Luxusní recepty na dýni z trouby na 5 různých způsobů. Který se stane vaším favoritem?

Dýně patří mezi oblíbenou zeleninu a není se čemu divit.

Její využití je široké a dá se z ní připravit skvělé slané i sladké jídlo.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 skvělých receptů na pečenou dýni, které můžete servírovat jako delikátní přílohu, ale i samostatný hlavní chod.

Tak se na ně pojďme společně podívat!

Pečená máslová dýně s fetou na středomořský způsob

Máslová dýně má krásný tvar a barvu a je ideální jako příloha ke slavnostnímu zimnímu jídlu. Tento recept vyžaduje minimální úsilí a chutná naprosto báječně. Slaná feta skvěle doplňuje sladkou chuť dýně a vy tak připravíte lahůdku, na kterou si pochutnají všichni vaši hosté.

Co budete potřebovat

  • 1 střední máslová dýně
  • olivový olej
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 140 g rozdrobené fety
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Umyjte vnější stranu dýně a osušte.
  • Dýni uprostřed (podélně) opatrně rozřízněte.
  • Malou lžičkou vyškrábněte všechna semínka a dejte je stranou.
  • Na řezu dýně vyryjte křížový vzor.
  • Potřete dýni zvenku i zevnitř olivovým olejem a přidejte sůl, pepř a oregano.
  • Pečte asi hodinu do změknutí.
  • Vyjměte z trouby a vyplňte dutinu rozdrobenou fetou a několika piniovými oříšky, zbytek fety rozetřete na celou dýni.
  • Pokračujte v pečení asi 10 minut.
  • Vyjměte, pokapejte olivovým olejem, posypte petrželkou a podávejte.
Opečené půlky máslové dýně plněné fetou v pekáči.
www.olivetomato.com

Dýně plněná vlašskými ořechy a modrým sýrem

Tenhle pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i božsky chutná. Kombinace modrého sýra a vlašských ořechů patří mezi ty nejlepší a když to spojíte s dýní, jedná se o nezapomenutelný chuťový zážitek!

Co budete potřebovat

  • 4 malé dýně hokkaido (každý o hmotnosti cca 230 g)
  • 5 lžic nasekaných vlašských ořechů
  • 170 g sýra roquefort nebo nivy
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Postup

  • Z horní části každé dýně odřízněte vrchní část.
  • Semínka odstraňte lžící a vyhoďte.
  • Vyškrábejte a nasekejte dužinu.
  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vlašské ořechy opražte na suché pánvi, dokud nebudou voňavé, a vyjměte je.
  • Sýr rozdrobte, smíchejte s ořechy a dužinou, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte do dýní.
  • Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Vložte dýně do zapékací mísy, zakryjte odříznutými vršky a přilijte k ním 1 šálek vody.
  • Pečte, dokud dýně nezměknou natolik, že je lze propíchnout nožem, 40 – 45 minut.
  • Servírujte!
Dýně hokkaido pečená s modrým sýrem a ořechy.
www.eatsmarter.com

Vyzkoušejte i naše další recepty z dýně hokkaido v 7 různých variantách. Máme pro vás lahodný koláč, domácí kompot nebo třeba vegetariánský burger, který povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek!


Pečená dýně s podzimní zeleninou a šalvějí

Tohle je nejjednodušší a nejchutnější recept na pečenou podzimní zeleninu! Dýně připravovaná v troubě spolu s batáty, cherry rajčaty, olivami a šalvějí vyžaduje minimální dobu přípravy a lze ji upravit podle vaší chuti.

Co budete potřebovat

  • 300 g dýně nakrájené na kousky
  • 300 g batátů, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 150 g cherry rajčat
  • 80 g oliv kalamata
  • 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené na čtvrtky
  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička sušené nebo čerstvé šalvěje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Omyjte dýni.
  • Překrojte napůl a lžící vyškrábněte semínka.
  • Nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  • Připravte si všechnu ostatní zeleninu.
  • Všechny ingredience, kromě rajčat a oliv, dejte na pekáč nebo plech vyložený pečicím papírem.
  • Promíchejte.
  • Pečte 20 minut v předehřáté troubě, přičemž po 10 minutách otočte.
  • Po 20 minutách přidejte rajčata a olivy.
  • Pečte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne, přičemž po 10 minutách otočte.
  • Podávejte jako zdravou večeři nebo přílohu.
Dýně připravovaná v troubě spolu s batáty, cherry rajčaty, olivami a šalvějí servírovaná v mističkách.
www.aline-made.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze kuchyňských vah. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Dýně z trouby s jogurtovou omáčkou a piniovými oříšky

Máme pro vás opravdu snadný a skvělý způsob, jak ozvlášnit pečenou dýni a připravit si ji jako dokonalou přílohu. Jednoduše ji promícháte s česnekem, pečete v troubě dozlatova, pokapete  jogurtovou omáčkou a posypete piniovými oříšky. Mňam!

Co budete potřebovat

Na pečenou dýni:

  • 1,2 kg dýně
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/2 lžičky soli a pepře

Na jogurtovou omáčku:

  • 3/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1/2 malého stroužku česneku, prolisovaného
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli a pepře

K podávání:

  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvých lístků koriandru, nahrubo nasekaných
  • 1/8 lžičky papriky

Postup

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na cca 3 cm kostky.
  • Vložte dýni do mísy, přidejte česnek, sůl, pepř a olivový olej.
  • Dobře promíchejte pomocí gumové stěrky.
  • Rozložte na plech.
  • Pečte 20 minut.
  • Otočte kousky dýně a pečte dalších 7 až 10 minut, dokud nebude krásně zbarvená, ale stále bude držet tvar.
  • Všechny ingredience na jogurtovou omáčku smíchejte a nechte alespoň 10 minut odstát, aby se rozvinula chuť.
  • Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
  • Přidejte piniové oříšky a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní a nezhnědnou.
  • Odstraňte z pánve.
  • Nandejte dýni na talíř.
  • Přelijte jogurtovou omáčkou, přidejte trochu olivového oleje a posypte paprikou, piniovými oříšky a koriandrem.
  • Dobrou chuť!
Opečené kousky dýně s omáčkou z jogurtu a piniovými oříšky na talíři.
www.recipetineats.com

Nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na dýňové pomazánky, které stojí za ochutnání!
Máme sladké i slané varianty, s makadamovými oříšky, s jalapeňos či s javorovým sirupem.

Pečená dýně s česnekem

Tyto pečené plátky dýně mají dokonale křupavý okraj, hlubkou uzenou chuť, která je skvěle vyvážena jemnou sladkostí dýně. Jsou hotové za 30 minut a potřebujete na ně pouze jeden plech, takže se jedná o perektní přílohu na poslední chvíli!

Co budete potřebovat

  • 1 střední dýně (o hmotnosti cca 600 g)
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 5 stroužků česneku, lisovaných
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 a ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ šálku pražených strouhaných mandlí
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Dýni omyjte čistým kartáčkem.
  • Rozřízněte ji podélně napůl a vydlabejte semínka a nitky.
  • Každou polovinu nakrájejte na asi 3,5 cm plátky a ty položte v jedné vrstvě na připravený plech.
  • V malé misce smíchejte olivový olej, prolisované stroužky česneku, javorový sirup, papriku, římský kmín a sůl.
  • Plátky dýně potřete z každé strany ochuceným olivovým olejem.
  • Na plech přidejte také prolisované stroužky česneku.
  • Pečte 15 minut.
  • Vyjměte z trouby, opatrně otočte plátky dýně a pečte dalších 15 minut, nebo do zlatova.
  • Přendejte na servírovací talíř a posypte nakrájenými mandlemi a čerstvým koriandrem!
  • Pečená dýně se nejlépe podává ve stejný den, ale v lednici vydrží až 3 dny.
Pečené plátky dýně servírované na talíři, který drží ruce a ozdobené čerstvým koriandrem.
www.fullofplants.com

Podívejte se i na náš podrobný článek o dýni, kde se dozvíte vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X