Dobroty z pečené řepy 4x jinak: recepty plné vitamínů a chuti

Pečená červená řepa si zachová svou krásnou barvu i chuť. 

Poté se tato surovina dá využít téměř kdekoliv a nic nezkazí. 

Podívejte se na recepty, které jsme si pro vás nachystali.

Doufáme, že si něco vyberete a pochutnáte si. 

Červená řepa pečená v alobalu v troubě

Už na vašem talíři někdy přistála toto delikatesa v podobě salátu? Pečená červená řepa se v kombinaci s pekanovými ořechy a kozím sýrem dokonale vyjímá. Ochutnejte tento recept bohatý na antokyany.

Ingredience:

Na pečenou řepu:

  • 1-2 větší červené řepy
  • olivový olej 
  • sůl
  • pepř 
  • čerstvý tymián 

Na zálivku:

  • ¼ hrnku balzamikového octa
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 1 lžíce medu nebo agáve sirupu
  • ¼  lžičky sušené bazalky 
  • špetka soli

Na salát:

  • ½ hrnku drobků kozího sýra 
  • ¼ hrnku pekanových ořechů (půlených) 
  • ½ velkého avokáda
  • 8-10 hrnků baby špenátu 

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 190 °C.
  • Řepu si důkladně umyjte, osušte, odřízněte její tvrdé konce a dejte na plech. Na každou řepu si nachystejte kousky alobalu, do kterých ji budete balit. 
  • Potřete ji olejem, posolte, opepřete, posypte tymiánem, zabalte do alobalu a dejte péct do měkka. Trvá to 1 až 2 hodiny (závisí to na velikosti řepy).
  • Mezitím si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí.
  • Jakmile je řepa upečená, nechte ji vychladit, oloupejte ji a nakrájejte na menší kousky. 
  • Řepu si smíchejte spolu se špenátem, kozím sýrem, pekanovými ořechy, na kousky nakrájeným avokádem a pokapejte zálivkou.
  • Promíchejte a můžete podávat.
pečená červená řepa v podobě salátu
Zdroj: simplyrecipes.com

Videorecept naleznete zde:

EASY & Delicious Avocado Beet Salad with Goat Cheese & Homemade Balsamic Dressing!

Tip: Pokud jste zvyklí k salátům přikusovat křupavé kousky pečiva, vyzkoušejte si upéct třeba výbornou domácí bagetu.

Úžasná polévka z pečené řepy

Měli jste už polévku z pečené červené řepy? Pochutnáte si na lahodné krémové konzistenci a bohaté chuti. Výhodou je, že je ideální i pro vegany a vegetariány.

Ingredience:

  • 500 g červené řepy (asi 4 ks)
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 červená cibule
  • 1 řapíkatý celer 
  • 4 a ¼ hrnku zeleninového vývaru 
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • sůl a pepř 

Na ozdobu:

  • jogurt bílý (pro vegany třeba sojový) 
  • kopr na posypaní 

Postup:

  • Řepu si umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. 
  • Potřete lžící oleje, dejte na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Pečte při 200 °C asi 30 minut do změknutí. 
  • Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno a celer na plátky. 
  • V hrnci si rozpalte zbytek oleje, přidejte cibuli a celer. Restujte po dobu 5 minut, občas míchejte.
  • Přimíchejte pečenou řepu, přilejte vývar, dochuťte a vařte asi 5 minut. 
  • Přidejte nasekaný kopr a rozmixujte polévku tyčovým mixérem. 
  • Polévku servíruje pokapanou jogurtem a ozdobenou koprem. 
pečená červená řepa v podobě polévky
Zdroj: nutritioninthekitchen.com

Mimo antokyany, přírodní pigmenty, nesoucí mnohé benefity pro lidský organismus, řepa také obsahuje množství antioxidantů. Ty mají účinky v podobě zpomalení oxidačního stresu, procesu stárnutí a hlavně chrání před volnými radikály. 


Pečená červená řepa v podobě hummusu

Máte-li zálibu v rostlinných pomazánkách na styl hummusu, pak neváhejte ochutnat tuto. Tato varianta je bez tahini neboli sezamové pasty. Zároveň přináší skvělý kompromis pro všechny, kdo si nemohou dopřát pomazánky s obsahem mléka.

Ingredience:

  • 2 středně velké červené řepy 
  • 1 palička česneku 
  • 1 a ¼ plechovky cizrny (cca 500 g)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce sladěnky
  • 1/2 hrnku olivového oleje

Postup:

  • Červenou řepu si umyjte, osušte a pokapejte olivovým olejem. 
  • To stejné udělejte s paličkou česneku a odkrojte vrchní část, aby šly vidět jednotlivé stroužky. 
  • Obojí zapalte do alobalu a dejte péct do trouby. 
  • Pečte na 190 °C, po 30 minutách vytáhněte hotový česnek, po 1 hodině řepu.
  • Po upečení si řepu i česnek oloupejte. 
  • Řepu nakrájejte na menší kousky. 
  • Vše dejte do mixéru spolu s cizrnou, citronovou šťávou, kmínem, solí a sladěnkou. 
  • Rozmixujte dohladka. 
  • Během procesu mixování přilévejte po částech olivový olej. 
  • Přebytečné množství pomazánky můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 2 týdny. 
hummus z pečené červené řepy
Zdroj: lazycatkitchen.com

Pečenou řepu můžete upéct i s přidáním páry. Docílíte tak nutričně bohatého pokrmu. Podívejte se na naši recenzi domácích konvektomatů. Dozvíte se mimo jiné, co dalšího umí.

Pečená červená řepa se sýrem

Tento recept vás jistě nezklame jak po vizuální stránce, tak po chuťové. Doporučujeme jej využít jako slavnostní předkrm, ale i jako lehkou večeři. Pokud nemáte rádi chuť kozího sýra, můžete jej zaměnit za Lučinu. S medem a pistáciemi vytváří pečená červená řepa neodolatelný požitek. 

Ingredience:

  • 900 g červené řepy
  • 300 g kozího (nebo jiného, např. Lučiny) sýra pokojové teploty
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř
  • ¾ lžičky medu

Na ozdobu:

  • nasekané pistáciové ořechy
  • olivový olej

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 180 °C. 
  • Umytou a usušenou řepu zabalte každou zvlášť do alobalu.
  • Pečte asi 1 hodinu do změknutí. 
  • Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na horizontální plátky ve tvaru kruhu (asi 6 mm silné). 
  • Chcete-li, aby řepa vypadala symetricky, použijte ještě kulaté vykrajovátko na cukroví a vykrojte ji.
  • Nachystejte si náplň smícháním šalvěje s petrželkou a kozím sýrem. 
  • Přidejte med, pepř a sůl podle chuti. 
  • Hotovou náplň můžete vrstvit.
  • Z každé řepy udělejte sendvič, ten pak ozdobte nasekanými ořechy a pokapejte olivovým olejem. 
předkrm z červené řepy
Zdroj: deliciouseveryday.com

Červená řepa je nejen velice zdravá potravina, ale taktéž chuťově nenahraditelná. 

Hodí se skvěle do polévek, předkrmů, salátů, pomazánek, ale i sladkých dezertů.

Která kombinace vás zaujala? Tak se s radostí pusťte do přípravy. 

Hledáte další recepty z červené řepy? Mrkněte na naše klasické ukrajinské polévky jménem boršč nebo si z ní něco dobrého upečete. Inspirujte se našimi koláči z červené řepy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X