Nejlepší recepty na domácí upečenou husu. Pořádné jídlo pro celou rodinu!

Hledáte nejlepší způsob, jak si upéct husičku k nedělnímu obědu?

Příprava pokrmu je vcelku jednoduchá, avšak výsledek vždy stojí za to!

Nemáte-li husu, můžete si místo ní připravit třeba i kachnu či jinou drůbež.

Pojďme si představit ty nejlepší recepty na pečenou husu. Třeba staročeskou.

Klasická babiččina pečená husa

Upečte si husu tak, jak to dělávaly naše babičky. Jistě si vzpomínáte na ten plný talíř, po jehož snědení nám bylo ještě přidáno. Na receptu vlastně není nic složitého, akorát délka pečení vám zabere nějaký ten čas.

Ingredience

  • 1 husa
  • Sůl, pepř, kmín
  • Majoránka (nejlépe čerstvé stonky)
  • Voda (můžete použít vývar)

Postup

  • Husu si ještě před přípravou nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  • Husu omyjte, očistěte a vyndejte z ní přebytečný tuk.
  • Sádlo vložte na dno pekáče společně s majoránkou.
  • Husu osolte (použijte soli více než si myslíte), opepřete, okmínujte a dovnitř dejte také trochu majoránky.
  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Husu položte do pekáčku prsy dolů, podlijte vývarem či vodou, přikryjte a pečte.
  • Po 30 minutách pečení husu otočte, polijte, snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 30 minut.
  • V průběhu pečení husu polévejte, propichujte tukové polštářky a odebírejte vypečené sádlo.
  • Poté husu naporcujte, vložte zpět do pekáčku a pečte odkryté dokud husa nebude mít kůrčičku. Průběžně polévejte.
  • Hotovou husu podávejte s knedlíkem, zelím nebo třeba s bramborami.
Naporcovaná upečená husa
Zdroj: omnivorescookbook.com

Pomalu pečená husa po staročesku

Tento recept se od předchozího liší délkou pečení. Právě ta má na výsledek velký vliv. Husa po staročesku je tradičním pokrmem například na velikonoce nebo třeba nový rok.

Ingredience

  • 1 husa
  • Kmín
  • Sůl
  • Voda

Postup

  • Husu očistěte, omyjte a z dutiny břišní odeberte přebytečný tuk.
  • Poté maso osolte na povrchu i uvnitř a okmínujte.
  • Předehřejte si troubu na 190°C.
  • Odebrané sádlo si nakrájejte a rozprostřete na pekáč.
  • Husu položte zády na nakrájené sádlo, podlijte vodou a dejte péct.
  • Během pečení polévejte a propichujte tukové polštářky. (Dle potřeby podlijte více vodou)
  • Přebytečné sádlo, co z husy vyteče odeberte.
  • Husu pomalu pečte, podlévejte a polévejte 2-3 hodiny, dokud kůrka nebude křupavá.
  • Upečenou husu poté naporcujte, přebytečné sádlo z pekáčku odeberte a část výpeku ponechejte.
  • Naporcovanou husu dejte dopéct na 10-15 minut.
  • Hotovou husu podávejte s knedlíkem, se zelím či s bramborami.
Husa upečená dozlatova na bylinkách
Zdroj: delish.com

Pečená husa s jablky

Recept na pečenou husu si můžete vylepšit například tím, že husu vycpete kromě koření také jablíčky.

Ingredience

  • 1 husa
  • 1 cibule
  • 4 šalotky
  • Sůl a mletý černý pepř
  • 1 palice česneku
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 hrnky vody
  • Sůl, kmín
  • 1 červené a 1 zelené jablko

Postup

  • Husu před přípravou nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Husu důkladně očistěte a omyjte. Odeberte přebytečný tuk z husy.
  • Celou husu osolte, okmínujte i uvnitř.
  • Dovnitř husy vložte palici česneku, na čtvrtky nakrájenou cibuli, na poloviny nakrájené šalotky, na čtvrtky nakrájená jablka, tymián a bobkový list.
  • Nohy husy svažte kuchyňským motouzem, vložte husu do pekáčku zády dolů.
  • Podlijte vodou a pečte husu dozlatova asi 1-1,5 hodiny.
  • Během pečení polévejte, případně podlijte více vodou a odstraňujte přebytečný vypečený tuk.
  • Husa by měla být na povrchu křupavá a zlatavá.
  • Podávejte s knedlíkem a se zelím.
Hotová husa pečená na jablcích
Zdroj: myjewishlearning.com

Pečená husa se zelím a knedlíkem

Pojďme si představit kompletní recept, kde si představíme postup na přípravu nejen husy, ale i zelí a knedlíku.

Ingredience na husu

  • 1 husa bez drobů
  • Petrželka
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 stroužků česneku, jemně nakrájených na plátky
  • sůl, pepř, velké množství celého kmínu

Ingredience na zelí

  • 2 balení bílého/červeného zelí
  • Šťáva/výpek z husy
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená na kostičky
  • Mletý pepř, bobkový list
  • Cukr

Ingredience na houskový knedlík

  • 400g toustového chleba nakrájeného na kostičky
  • 100g másla pokojové teploty
  • 2,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 150g hladké mouky
  • Nasekaná petrželka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • + 8 hrnku vymazaných máslem

Postup na husu

  • Předehřejte si troubu na 200°C. Opláchněte husu zevnitř i zvenčí studenou tekoucí vodou a osušte ji papírovými ručníky.
  • Špičkou nože proveďte opatrně několik řezů na kůži husy (neprořízněte maso). 
  • Posypte dutinu velkým množstvím solí, dále pepřem, kmínem a vložte dovnitř petrželku, česnek a polovinu větviček rozmarýnu.
  • Z obou stran také husu posypeme solí, pepřem a kmínem.
  • Vložte husu do pekáčku prsama nahoru, navrch položte zbytek rozmarýnu, podlijte asi šálkem vody a pečte přikrytou asi 2-3 hodiny dokřupava a zlatava.
  • Během pečení je dobré ji polévat výpekem, případně přidat více vody. Odstraňte přebytečný husí tuk.
  • Poté husu otočte, znovu posypte solí a kmínem a dejte péct ještě na 10-15 minut.

Postup na zelí

  • Šťávu ze zelí vylijte.
  • V hrnci rozehřejte výpek z husy a osmahněte cibulku.
  • Poté vložte zelí, podlijte vodou, přidejte bobkový list a duste doměkka.
  • Poté dochuťte cukrem, solí či pepřem. (Dle preferencí)
  • Nakonec zahustěte moukou.

Postup na knedlíky

  • Smíchejte všechny ingredience.
  • Do hrnce nalijte tolik vody, aby až ponoříte hrnečky na knedlíky, byly ponořené bez výšky palce pod horní částí hrnku.
  • Vzniklou směs rozdělte do připravených vymazaných hrnečků.
  • Hrnečky dejte do hrnce s vroucí vodou, přikryjte pokličkou a vařte asi 45 minut.
Husí stehno s červeným zelím a knedlíkem
Zdroj: emperorscrumbs.com

Jste milovníci kysaného zelí? Mrkněte na 5 receptů s kysaným zelím a připravte si vitaminovou bombu i vy.

Pečená husa s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento neobyčejný recept na pečenou husu, kterým jistě zapůsobíte na vaše strávníky díky pomerančové glazuře!

Ingredience na husu

  • 1 husa
  • 3-4 l studené vody
  • 1 hrnek soli
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1-2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • Pár kuliček nového koření

Ingredience na glazuru

  • 1/2 hrnku pomerančového džusu
  • 1/2 hrnku pomerančové marmelády
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína nebo šampaňského

Postup

  • Očistěte, omyjte husu a odstraňte přebytečný tuk. 
  • Umístěte ji do velkého pekáčku nebo do velké zakryté nádoby vhodné pro slaný nálev
  • V hrnci zahřejte 1 hrnek vody se solí, cukrem a kořením, dokud se sůl a cukr nerozpustí. 
  • Nechte vychladnout a přilijte do 3l studené vody.
  • Vodu nalijte husu, a je-li to nutné, přidejte další studenou vodu, abyste husu zcela zakryli. Dejte na chladné místo alespoň na dobu 24 hodin.
  • Další den vyjměte husu ze solného roztoku, a na pár místech napíchněte, aby se kůže provzdušnila.
  • Předehřejte si troubu na 200°C.
  • Husu položte do pekáče prsem dolů a pečte 20 minut. Poté husu otočte husu hrudí nahoru a pečte ještě 20 minut.
  • Mezitím si připravte glazuru. Smíchejte pomerančový džus, marmeládu a víno nebo šampaňské v kastrolu. Přiveďte k varu a poté odstavte.
  • Vyjměte husu z trouby a opatrně slijte tuk. Potřete ji glazurou a vraťte zpět do trouby.
  • Snižte teplotu na 180°C a pokračujte v pečení husy asi 30-40 minut. Každých 20 minut potírejte pomerančovou glazurou.
  • Hotová husa je když je kůrka křupavá.
Husa pečená s pomerančovou glazurou
Zdroj: dashofsavory.com

Husa s omáčkou z černého rybízu

Vyzkoušejte si pokrm velmi idylický pokrmu podávanému na americké díkůvzdání. Američané sice pečou krocana, avšak vy si můžete tuto dobrotu vymazlit i s husou.

Ingredience na husu

  • 1 husa
  • Sůl
  • 5-7 citrusových plodů (citron, limetka, grep, pomeranč)

Ingredience na omáčku

  • 2 hrnky sektu
  • 1/2 hrnku džemu z černého rybízu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  • Husu nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se vám s ní lépe pracovalo.
  • Upravte si rošt trouby do spodní třetiny a předehřejte na 120°C.
  • Vyložte pekáč alobalem.
  • Husu očistěte a omyjte. Odstraňte z ní přebytečný tuk.
  • Pomocí párátka napíchněte husí kůži na prsa a stehno, aniž byste maso propíchli, a to tolikrát, kolikrát je to možné, nebo alespoň 1cm od sebe. (Nepíchejte příliš hluboko)
  • Obě strany a vnitřek husy posypejte velkým množstvím soli.
  • Vnitřek husy naplňte citrusy. Pomocí několika párátek utěsněte spodní část husy, abyste citrusy zajistili. Položte husu do pekáče prsní stranou nahoru.
  • Pečte, dokud se kůže nezbarví dozlatova 8 až 10 hodin.
  • Pokud hodláte husu okamžitě podávat, zahřejte troubu na 260°C (500 ° F), aby husa zhnědla a pečte dalších 5 až 10 minut.
  • Zatímco odpočíváte (nebo ohříváte) husu, připravte si ovocnou omáčku. Rozpusťte bramborový škrob v několika polévkových lžících sektu.
  • Zahřejte do bodu varu zbytek šumivého vína se zázvorovým práškem v malé pánvi a nechte 10 minut vařit, aby se alkohol odpařil. Přidejte džem z černého rybízu a špetku soli. 
  • Když se směs začne vařit, dochuťte ji a upravte chuť přidáním více vína nebo naopak džemu.
  • Kukuřičný škrobu znovu promíchejte, aby se škrob úplně rozpustil a nalijte za současného míchání do omáčky. Přidávejte kukuřičný škrob do té doby, než bude mít omáčka dostatečnou hustotu.
  • Vyjměte husu z trouby a nakrájejte na kousky. Podávejte s ovocnou omáčkou po boku.
Upečená husa s omáčkou z černého rybízu
Zdroj: omnivorescookbook.com

TIP: Namísto pečené husy můžete zkusit upéct některý z receptů na pečenou krůtu.

Tradice alá svatomartinská husa

Svatomartinská husa se podává tradičně 11.listopadu na svatého Martina. Proč ale právě v tento den?

Legenda praví, že husy svatého Martina při jeho kázání rušili natolik, že za to nyní pykají na pekáči. Druhá legenda zase praví, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti ukrýval v husníku, kde ho však husy svým kejháním prozdradily.

Husu můžete upéct nejen v troubě, ale také v elektrické pečence. Přečtěte si více o nejlepších elektrických pánvích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X