENCE na dva tousty

  • 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
  • 1 a ½ hrnku vlažného mléka
  • ⅓ hrnku cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 5 až 6 hrnků hladké mouky

POSTUP

  • Do mísy si dáme vlažné mléko a sušené droždí a smícháme.
  • Přidáme vejce, cukr, sůl, rozpuštěné máslo, mouku a zpracujeme pomocí kuchyňského robota. 
  • Hněteme asi 10 minut na nízkou rychlost.
  • Pak těsto přemístíme do máslem vymazané mísy. 
  • Těsto opět otočíme vzhůru nohama, aby bylo celé potřené máslem. 
  • Necháme kynout asi 2 hodiny.
  • Poté jej prohněteme, vytlačíme vzduch, rozdělíme na dva stejné díly a každý bochník dáme do formy na biskupský chlebíček.
  • Opět potřeme máslem a necháme kynout asi 45 minut.
  • Troubu si předehřejeme na 200 °C a pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě 20-30 minut.
Recept na domácí bílý máslový chleba.
thebakersguide.com

Pečení chleba může být zábava pro celou rodinu. Je hezké pozorovat, jak pracuje kvásek, ale také jak se chléb nafukuje v troubě. 

Nejlepší chvíle přichází, když se chleba nakrojí a vydává u toho libý křupavý zvuk. 

Upečením domácího chleba také můžete ušetřit nemalé částky, zejména pokud si rádi pochutnáváte na celozrnných chlebech. 

Kromě pečení v troubě lze také využít domácí pekárnu. Ušetří vám spoustu práce a energie za troubu. Podívejte se na náš článek, který hovoří o jejich výhodách i nevýhodách.

Vyzkoušeli jste některý z receptů na domácí chleba? Nebo se teprve chystáte? Napište nám v komentáři pod článkem, oceníme to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.