Dobroty z pečené řepy 4x jinak: recepty plné vitamínů a chuti

Pečená červená řepa si zachová svou krásnou barvu i chuť. 

Poté se tato surovina dá využít téměř kdekoliv a nic nezkazí. 

Podívejte se na recepty, které jsme si pro vás nachystali.

Doufáme, že si něco vyberete a pochutnáte si. 

Červená řepa pečená v alobalu v troubě

Už na vašem talíři někdy přistála toto delikatesa v podobě salátu? Pečená červená řepa se v kombinaci s pekanovými ořechy a kozím sýrem dokonale vyjímá. Ochutnejte tento recept bohatý na antokyany.

Ingredience:

Na pečenou řepu:

  • 1-2 větší červené řepy
  • olivový olej 
  • sůl
  • pepř 
  • čerstvý tymián 

Na zálivku:

  • ¼ hrnku balzamikového octa
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu
  • ¼  lžičky sušené bazalky 
  • špetka soli

Na salát:

  • ½ hrnku drobků kozího sýra 
  • ¼ hrnku pekanových ořechů (půlených) 
  • ½ velkého avokáda
  • 8-10 hrnků baby špenátu 

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 190 °C.
  • Řepu si důkladně umyjte, osušte, odřízněte její tvrdé konce a dejte na plech. Na každou řepu si nachystejte kousky alobalu, do kterých ji budete balit. 
  • Potřete ji olejem, posolte, opepřete, posypte tymiánem, zabalte do alobalu a dejte péct do měkka. Trvá to 1 až 2 hodiny (závisí to na velikosti řepy).
  • Mezitím si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
  • Jakmile je řepa upečená, nechte ji vychladit, oloupejte ji a nakrájejte na menší kousky. 
  • Řepu si smíchejte spolu se špenátem, kozím sýrem, pekanovými ořechy, na kousky nakrájeným avokádem a pokapejte zálivkou.
  • Promíchejte a můžete podávat.
pečená červená řepa v podobě salátu
Zdroj: simplyrecipes.com

Videorecept naleznete zde:

Tip: Pokud jste zvyklí k salátům přikusovat křupavé kousky pečiva, vyzkoušejte si upéct třeba výbornou domácí bagetu.

Úžasná polévka z pečené řepy

Měli jste už polévku z pečené červené řepy? Pochutnáte si na lahodné krémové konzistenci a bohaté chuti. Výhodou je, že je ideální i pro vegany a vegetariány.

Ingredience:

  • 500 g červené řepy (asi 4 ks)
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 červená cibule
  • 1 řapíkatý celer 
  • 4 a ¼ hrnku zeleninového vývaru 
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • sůl a pepř 

Na ozdobu:

  • jogurt bílý (pro vegany třeba sojový) 
  • kopr na posypaní 

Postup:

  • Řepu si umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. 
  • Potřete lžící oleje, dejte na plech vyložený pečícím papírem. 
  • Pečte při 200 °C asi 30 minut do změknutí. 
  • Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno a celer na plátky. 
  • V hrnci si rozpalte zbytek oleje, přidejte cibuli a celer. Restujte po dobu 5 minut, občas míchejte.
  • Přimíchejte pečenou řepu, přilejte vývar, dochuťte a vařte asi 5 minut. 
  • Přidejte nasekaný kopr a rozmixujte polévku tyčovým mixérem. 
  • Polévku servíruje pokapanou jogurtem a ozdobenou koprem. 
pečená červená řepa v podobě polévky
Zdroj: nutritioninthekitchen.com

Mimo antokyany, přírodní pigmenty, nesoucí mnohé benefity pro lidský organismus, řepa také obsahuje množství antioxidantů. Ty mají účinky v podobě zpomalení oxidačního stresu, procesu stárnutí a hlavně chrání před volnými radikály. 

Pečená červená řepa v podobě hummusu

Máte-li zálibu v rostlinných pomazánkách na styl hummusu, pak neváhejte ochutnat tuto. Tato varianta je bez tahini neboli sezamové pasty. Zároveň přináší skvělý kompromis pro všechny, kdo si nemohou dopřát pomazánky s obsahem mléka.

Ingredience:

  • 2 středně velké červené řepy 
  • 1 palička česneku 
  • 1 a ¼ plechovky cizrny (cca 500 g)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce sladěnky
  • 1/2 hrnku olivového oleje

Postup:

  • Červenou řepu si umyjte, osušte a pokapejte olivovým olejem. 
  • To stejné udělejte s paličkou česneku a odkrojte vrchní část, aby šly vidět jednotlivé stroužky. 
  • Obojí zapalte do alobalu a dejte péct do trouby. 
  • Pečte na 190 °C, po 30 minutách vytáhněte hotový česnek, po 1 hodině řepu.
  • Po upečení si řepu i česnek oloupejte. 
  • Řepu nakrájejte na menší kousky. 
  • Vše dejte do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, kmínem, solí a sladěnkou. 
  • Rozmixujte dohladka. 
  • Během procesu mixování přilévejte po částech olivový olej. 
  • Přebytečné množství pomazánky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny. 
hummus z pečené červené řepy
Zdroj: lazycatkitchen.com

Pečená červená řepa se sýrem

Tento recept vás jistě nezklame jak po vizuální stránce, tak po chuťové. Doporučujeme jej využít jako slavnostní předkrm, ale i jako lehkou večeři. Pokud nemáte rádi chuť kozího sýra, můžete jej zaměnit za Lučinu. S medem a pistáciemi vytváří pečená červená řepa neodolatelný požitek. 

Ingredience:

  • 900 g červené řepy
  • 300 g kozího (nebo jiného, např. Lučiny) sýra pokojové teploty
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř
  • ¾ lžičky medu

Na ozdobu:

  • nasekané pistáciové ořechy
  • olivový olej

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 180 °C. 
  • Umytou a usušenou řepu zabalte každou zvlášť do alobalu.
  • Pečte asi 1 hodinu do změknutí. 
  • Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na horizontální plátky ve tvaru kruhu (asi 6 mm silné). 
  • Chcete-li, aby řepa vypadala symetricky, použijte ještě kulaté vykrajovátko na cukroví a vykrojte ji.
  • Nachystejte si náplň smícháním šalvěje s petrželkou a kozím sýrem. 
  • Přidejte med, pepř a sůl podle chuti. 
  • Hotovou náplň můžete vrstvit.
  • Z každé řepy udělejte sendvič, ten pak ozdobte nasekanými ořechy a pokapejte olivovým olejem. 
předkrm z červené řepy
Zdroj: deliciouseveryday.com

Červená řepa je nejen velice zdravá potravina, ale taktéž chuťově nenahraditelná. 

Hodí se skvěle do polévek, předkrmů, salátů, pomazánek, ale i sladkých dezertů.

Která kombinace vás zaujala? Tak se s radostí pusťte do přípravy. 

Hledáte další recepty z červené řepy? Mrkněte na naše klasické ukrajinské polévky jménem boršč nebo si z ní něco dobrého upečete. Inspirujte se našimi koláči z červené řepy.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.