Připravte si vynikající upečenou rýži, která se hodí pro všechny příležitosti. Inspirujte se!

Příloha jako hlavní chod? Pokud vyzkoušíte recepty na pečenou rýži, pak je to možné.

Dá se připravit na mnoho způsobů a pokaždé se budete olizovat až na hlavě.

Nachystejte rychlé pohoštění pro své blízké a přátelé za velmi příznivou cenu.

Výběr receptů potěší svou jednoduchostí a skvělou chutí výsledných pokrmů.

Jednoduchá pečená rýže

Stejně jako jsou populární jídla z jednoho hrnce, těší se velké oblibě i ta, která se za použití jediného pekáče dají připravit v troubě. Recept je jednoduchý a výsledný pokrm skvělý. Nezapomeňte se podívat i na jiné pochoutky z rýže, například recepty na rýžový nákyp.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského vína na vaření
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 hrnky mražené zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, hrášek, kukuřice, petržel, celer)
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1 a 1/4 hrnku nakrájené slaniny nebo šunky

Na dohotovení:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/2 hrnku zelené cibule

Postup

  • Předehřejeme troubu na 200 °C.
  • V pekáčku smícháme všechny ingredience kromě slaniny.
  • Rozprostřeme po celé ploše pekáče a povrch posypeme nakrájenou slaninou.
  • Vložíme do předehřáté trouby, zakryjeme alobalem a pečeme 40 minut.
  • Poté alobal odstraníme a necháme péct ještě dalších 15 minut, aby získala slanina zlatohnědý nádech.
  • Veškerá tekutina by se měla vstřebat a rýže bude pěkně uvařená, i když se bude zdát vlhká.
  • Vyjmeme z trouby, odstavíme, zakryjeme fólií a necháme 10 minut odpočívat. Během odpočinku ztratí rýže svou vlhkost.
  • Nakonec posypeme nasekanou zelenou cibulkou a pokapeme sezamovým olejem.
Smažená rýže pečená v troubě jako nouzová příloha či hlavní chod.
Zdroj: https://www.recipetineats.com

Vepřová pečeně s rýží

Není nic jednoduššího, než připravovat jakýkoliv pokrm rychle a bez zbytečně velkého množství nádobí. Kdo to potom má umývat že? Tento pokrm zvládnete v troubě a stačí vám na to jediný pekáč.

Ingredience:

  • 800 g vepřové pečeně (může být i krkovice či plec)
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 lžička tymiánu

Postup

  • Maso nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a dáme na sporák.
  • Přivedeme k varu a vaříme po dobu 30 minut, přičemž po celou dobu pravidelně odebíráme pěnu.
  • Rýži dáme do sítka a důkladně proplachujeme, dokud voda, která z ní bude vytékat nebude úplně čirá.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli.
  • Dusíme do změknutí, přidáme rýži a pár minut opékáme, dokud rýže nezesklovatí.
  • Dochutíme solí, černým pepřem, kurkumou a tymiánem. Sundáme ze sporáku.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme zapékací mísu.
  • Kousky masa scedíme a vložíme do zapékací mísy. Zasypeme rýží, zalijeme zeleninovým vývarem a promícháme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut, dokud se rýže neuvaří.
Šťavnaté vepřové maso s rýží v troubě.
Zdroj: https://tastycraze.com

Pečená rýže s kuřetem

Snadno připravené, rychle hotové a chuťově vynikající. Maso bude úžasně šťavnaté a rýže není ve výsledku vůbec vysušená. Celý pokrm je kombinací skvělých surovin, které se hodí nejen pro rodinnou večeři či oběd, ale klidně i pro pohoštění připravené pro návštěvu. Všichni si pochutnají.

Ingredience:

Na přípravu kuřete:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 čajové lžičky světle hnědého cukru
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička jemné sladké papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 6 vykostěných kuřecích stehen bez kůže

Na přípravu rýže:

  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 a 1/2 hrnku horkého kuřecího vývaru
  • 1 a 1/4 hrnku horké vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • V misce smícháme olivový olej, cukr, petržel, papriku, cibulový prášek, česnekový prášek, tymián, sůl a pepř.
  • Přidáme kuře a každý kousek rovnoměrně potřeme kořením. Dáme stranou, aby se chuť jednotlivých surovin mohla absorbovat do masa.
  • Pokud chceme, můžeme si takto kuře připravit už o den dříve a nechat marinovat přes noc.
  • Zapékací misku nastříkáme kuchyňským olejem ve spreji. Do mísy přidáme cibuli, česnek, olej, sůl, pepř, horký vývar, horkou vodu a máslo.
  • Dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo a spojilo s ostatními přísadami. Vmícháme rýži.
  • Na rýži rozložíme stehna, která byla dosud v marinádě, zakryjeme alobalem a pečeme 30 minut.
  • Po půl hodině odkryjeme, kuře postříkáme olejem a pečeme odkryté dalších 25–30 minut, nebo dokud není kuře propečené až na kost a rýže měkká.
  • Vyjmeme kuřecí stehna, promícháme rýži a poté položíme kuře zpět na rýži.
  • Přikryjeme a necháme 10 minut odpočinout. Rýže ještě během doby, co bude zakrytá dojde.
  • Kuře přeneseme na talíř, přidáme rýži a posypeme nasekanou pažitkou či petrželkou.
Kuře pečené v troubě s rýží, česnekovým máslem a houbami.
Zdroj: https://cafedelites.com

Pečená rýže na čínský způsob

Toto je klasický recept asijské kuchyně, který rozhodně stojí za to vyzkoušet i v domácím prostředí. Když se budete držet pokynů, pochutnáte si stejně, jako kdyby vám tento pokrm připravili v nějaké vyhlášené restauraci.

Ingredience:

Na rýži:

  • 400 g vařené rýže (asi tři hrnky)
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře

Na vepřové kotlety:

  • 2 vepřové kotlety
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce vína Shaoxing
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Trochu rozšlehaných vajec na obalení vepřových kotlet
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičné mouky

Na rajčatovou omáčku:

  • 1/2 středně velké cibule nakrájené na plátky
  • 2 nahrubo nakrájené stroužky česneku
  • 50 g žampionů nakrájených na plátky
  • 40 g papriky nakrájené na velké kostičky
  • 1 velké rajče nakrájené na velké kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (smícháme se 2 lžícemi vody, aby vznikla kaše)

Na dohotovení:

  • Strouhaný sýr dle vlastního výběru
  • Nakrájená petrželka na ozdobu
  • Olej na smažení

Postup

  • Do pánve dáme olej a orestujeme na něm česnek. Přidáme rozšlehaná vejce a smažíme, dokud nemají konzistenci jako míchaná vajíčka.
  • Přisypeme uvařenou rýži a za stálého míchání restujeme. Dochutíme solí a pepřem.
  • Nastavíme plotnu naplno a na prudkém ohni smažíme posledních 20 sekund, poté pánev odstavíme.
  • Vepřové kotlety nakrájíme tak, aby byly silné maximálně 1 cm. Paličkou na maso je důkladně naklepeme.
  • V misce smícháme sůl, cukr, víno Shaoxing, bílý pepř a vložíme naklepané kotlety. Obalíme ve směsi a dáme minimálně na 1 hodinu odpočinout do lednice, aby mohla marináda působit.
  • Poté kotlety vyjmeme a namáčíme do rozšlehaných vajec. Obalujeme v kukuřičné mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi, kde smažíme z obou stran, dokud kotlety nezezlátnou.
  • Takto připravené kotlety nakrájíme na menší kousky a zatím odložíme stranou.
  • Do pánve od kotlet dáme cibuli s česnekem a smažíme, dokud nezačne být cítit jejich vůně.
  • Přihodíme žampiony, nakrájené rajče, rajčatový protlak, vodu, sůl, cukr a necháme vařit cca 3 minuty.
  • Přidáme papriku a nakonec zahustíme kaší, kterou jsme si předtím připravili z kukuřičného škrobu a vody.
  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
  • Připravíme si zapékací nádobu a na dno dáme rýži připravenou na začátku. Na rýži naskládáme kousky vepřových kotlet a zalijeme omáčkou.
  • Posypeme strouhaným sýrem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 15 – 20 minut.
  • Před servírováním ozdobíme nasekanou petrželkou.
Pečené vepřové kotlety s rýží v hongkongském stylu.
Zdroj: https://tasteasianfood.com

Vietnamská pečená rýže

Tento druh kuchyně je znám tím, že nabízí vše co je sladké, kořeněné, slané, kyselé i hořké, zkrátka vše, co hrdlo ráčí. Mnohdy jsou to pro nás nezvyklé kombinace, které ovšem ve finále chutnají naprosto dokonale.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce arašídového oleje
  • 2 velká vejce rozšlehaná s kapkou rybí omáčky
  • 1 jemně nasekaný stonek citronové trávy (pouze bílou část)
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 střední nadrobno nakrájené šalotky
  • 2 středně velké nakrájené mrkve
  • 1/4 hrnku sladkého hrášku (pokud použijeme rozmražený, necháme nejdříve rozmrznout)
  • 1 na plátky nakrájená čínská klobása (může být i maďarská a podobně)
  • 1/2 hrnku grilovaného vepřového masa nakrájeného na tenké proužky
  • 3 hrnky vařené jasmínové rýže
  • 1 lžička rybí omáčky (případně i více podle chuti)
  • 1/2 lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/2 hrnku koriandru (nebo thajské citronové bazalky) na ozdobu

Postup

  • Zahřejeme arašídový olej ve Woku nebo v klasické velké pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Zalijeme rozšlehanými vejci. Vaříme za častého míchání, aby se vytvořila plochá vaječná placka, která bude lehce tuhá.
  • Vaječnou placku odlepíme od pánve a přendáme na prkénko.
  • Do pánve dáme citronovou trávu, česnek i šalotku, a restujeme na středním ohni, dokud nezměknou.
  • Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a za stálého míchání smažíme půl minuty.
  • Přidáme nakrájenou klobásu a grilované vepřové maso. Opékáme asi minutu a nepřestáváme míchat.
  • Přidáme rýži a pokapeme rybí omáčkou. Za stálého míchání restujeme, dokud se rýže neprohřeje.
  • Směs přendáme do pekáčku, předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme na 5 – 7 minut zapéct.
  • Vejce srolujeme jako malou roládu a nakrájíme na tenké plátky.
  • Vyjmeme rýži z trouby, přidáme plátky vaječné placky, zakápneme limetkovou šťávou a důkladně promícháme.
  • Ještě horké servírujeme ozdobené koriandrem či citronovou bazalkou.
Smažená rýže ve vietnamském stylu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Pečená rýže v troubě s masem

Jednoduchý recept plný úžasných chutí a vůní, který vykouzlíte jen z několika málo základních surovin. Hovězí maso spolu s vynikajícím kořením v té správné kombinaci vytvoří skvělý pokrm.

Ingredience:

  • 600 g hovězího masa nakrájeného na kousky o velikosti sousta
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na tenké proužky
  • 2 velké mrkve nakrájené na silnější plátky
  • 2 hrnky dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 lžičky soli (případně i víc)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky kuřecího vývaru

Instrukce:

  • Ve velké pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje na vysokou teplotu.
  • Přidáme kousky masa a vaříme, dokud maso nezíská nahnědlý odstín.
  • Dochutíme 1 lžičkou soli a mletým černým pepřem.
  • Přihodíme nakrájenou cibuli a druhou lžíci olivového oleje.
  • Restujeme, až do té doby, než cibule změkne. Potom přidáme mrkev a znovu restujeme do změknutí.
  • Na pánev přidáme nasekaný česnek a vaříme, dokud nebude voňavý.
  • Rýži proplachujeme pod studenou vodou tak dlouho, až z ní poteče zcela čistá voda.
  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.
  • Propláchnutou rýži rozložíme do zapékací misky nebo pekáče, přisypeme orestované maso i zeleninu a promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přilijeme vodu s vývarem a přihodíme zbytek koření, tedy mletý koriandr, kmín a klidně i další pepř, pokud je nám půl lžičky málo.
  • Vše promícháme, pekáč zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme po dobu 30 minut. Potom odstraníme fólii, směs promícháme a necháme péct dalších 8-10 minut.
  • Je důležité, aby se do rýže vstřebaly veškeré tekutiny.
  • Upečené vyjmeme z trouby a můžeme ihned servírovat.
Recept na rýžový pilaf s hovězím masem.
Zdroj: https://valentinascorner.com

Je lepší kulatá nebo dlouhozrnná rýže?

Rýže prospívá zdraví, o tom není pochyb. Obsahuje vitamíny B, škrob a je bez lepku. Přestože existuje mnoho druhů rýže, nejpoužívanější je rozhodně dlouhozrnná a kulatozrnná.

V případě té dlouhozrnné, jde o univerzální a velmi oblíbený druh. Má tenká zrna a když se uvaří správně, není vůbec slepená.

Nejpopulárnější dlouhozrnnou rýží je kromě té klasické také basmati či jasmínová. Je super pro masová i zeleninová jídla. Kulatozrnná se nejvíce hodí na rizoto, kaši či stále více vyhledávané sushi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X