Dýně patří mezi oblíbenou zeleninu a není se čemu divit.
Její využití je široké a dá se z ní připravit skvělé slané i sladké jídlo.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 skvělých receptů na pečenou dýni, které můžete servírovat jako delikátní přílohu, ale i samostatný hlavní chod.
Tak se na ně pojďme společně podívat!
Pečená máslová dýně s fetou na středomořský způsob
Máslová dýně má krásný tvar a barvu a je ideální jako příloha ke slavnostnímu zimnímu jídlu. Tento recept vyžaduje minimální úsilí a chutná naprosto báječně. Slaná feta skvěle doplňuje sladkou chuť dýně a vy tak připravíte lahůdku, na kterou si pochutnají všichni vaši hosté.
Co budete potřebovat
- 1 střední máslová dýně
- olivový olej
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžičky sušeného oregana
- 140 g rozdrobené fety
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Umyjte vnější stranu dýně a osušte.
- Dýni uprostřed (podélně) opatrně rozřízněte.
- Malou lžičkou vyškrábněte všechna semínka a dejte je stranou.
- Na řezu dýně vyryjte křížový vzor.
- Potřete dýni zvenku i zevnitř olivovým olejem a přidejte sůl, pepř a oregano.
- Pečte asi hodinu do změknutí.
- Vyjměte z trouby a vyplňte dutinu rozdrobenou fetou a několika piniovými oříšky, zbytek fety rozetřete na celou dýni.
- Pokračujte v pečení asi 10 minut.
- Vyjměte, pokapejte olivovým olejem, posypte petrželkou a podávejte.

Dýně plněná vlašskými ořechy a modrým sýrem
Tenhle pokrm nejen že skvěle vypadá, ale i božsky chutná. Kombinace modrého sýra a vlašských ořechů patří mezi ty nejlepší a když to spojíte s dýní, jedná se o nezapomenutelný chuťový zážitek!
Co budete potřebovat
- 4 malé dýně hokkaido (každý o hmotnosti cca 230 g)
- 5 lžic nasekaných vlašských ořechů
- 170 g sýra roquefort nebo nivy
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup
- Z horní části každé dýně odřízněte vrchní část.
- Semínka odstraňte lžící a vyhoďte.
- Vyškrábejte a nasekejte dužinu.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vlašské ořechy opražte na suché pánvi, dokud nebudou voňavé, a vyjměte je.
- Sýr rozdrobte, smíchejte s ořechy a dužinou, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte do dýní.
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Vložte dýně do zapékací mísy, zakryjte odříznutými vršky a přilijte k ním 1 šálek vody.
- Pečte, dokud dýně nezměknou natolik, že je lze propíchnout nožem, 40 – 45 minut.
- Servírujte!

Vyzkoušejte i naše další recepty z dýně hokkaido v 7 různých variantách. Máme pro vás lahodný koláč, domácí kompot nebo třeba vegetariánský burger, který povýší vaše jídlo na gurmánský zážitek!
Objevte podobné tipy
Pečená dýně s podzimní zeleninou a šalvějí
Tohle je nejjednodušší a nejchutnější recept na pečenou podzimní zeleninu! Dýně připravovaná v troubě spolu s batáty, cherry rajčaty, olivami a šalvějí vyžaduje minimální dobu přípravy a lze ji upravit podle vaší chuti.
Co budete potřebovat
- 300 g dýně nakrájené na kousky
- 300 g batátů, oloupaných a nakrájených na kousky
- 150 g cherry rajčat
- 80 g oliv kalamata
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 2 šalotky, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžička sušené nebo čerstvé šalvěje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Omyjte dýni.
- Překrojte napůl a lžící vyškrábněte semínka.
- Nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- Připravte si všechnu ostatní zeleninu.
- Všechny ingredience, kromě rajčat a oliv, dejte na pekáč nebo plech vyložený pečicím papírem.
- Promíchejte.
- Pečte 20 minut v předehřáté troubě, přičemž po 10 minutách otočte.
- Po 20 minutách přidejte rajčata a olivy.
- Pečte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne, přičemž po 10 minutách otočte.
- Podávejte jako zdravou večeři nebo přílohu.

Možná se vám budou hodit i naše recenze kuchyňských vah. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Dýně z trouby s jogurtovou omáčkou a piniovými oříšky
Máme pro vás opravdu snadný a skvělý způsob, jak ozvlášnit pečenou dýni a připravit si ji jako dokonalou přílohu. Jednoduše ji promícháte s česnekem, pečete v troubě dozlatova, pokapete jogurtovou omáčkou a posypete piniovými oříšky. Mňam!
Co budete potřebovat
Na pečenou dýni:
- 1,2 kg dýně
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1/2 lžičky soli a pepře
Na jogurtovou omáčku:
- 3/4 šálku řeckého jogurtu
- 1/2 malého stroužku česneku, prolisovaného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky soli a pepře
K podávání:
- 2 lžíce piniových oříšků
- 2 lžíce čerstvých lístků koriandru, nahrubo nasekaných
- 1/8 lžičky papriky
Postup
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na cca 3 cm kostky.
- Vložte dýni do mísy, přidejte česnek, sůl, pepř a olivový olej.
- Dobře promíchejte pomocí gumové stěrky.
- Rozložte na plech.
- Pečte 20 minut.
- Otočte kousky dýně a pečte dalších 7 až 10 minut, dokud nebude krásně zbarvená, ale stále bude držet tvar.
- Všechny ingredience na jogurtovou omáčku smíchejte a nechte alespoň 10 minut odstát, aby se rozvinula chuť.
- Předehřejte pánev na středně vysokém plameni.
- Přidejte piniové oříšky a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní a nezhnědnou.
- Odstraňte z pánve.
- Nandejte dýni na talíř.
- Přelijte jogurtovou omáčkou, přidejte trochu olivového oleje a posypte paprikou, piniovými oříšky a koriandrem.
- Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na dýňové pomazánky, které stojí za ochutnání!
Máme sladké i slané varianty, s makadamovými oříšky, s jalapeňos či s javorovým sirupem.
Pečená dýně s česnekem
Tyto pečené plátky dýně mají dokonale křupavý okraj, hlubkou uzenou chuť, která je skvěle vyvážena jemnou sladkostí dýně. Jsou hotové za 30 minut a potřebujete na ně pouze jeden plech, takže se jedná o perektní přílohu na poslední chvíli!
Co budete potřebovat
- 1 střední dýně (o hmotnosti cca 600 g)
- ¼ šálku olivového oleje
- 5 stroužků česneku, lisovaných
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 a ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky soli
- ¼ šálku pražených strouhaných mandlí
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Dýni omyjte čistým kartáčkem.
- Rozřízněte ji podélně napůl a vydlabejte semínka a nitky.
- Každou polovinu nakrájejte na asi 3,5 cm plátky a ty položte v jedné vrstvě na připravený plech.
- V malé misce smíchejte olivový olej, prolisované stroužky česneku, javorový sirup, papriku, římský kmín a sůl.
- Plátky dýně potřete z každé strany ochuceným olivovým olejem.
- Na plech přidejte také prolisované stroužky česneku.
- Pečte 15 minut.
- Vyjměte z trouby, opatrně otočte plátky dýně a pečte dalších 15 minut, nebo do zlatova.
- Přendejte na servírovací talíř a posypte nakrájenými mandlemi a čerstvým koriandrem!
- Pečená dýně se nejlépe podává ve stejný den, ale v lednici vydrží až 3 dny.

Podívejte se i na náš podrobný článek o dýni, kde se dozvíte vše o jednotlivých odrůdách, včetně snadné přípravy a tipů na recepty!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!