Máta slabost pro moučníky, hledáte nové recepty?
Už nehledejte, právě máte před sebou 6 snadných receptů na ty nejlepší moučníky!
Příprava těsta
Pár dobrých rad na začátek, pak už se pustíme do díla:
- Pokud šleháme sníh z bílků a nechce zhoustnout, vymačkáme pár kapek z citrónu, zaručeně rychle zhoustne.
- Když do šlehačky přimícháme sníh z bílků, bude mnohem tužší.
- Před použitím mouky ji prosyjeme – zbavíte se případných nečistot a mouka se prokypří.
- Ideální teplota pro kynutí těsta je asi 30°C. V zimě můžete dát klidně na radiátor.
- Cukr pečlivě odvážíme, pokud ho dáme příliš, těsto může při pečení klesnout.
- Správná hustota těsta je důležitá, když bude těsto příliš suché, bude se po upečení hodně drobit. Když bude těsto naopak hodně tekuté, nebude pak držet správný tvar.
- Po vyndání moučníku z trouby ho nikdy nedáváme ven do průvanu.
- Když vám peče trouba nerovnoměrně – například více z vrchu, tak na povrch položte vrstvu alobalu.
- Aby moučník po vytažení z trouby nezvlhl, dáme ho vychladnout na mřížku.
Moučník s tvarohem
Tvaroh můžeme vmíchat rovnou do těsta, což nám umožní snížit množství tuku až na polovinu.
Další možností je ušlehat z tvarohu a cukru tvarohovou čepici, kterou moučník potřeme až po dopečení.
Následující recept se týká třetí možnosti – vpečené vrstvy tvarohu uvnitř těsta.
INGREDIENCE
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- kypřící prášek
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 vejce
Náplň
- 2 polotučné tvarohy
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- mléko podle potřeby- spíše řidší konzistence
POSTUP
- Tvaroh umixujeme s vejci, vanilkovým cukrem, cukrem a trochou mléka.
- Z mouky, prášku do pečiva, cukru, oleje, vlažné vody a vajíčka ušleháme řídké těsto.
- Do formy nalijeme 2/3 těsta, na to nalejeme tvarohovou hmotu a na ni zbytek těsta.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě 30 minut při 180ºC.
Objevte podobné tipy
Jahodový moučník
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 3/4 sklenky oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 3/4 sklenky mléka
- 1/2 kg jahod
POSTUP
- Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem a mlékem, přidáme mouku s kypřícím práškem
- Nakonec vmícháme sníh z bílků.
- Nalijeme do formy a posypeme rozpůlenými jahodami.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ºC asi 35 min.
- Servírujeme posypané moučkovým cukrem.
Jablkový moučník
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- prášku do pečiva
- 1 velké jablko
- skořice
- krystalový cukr na posypání
POSTUP
- Celá vejce vyšleháme s cukrem do úplné pěny.
- Poté přidáme mléko, a nakonec opatrně zamícháme mouku s kypřícím práškem.
- Těsto nalijeme do formy a posypeme jablkem nakrájeným na kostičky.
- Nakonec posypeme cukrem a skořicí.
Banánový moučník
INGREDIENCE
- 250 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g zralých banánů
- 4 vejce
- vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 1/2 hrnku mléka
POSTUP
- Banány rozmačkáme.
- Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
- Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány.
- Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Těsto narovnáme do formy.
- Povrch potřeme mlékem. Pečeme asi hodinu při 150°C.
- Vychladlou bábovku ozdobíme tvarohem ušlehaným s cukrem a plátky banánu pokapané citronovou šťávou.
Moučník z cukety
INGREDIENCE
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 2 hrnky oloupané cukety bez semínek, nastrouhané najemno
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku kvalitního kakaa
- 1/4 hrnku silné kávy
- 1/2 hrnku jogurtu
- 1 lžička soli
- 1 hrnek nasekané čokolády na vaření
POSTUP
- Vyšleháme vejce a cukr do světlé pěny. Potom přidáme i rozpuštěné máslo.
- Cuketu nastrouháme najemno a přidáme do krému.
- Smícháme obě mouky s práškem do pečiva, solí a kakaem. Přidáme do směsi na těsto a opět důkladně promícháme. Nakonec přidáme i jogurt a kávu.
- Nasekáme čokoládu a posypeme ji na povrch těsta.Nalijeme do formy a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
- Hned po dopečení posypeme malými čokoládovými hrudkami.
Meruňkový moučník
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 kg meruněk
POSTUP
- Žloutky s oběma cukry ušleháme do světlé pěny.
- Olej důkladně zašleháme do pěny.
- Šleháme dokud nevznikne hustá hmota.
- Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Přilijeme mléko a vařečkou dobře promícháme.
- Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme do formy.
- Na povrch těsta naskládáme rozpůlené meruňky vnitřní stranou nahoru.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme do zezlátnutí asi 30 minut.
- Po vychladnutí lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Než vmícháme vejce do těsta, našleháme ho, těsto pak bude jemnější a vzdušnější. To samé platí o tuku, rozšleháme ho s vejcem a pak přidáme do těsta.
Napečeno? Podělte se o recept s na Facebooku či zde v komentářích!