Nejlepší recepty na krůtí pečeni pro milovníky drůbeže. Inspirujte se!

Milujete drůbež a rádi byste zkusili recepty na pečenou krůtu?

Sháníte dobrý recept, po kterém se bude olizovat celá rodina?

Chcete, aby bylo maso šťavnaté, křupavé a za všech okolností lahodné?

Pak se inspirujte u nás.

Klasicky pečená krůta

Mnoho lidí se děsí představy, že by měli péct tak obrovského ptáka, ale věřte, že když se na to jde systematicky, je to hračka a výsledek potěší všechny chuťové buňky.

Jasné je, že na takové množství masa bude potřeba větší počet strávníků, což je důvod, proč se krůta nebo také krocan, připravuje zejména na den díkůvzdání.

To ovšem neznamená, že si jí nemůžete připravit kdykoliv v průběhu roku. My se společně podíváme na jednoduchou, ale klasickou přípravu krůty, jejíž výsledná dokonalá chuť závisí zejména na kvalitním másle a správném ochucení. Mrkněte také, jak se dá připravit krůta na několik způsobů ve sváteční čas.

Ingredience:

  • 7 – 10 kg vážící krůta (měla by být čerstvá, nebo aspoň zcela rozmražená)
  • 1 změklé čerstvé máslo
  • 2 kávové lžičky citronové kůry
  • 1 polévková lžíce čerstvých listů tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1 velká cibule (žlutá nebo červená)
  • 8 stroužků česneku
  • 1/2 svazku čerstvé petrželky

Postup

  • Vyndejte krůtu a nechte jí 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  • Mezitím si připravte rošt v troubě do nejnižší polohy a předehřejte troubu na 250°C.
  • Jakmile má krůta pokojovou teplotu, odstraníme jí krk, zbavíme ji drobů a vyškubeme zbytky peří, které vypadají jako malé špendlíky.
  • Vezměte papírové kuchyňské utěrky a s jejich pomocí krůtu důkladně osušte na povrchu i uvnitř.
  • Umístěte krůtu na pekáč s mřížkou a křídla zasuňte pod ní.
  • Vnitřní prostor krůty osolte a opepřete.
  • Do misky dejte změklé máslo, citronovou kůru, tymián, nasekaný rozmarýn a důkladně promíchejte.
  • Opatrně zasuňte prsty pod kůži na prsou a jemně ji nadzdvihnete, ale jen kousek, aby se oddělila od masa.
  • Vezměte připravené máslo s bylinkami a rozetřete část pod kůži. Zbytek použijte na vrchní část krůty, tedy kůži ze všech stran vyjma spodní, dokud vám vystačí máslo.
  • Cibuli oloupejte a rozkrojte na čtvrtiny. Česnek oloupejte a spolu s cibulí a nasekanou petrželí vložte do krůty.
  • Pomocí kuchyňského provázku svažte krůtě nohy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 – 180°C zhruba 2 3/4 hodiny až 3,5 hodiny.
  • Během pečení je dobré zakrýt horní část alobalem, případně pečicím papírem, aby se krůta nepřipalovala.
  • Jakmile je krůta hotová, nechte ji ještě cca 45 minut odpočívat.
  • Teprve poté jí naservírujte s tím, co máte rádi, ať už jsou to vařené či pečené brambůrky, kaše nebo třeba jen dušená zelenina.
Jednoduchá pečeně s tymiánem a citronovou šťávou.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Krůtí na díkůvzdání jako od maminky

Den díkůvzdání je tradiční svátek, který si žádá i tradičně pojatou slavnostní tabuli. Už dávno neplatí, že by se krůta pekla jen v USA, naopak si tento druh ptáka našel místo i v našich domácnostech. Proč si takový recept nezkusit připravit třeba na blížící se Velikonoce?

Ingredience:

  • 1 krůta (cca 12 kg)
  • 1 – 2 velké cibule
  • 1 citron
  • 1 velké jablko
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • Špetka čerstvého šalvěje
  • 1 neslazené čerstvé máslo
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 8 stroužků česneku

Postup

  • Pro začátek nesmíme zapomenout na to, že před přípravou musí být krůta rozmražená, pokud nemáme chlazenou a zahřátá na pokojovou teplotu.
  • Začneme tím, že umístíme pečící rošt v troubě do střední části a předehřejeme troubu na 170°C.
  • Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
  • Citron důkladně omyjeme a rozdělíme na polovinu.
  • Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřince a dáme na stranu k ostatním surovinám.
  • Připravíme si misku, dáme do ní změklé máslo a přidáme sůl s pepřem a prolisovaný česnek.
  • Odebereme půl snítky tymiánu i rozmarýnu a nakrájíme najemno.
  • Polovinu šalvěje přidáme k máslu a druhou odložíme.
  • Vše důkladně zamícháme a necháme chvíli odpočinout.
  • Krůtu zbavíme krku a vyčistíme od vnitřností (drobů).
  • Vypláchneme vnitřní prostor a poté celou krůtu pečlivě osušíme kuchyňskými papírovými ručníky/utěrkami.
  • Osolíme, opepříme a naplníme krůtu nádivkou, kterou bude tvořit citron, jablko, cibule a zbývající bylinky.
  • Zasuneme prsty na okraji pod kůži a opatrně jí nadzvedáváme, aby se částečně oddělila od těla krůty.
  • Namažeme pod kůži část bylinkového másla a poté kůži jemně přimáčkneme.
  • Krůtu položíme do pekáče s roštem tak, aby měla křídla schovaná pod sebou.
  • V mikrovlnce chvíli rozpustíme zbývající bylinkové máslo a tím pak krůtu potřeme po celém povrchu, spodní stranu vynecháme.
  • Troubu dáme na 180 stupňů a pečeme zhruba 3 hodiny, přičemž v průběhu pečení opakovaně namažeme zbylým máslem s bylinkami.
  • Kdyby se začala kůžička připalovat nebo jen příliš rychle hnědnout, zakryjeme vrchní část krůty kouskem alobalu.
  • Zhruba 30 – 40 minut před koncem pečení alobal sundáme a stáhneme teplotu na 170°C.
  • Jakmile je krůta upečená, vyndáme jí z trouby a necháme na lince ještě 30 minut odpočívat, ideálně pod alobalem.
  • Opatrně slijeme vypražený omastek v pánvi a použijeme na omaštění.
  • Pak už stačí jen krůtu vhodně nakrájet a servírovat s přílohou podle libosti.
Pečený krocan s luxusní nádivkou a bylinkovým máslem.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Pečená krůta s bramborami a broskvemi

Krůta je nejlepší pečená, ale proč si ten recept trochu neozvláštnit. Citron jako součást nádivky není nic neobvyklého, ale co takové broskve, ty už jste zkoušeli? Pokud ještě ne, pak vám náš recept rozhodně přijde vhod. Ostatně vždy když je někde ovoce, tak to chutná skvěle.

Ingredience:

  • 6 kg krůta
  • 1/2 kostky změklého másla
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej
  • 1 500 g baby brambor
  • 6 půlených broskví zbavených pecky
  • 1 jablko
  • ½ pomeranče
  • 1 snítka rozmarýnu

Postup

  • Nejdřív v misce smícháme změklé máslo, citronovou kůru, sůl a pepř.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C.
  • Krůtu vyčistíme a osušíme kuchyňskou utěrkou.
  • Prsty zasuneme opatrně pod kůži na prsou a oddělíme od masa.
  • Dáváme si pozor, aby se nám kůže někde neprotrhla.
  • Rozetřete na každou polovinu prsou ochucené máslo a kůži uhlaďte zpět jak byla.
  • Citron přepůlíme a jablka rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřince.
  • Krůtu uvnitř osolíme a vložíme jablko a jednu broskev.
  • Nohy krůty svážeme kuchyňským provázkem a krocana přeneseme na plech s roštem.
  • Potřeme celý povrch krůty olivovým olejem a do pekáčku nalijeme 1 – 2 hrnky vody, záleží na velikosti pekáče.
  • Pomocí alobalu krůtu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 2 hodiny, přičemž každých 30 minut podle potřeby podlijeme vodou.
  • Poté odstraníme alobal a pečeme ještě dalších 45 – 75 minut dozlatova.
  • Za tu dobu dojde také k vypečení přebytečné vody a utvoří se šťáva z masa.
  • Když krůtě propíchneme nejtlustší část stehna a pokud je hotové, tak je propečená i celá krůta.
  • Vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme 15 – 30 minut odpočívat.
  • Po uplynutí této doby přidáme do pekáče brambory a broskve.
  • Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem.
  • Vložíme zpět do trouby a pečeme společně dalších 40 minut.
  • Pak už jen stačí pekáč vyjmout, krůtu nechat 5 minut odpočinout a servírovat s pečenými bramborami a broskvemi.
Luxusní pečeně s broskví a citronem.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Krůtí vánoční pečeně podle Jamie Olivera

Když už vás nudí osvědčené a stále dokola ohrané recepty, není na škodu mrknout na to, jak třeba vaří světově uznávaní kuchaři a populární celebrity. Občas se u nich dá narazit na velmi zajímavé pokrmy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tentokrát jsme pro vás vybrali recept od oblíbeného kuchaře Jamie Olivera, jehož pochoutky miluje i hlava britské královské monarchie královna Alžběta II.

Ingredience:

  • 1 menší krůta (cca 5 – 7 kilogramů)
  • 1 palice česneku
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 kostka neslaného čerstvého másla
  • 2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 velké mrkve
  • 3 mandarinky (ideálně odrůda Clementina)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 hrnku červeného vína
  • 4 velké cibule
  • 1 velká hrst sušeného ovoce (meruňka, papaya, datle, švestky atd.)
  • 1 velká hrst nesolených mandlí nebo pistácií
  • 1 – 2 plátky tvrdého chleba
  • Olivový olej
  • 1 lžička nového koření
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 kg pastiňáku
  • 1,5 kg červených brambor
  • 500 g baby mrkve
  • 300 g mušlí

Postup

  • Začneme tím, že si chlazenou krůtu vyndáme hodinu předem, aby se zahřála na pokojovou teplotu.
  • Potom se pustíme do přípravy nádivky. Na to si nachystáme pánev a necháme rozehřát trochu oleje.
  • Dáme do ní oloupanou a na jemné kostičky nakrájenou cibuli a necháme zhruba 10 minut za stálého míchání restovat, aby získala zlatavý nádech.
  • Poté přidáme nové koření, nasekané sušené ovoce, ořechy i tymián. Osolíme a opepříme.
  • Za stálého míchání necháme zhruba 2 minutky povařit.
  • Směs přendáme z pánve do misky a necháme úplně vychladnout.
  • Jakmile je směs chladná, přihodíme k ní mleté vepřové maso a strouhanku, kterou si na robotu připravíme z tvrdého chleba.
  • Vše důkladně promícháme a necháme tak 10 minut odstát.
  • Hotovou nádivku rozdělíme napůl. Jednu polovinu necháme do krůty, druhou dáme do malé zapékací formy.
  • Předehřejeme si troubu na 250°C a pustíme se do přípravy samotné krůtičky.
  • Pečlivě jí zbavíme vnitřností, oškubeme zbytky peří a pomocí kuchyňských utěrek osušíme ze všech stran, včetně vnitřku.
  • Česnek oloupeme a prolisujeme do misky.
  • Přidáme změklé máslo, jemně nastrouhanou citronovou kůru, sůl, mletý černý pepř a polovinu nasekaného rozmarýnu a tymiánu.
  • Pořádně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Prsty zajedeme pod kůži na prsou a opatrně oddělíme od masa.
  • Opatrně pak na prsíčka pod kůží aplikujeme máslo a rozetřeme.
  • Pomalu promačkáme kůži, aby se vrátila na původní místo a spojila se s máslem.
  • Dobré je, promačkat nádivku tak, aby se dostala i pod kůži na krku, přičemž krční kůži zastrčíme pod krůtu.
  • Krůtu pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a opatrně promneme kůži tak, aby se vše dobře přichytilo ze všech stran.
  • Citron přepůlíme a vložíme do krůty.
  • Zase 1 cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a dáme na dno pekáče, který ještě předtím pokapeme olejem.
  • Očistíme velké mrkve a spolu s řapíkatým celerem nakrájíme na kousky. Přidáme do pekáče k cibuli.
  • Zeleninu rozprostřeme rovnoměrně po celém dnu pekáče a položíme na ní připravenou krůtu.
  • Podlijeme trochou vody, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 250°C.
  • Jakmile vložíme krůtu dovnitř, zavřeme troubu a ihned snížíme teplotu na 180°C.
  • Pečeme zhruba 3 1/2 hodiny, přičemž v průběhu pečení každých 30 – 40 minut krocana přelijeme šťávou z výpeku.
  • Po 2 1/2 hodinách odstraníme alobal, aby získal povrch tu správnou barvu a smícháme trochu olivového oleje a zbývající bylinky, které důkladně nasekáme a naneseme na povrch krůty.
  • Rozpůlíme mandarinky a přidáme do pekáče kolem krůty k zelenině.
  • Jestli chceme mít jistotu, že je krůta hotová, píchneme nožem do nejtlustší části stehna. Když je v tomto místě krůta pečená, pak je hotová celá.
  • Pokud nebude, necháme ji péct ještě dalších 30 – 40 minut.
  • Krůtu vyndáme a přikryjeme alobalem spolu s trojitou vrstvou utěrek, aby byla v teple, a necháme jí odpočívat.
  • Troubu mezitím nastavíme na 200°C.
  • Brambory a zbývající 2 cibule oloupeme, pastiňák s česnekem očistíme a mrkev oškrábeme.
  • Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu.
  • Vhodíme do ní baby mrkev a necháme 5 minut povařit. Potom vylijeme do cedníku a necháme okapat.
  • Brambory pokrájíme na stejně velké kousky (cca 2 cm) a pastiňák přepůlíme podélně.
  • Vezmeme velký pekáč a do něj postavíme zapékací mísu s nádivkou a druhou větší zapékací mísu, do které dáme brambory, pastiňák, baby mrkev, česnek a cibuli, položíme na pekáč.
  • Podlijeme trochu vodou a necháme péct cca 40 – 45 minut.
  • Mezitím přendáme krůtu na servírovací talíř a pekáč slijeme třeba do pánve.
  • Tuk z pekáče přivedeme k varu na středním ohni.
  • Jakmile je tuk zahřátý, přisypeme mouku a důkladně promícháme.
  • Pomocí dřevěné vařečky opatrně odloupneme vše, co je přilepené na dně pekáče a zalijeme červeným vínem.
  • Necháme přejít varem a přilijeme kuřecí vývar.
  • Trochu stáhneme a vaříme 20 – 25 minut, až dokud nemá omáčka tu správnou konzistenci.
  • Připravíme si servírovací nádobu, dáme na ní síto a přes něj scedíme hotovou omáčku z pánve.
  • Důkladně propasírujeme, aby sítem prošlo všechno, co půjde.
  • Pak už jen stačí vyjmout nádivku se zeleninou z trouby, naporcovat krocana a podávat.
Sváteční pečeně s vůní mandarinek a cibulovo-vepřovou nádivkou.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Pečínka v toustovém chlebu

Myslíte, že pečenou krůtu můžete jíst jen o svátcích a vždy pouze naservírovanou s bramborami, zeleninou nebo nějakou jinou oblíbenou přílohou? Omyl!

Inspirujte se naším receptem a připravte si z krůtí pečínky luxusní sendviče, po kterých se jen zapráší. Tuhle pochoutku je dobré nachystat, když vám zůstanou krůtí prsa.

Ingredience:

  • Pečená krůta (ideálně krůtí prsa)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 snítky estragonu
  • 1/2 kostky nesoleného másla
  • Mořská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 6 – 8 plátků toustového chleba (světlý/tmavý)
  • 300 g italského sýra Fontina
  • 1 velké zralé avokádo (tzv. ready to eat)
  • Šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 6 – 8 plátků anglické slaniny
  • Řeřicha (může být také ledový salát či Lollo Biondo)

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 190°C.
  • Krůtu jsme si předtím upekli tak, jak jsme zvyklí a oddělíme tak pouze prsíčka.
  • Do misky dáme změklé máslo, najemno nasekané bylinky a důkladně zamícháme.
  • Prsa dáme do pekáčku a potřeme polovinou bylinkového másla.
  • Můžeme ještě opepřit a lehce osolit.
  • Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 25 minut.
  • Po uplynutí této doby krůtu vyndáme a necháme na prkénku zhruba 15 minud odpočívat.
  • Toustový chleba opečeme v topinkovači nebo můžeme nechat tak jak je.
  • Krůtí prsa nakrájíme na plátky, stejně jako sýr Fontina.
  • Slaninu osmahneme na pánvi a citron přepůlíme a vymačkáme z něj šťávu.
  • No a teď přichází čas sestavit sendvič.
  • Spodní plátek chleba pomažeme bylinkovým máslem, na to dáme plátky sýra a pár plátků krůtích prsou.
  • Avokádo přepůlíme, zbavíme slupky i pecky a nakrájíme na plátky.
  • Ty rozložíme, polijeme citronovou šťávou, olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  • Takto ochucené avokádo dáme v podobě několika plátků na krůtí maso.
  • Zakryjeme slaninou, kouskem salátu, a ještě přidáme plátek Fontina.
  • Ten lehce osolíme a opepříme.
  • bylinkovým máslem pomažeme i druhý chléb a zakryjeme sendvič.
  • V pánvi, kde jsme osmahli slaninu, necháme rozpustit kousek másla.
  • Sendvič dáme do pánve, pomocí obracečky přimáčkneme a opékáme z obou stran.
  • Takhle připravíme všechny sendviče, které ještě po opečení rozpůlíme a dáme na talíř. Můžeme ještě přidat plátky sýru.
Krůtí sendvič s avokádem a slaninou.
Zdroj: https://amindfullmom.com/

Krocan z trouby s omáčkou

Tento recept je zvláštní v tom, že je krůta podávána s vynikající omáčkou. Ta však není zahušťována moukou či kukuřičným škrobem, ale čerstvými bramborami.

Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ji nic, co by zkreslovalo dokonalý výsledek. Pokud má být tato omáčka dokonalá, potřebujete k její přípravě i výkonný stolní mixér, v němž ji zpracujete.

Ingredience:

  • 9 – 10 kg vážící krůta
  • 4 litry zeleninového vývaru
  • 1 hrnek klasické soli
  • 1 hrnek agávového nektaru
  • 2 velké cibule
  • 1 – 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 velké snítky čerstvé šalvěje
  • 10 – 15 kuliček celého černého pepře
  • 4 1/2 litru ledově studené vody
  • 1 polévková lžíce oleje z hroznových semínek
  • 1 lžička mořské soli
  • 4 zlaté brambory Yukon
  • 3 hrnky kuřecího nebo krůtího vývaru
  • Mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Nejdříve oloupeme cibuli a rozkrojíme na čtvrtky.
  • Brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kousky.
  • Připravíme si velký hrnec, do kterého nalijeme zeleninový vývar, hrnek soli, agávový nektar, cibuli, tymián, šalvěj a pepř.
  • Vše společně přivedeme k varu na nejvyšším stupni.
  • Poté teplotu snížíme a necháme vařit po dobu 15 minut.
  • Po patnácti minutách odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Vychladlou směs přelijeme do 16 litrového hrnce a přilijeme ledovou vodu.
  • Následně do tekutiny ponoříme krůtu tak, aby prsa byla směrem dolů.
  • Krůtu pro jistotu zatížíme talířem, aby byla stále ponořená.
  • Dáme vychladit až na 18 hodin.
  • Jakmile tato doba uplyne, umístíme v troubě rošt do nejnižší polohy a předehřejeme si troubu na 240°C.
  • Krůtu vytáhneme z nálevu a důkladně opláchneme studenou vodou.
  • Osušíme kuchyňskými utěrkami a vylijeme nálev.
  • Dobře osušenou krůtu potřeme olejem a posypeme mořskou solí.
  • Připravíme si pekáč s roštem, umístíme na něj krůtu a křídla zasuneme pod ní.
  • Nohy spojíme pomocí kuchyňského provázku.
  • Krůtu necháme péct 15 minut, poté otočíme pekáč a pečeme dalších 15 minut.
  • Pak vyjmeme pekáč z trouby, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáče vlijeme 2 hrnky vroucí vody.
  • Pečeme další 2 hodiny, přičemž po jedné hodině pečení otočíme pekáč, aby se krůta pekla rovnoměrně.
  • Zatímco se krůta peče, dáme brambory vařit do velkého hrnce s vodou.
  • Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední stupeň.
  • Zakryjeme pokličkou a necháme vařit asi 10 – 15 minut, dokud nemají brambory velmi jemnou konzistence.
  • Pak je scedíme a odložíme stranou.
  • Po dvou hodinách vyzkoušíme teplotu krůty. Ty by měla být v nejtlustší části stehna aspoň 75 stupňů.
  • Krůtu vrátíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 210°a dáme ještě na 1 a 1/2 hodiny péct.
  • Zhruba 30 minut před koncem pečení sejmeme alobal a pečeme až do zezlátnutí či spíše zhnědnutí kůžičky.
  • Když vyndáme krůtu z trouby, přendáme ji na servírovací talíř, odstraníme provázek a necháme pod alobalem odpočívat.
  • Pekáč od krůty umístíme na plotnu, zalijeme kuřecím/krůtím vývarem a přivedeme k varu.
  • Pomocí ploché dřevěné vařečky opatrně seškrábneme všechny kousky, nalepené na dno pekáčku.
  • Potom vše z pekáče přelijeme do nádoby mixéru, přidáme uvařené brambory, zaklopíme a mixujeme na nejvyšší stupeň.
  • Jestli bude mít omáčka příliš hustou konzistenci, přilijeme trošku vody, případně ještě trochu vývaru, pokud nám nějaký zůstal.
  • Rozmixovanou omáčku nalijeme zpět do pekáče nebo si na to vezmeme pánev a necháme při nízké teplotě vařit cca 2 – 4 minuty, aby byla horká.
  • Omáčku ještě dochutíme pepřem.
  • Nakonec stačí jen krůtu naporcovat a podávat s omáčkou.
Pečínka z krůty s luxusní bramborovou omáčkou a šalvějí.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Proč je dobré konzumovat krůtí maso?

Odpověď je snadná, jednoduše je zdravé a chutné. Obsahuje minimální množství tuků, navíc krůtí tuk patří k výhodnějším než třeba tuk u hovězího masa. Krůtí maso je bohaté na kyselinu linolovou.

Jedná se o esenciální nenasycenou mastnou kyselinu, která je nezbytná pro dobrý stav našich tepen a ještě pro snižování hladiny nezdravého cholesterolu v krvi.

Oproti jiným druhům masa má daleko vyšší obsah bílkovin. Ty jsou důležité pro správné fungování buněk i na jejich obnovu. Co potěší nejvíc, je jeho lehká stravitelnost a univerzální použití.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X