Pečeme domácí chléb bez domácí pekárny

„Upeč třeba chleba, postav…“

Nám bude stačit ten chleba, pojďme se mu podívat na zoubek, není to vůbec náročné.

Vše, co do receptu potřebujete, už doma máte!

Suroviny pro pečení domácího chleba

Chléb pečeme zásadně z hladké mouky. Základní dávka, která se dobře zpracuje ručním hnětačem, je 500 g mouky. Po upečení získáme chléb o hmotnosti 75 dkg.

Pokud použijeme sušené droždí, musíme ho dát o polovinu více než čerstvého droždí.

Zaděláváme vlažnou vodou (vhodná teplota je kolem 35°C).

Domácí kváskový chléb

INGREDIENCE

  • 1 droždí a lžička cukru nebo 600 g kvásku
  • 600 g mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
  • kmín

POSTUP

  1. Do malé mističky rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, zalijeme teplou vodou a posypeme lžící mouky.
  2. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek, což trvá přibližně 10 minut. Droždí se rozpustí a suroviny zhruba zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si odvážíme mouku a vložíme ji do vhodné nádoby. Pokud budeme pracovat s ručním hnětačem, je lepší užší a vyšší nádoba, těsto se v ní lépe propracuje než v široké míse.
  4. Do mouky zamícháme sůl, vsypeme kmín, přidáme lžíci octa, vlijeme kvásek a zbytek vlažné vody.
  5. Ručním hnětačem propracováváme těsto do hladké, nelepivé hmoty.
  6. Těsto vložíme do větší nádoby a necháme v teplém prostředí kynout. Jakékoliv kynuté těsto nejlépe kyne při teplotách kolem 25-30°C, proto není třeba ho dávat ke zdroji tepla.
  7. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme  bochníček.
  8. Nevymazaný plech jemně posypeme hladkou moukou.
  9. Bochník na něj uložíme a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  10. Troubu předehřejeme asi na 220°C. Bochník chleba uprostřed nařízneme do kříže (aby měla kudy odcházet pára, jinak by byl chléb po upečení nízký (sražený).
  11. Připravíme si trochu studené vody, mírně ji osolíme a přidáme několik kapek oleje.
  12. Bochník vodou s olejem potřeme a vložíme do vyhřáté trouby.
  13. Po 15 minutách, kdy se již zapekla kůrka, teplotu zmírníme asi na 180- 200°C.
  14. Po dalších 15 minutách chléb vyjmeme a znovu potřeme vodou.
  15. Chceme-li mít krásně křupavou kůrku, potřeme ho v průběhu pečení ještě jednou.
  16. Celkem pečeme chléb nejméně hodinu, spíše o cca 10 minut déle.
  17. Je-li chléb upečený, při poklepu na spodní část zní dutě.
  18. Upečený chléb necháme vychladnout položený na mřížce, napříč na užším tácu nebo křížem přes plech, aby chladl odspoda a nevlhl.
  19. Po vychladnutí zabalíme do utěrky.

Domácí chléb připravíme z kvásku nebo droždí.

Domácí žitný chléb

INGREDIENCE

  • 0,5 kg žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 4 hrnky vlažné vody
  • kmín
  • 1 lžíce soli
  • špetka cukru

 

POSTUP

  1. Cukr a súl přidáme do rozdrobených kvasnic a zalijeme vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené. Necháme kynout.
  2. Odvážíme půl kila žitné mouky.
  3. Mouku dáme do mísy, přilijeme kvasnice a zamícháme (dřevěnou špachtlí).
  4. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
  5. Vyválíme těsto a zapracujeme kmín.
  6. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout.
  7. Troubu rozpálíme na nejvyšší stupeň.
  8. Chléb potřeme vodou s kapkou oleje a špetkou soli.
  9. Pak ho necháme 10 minut péct  a po 10 minutách snížíme teplotu na 180 stupňů. Pečeme 60 minut.
  10. Chléb je upečený, když při poklepání na spodní stranu duní.
  11. Necháme vychladnout na mřížce a pak zabalíme do utěrky.
Žitný chléb je zdravější než pšeničný.
foto zdroj: google.com

Učarovalo vám pečení z kvásku? Zkuste tento recept na kynuté plněné rohlíčky naslano!

 

Bezlepkový chléb

INGREDIENCE

  • 400g bezlepkové mouky Jizerka
  • 50g white self-raising
  • 50g kukuřičné hladké mouky
  • 2g sušeného droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžíce soli
  • 100g podmáslí
  • hrnek vody

POSTUP

  1. Psyllium namočíme hodinu dopředu do vody.
  2. Ostatní ingredience smícháme a uhněteme nelepivé těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
  3. Vypracujeme bochník a necháme ještě 30 minut kynout.
  4. Do spodní části trouby si dáme hlubší plech, na který třikrát během pečení přilejeme trochu vody kvůli kůrce.
  5. V troubě předehřejeme plech. Při 220 °C pečeme chléb 5 minut, pak stáhneme teplotu na 180 °C.
  6. Chléb pečeme hodinu, potom necháme chladnout na mřížce a vychladlý zabalíme do utěrky.

I doma upečete bezlepkový chléb.

Máte bezlepkovou dietu nebo prostě toužíte trochu odlehčit stravu? Zkuste tento recept na lívanečky z ovesných vloček!

Zajímá vás chlebové téma blíže? Počtěte si v tomto článku!

Tip na závěr: Místo droždí lze použít pravý kvásek, tak jako to dělaly naše babičky. Nejlepší je dostat jej od někoho, kdo ho pěstuje, a pak jej udržovat v lednici. K dostání je však již také v některých obchodech.

Pečete domácí chleba? Nebo se teprve chystáte? Napište nám v komentáři pod článkem, oceníme to!

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 10 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *