Pečená a opékaná uzenina rychle a snado

Recepty s uzeninou přijdou na řadu, když není času nazbyt.

Šunka, salám, párek nebo klobása přijde k rychlé úpravě večeře vhod, ale víte, jak uzeniny upravit tak, aby byl pokrm lahodný a nepůsobil odbytě?

Zde jsou 4 snadné recepty na opékanou a pečenou uzeninu, které se stanou u vás doma klasikou!

Opékaná uzenina

Před opékáním uzeninu můžeme různým způsobem na povrchu nařezat tak, aby se zářezy při opékání rozvinuly nebo abychom do zářezů mohli vsunout plátky některých dalších surovin.

Nejčastěji používanou zapékací omáčkou je bešamel. Vytvoříme jej z:

  • másla
  • mouky
  • mléka

Dobře provařenou omáčku můžeme dochutit kečupem, hořčicí, kořením nebo z ní s přídavkem sýra vytvořit sýrovou omáčku.

Recept na zapečenou uzeninu s těstovinami
foto zdroj: google.com

Opékaná uzenina a přílohy

Z příloh se nejlépe hodí:

  • chleb
  • bílé pečivo
  • brambor
  • kaše z luštěnin

Nezapomínáme přitom na oblohu z čerstvé zeleniny nebo zeleninový salát.

Pečená a zapékaná uzenina

Péct a zapékat uzeninu můžeme například s těmito ingrediencemi :

  •  brambory
  •  těstovinami
  • rýže
  • mleté maso
  • dušené houby
  • sýr s vejcem a smetanou.
  • zelenina

Pečené uzené koleno

INGREDIENCE

  • 1 uzené koleno
  • 1 cibule
  • oregáno
  • pepř, sůl
  • 3 stroužky česneku

Na omáčku:

  • 1 lžíce mléka
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření

POSTUP

  1. Orestujeme cibulku.
  2. Kůži na koleni nařízneme na mřížku.
  3. Oloupané stroužky česneku rozpůlíme a vtlačíme na několika místech do kolene.
  4. Maso pomažeme omáčkou, do formy dáme cibulku a na ní koleno.
  5. Pečeme v troubě 30 minut při 200°C.
  6. Servírujeme s bramborem a zelenými bylinkami.
Recept na pečené uzené koleno
foto zdroj: google.com

 

Zapékané těstoviny s uzeným masem

INGREDIENCE

  • 350 g kolínek
  • 1 kelímek smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1/2 brokolice
  • 350 g uzeného masa
  • sůl, pepř
  • pažitka

POSTUP

  1. Uvaříme těstoviny a brokolici.
  2. Smícháme je s uzeným masem.
  3. Osolíme, okořeníme.
  4. Smícháme se smetanou a sýrem.
  5. V předehřáté troubě zapékáme 10 minut při 180ºC.
  6. Servírujeme s čerstvou zeleninou.
Zapečené těstoviny s uzeným masem
foto zdroj: pinterest.com

 

Zapékané brambory s uzeninou

INGREDIENCE

  • 3/4 kg brambor
  • 3 mrkve
  • 1/2 cukety
  • 1 cibulka
  • 400 g párků
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • tymián nebo bazalka

POSTUP

  1. Brambory lehce předvaříme, zeleninu orestujeme na másle.
  2. Vše smícháme s nakrájeným masem, osolíme, okořeníme a přesypeme do formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Recept na opékané brambory s uzeninou
foto zdroj: pinterest.com

Uzeninu lze také snadno upravit smažením, inspirovat se můžete v těchto snadných receptech!

A o výrobě uzenin se dočtete třeba na této stránce.

Zapékané nudle s uzeným

INGREDIENCE

  • 350 g těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 200 g uzeného masa nebo párků
  • 150 g tvrdého sýra
  • rukola
  • 1 vejce
  • kelímek smetany

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme, pečící formu vymažeme.
  2. Těstoviny smícháme s nakrájeným masem, osolíme, okořeníme a přesypeme do formy.
  3. Smícháme smetanu s vejcem a sýrem, výslednou omáčkou zalejeme formu se směsí těstovin a masa.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
  5. Servírujeme posypané rukolou.
Zapečené nudle s uzeninou
foto zdroj: pinterest.com

Pro další zapékané těstoviny navštivte tuto stránku!

Tip na závěr:

Pečenou uzeninu je většinou třeba trochu podlít. Použijeme buď vývar nebo vodu, ale uzenina se velmi dobře snáší i s vínem a především s pivem a to jak světlým, tak tmavým.

Upečeno? Podělte se s námi o dojmy z kuchyně v diskuzní sekci pod článkem!

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *