Pečená červená řepa si zachová svou krásnou barvu i chuť.
Poté se tato surovina dá využít téměř kdekoliv a nic nezkazí.
Podívejte se na recepty, které jsme si pro vás nachystali.
Doufáme, že si něco vyberete a pochutnáte si.
Červená řepa pečená v alobalu v troubě
Už na vašem talíři někdy přistála toto delikatesa v podobě salátu? Pečená červená řepa se v kombinaci s pekanovými ořechy a kozím sýrem dokonale vyjímá. Ochutnejte tento recept bohatý na antokyany.
Ingredience:
Na pečenou řepu:
- 1-2 větší červené řepy
- olivový olej
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
Na zálivku:
- ¼ hrnku balzamikového octa
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo agáve sirupu
- ¼ lžičky sušené bazalky
- špetka soli
Na salát:
- ½ hrnku drobků kozího sýra
- ¼ hrnku pekanových ořechů (půlených)
- ½ velkého avokáda
- 8-10 hrnků baby špenátu
Postup:
- Troubu si předehřejte na 190 °C.
- Řepu si důkladně umyjte, osušte, odřízněte její tvrdé konce a dejte na plech. Na každou řepu si nachystejte kousky alobalu, do kterých ji budete balit.
- Potřete ji olejem, posolte, opepřete, posypte tymiánem, zabalte do alobalu a dejte péct do měkka. Trvá to 1 až 2 hodiny (závisí to na velikosti řepy).
- Mezitím si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
- Jakmile je řepa upečená, nechte ji vychladit, oloupejte ji a nakrájejte na menší kousky.
- Řepu si smíchejte spolu se špenátem, kozím sýrem, pekanovými ořechy, na kousky nakrájeným avokádem a pokapejte zálivkou.
- Promíchejte a můžete podávat.

Videorecept naleznete zde:
Tip: Pokud jste zvyklí k salátům přikusovat křupavé kousky pečiva, vyzkoušejte si upéct třeba výbornou domácí bagetu.
Objevte podobné tipy
Úžasná polévka z pečené řepy
Měli jste už polévku z pečené červené řepy? Pochutnáte si na lahodné krémové konzistenci a bohaté chuti. Výhodou je, že je ideální i pro vegany a vegetariány.
Ingredience:
- 500 g červené řepy (asi 4 ks)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 řapíkatý celer
- 4 a ¼ hrnku zeleninového vývaru
- 2 lžíce nasekaného kopru
- sůl a pepř
Na ozdobu:
- jogurt bílý (pro vegany třeba sojový)
- kopr na posypaní
Postup:
- Řepu si umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Potřete lžící oleje, dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 200 °C asi 30 minut do změknutí.
- Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno a celer na plátky.
- V hrnci si rozpalte zbytek oleje, přidejte cibuli a celer. Restujte po dobu 5 minut, občas míchejte.
- Přimíchejte pečenou řepu, přilejte vývar, dochuťte a vařte asi 5 minut.
- Přidejte nasekaný kopr a rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
- Polévku servíruje pokapanou jogurtem a ozdobenou koprem.

Mimo antokyany, přírodní pigmenty, nesoucí mnohé benefity pro lidský organismus, řepa také obsahuje množství antioxidantů. Ty mají účinky v podobě zpomalení oxidačního stresu, procesu stárnutí a hlavně chrání před volnými radikály.
Pečená červená řepa v podobě hummusu
Máte-li zálibu v rostlinných pomazánkách na styl hummusu, pak neváhejte ochutnat tuto. Tato varianta je bez tahini neboli sezamové pasty. Zároveň přináší skvělý kompromis pro všechny, kdo si nemohou dopřát pomazánky s obsahem mléka.
Ingredience:
- 2 středně velké červené řepy
- 1 palička česneku
- 1 a ¼ plechovky cizrny (cca 500 g)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce sladěnky
- 1/2 hrnku olivového oleje
Postup:
- Červenou řepu si umyjte, osušte a pokapejte olivovým olejem.
- To stejné udělejte s paličkou česneku a odkrojte vrchní část, aby šly vidět jednotlivé stroužky.
- Obojí zapalte do alobalu a dejte péct do trouby.
- Pečte na 190 °C, po 30 minutách vytáhněte hotový česnek, po 1 hodině řepu.
- Po upečení si řepu i česnek oloupejte.
- Řepu nakrájejte na menší kousky.
- Vše dejte do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, kmínem, solí a sladěnkou.
- Rozmixujte dohladka.
- Během procesu mixování přilévejte po částech olivový olej.
- Přebytečné množství pomazánky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny.

Pečená červená řepa se sýrem
Tento recept vás jistě nezklame jak po vizuální stránce, tak po chuťové. Doporučujeme jej využít jako slavnostní předkrm, ale i jako lehkou večeři. Pokud nemáte rádi chuť kozího sýra, můžete jej zaměnit za Lučinu. S medem a pistáciemi vytváří pečená červená řepa neodolatelný požitek.
Ingredience:
- 900 g červené řepy
- 300 g kozího (nebo jiného, např. Lučiny) sýra pokojové teploty
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- sůl a pepř
- ¾ lžičky medu
Na ozdobu:
- nasekané pistáciové ořechy
- olivový olej
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Umytou a usušenou řepu zabalte každou zvlášť do alobalu.
- Pečte asi 1 hodinu do změknutí.
- Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na horizontální plátky ve tvaru kruhu (asi 6 mm silné).
- Chcete-li, aby řepa vypadala symetricky, použijte ještě kulaté vykrajovátko na cukroví a vykrojte ji.
- Nachystejte si náplň smícháním šalvěje s petrželkou a kozím sýrem.
- Přidejte med, pepř a sůl podle chuti.
- Hotovou náplň můžete vrstvit.
- Z každé řepy udělejte sendvič, ten pak ozdobte nasekanými ořechy a pokapejte olivovým olejem.

Červená řepa je nejen velice zdravá potravina, ale taktéž chuťově nenahraditelná.
Hodí se skvěle do polévek, předkrmů, salátů, pomazánek, ale i sladkých dezertů.
Která kombinace vás zaujala? Tak se s radostí pusťte do přípravy.
Hledáte další recepty z červené řepy? Mrkněte na naše klasické ukrajinské polévky jménem boršč nebo si z ní něco dobrého upečete. Inspirujte se našimi koláči z červené řepy.