Výborné recepty na pečivo z bílé mouky na jednom místě. Vyzkoušejte našich 5 skvělých variant!

Křupavé, dozlatova upečené houstičky, rohlíky a další pečivo přímo doma z trouby?

Je to levnější a máte přehled o tom, z čeho je připravíte.

Nevěříte, že to zvládnete?

S námi ano.

Vyzkoušejte naše výborné recepty na domácí pečivo a už nebudete chtít jiné!

Domácí rohlíky

Domácí rohlíky a houstičky se pečou z kynutého těsta. V tom tkví jediný háček domácího pečení – od vysypání mouky do mísy po zakousnutí se do rohlíku uběhnou asi 2 hodiny. Obejít to můžeme „nočním“ kynutím, které může probíhat i v chladu!

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • hrnek vody
  • 60 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • mák, kmín  na posyp dle chuti
  • mléko na pomazání

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Vytvarujeme rohlíčky.
  7. Rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce.
  8. Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout.
  9. Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.
  10. Uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  11. Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě.
  12. Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem.
  13. Když ho potřeme celým rozšlehaným vajíčkem (nebo i jen žloutkem či bílkem), bude nazlátlé.
  14. Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením.
  15. Upečené necháme chladnout na mřížce (kde chladne i odspoda, aby nevlhlo).
  16. Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit.
  17. Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
Bílé rohliky.
www.nelkafood.sk

Vyzkošuejte i naše oblíbené recepty na sladké pečivo z kynutého těsta pro mlsné jazýčky. Nechte se inspirovat!

Bílé housky

Není nic lepšího než čerstvě upečená bílá houska! Ještě jste housky nikdy nepekli? Připadalo vám to moc pracné a složité? S námi to hravě zvládnete!

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vody+ 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce jogurtu
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • sůl, mák, nebo kmín na posyp

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, jogurt, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Housky splétáme ze 3 pramínků.
  7. Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je běžný postup pekařů.
  8. (Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší )
  9. Pleteme volně, neutahujeme, aby těsto mohlo dokynout.
Domácí housky v ošatce.
www.radvarim.sk

Domácí bageta

Čerstvá, křupavá bagetka, zevnitř pro změnu úžasně vláčná…už se vám sbíhají sliny? Tak si ji pojďme připravit!

INGREDIENCE

  • 1 sušené droždí
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek vody
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Přidáme olej, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Bagety skládáme z většího kousku těsta, které rozválíme do obdélníku.
  7. Jedna strana obdélníku bude dlouhá jako plech, druhá 20 cm.
  8. Z obdélníku „složíme“ bagetku ve stylu psaníčka, zavinovačky nebo lusku.
  9. Konce přitlačíme, povrch nařízneme.
  10. Pečeme dozlatova.
Nakrájená bílá bageta.
www.rasamalaysia.com

Máte-li domácí pekárnu, určitě ji využijte. Kynuté těsto udělá zkrátka dokonale. Co dalšího ještě umí? Více se dozvíte ve velké recenzi domácích pekáren.

Bílý toustový chléb

Tento neuvěřitelně snadný recept pro úplně začátečníky zvládne úplně každý. Výsledkem bude měkoučký, jemný chléb, který se perfektně hodí jako základ na sendviče.

INGREDIENCE

  • 2/3 šálku teplého mléka (viz poznámka)
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 balíček (2 a 1/4 lžičky) aktivního sušeného droždí
  • 4 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 2 lžičky soli
  • 3 šálky hladké mouky, plus další v případě potřeby
  • 1 velké vejce

POSTUP

  • Ve velké míse nebo míse stolního mixéru smícháme teplé mléko, teplou vodu, krystalový cukr a aktivní suché droždí.
  • Šleháme, aby se vše spojilo.
  • Necháme uležet do zpěnění, asi 10 minut.
  • Přidáme rozpuštěné máslo, sůl a mouku a mícháme, dokud nevznikne těsto, které se neodlepuje od stěn mísy.
  • Přemístíme na lehce pomoučněnou plochu a ručně hněteme, dokud těsto nebude hladké a pružné, asi 8 minut.
  • Těsto přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo.
  • Necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  • Těsto vyklopíme a přeneseme na rovný, lehce naolejovaný povrch.
  • Jemně zploštíme do velkého kruhu a poté zatáhneme jeden okraj na druhou stranu asi do dvou třetin kruhu.
  • Zatlačíme klouby ruky do těsta.
  • S druhým okrajem uděláme to samé a překryjeme druhou hranu, abychom vytvořili vysoký trojúhelník.
  • Znovu zatlačíme klouby ruky do těsta.
  • Srolujeme do špalku počínaje nejtenčím bodem a po každém otočení zatlačíme, aby se okraje zalepily.
  • Umístíme švem dolů do lehce vymazané formy.
  • Přikryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou a necháme kynout, dokud nevykyne asi 2,5 cm  přes okraj formy.
  • Předehřejeme troubu na 220 °C.
  • Lehce rozšleháme vejce se lžičkou vody a troškou soli.
  • Vršek bochníku potřeme vajíčkem.
  • Snižíme teplotu na 175 °C a pečeme do zlatavě hnědé barvy, asi 35 – 40 minut.
Pokrájený chléb na prkýnku.
www.hostthetoast.com

Také se vám často stává, že nestíháte připravit teplou večeři? Hledáte pořád inspiraci na co nejrychlejší pokrmy? Připravte si jeden ze 4 snadných receptů na toasty, které jsme pro vás sepsali, nebo si připravte lahodné směsi, kterými toasty můžete namazat!

Domácí francouzské croissanty

Připravte si doma tyto tradiční francouzské croissanty, které jsou měkké a nadýchané uvnitř a zvenku jsou úžasně máslové.

INGREDIENCE

  • 1 šálek mléka plus dvě lžíce
  • 1 balíček sušeného droždí (2 a ¼ lžičky)
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla pokojové teploty plus 1/2 šálku vychlazeného másla a nakrájeného na čtverečky
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 celé vejce

POSTUP

  • Zahřejeme mléko.
  • Do mixéru přidáme mléko, droždí a cukr a promícháme.
  • Přidáme sůl, 2 lžíce másla a mouku a mícháme při nízké rychlosti, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Vytvarujeme kouli a vložíme do olejem vymazané mísy.
  • Přikryjeme a necháme 1 až 1 a ½ hodiny kynout.
  • Z  pečícího papíru si odměříme čtverec 20×15 cm.  
  • Máslo nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je do čtverce, dokud nebude z větší části plný, poté pečící papír pevně přeložíme přes máslo.
  • Vyválíme máslo naplocho.
  • Čtvereček másla dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
  • Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyválíme ho do obdélníku o rozměrech 15 × 35 cm.
  • Do středu položíme čtverec vychlazeného másla a přeložíme obě strany těsta do středu másla tak, aby se ve středu setkaly.
  • Spojíme švy k sobě.
  • Přikryjeme a chladíme 30 minut.
  • Vychlazené těsto rozválíme ve stejném směru jako šev uprostřed těsta, dokud nezískáme obdélník o rozměrech zhruba 45 x 20 cm.
  • Těsto přeložíme jako dopis, což znamená, že přehneme spodní třetinu nahoru a horní třetinu dolů přes horní.
  • Otočíme těsto tak, aby odkryté okraje ,,dopisu“ směřovaly k nám, a znovu vyválíme do stejného obdélníku a poté opět přeložíme.
  • Přikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Opakujeme předchozíme proces (rozválení těsta, přeložení a chlazení – tentokrát 2 hodiny).
  • Po vychladnutí těsto rozválíme do dlouhého obdélníku.
  • Ostrým nožem ořízneme okraje asi o 0,5 cm.
  • Těsto nakrájíme na 6 stejných trojúhelníků.
  • Vyřízneme centimetrovou štěrbinu uprostřed dlouhého konce a srolujeme až do špičky.
  • Croissanty dáváme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Přikryjeme utěrkou a necháme 2 až 2 a půl hodiny kynout.
  • Předehřejme troubu na 200 ° Celsia.
  • Vidličkou spojíme vejce a 2 lžíce mléka.
  • Potřeme vršky croissantů.
  • Necháme 5 zaschnout a opět přetřeme.
  • Croissanty pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu a pečeme dalších 13–15 minut.
  • Před podáváním necháme 20 minut vychladnout.
Domácí croissanty v ošatce.
www.therecipecritic.com

Dopečeno? Podělte se s ostatními o své úspěchy. Sdílejte recept a připojte fotku!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X