Pečené maso je křehké, lahodné a snadné na přípravu.
Jedná se nejtradičnější úpravu masa.
My si pro vás dnes připravili 4 vynikající recepty na pečenou drůbež, po kterých se budete oblizovat!
Vyzkoušejte kachnu, kuře i krůtu.
Pečená krůta
Luxusní křupavá krůta, co zachutná celé rodině. Navíc je neuvěřitelně jednoduchá na přípravu a potřebujete na ni pouhé dvě suroviny!
INGREDIENCE
- 1 krůta
- 1/2 hrnku soli
- 1 lžíce prášku do pečiva
POSTUP
- Promícháme sůl s práškem do pečiva.
- Krůtu osušíme a nasolíme ze všech stran.
- Necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
- Rozehřejeme troubu na 150 °C.
- Krůtu volně položíme na mřížku.
- Na dno trouby dáme pekáček, aby zachytil kapající výpek.
- Pečeme přibližně 4 hodiny.
- Ke konci pečení zvýšíme stupně, kůrčička tak bude křupavá.
- Necháme 30 minut odpočinout.
- Podáváme.

Vyzkoušejte i naše výborné recepty na krůtu na Vánoce. Máme pro vás 5 luxusních variant. Jakou vyzkoušíte?
Husa nadívaná jablky a pomerančem
Báječná husa, která se úplně rozpadá na talíři! Upečte si tuto pochoutku a přesvědčte se sami.
INGREDIENCE
- 1 husa
- 2 jablka
- 1 pomeranč
- 1 cibule
- sůl
- kmín
POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 150 °C.
- Husu očistíme.
- Jablka, cibuli a pomeranč oloupeme a pokrájíme.
- Vnitřek husy vytřeme solí a vložíme jablka, pomeranč a cibuli.
- Povrch husy také osolíme a posypeme kmíne.
- Husu dáme na pekáč a podlijeme vodou.
- Pečeme přibližně 3 hodiny.
- V průběhu pečení husu podléváme.
- Podáváme.

Objevte podobné tipy
Pečena kachna
Podívejte se na náš jednoduchý návod, jak upéct celou kachnu k dokonalosti s křupavou kůžičkou. Můžete ji podávat třeba i o Vánocích nebo kdykoli jako luxusní nedělí oběd.
INGREDIENCE
- 1 kachna
- 50 g másla
- 1 l vývaru
- sůl
- kmín
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Kachnu očistíme a naporcujeme.
- Maso osolíme a posypeme kmínem.
- Dáme do pekáče, podlijeme vývarem a poklademe plátky másla.
- Pečeme přibližně 2 hodiny.
- Ke konci pečení teplotu zvýšíme, dosáhneme tak křupavé kůrčičky.
- V průběhu pečení kachnu podléváme vývarem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Inspirujte se naším testem!
Pečené kuře
V jednoduchosti je krása, což přesně platí pro následující recept. Na toto úžasné pečené kuře potřebujete jen pár ingrediencí a výsledkem je skvělá pochoutka, které nikdo neodolá!
INGREDIENCE
- 1 kuře o hmotnosti 1 – 1,5 kg
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžičky mletého tymiánu (volitelně)
- máslo
- dijonská hořčice
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 230 °C.
- Opláchneme kuře a poté jej zevnitř i zvenku dobře osušíme papírovými utěrkami.
- Dutinu osolíme a opepřeme.
- Nohy svážeme provázkem tak, aby konce paliček zakrývaly horní část prsou a chránily tak před vysycháním.
- Kuře pořádně posolíme.
- Dochutíme pepřem.
- Kuře vložíme do pekáče prsy nahoru, a když je trouba vyhřátá, vložíme ho do trouby.
- Pečeme, dokud nebude hotové, 50 až 60 minut.
- Vyjmeme z trouby a do pekáče přidáme tymián.
- Kuře pokapeme šťávou z pánve s tymiánem a necháme 15 minut odpočinout na prkénku.
- Odstraníme provázek.
- Můžeme servírovat.
- Každou porci masa potřeme čerstvým máslem a podáváme s hořčicí a jednoduchý čerstvým salátem.

Představili jsme vám 4 recepty na pečenou drůbež.
Výhodou receptů je, že jsou téměř bez práce.
V průběhu pečení si můžete třeba číst nebo se věnovat jiným činnostem.
Pokud držíte dietu, přílohové knedlíky se zelím nahraďte bramborami a zeleninovým salátem.
Inspirovat se můžete třeba našimi recepty s uvařenými bramborami v hlavní roli tak, jak je neznáte.
Pečenou drůbež si můžete dopřát bez výčitek.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!