Nejlepší recepty na zapečené brambory z trouby. Křupavá lahůdka na 5 způsobů

Také jste milovníci této opečené zeleniny?

Křupavé a pořádně okořeněné kousky mizí z talíře rychleji než maso, ke kterému jsou podávány jako příloha?

Tak to jsme na tom stejně jako vy!

Dnes se s vámi podělíme o naše oblíbené recepty na pečené brambory, které občas nahradí celé hlavní jídlo.

Česnekové brambory se sýrem

Hledáte perfektní přílohu k víkendovému obědu? Tyto epické zapékané brambory s parmezánem a česnekovým máslem jsou zvenčí krásně křupavé a uvnitř naopak skvěle jemné.  A přitom se jedná o tak jednoduchý pokrm!

Ingredience

  • 1,5 kg baby červených brambor, umytých a pokrájených na čtvrtky
  • 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje
  • 6 velkých stroužků česneku, jemně nasekaných nebo drcených
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • 1 polévková lžíce italského koření
  • 3/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/2 šálku másla
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
  • 1/2 šálku křupavých kousků slaniny (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 ° C.
  2. Velký plech na pečení pomažte olivovým olejem a odložte stranou.
  3. Baby červené brambory předvařte ve vroucí vodě cca 5 až 8 minut.
  4. Ve velké misce smíchejte 1/4 šálku olivového oleje, česnek, sůl, koření, pepř a parmazán a promíchejte.
  5. Přidejte trochu více olivového oleje, pokud parmazán většinu absorboval.
  6. Předvařené brambory pořádně promíchejte s připravenou směsí, aby byly všechny rovnoměrně obalené.
  7. Na připravený plech rozložte brambory v jedné vrstvě řezem dolů.
  8. Vložte plech na spodní rošt trouby.
  9. Pečte brambory po dobu 25 minut ( z toho je po 15 minutách obraťte), dokud nebudou na okrajích hnědé a křupavé.
  10. Mezitím v mikrovlnce rozpusťte máslo a smíchejte ho s nasekanou petrželkou.
  11. Opečené brambory vyjměte z trouby a pokapejte je máslem s petrželkou.
  12. Přidejte kousky slaniny, promíchejte, abyste brambory dobře obalili, a ihned podávejte.
  13. Užijte si to!
Brambory z trouby se slaninou a petrželkou v míse.
www.eatwell101.com

Plněné brambory s brokolicí

Tento recept je ideální jako příloha i samostatný pokrm. Skvělé je připravit si pohoštění, kdy k nim budete servírovat různé dipy, ze kterých si můžou hosté vybírat.

INGREDIENCE

  • 8 velkých brambor na pečení
  • 350 g růžiček brokolice
  • 1 velká jemně nasekaná cibule
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 šálky strouhaného čedaru
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku mléka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 190°C.
  2. Potřete brambory lžící oleje a propíchněte je nožem, aby z nich mohla odcházet pára.
  3. Pečte 1,5 hodiny do změknutí.
  4. Ponořte brokolici do vroucí vody, dokud nezměkne (asi 5 min).
  5. Slijte vodu a brokolici propláchněte.
  6. Nechte usušit a pak ji nahrubo nasekejte.
  7. Na pánvi na lžíci oleje osmažte jemně sekanou cibuli, až změkne (cca 10 min), pak na 2 minuty přidejte drcený česnek.
  8. Odstavte z ohně.
  9. Předpečené brambory nechte trochu vychladnout, aby se s nimi dalo pracovat.
  10. Seřízněte podélně vršek brambory a opatrně vydlabejte vnitřek.
  11. Vydlabané vnitřky brambor smíchejte s brokolicí, cibulí a česnekem, přidejte strouhaný sýr, sůl a pepř.
  12. Promíchejte a směsí naplňte vydlabané brambory.
  13. Pečte dalších 30 minut.
  14. Na závěr můžete každou bramboru ještě posypat trochou sýra a nechat ho rozpéct.
Plněné brambory sýrem a brokolicí na zeleném talíři.
www.myrecipes.com

Ultra křupavé pečené bramborové klínky

Připravte si křupavé kořeněné bramborové hranolky na zdravější způsob a to v troubě. Vzhledem k tomu, že použijte olivový olej, prospějí i vašemu srdci a nebudete tak muset mít výčitky, že jste porušili svoji dietu.

Ingredience

  • 1 kg omytých brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 1 lžička mořské soli
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky, volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyložte velký plech pečícím papírem.
  2. Rozkrojte každý brambor podélně na polovinu, pak znovu podélně na polovinu, aby vznikly čtvrtiny, a poté každou část rozkrojte znovu podélně, abyste vytvořili dva klíny (skončíte s 8 klíny na brambor; ujistěte se, že jsou přibližně stejné).
  3. Vložte nakrájené brambory do velké mísy a zalijte je horkou vodou.
  4. Nechte je máčet 10 minut.
  5. Osušte brambory utěrkou, která nepouští vlákna.
  6. Na připravený plech položte brambory a pokapejte je olivovým olejem.
  7. Zasypte je sušeným česnekem, cibulí, solí a velkým množstvím pepře.
  8. Prohazujte, dokud nejsou brambory rovnoměrně obalené v oleji a koření, a poté je na plechu rovnoměrně uspořádejte.
  9. Pečte po dobu 30 minut a poté klínky otočte.
  10. Opět je rovnoměrně uspořádejte a vraťte zpět do trouby.
  11. Pečte, dokud nejsou klínky krásně zlatavé a křupavé, což je dalších asi 25 až 30 minut.
  12. Posypte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.
Pečené bramborové klínky v pekáči s omáčkami.
www.cookieandkate.com

Pokud vám nevadí si trochu zahřešit, vyzkoušejte i naše recepty na smažené brambory.

Dvakrát pečené brambory se sýrem

Nic nepřekoná dobrý recept na dvakrát zapečené brambory a toto je jeden z těch nejlepších! Podávejte je s červeným vínem, dušenými hovězími žebry či lososem na grilu.  

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 6 – 8 plátků slaniny
  • ¼ šálku zakysané smetany
  • ½ šálku smetanového sýru
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • cibule

Postup

  1. Každý brambor propíchněte vidličkou.
  2. Pečte brambory na plechu vyloženém pečícím papírem na 200 stupňů do měkka (cca 40 – 50 minut, záleží na velikosti brambor).
  3. Slaninu nakrájejte na malé plátky a osmahněte na pánvi.
  4. Vychladlé brambory překrájejte na poloviny.
  5. Vydlabejte vnitřky a vložte je do misky.
  6. V bramboru trochu vnitřku ponechejte, aby udržel tvar.
  7. Do bramborové náplně přidejte máslo, zakysanou smetanu a smetanový sýr a promíchejte.
  8. Přilejte mléko a přidejte sůl a pepř.
  9. Přidejte také slaninu a půl šálku sýra a promíchejte.
  10. Nakonec přidejte cibuli dle chuti, začněte asi čtvrtinou šálku.
  11. Brambory naplňte náplní a na vrch přidejte zbytek sýra.
  12. Pečte při 175 stupních po dobu 15 minut.
  13. Brambory podávejte se zakysanou smetanou posypanou trochou soli.
Plněné brambory sýrem na talíři.
www.thekitchenmagpie.com

Pečené brambory s mrkví

Dokonalá pečená karamelizovaná zelenina s rozmarýnem a medem se jako příloha hodí téměř ke každému jídlu a vy ji budete chtít připravovat prostě pořád!

Ingredience

Pečená zelenina

  •     500 g oloupané mrkve, podélně rozpůlené, pokud je tlustá
  •     500 g rozpůlených baby brambor
  •     2 lžíce extra panenského olivového oleje
  •     1 lžíce medu nebo čistý javorový sirup
  •     1 čajová lžička drceného kmínu
  •     1 lžička uzené papriky
  •     3/4 čajové lžičky soli
  •     1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  •     1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu

Jogurtovo-medová omáčka

  •     1 šálek řeckého jogurtu bez tuku
  •     1 a 1/2 lžíce medu

Postup

  1. Umístěte rošt do spodní třetiny vaší trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
  2. Velký plech vyložte pečícím papírem a ten potřete olivovým olejem.
  3. Mrkev a brambory dejte doprostřed plechu.
  4. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a medem, poté posypte kmínem, uzenou paprikou, solí a kajenským pepřem a promíchejte.
  5. Pečte, dokud zelenina není krásně upečená a uvnitř měkká, asi 25 až 30 minut, v polovině pečení promíchejte.
  6. Upečenou zeleninu posypte čerstvým rozmarýnem.
  7. Zatímco se zelenina peče, připravte si omáčku.
  8. V malé misce společně promíchejte řecký jogurt a med.
  9. Zeleninu přendejte  na servírovací talíř.
  10. Podávejte teplé s omáčkou.
Pečené brambory a mrkev s rozmarýnem na talíři,
www.wellplated.com

Brambory se hodí jako příloha ke spoustě pokrmů a ne každý preferuje pečené. Pro ty je zde článek mimo jiné o přípravě dušených či vařených brambor.

Jak udržím brambory křupavé co nejdéle?

Když pečete brambory, obecně se očekává, že budou konzumovány ihned po vyjmutí z trouby. Existují však i situace, kdy se vám nepodaří všechny brambory hned sníst a vy pak přemýšlíte, jak je udržet dostatečně křupavé po celou dobu. Způsoby se liší podle toho, jak dlouho chcete brambory udržet křupavé.

Udržení křupavých brambor na krátkou dobu

Jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je nechat je v troubě na jednom z nejnižších teplotních nastavení. Udržováním brambor v troubě se můžete ujistit, že jejich vnějšek zůstane křupavý, a dokonce ještě zesílí jeho křupavost díky horku v troubě. V ideálním případě by měla být trouba nastavena na nejnižší možný stupeň ohřevu. Tím zajistíte, že brambory neskončí převařením a spálením. Když brambory necháte v troubě déle než hodinu nebo dvě, skončí to tím, že se začnou zase péct, čímž se změní jejich struktura, chuť a vzhled.

Křupavé brambory i na cestách

Na cestu můžete použít alobal k udržení teploty jídla, ale musíte si nechat dostatek prostoru pro únik stoupající páry. Je sice pravděpodobné, že se na pečené brambory dostane kondenzace a brambory ztratí trochu tepla, ale měly by si zachovat většinu své křehkosti. Alobal použijte na většinu nádoby s bramborami, ale nechte si alespoň dvě strany otevřené, aby mohla unikat pára. Otvory by neměly být příliš velké, jinak ztratíte více tepla, než chcete, ale také by neměly být příliš malé, protože by to vedlo k zachycení páry.  Když však dorazíte do cíle, měli byste mít přístup  k místu, kde můžete brambory znovu ohřát.

Ohřívání brambor

Pokud jde o ohřívání brambor, nikdy byste neměli používat mikrovlnnou troubu, chcete-li zachovat jejich křupavost. Vždy, když je to možné, použijte troubu.

A na jaké způsoby brambory nejraději připravujete vy? Napište nám do komentářů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.