Pečeme housky, rohlíky a jiné bílé pečivo

Křupavé, dozlatova upečené houstičky, rohlíky a další bílé pečivo přímo doma z trouby?

Nevěříte, že to zvládnete? S námi ano. Čtěte dál!

Domácí rohlíky

Domácí rohlíky i houstičky se pečou z kynutého těsta. V tom tkví jediný háček domácího počení – od vysypání mouky do mísy po zakousnutí se do rohlíku uběhnou asi 2 hodiny. Obejít to můžeme „nočním“ kynutím, které může probíhat i v chladu!

INGREDIENCE

  • 1/2 kg hladké mouky
  • hrnek vody
  • 60 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • mák, kmín  na posyp dle chuti
  • mléko na pomazání

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Vytvarujeme rohlíčky. Rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce. Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout.
  7. Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.
  8. Uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  9. Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě.
  10. Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem. Když ho potřeme celým rozšlehaným vajíčkem (nebo i jen žloutkem či bílkem), bude nazlátlé.
  11. Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením.
  12. Upečené necháme chladnout na mřížce (kde chladne i odspoda, aby nevlhlo).
  13. Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit. Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
Doma pečené rohlíky nic nepředčí.
foto zdroj: google.com

Máte chuť si teď upéct i sladké rohlíčky nebo oblíbené „šneky“? Zkuste tento recept na sladké kynuté těsto.

Housky

  • 500g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200ml vody+ 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce jogurtu
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • sůl, mák, nebo kmín na posyp

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, jogurt, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Housky splétáme ze 3 pramínků.
  7. Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je běžný postup pekařů.
  8. (Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší )
  9. Pleteme volně, neutahujeme, aby těsto mohlo dokynout.
Domácí housky jsou mnohem chutnější a pctivější než kupované.
foto zdroj: pinterest.com

Máte k houstičkám chuť na domácí aspik? Doporučuji se inspirovat tímto receptem!

Bagety

INGREDIENCE

  • 1 sušené droždí
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek vody
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek.
  4. Přidáme olej, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Bagety skládáme z většího kousku těsta, které rozválíme do obdélníku.
  7. Jedna strana obdélníku bude dlouhá jako plech, druhá 20 cm.
  8. Z obdélníku „složíme“ bagetku ve stylu psaníčka, zavinovačky nebo lusku.
  9. Konce přitlačíme, povrch nařízneme.
  10. Pečeme dozlatova.
Bagety mohou mít mnoho tvarů.
foto zdroj: pinterest.com

Pro další nápady z francouzské kuchyně klikněte na tento článek z wikipedie.

Tip na vylepšení těsta: místo vody použijeme vlažné slané mléko.

Dopečeno? Podělte se s ostatními o své úspěchy. Sdílejte recept a připojte fotku!

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *