Pečené brambory v troubě

Pečené brambory v troubě jsou skutečnou lahůdkou. Také milujete jejich chuť a křupavé okraje? Jejich příprava je trochu delší, než u vařených brambor, ale námaha navíc se v tomto případě jednoznačně vyplatí.

Samotné okořeněné brambory pečené v troubě jsou vynikající přílohou. Pokud je však naplníme třeba směsí zeleniny, slaniny a sýru, poslouží výborně i jako hlavní chod.

Brambory můžeme oloupat a krájet je na různé tvary. Vynikající a zdravé jsou také brambory pečené ve slupce. Slupka brambor totiž sama obsahuje tělu prospěšné látky a zároveň zabrání úniku vitamínů ze samotných brambor. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto zdravou variantu přípravy, nezapomeňte slupky důkladně umýt.

Základem dochucení brambor je sůl. Zcela postačí brambory na plechu jen osolit a necháme tak vyniknout samotné chuti brambor. Brambory také můžeme posypat oblíbenými, ideálně čerstvými bylinkami (tymián, petrželka, pažitka, libeček, saturejka). Z koření používáme červenou papriku, římský kmín, klasický kmín, a směsi koření.

Dnes jsem pro Vás vybrali tři velice jednoduché a chutné recepty na pečené brambory v troubě. Už cítíte jak úžasně voní? Zapněte troubu a pojďte se do nich pustit.

Základní recept na pečené brambory ve slupce

INGREDIENCE na 1 porci

  • 1 střední brambora na pečení
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 šálku strouhaného sýra

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 150°C. Bramboru očistěte a propíchněte ji na několika místech nožem nebo vidličkou. Potřete olivovým olejem a solí.
  2. Pečte asi 90 minut do změknutí a zlatohnědé barvy. Na opečenou bramboru umístěte máslo a posypte oblíbeným strouhaným sýrem.

Hotový recept na pečené brambory ve slupce

Zdroj: allrecipes.com

Plněné pečené brambory s brokolicí

INGREDIENCE

  • 8 velkých brambory na pečení
  • 350g růžiček brokolice
  • 1 velká jemně nasekaná cibule
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 šálky strouhaného čedaru
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku mléka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 190°C. Potřete brambory lžící oleje a propíchněte je nožem, aby z nic mohla odcházet pára. Pečte 1,5 hodiny do změknutí. Ponořte brokolici do vroucí vody, dokud nezměkne (asi 5 min). Slijte vodu a brokolici propláchněte. Nechte usušit a pak ji nahrubo nasekejte.
  2. Na pánvi na lžíci oleje osmažte jemně sekanou cibuli, až změkne (cca 10 min.), pak na 2 minuty přidejte drcený česnek. Odstavte z ohně.
  3. Předpečené brambory nechte trochu vychladnou, aby se s nimi dalo pracovat. Seřízněte podélně vršek brambory a opatrně vydlabejte vnitřek. Vydlabané vnitřky brambor smíchejte s brokolicí, cibulí a česnekem, přidejte strouhaný sýr, sůl a pepř. Promíchejte a směsí naplňte vydlabané brambory. Pečte dalších 30 minut. Na závěr můžete každou bramboru ještě posypat trochou sýra a nechat ho rozpéct.

Hotový recept na pečené brambory s brokolicí

Zdroj: myrecipes.com

Pečené brambory v troubě s tymiánem

INGREDIENCE

  • 700g brambor na pečení
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje + trocha na plech
  • hrubá sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 200°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky V míse smíchejte brambory, olivový olej a tymián. Posypte pepřem a solí a důkladně promíchejte
  2. Dostatečně velký plech vymažte olejem a poskládejte na něj plátky brambor. Pečte přibližně 30 minut, až budou mít brambory zlatohnědou barvu a budou místy do křupava.

Hotový recept na brambory pečené v troubě s tymiánem

Zdroj:marthastewart.com

Pečené brambory se zakysanou smetanou jsou také velmi delikátní. Vytvoří na nich velice chutnou krustičku a rozhodně je doporučujeme vyzkoušet.

Pečete-li celé brambory ve slupce, nezapomeňte je propíchat na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára.

K plněným pečeným bramborám se výborně hodí jako příloha čerstvý zeleninový salát.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *