Křupavé, dozlatova upečené houstičky, rohlíky a další bílé pečivo přímo doma z trouby?
Je to levnější a máte přehled o tom, z čeho je připravíte.
Nevěříte, že to zvládnete? S námi ano. Čtěte dál!
Domácí rohlíky
Domácí rohlíky a houstičky se pečou z kynutého těsta. V tom tkví jediný háček domácího pečení – od vysypání mouky do mísy po zakousnutí se do rohlíku uběhnou asi 2 hodiny. Obejít to můžeme „nočním“ kynutím, které může probíhat i v chladu!
INGREDIENCE
- 1/2 kg hladké mouky
- hrnek vody
- 60 g másla
- 10 g sušeného droždí
- 1 vejce
- sůl
- mák, kmín na posyp dle chuti
- mléko na pomazání
POSTUP
- Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
- Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
- Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- Přidáme vlahý tuk, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
- Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Vytvarujeme rohlíčky. Rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce. Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout.
- Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.
- Uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě.
- Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem. Když ho potřeme celým rozšlehaným vajíčkem (nebo i jen žloutkem či bílkem), bude nazlátlé.
- Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením.
- Upečené necháme chladnout na mřížce (kde chladne i odspoda, aby nevlhlo).
- Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit. Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
Máte chuť si teď upéct i sladké rohlíčky nebo oblíbené „šneky“? Zkuste náš recept na sladké kynuté těsto.
Objevte podobné tipy
Housky
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 200 ml vody+ 3 lžíce mléka
- 3 lžíce jogurtu
- 3 lžíce změklého másla
- 1 lžička soli
- 1 bílek
- sůl, mák, nebo kmín na posyp
POSTUP
- Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
- Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
- Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
- Přidáme vlahý tuk, jogurt, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
- Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Housky splétáme ze 3 pramínků.
- Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je běžný postup pekařů.
- (Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší )
- Pleteme volně, neutahujeme, aby těsto mohlo dokynout.
Máte k houstičkám chuť na domácí aspik? Doporučujeme inspirovat se naším receptem!
Bagety
INGREDIENCE
- 1 sušené droždí
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek vody
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
POSTUP
- Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
- Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
- Necháme vzejít kvásek.
- Přidáme olej, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
- Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
- Bagety skládáme z většího kousku těsta, které rozválíme do obdélníku.
- Jedna strana obdélníku bude dlouhá jako plech, druhá 20 cm.
- Z obdélníku „složíme“ bagetku ve stylu psaníčka, zavinovačky nebo lusku.
- Konce přitlačíme, povrch nařízneme.
- Pečeme dozlatova.
Tip: Máte-li domácí pekárnu, určitě ji využijte. Kynuté těsto udělá zkrátka dokonale. Co dalšího ještě umí? Více se dozvíte ve velké recenzi domácích pekáren.
Tip na vylepšení těsta: místo vody použijeme vlažné slané mléko.
Pro další nápady z francouzské kuchyně se inspirujte článkem z wikipedie.
Dopečeno? Podělte se s ostatními o své úspěchy. Sdílejte recept a připojte fotku!