Pečenými plněnými paprikami ku zdraví!

Máte doma papriky, které už jsou postarší a nevíte co s nimi?

Možná si vzpomenete na plněné papriky mletým masem s rýží a rajskou omáčkou ze školní jídelny.

Že nebyly nic moc? Papriky můžete ale plnit i řadou jiných surovin a vsadíme se, že vám zachutnají! Přinášíme vám několik receptů na plněné papriky.

Ingredience:

Tipy na náplně do plněných paprik:

  • maso nebo uzenina
  • dušené houby
  • sýr
  • vejce
  • zeleninové směsi
  • nádivky z pečiva

Zkrátka – nechte průchod vlastní fantazii a nebojte se experimentovat.

Recepty na plněné papriky

Postup:

  1. Z paprik odřízneme vršky, které si necháme na uzavření naplněných paprik.
  2. Vykrojíme semeník. Papriku důkladně omyjeme a vypláchneme, aby v ní žádná semínka nezbyla.
  3. Před plněním je podle receptu nebo chuti můžeme vytřít hořčicí, kečupem či prolisovaným česnekem.
  4. Papriky naplníme podle receptů, které najdete v tomto článku.
  5. Před pečením je můžeme pokapat kečupem, zakysanou smetanou nebo přelít smetanou či jogurtem.
  6. Naplněné papriky narovnáme do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky, mírně podlijeme a doměkka pečeme v troubě.
  7. Papriky při pečení můžeme doplnit větším množstvím jemně nakrájené cibule či spařenými a oloupanými rajčaty, které vytvoří během pečení chutnou šťávu.
  8. Upečené papriky ihned podáváme.

1. Papriky plněné masem

Nejvíce se pro plnění paprik hodí mleté maso, protože ho stačí upéct nebo podusit společně s paprikami. Mleté maso můžeme chuťově vylepšit, případně nastavit kouskem uzeniny, slaniny nebo uzeného masa.

Pokud použijeme jiné maso, musíme ho předem osmahnout nebo podusit. Zpracovat se ale dají i zbytky masa od jiného jídla, které drobně nakrájíme.

Postup:

  1. Do mletého masa přidáme další suroviny – například mlékem zvlhčenou housku, dušenou rýži, ovesné vločky, trochu vařených těstovin nebo brambor.
  2. Vše důkladně promícháme, spojíme vejci nebo smetanou, osolíme a kořeníme pepřem, mletou paprikou, majoránkou nebo jiným kořením podle chuti.
Paprika plněná masem, zdroj: pixabay.com
Paprika plněná masem, zdroj: pixabay.com

2. Papriky plněné uzeninou

Pokud máte málo času, ale i tak chuť na maso, použijte některou z měkkých uzenin. Vhodné jsou měkké salámy, měkké a nepříliš tučné klobásy, párky, špekáčky nebo vuřty. Papriky se dají plnit i paštikovou náplní.

Postup:

  1. Uzeninu krájíme na drobné kostičky a mícháme s dalšími surovinami.
  2. Spojujeme vejci nebo strouhaným sýrem, osolíme a kořeníme s ohledem na koření, které uzenina již obsahuje.

3. Papriky plněné houbami

Postup:

  1. Houby, kterými budeme papriky plnit, nejprve musíme téměř doměkka podusit. Nakrájíme je na tenké plátky. Pro dochucení můžeme přidat cibuli nebo česnek, který krátce orestujeme na trošce tuku ještě před přidáním hub.
  2. Vodu z hub maximálně vydusíme a houby zahustíme vejci, která necháme ztuhnout. Pokud bude nutné směs ještě více zahustit, přidáme strouhanku.
  3. Houbovou náplň můžeme samozřejmě doplnit i trochou uzeniny nebo strouhaného sýra.

3. Papriky plněné sýrem

Jste vegetariáni a nemáte rádi houby? I pro vás máme řešení!

Na kostičky nakrájený tvrdý sýr, který smícháme s vejci, je dobrou alternativou k masu. Vyzkoušet můžete i plátky sýra stočené do ruličky, kousky hermelínu či nivy, kousky tvarůžků, balkánský sýr nebo sýrovou směs zpracovanou z tavených sýrů.

Pozor dejte jen na to, že se sýr při pečení rozpouští, takže touto náplní raději plňte podélné půlky paprik, ze kterých náplň tak snadno nevytéká.

Vyzkoušejte také plněná rajčata se sýrem!

Plněné papriky sýrem
Paprika plněná sýrem, zdroj: pixabay.com

4. Papriky plněné vejci

Postup:

  1. Na vaječnou náplň použijte vařená vejce nakrájená na kostičky nebo vaječnou smaženici.
  2. Náplň můžete doplnit zelenými natěmi.
  3. Pokud je potřeba směs zahustit, použijte ovesné vločky nebo strouhanku.

5. Nakládané papriky plněné zelím

Pokud jste fanda nakládaných delikates, občas nemáte čas na vaření a potřebujete jen po něčem sáhnout, nakládané papriky plněné zelím budou to pravé.

Ingredience na nálev:

  • 2 dl octa
  • 1 lžička pepře
  • bobkový list
  • 2 lžičky cukr
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Zelí nastrouhejte na střední velikosti struhadla. Vložte ho do větší nádoby, posolte a nechte zhruba hodinu až dvě odležet, aby zvláčnělo.
  2. Papriky, které jste pečlivě omyli, naplňte odleženým zelím.
  3. Papriky vložte do zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilizujte.
  4. Nakládané papriky plněné zelím jsou hotové!
Nakládané papriky plněné zelím v zavařovací sklenici
Nakládané papriky plněné zelím v zavařovací sklenici, zdroj: pixabay.com

Přílohy k plněným paprikám

Papriky je vhodné doplnit rajskou omáčkou.

Podávat je můžeme s brambory. Pokud máme málo času, postačí i chléb nebo pečivo. Hodí se k nim ale i rýže.

Paprikami ku zdraví!

Pokud k plněným paprikám přidáme nějakou přílohu, poslouží jako lehký oběd. Když přílohu omezíme nebo zcela vynecháme, hodí se také jako dobře stravitelná večeře.

Papriky mají také celou řadu pozitivních účinků na zdraví:

  • Obsahují antioxidační látky, které tělo chrání před zhoubnými nádory, stejně jako velké množství vitamínu C.
  • Papriky jsou bohaté na vlákninu, takže pro naše zažívání příznivé.
  • Máte-li ale citlivý žaludek, z paprik raději odstraňte šlupku. Po nějaké době pečení v troubě se šlupka začne sama oddělovat.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *