Luxusní pomazánky z šunky na chléb i jednohubky. Inspirujte se!

Máte chuť namazat si něco dobrého na chleba? Vyzkoušejte recepty na šunkové pomazánky.

Pokud milujete uzeniny, pak si je v pomazánkách rozhodně zamilujete.

V našem článku najdete inspiraci v podobě skvělých pochoutek, které stojí za pozornost.

Hodí se jako rychlá svačina, malá večeře, ale klidně i lahodná snídaně.

Vajíčková pomazánka se šunkou

Každá šunková pomazánka je jedinečná svou nezaměnitelnou chutí. Tato receptura s dijonskou hořčicí a vejci je velmi lahodná, navíc naprosto jednoduchá. Perfektně chutná na čerstvém křupavém chlebu.

Ingredience:

  • 8 plátků šunky
  • 4 vejce natvrdo
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 250 g lehké majonézy
  • 3 sterilované okurky
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce dijonské hořčice (kdo nemá rád, může vynechat nebo dát jiný druh)
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Šunku rozmixujeme v mixéru na drobné kousky a dáme do misky.
  • Přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená vejce s řapíkatým celerem na tenké plátky.
  • Pak nasekáme najemno cibuli s okurkami a přidáme do mísy.
  • Zalijeme hořčicí, majonézou, osolíme, opepříme a promícháme.
  • Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice a pak můžeme podávat.
Pomazánka se šunkou a vejcem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Pro snadnější vaření vajíček nejen na tvrdo se může hodit i nějaký vejcovar z naší recenze. Mrkněte se!

Klasická šunková pomazánka

Tuto sendvičovou nátěrku připravujeme tak trochu ze zbytků, které máme po ruce, protože se občas může stát, že nám něco dojde a my musíme danou přísadu nahradit. Jediné co se nemění je hlavní přísada, podle které má jméno.

Ingredience:

  • 600 g domácí vařené šunky
  • 3 jarní cibulky (lze nahradit 1 velkou kuchyňskou cibulí
  • 2 nakládané okurky nebo 10 oliv
  • 1 lžička plnotučné hořčice (může být i kremžská, dijonská atd.)
  • 1/4 hrnku krémového salátového dresinku (náhražka může být jogurt, majonéza i tatarská omáčka)

Postup

  • Šunku dáme do mixéru a pomocí pulzního tlačítka několikrát rozmixujeme.
  • Přihodíme nakládané okurky či olivy a rovněž nahrubo rozdrtíme v mixéru.
  • Mísu vyjmeme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k šunce s okurkami.
  • Zalijeme krémovým dresinkem, hořčicí a pečlivě zamícháme.
  • Můžeme ihned podávat nebo dát vychladit tak na 2 – 3 hodiny.
Jednoduchá nátěrka z šunky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Celerová směs

Rychlá a jednoduchá, přesně taková by měla být každá receptura. Tahle pomazánka z šunky s celerem má velmi zajímavou chuť a poskytne vám příjemné osvěžení zejména v letních měsících.

Ingredience:

  • 3 hrnky strouhané vepřové šunky
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 2 – 3 polévkové lžíce jemně strouhaného celeru
  • 2 okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu
  • 3 lžička na drobné kostičky nakrájené cibule
  • 1 hrnek majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Postup

  • Do misky dáme nastrouhanou šunku, na stejně velkou kousky nakrájená vejce, celer, nastrouhané okurky a cibuli.
  • Majonézu s hořčicí smícháme v samostatné misce a poté přidáme směs se šunkou.
  • Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily a uložíme do chladničky.
  • Pomazánku z šunky necháme aspoň 3 hodiny odpočinou a vychladit.
  • Poté můžeme servírovat na chlebu, vece, ale také na rohlíku v podobě jednohubky.
Celerová pomazánka se šunkou.
https://www.allrecipes.com

Nátěrka s řapíkatým celerem

U této šunkové pomazánky máte možnost univerzálního využití. Je to super náplň do sendvičů, ale chutná i na rohlíku, housce, kaiserce nebo čerstvém chlebu.

Skvěle se hodí pro rychlé a snadné občerstvení, ať už chystáte předkrmy na svatební hostinu, pro oslavu narození miminka nebo jen pochoutku na posezení s rodinou či přáteli.

Ingredience:

  • 600 g šunky
  • 1 vejce natvrdo
  • 1/2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 sterilovanou okurku
  • 3/4 hrnku majonézy
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Šunku rozkrájíme na stejně velké kostky.
  • Vejce, cibuli, celer i okurku nakrájíme na kostičky.
  • Všechny suroviny bez majonézy a hořčice dáme do nádoby mixéru a pulzním tlačítkem asi 15krát zapneme na střední stupeň.
  • Sundáme nádobu, postavíme na stůl a přidáme hořčici s majonézou.
  • Pečlivě zamícháme, aby vznikla hladká směs.
  • Poté přendáme do mísy a dáme vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.
  • Poté servírujeme tak, jak nám bude nejvíce vyhovovat, například na čerstvé bagetě, chlebu nebo i na sušenkách.
  • V chladničce vydrží až 4 dny. Pokud ji nespotřebujeme, můžeme si ji klidně zmrazit na později.
Pomazánka z šunky na chléb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Ďábelská šunkovka se sýrem

Když nám zbyde šunka, přemýšlíme často co s ní. Vynikající volbou je tato pikantní pomazánka, kterou si můžeme jednoduše namazat mezi dva plátky toustového chleba.

Ingredience:

  • 100 g smetanového sýra
  • 1/3 hrnku majonézy
  • 1/4 hrnku jemně nakrájené sladké cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky Tabasco (nebo jiné pálivé omáčky)
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 2 hrnky nastrouhané šunky
  • 1/2 lžičky Worcestrové omáčky (kdo nemá rád, může vynechat)

Postup

  • Cibuli, majonézu a smetanový sýr dáme do nádoby kuchyňského robota.
  • Několikrát stiskneme pulzní tlačítko a promixujeme.
  • Přidáme ostatní přísady a mícháme, až dokud není směs hladká.
  • Pokud je šunka slanější, worcesterovou omáčku vynecháme úplně.
  • Přendáme do skleněné misky a dáme vychladit do lednice.
  • Poté můžeme servírovat.
Šunková pomazánka se sýrem a cibulí.
Zdroj: https://spicysouthernkitchen.com

Pikantní šunková pěna

Vychutnejte si tuto sladkou, a přesto lehce ostřejší směs, která se hodí na krekry, pita chléb, ale i klasický sendvič či křupavé pečivo. Záleží jen na vás, na co si jí s chutí namažete.

Ingredience:

  • 300 g nakrájené domácí vařené šunky
  • 1 bílá cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 100 – 150 ml majonézy
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce oblíbené pálivé omáčky (třeba Tabasco)
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Cibuli a celer nakrájíme na kostičky.
  • Všechny suroviny dáme do nádoby mixéru a několikrát pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme, až dokud není směs dokonale hladká.
  • Pomocí stěrky vždy seškrábneme směs ze stěn nádoby, aby se zpracoval opravdu každý kousek.
  • Když máme hotovo, přendáme pomazánku do vzduchotěsné nádoby a dáme přes noc vychladit do lednice.
  • Při podávání by měla mít pokojovou teplotu nebo jen mírně vychlazenou. Pak chutná skvěle například s krekry.
  • Ozdobit můžeme okurkou, olivami či ředkvičkou.
Našlehaná pomazánka z šunky s pikantním kořením.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com

Lehký dip s hořčicí

Máte málo času a chcete připravit rychlou večeři? Nejlepší volbou je vždy nějaká chutná pomazánka, která je v mžiku hotová, a přitom potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 250 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku jemně nasekaného celeru
  • 1/2 cibule rozemleté najemno
  • 1 lžička pálivé omáčky (Tabasco a jiné)
  • 1/2 lžičky bílého octa
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Nasekaná petržel na ozdobu

Postup

  • Pomocí mixéru rozdrtíme šunku na jemné kousky.
  • Poté přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme
  • Podle chuti osolíme, případně ještě přidáme víc pepře.
  • Nakonec přendáme do misky, posypeme petrželkou a dáme vychladit.
  • Servírujeme jako dip třeba k masu či zelenině, nebo můžeme namazat na chleba jao pomazánku.
Pomazánka z šunky a celeru.
Zdroj: https://www.smartypantskitchen.com

Pomazánka se šunkou a jablečným octem

Country sendvič je oblíbená pochoutka a co lepšího namazat dovnitř než rychlou nátěrku se super chutí. Jednotlivé suroviny jsou pečlivě vyvážené a výsledek rozhodně stojí za ochutnání.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku nakrájené šunky
  • 1/4 hrnku salátové okurky
  • 2/3 hrnku na kostičky nakrájených ředkviček
  • 1/2 najemno nakrájené červené cibule
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky jablečného octa

Postup

  • Příprava je jednoduchá jako facka, prostě jen hodíme do robota šunku, aby se rozmixovala na jemné kousky.
  • Poté přihodíme ostatní suroviny, důkladně pulzním tlačítkem promícháme a máme hotovo.
  • Pak už jen stačí na 1 hodinu vychladit a můžeme servírovat třeba na plátcích veky.
Šunková směs na sendviče.
Zdroj: https://highlandsranchfoodie.com

Rychlá nátěrka na chlebíčky

Skvělá pomazánka, která svou konzistencí připomíná spíš salát se vám rozhodně vryje do paměti. Je vynikající, rychle hotová a osvěžující.

Ingredience:

  • 450 g šunky na plátky
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 středně velkou červenou cibuli
  • 1 sterilovanou okurku
  • 2 lžičky nálevu z okurek
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Cibuli očistíme a nakrájíme spolu s okurkou na co nejdrobnější kousky.
  • Plátky šunky dáme do hrnce, přidáme cukr, zalijeme vodou, aby byla šunka ponořená a necháme 20 minut vařit.
  • Uvařenou šunku vyjmeme z hrnce a odložíme stranou, aby zcela vychladla.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme šunku, červenou cibuli, okurky, šťávu z okurek i majonézu a pulzním tlačítkem rozmixujeme.
  • Nakonec osolíme, opepříme, naposledy zamícháme a přendáme do větší misky.
  • Vložíme do lednice a necháme vychladit, ideálně do druhého dne.
  • Pokud nechceme čekat tak dlouho, počkáme aspoň 4 hodiny.
Pomazánka z šunky na chléb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Krémová směs z šunky a smetanového sýra

Dokonale krémová, ideálně slaná a rychle připravená. Tahle lehká chuťovka vás potěší, zejména díky tomu, že k její výrobě potřebujete jen několik základních surovin. Výsledný chuťový zážitek vám utkví v paměti na hodně dlouho.

Ingredience:

  • 250 g smetanového sýra
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 1 hrnek mleté kvalitní farmářské šunky
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí vidličky důkladně promícháme.
  • Osolíme a opepříme podle potřeby. Pokud je šunka slanější, sůl můžeme vynechat.
  • Hotovou směs dáme do skleněné misky a dáme na několik hodin vychladit do lednice.
  • Perfektně chutná se slanými krekry či na křupavé bagetě.
Ultra rychlá šunkovo-sýrová pomazánka ze 4 ingrediencí.
Zdroj: https://www.seasonedkitchen.com

Pár zajímavostí na závěr

Mrkněte na pěkné video, jak se vlastně taková šunka vyrábí.

https://youtu.be/7Ajct-GCq8Y

Podle toho, jakým způsobem se šunka vyrábí ji dělíme na vařenou, uzenou či sušenou. Bez ohledu na to, se používá ve studené i teplé kuchyni. Je to v podstatě jedna z nejpoužívanějších uzenin.

Jaké maso se používá k výrobě?

  • Vepřové
  • Hovězí
  • Kuřecí
  • Krůtí

Sušené šunky

Při výrobě se umístí do předem určených prostor, kde je zajištěno optimální proudění vzduchu pro jejich bezproblémové zrání. Takto budou zrát několik měsíců a speciální druhy dokonce až několik let.

Přeborníkem ve výrobě sušených šunek je jednoznačně Itálie, kde je nejznámější Prosciutto di Parma, která má zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť.

Dušené šunky

Ve většině případů se používá vepřová kýta, ale může to být i šunka z plece či kuřecí prsní šunka. Vždy je nutné, aby bylo na obalu uvedeno, jaká surovina byla použita. Maso se nasolí, naplní do obalů či forem a následně se zpracovává při tepelné úpravě.

Uzené šunky

V průběhu výroby přichází maso do kontaktu s mnohými druhy dřeva. Maso tak dostane zcela specifickou chuť. Výhodou je, že v současnosti je možné regulovat v udicích komorách teplotu, hustotu kouře i vlhkost vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X