Příloha jako hlavní chod? Pokud vyzkoušíte recepty na pečenou rýži, pak je to možné.
Dá se připravit na mnoho způsobů a pokaždé se budete olizovat až na hlavě.
Nachystejte rychlé pohoštění pro své blízké a přátelé za velmi příznivou cenu.
Výběr receptů potěší svou jednoduchostí a skvělou chutí výsledných pokrmů.
Jednoduchá pečená rýže
Stejně jako jsou populární jídla z jednoho hrnce, těší se velké oblibě i ta, která se za použití jediného pekáče dají připravit v troubě. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm skvělý. Nezapomeňte se podívat i na jiné pochoutky z rýže, například recepty na rýžový nákyp.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku dlouhozrnné bílé rýže
- 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 a 1/2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce čínského vína na vaření
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 hrnky mražené zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, hrášek, kukuřice, petržel, celer)
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1 a 1/4 hrnku nakrájené slaniny nebo šunky
Na dohotovení:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1/2 hrnku zelené cibule
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- V pekáčku smícháme všechny ingredience kromě slaniny.
- Rozprostřeme po celé ploše pekáče a povrch posypeme nakrájenou slaninou.
- Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem a pečeme 40 minut.
- Poté alobal odstraníme a necháme péct ještě dalších 15 minut, aby získala slanina zlatohnědý nádech.
- Veškerá tekutina by se měla vstřebat a rýže bude pěkně uvařená, i když se bude zdát vlhká.
- Vyjmeme z trouby, odstavíme, zakryjeme fólií a necháme 10 minut odpočívat. Během odpočinku ztratí rýže svou vlhkost.
- Nakonec posypeme nasekanou zelenou cibulkou a pokapeme sezamovým olejem.

Vepřová pečeně s rýží
Není nic jednoduššího, než připravovat jakýkoliv pokrm rychle a bez zbytečně velkého množství nádobí. Kdo to potom má umývat že? Tento pokrm zvládnete v troubě a stačí vám na to jediný pekáč.
Ingredience:
- 800 g vepřové pečeně (může být i krkovice či plec)
- 2 hrnky dlouhozrnné rýže
- 2 středně velké cibule
- 1 lžička kurkumy
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžička tymiánu
Postup
- Maso nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a dáme na sporák.
- Přivedeme k varu a vaříme po dobu 30 minut, přičemž po celou dobu pravidelně odebíráme pěnu.
- Rýži dáme do sítka a důkladně proplachujeme, dokud voda, která z ní bude vytékat nebude úplně čirá.
- Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli.
- Dusíme do změknutí, přidáme rýži a pár minut opékáme, dokud rýže nezesklovatí.
- Dochutíme solí, černým pepřem, kurkumou a tymiánem. Sundáme ze sporáku.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme zapékací mísu.
- Kousky masa scedíme a vložíme do zapékací mísy. Zasypeme rýží, zalijeme zeleninovým vývarem a promícháme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut, dokud se rýže neuvaří.

Pečená rýže s kuřetem
Snadno připravené, rychle hotové a chuťově vynikající. Maso bude úžasně šťavnaté a rýže není ve výsledku vůbec vysušená. Celý pokrm je kombinací skvělých surovin, které se hodí nejen pro rodinnou večeři či oběd, ale klidně i pro pohoštění připravené pro návštěvu. Všichni si pochutnají.
Ingredience:
Na přípravu kuřete:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 čajové lžičky světle hnědého cukru
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička jemné sladké papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 6 vykostěných kuřecích stehen bez kůže
Na přípravu rýže:
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 4 nasekané stroužky česneku
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 a 1/2 hrnku horkého kuřecího vývaru
- 1 a 1/4 hrnku horké vody
- 2 lžíce másla
- 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- V misce smícháme olivový olej, cukr, petržel, papriku, cibulový prášek, česnekový prášek, tymián, sůl a pepř.
- Přidáme kuře a každý kousek rovnoměrně potřeme kořením. Dáme stranou, aby se chuť jednotlivých surovin mohla absorbovat do masa.
- Pokud chceme, můžeme si takto kuře připravit už o den dříve a nechat marinovat přes noc.
- Zapékací misku nastříkáme kuchyňským olejem ve spreji. Do mísy přidáme cibuli, česnek, olej, sůl, pepř, horký vývar, horkou vodu a máslo.
- Dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo a spojilo s ostatními přísadami. Vmícháme rýži.
- Na rýži rozložíme stehna, která byla dosud v marinádě, zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut.
- Po půl hodině odkryjeme, kuře postříkáme olejem a pečeme odkryté dalších 25–30 minut, nebo dokud není kuře propečené až na kost a rýže měkká.
- Vyjmeme kuřecí stehna, promícháme rýži a poté položíme kuře zpět na rýži.
- Přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Rýže ještě během doby, co bude zakrytá dojde.
- Kuře přeneseme na talíř, přidáme rýži a posypeme nasekanou pažitkou či petrželkou.

Objevte podobné tipy
Pečená rýže na čínský způsob
Toto je klasický recept asijské kuchyně, který rozhodně stojí za to vyzkoušet i v domácím prostředí. Když se budete držet pokynů, pochutnáte si stejně, jako kdyby vám tento pokrm připravili v nějaké vyhlášené restauraci.
Ingredience:
Na rýži:
- 400 g vařené rýže (asi tři hrnky)
- 2 rozšlehaná vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře
Na vepřové kotlety:
- 2 vepřové kotlety
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce vína Shaoxing
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Trochu rozšlehaných vajec na obalení vepřových kotlet
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičné mouky
Na rajčatovou omáčku:
- 1/2 středně velké cibule nakrájené na plátky
- 2 nahrubo nakrájené stroužky česneku
- 50 g žampionů nakrájených na plátky
- 40 g papriky nakrájené na velké kostičky
- 1 velké rajče nakrájené na velké kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše)
Na dohotovení:
- Strouhaný sýr dle vlastního výběru
- Nakrájená petrželka na ozdobu
- Olej na smažení
Postup
- Do pánve dáme olej a orestujeme na něm česnek. Přidáme rozšlehaná vejce a smažíme, dokud nemají konzistenci jako míchaná vajíčka.
- Přisypeme uvařenou rýži a za stálého míchání restujeme. Dochutíme solí a pepřem.
- Nastavíme plotnu naplno a na prudkém ohni smažíme posledních 20 sekund, poté pánev odstavíme.
- Vepřové kotlety nakrájíme tak, aby byly silné maximálně 1 cm. Paličkou na maso je důkladně naklepeme.
- V misce smícháme sůl, cukr, víno Shaoxing, bílý pepř a vložíme naklepané kotlety. Obalíme ve směsi a dáme minimálně na 1 hodinu odpočinout do lednice, aby mohla marináda působit.
- Poté kotlety vyjmeme a namáčíme do rozšlehaných vajec. Obalujeme v kukuřičné mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi, kde smažíme z obou stran, dokud kotlety nezezlátnou.
- Takto připravené kotlety nakrájíme na menší kousky a zatím odložíme stranou.
- Do pánve od kotlet dáme cibuli s česnekem a smažíme, dokud nezačne být cítit jejich vůně.
- Přihodíme žampiony, nakrájené rajče, rajčatový protlak, vodu, sůl, cukr a necháme vařit cca 3 minuty.
- Přidáme papriku a nakonec zahustíme kaší, kterou jsme si předtím připravili z kukuřičného škrobu a vody.
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
- Připravíme si zapékací nádobu a na dno dáme rýži připravenou na začátku. Na rýži naskládáme kousky vepřových kotlet a zalijeme omáčkou.
- Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 15 – 20 minut.
- Před servírováním ozdobíme nasekanou petrželkou.

Vietnamská pečená rýže
Tento druh kuchyně je znám tím, že nabízí vše co je sladké, kořeněné, slané, kyselé i hořké, zkrátka vše, co hrdlo ráčí. Mnohdy jsou to pro nás nezvyklé kombinace, které ovšem ve finále chutnají naprosto dokonale.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce arašídového oleje
- 2 velká vejce rozšlehaná s kapkou rybí omáčky
- 1 jemně nasekaný stonek citronové trávy (pouze bílou část)
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 střední nadrobno nakrájené šalotky
- 2 středně velké nakrájené mrkve
- 1/4 hrnku sladkého hrášku (pokud použijeme rozmražený, necháme nejdříve rozmrznout)
- 1 na plátky nakrájená čínská klobása (může být i maďarská a podobně)
- 1/2 hrnku grilovaného vepřového masa nakrájeného na tenké proužky
- 3 hrnky vařené jasmínové rýže
- 1 lžička rybí omáčky (případně i více podle chuti)
- 1/2 lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1/2 hrnku koriandru (nebo thajské citronové bazalky) na ozdobu
Postup
- Zahřejeme arašídový olej ve Woku nebo v klasické velké pánvi na středně vysokou teplotu.
- Zalijeme rozšlehanými vejci. Vaříme za častého míchání, aby se vytvořila plochá vaječná placka, která bude lehce tuhá.
- Vaječnou placku odlepíme od pánve a přendáme na prkénko.
- Do pánve dáme citronovou trávu, česnek i šalotku, a restujeme na středním ohni, dokud nezměknou.
- Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a za stálého míchání smažíme půl minuty.
- Přidáme nakrájenou klobásu a grilované vepřové maso. Opékáme asi minutu a nepřestáváme míchat.
- Přidáme rýži a pokapeme rybí omáčkou. Za stálého míchání restujeme, dokud se rýže neprohřeje.
- Směs přendáme do pekáčku, předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme na 5 – 7 minut zapéct.
- Vejce srolujeme jako malou roládu a nakrájíme na tenké plátky.
- Vyjmeme rýži z trouby, přidáme plátky vaječné placky, zakápneme limetkovou šťávou a důkladně promícháme.
- Ještě horké servírujeme ozdobené koriandrem či citronovou bazalkou.

Pečená rýže v troubě s masem
Jednoduchý recept plný úžasných chutí a vůní, který vykouzlíte jen z několika málo základních surovin. Hovězí maso spolu s vynikajícím kořením v té správné kombinaci vytvoří skvělý pokrm.
Ingredience:
- 600 g hovězího masa nakrájeného na kousky o velikosti sousta
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená na tenké proužky
- 2 velké mrkve nakrájené na silnější plátky
- 2 hrnky dlouhozrnné bílé rýže
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 lžičky soli (případně i víc)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 hrnky vody
- 2 hrnky kuřecího vývaru
Instrukce:
- Ve velké pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje na vysokou teplotu.
- Přidáme kousky masa a vaříme, dokud maso nezíská nahnědlý odstín.
- Dochutíme 1 lžičkou soli a mletým černým pepřem.
- Přihodíme nakrájenou cibuli a druhou lžíci olivového oleje.
- Restujeme, až do té doby, než cibule změkne. Potom přidáme mrkev a znovu restujeme do změknutí.
- Na pánev přidáme nasekaný česnek a vaříme, dokud nebude voňavý.
- Rýži proplachujeme pod studenou vodou tak dlouho, až z ní poteče zcela čistá voda.
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
- Propláchnutou rýži rozložíme do zapékací misky nebo pekáče, přisypeme orestované maso i zeleninu a promícháme, aby se vše spojilo.
- Přilijeme vodu s vývarem a přihodíme zbytek koření, tedy mletý koriandr, kmín a klidně i další pepř, pokud je nám půl lžičky málo.
- Vše promícháme, pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme po dobu 30 minut. Potom odstraníme fólii, směs promícháme a necháme péct dalších 8-10 minut.
- Je důležité, aby se do rýže vstřebaly veškeré tekutiny.
- Upečené vyjmeme z trouby a můžeme ihned servírovat.

Je lepší kulatá nebo dlouhozrnná rýže?
Rýže prospívá zdraví, o tom není pochyb. Obsahuje vitamíny B, škrob a je bez lepku. Přestože existuje mnoho druhů rýže, nejpoužívanější je rozhodně dlouhozrnná a kulatozrnná.
V případě té dlouhozrnné, jde o univerzální a velmi oblíbený druh. Má tenká zrna a když se uvaří správně, není vůbec slepená.
Nejpopulárnější dlouhozrnnou rýží je kromě té klasické také basmati či jasmínová. Je super pro masová i zeleninová jídla. Kulatozrnná se nejvíce hodí na rizoto, kaši či stále více vyhledávané sushi.