Pečené naplněné papriky v 7 různých receptech. Inspirujte se!

Možná znáte klasické recepty na plněné papriky s rajskou omáčkou a rýží. 

My pro vás máme mnohem nápaditější recepty nejen od nás z Čech, ale také ze zahraničí! 

Inspirujte se paprikovými dobrotami a pusťte se do vaření. 

Rychlé papriky plněné mletým masem

Tento recept pochází z Řecka a je nesmírně jednoduchý. Vyzkoušejte ho!

Ingredience 

  • 4 papriky
  • 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g jarní cibulky
  • 2 velké stroužky česneku (prolisovat)
  • 125 ml červeného vína nebo hovězího masa
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 340 g sušených rajčat
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 50 g strouhaného sýra, například směsi parmezánu a čedaru nebo fety
  • míchaný salát k podávání (volitelně)
  • křupavý chléb k podávání (volitelně)

Postup

  • Očistěte papriky. Odřízněte vrchní část a vydlabejte vnitřek. Papriky by měly v pekáči stát. Proto, pokud je to nutné, je můžete seříznout i ve spodní části. 
  • Aby papriky změkly, vložte je na 5 minut do vroucí vody. Pak je vyjměte a odložte stranou.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Na velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm mleté maso. Smažte aspoň 5 minut, dokud maso nezhnědne. 
  • Přidejte odřezky papriky, které vám zbyly, jarní cibulku, česnek a restujte další 1–2 minuty. 
  • Přidejte červené víno nebo vývar a nechte 1 minutu bublat.
  • Vmíchejte rajčatový protlak, sušená rajčata (nakrájená nadrobno), rajčatové pyré, oregano, papriku a skořici. Promíchejte a pokračujte v tepelné úpravě dalších 7 minut. 
  • Papriky postavte do vymazaného pekáče a masovou směsí je naplňte. Každou papriku následně posypte sýrem. 
  • Pečte 20 minut, dokud nezačne sýr zlátnout. 
  • Podávejte s míchaným salátem a trochou křupavého chleba. 

Plněné papriky po řecku, sypané sýrem a podávané s čerstvým chlebem.
zdroj: realfood.tesco.com

Nakládané papriky se zelím

Pokud jste fanda nakládaných delikates, občas nemáte čas na vaření a potřebujete po něčem rychle sáhnout, nakládané papriky plněné zelím budou to pravé.

Ingredience

Nálev:

  • 2 dl octa
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička soli

Postup

  • Zelí nastrouhejte na střední velikosti struhadla. Vložte ho do větší nádoby, posolte a nechte zhruba 1–2 hodiny odležet, aby zvláčnělo.
  • Papriky, které jste pečlivě omyli, naplňte odleženým zelím.
  • Papriky vložte do zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilizujte.
  • Nakládané papriky plněné zelím jsou hotové!

Nakládané papriky se zelím ve sklenici s modrým víkem.
zdroj: pixabay.com

TIP: Stejný postup můžete zvolit u nakládaných paprik plněných sýrem.

Poctivá rajská s plněnými paprikami

Tento recept je trošku netradiční. Rýže je totiž obsažena už přímo v paprikách. 

Pochutnejte si na tomto výborném, rychlém a snadném jídle.

Ingredience

Papriky: 

  • 450 g hovězího masa
  • ½ šálku dlouhozrnné bílé rýže (nevařené)
  • 1 šálek vody
  • 6 zelených paprik
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • ¼ čajové lžičky sušeného česneku
  • ¼ čajové lžičky sušené cibule 
  • sůl
  • pepř

Omáčka:

  • tymián a bazalka na dochucení
  • 1 bobkový list
  • 10 ks celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 cibule
  • 25 g másla
  • 1 rajský protlak
  • cukr (na dochucení)
  • ½ citronu
  • 1 plechovka krájených rajčat

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C a dejte vařit rýži, přibližně na 20 minut, do osolené vody.
  • Na pánvi osmahněte hovězí maso. Smažte, dokud maso nezačne hnědnout.
  • Papriky omyjte a jejich vrcholky odřízněte. Odstraňte z jejich středu semena a všechny membrány. 
  • Papriky vložte do pánve nastojato. Pokud by vám papriky nechtěly v pekáči stát, je možné odříznout i spodní část. 
  • V misce smíchejte uvařenou rýži, opečené hovězí maso, rajčata z 1 plechovky, worcestrovou omáčku, cibuli, česnek a sůl s pepřem. 
  • Touto směsi naplňte každou papriku v pekáči, který je vymazaný olejem, aby se papriky nepřichytily ke dnu. 
  • Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu, dokud papriky nezměknou. 
  • Zatímco se papriky pečou, připravte si omáčku. 
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpuštěném másle ji osmahněte do sklovata. 
  • Přidejte protlak s druhou plechovkou rajčat a promíchejte. 
  • Po chvíli vše rozmixujte do hladka a přidejte všechno koření. 
  • Přilejte asi 0,5 l vývaru a dochuťte solí a pepřem.
  • Vařte asi 10 minut. Je-li to nutné, přidejte mouku na zahuštění. 
  • Výslednou omáčku oslaďte dle vlastní chuti a přidejte pár kapek citronové šťávy pro kyselejší chuť.
  • Jakmile je rajská omáčka s plněnými paprikami hotová, můžete ihned podávat. 

Dva kusy plněných paprik s rajskou omáčkou.
zdroj: insanelygoodrecipes.com

TIP: Máte raději těstoviny než rýži? Můžete se inspirovat našimi dalšími recepty na těstoviny se zeleninou.

Zapečené papriky plněné bramborem

Jste milovníkem brambor? Pak si je zkuste připravit trochu jinak. 

Ingredience

Kaše:

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • sůl

Papriky: 

  • 450 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 cibule
  • 4 zelené nebo červené papriky
  • 1 šálek strouhaného sýra čedar
  • sůl
  • pepř
  • 1 protlak

Postup

  • Rozehřejte troubu na 180 °C. 
  • Zatímco se trouba rozehřívá, oškrábejte brambory, nakrájejte je na menší kousky (aby se rychleji uvařily) a dejte vařit, na 20–25 minut, do osolené vody.
  • Teď máte čas připravit si papriky. 
  • Papriky omyjte, odřežte z nich vrchní část a vyjměte semínka z vnitřní části. Odložte bokem.
  • Nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na pánvi a přidejte k ní maso. Maso osolte, opepřete a přidejte k němu protlak. Smažte, dokud není maso hotové. 
  • Slijte vodu z uvařených brambor. K teplým bramborám přidejte máslo, mléko a vytvořte kaši. Dochuťte solí. 
  • Hotovou masovou směsí a bramborovou kaší střídavě naplňte papriky. Na závěr papriky posypejte čedarem a vložte do vymazané zapékací mísy nebo je dejte na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Dejte péct na 30–45 minut. Hlídejte, aby papriky změkly, ale nespálily se. 
  • Hotové zapečené plněné papriky můžete podávat s osmahnutým toustem. 

Plněné papriky zapečené s masem a bramborovou kaší.
zdroj: southernbite.com

TIP: Máte rádi tousty? Pak prozkoumejte 6 receptů z toustového chleba.

Plněné paprikové lusky po maďarsku

Vychutnejte si pravý maďarský recept, který je hotový za pár minut. 

Ingredience

  • 4 papriky (vícebarevné)
  • 1 malá cibule (jemně nasekaná)
  • 250 g mletého vepřového masa
  • ½ šálku rýže (opláchnutá a předvařená)
  • 1 velké vejce (rozšlehané)
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky černého pepře
  • 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
  • 2 plechovky krájených rajčat (nutné rozmixovat)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 zakysaná smetana (volitelně)

Postup

  • Papriky omyjte, vnitřní stranu vydlabejte a ochuťte solí a pepřem. Vršky paprik, které jste odřízli, nasekejte nadrobno a vložte do mísy.
  • Do stejné mísy přidejte nasekanou cibuli, maso, předvařenou rýži, vejce, papriku, sůl, pepř a česnek. Dobře promíchejte.
  • Papriky touto směsí naplňte, ale ne do plna. Od vrcholu papriky nechte asi centimetr volného prostoru. 
  • Pokud jste naplnili všechny papriky a zbyla vám nějaká masová směs, vytvořte z ní masové kuličky. 
  • Naplněné papriky, i s případnými masovými koulemi, umístěte do pekáče nebo na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Rajčata rozmixujte, ochuťte cukrem a rozmixujte. Touto omáčkou polijte každou papriku. 
  • Papriky pečte v troubě, rozehřáté na 180 °C, asi 1 hodinu. 
  • Papriky můžete podávat se zakysanou smetanou nebo křupavým bílým či žitným chlebem. 
  • Uděláte-li více porcí, můžete papriky také zmrazit a uchovat je na jindy. 

Zelené a červené plněné papriky po maďarsku se zeleninou, masem a rýží.
zdroj: thespruceeats.com

TIP: Máte rádi domácí pečivo? Upečte si domácí chléb a podávejte jej společně s paprikami.

Vegetariánské papriky plněné sýrem Cottage 

Tyto papriky jsou super rychlé, a navíc je nemusíte upravovat tepelně. 

Pochutnejte si na osvěžujícím receptu, který vám udělá radost hlavně v parném létě.

Ingredience

  • 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 zelená paprika
  • 200 g sýra Cottage
  • ½ okurky
  • 2 polévkové lžíce konzervované kukuřice
  • sůl
  • 1 čajová lžička mleté papriky

Postup

  • Papriky opláchněte, rozkrojte je na polovinu a vydlabejte vnitřní část. 
  • Opláchněte také okurku a nakrájejte ji na drobné kostičky. 
  • Sýr Cottage s okurkou a kukuřicí promíchejte a dochuťte solí a pepřem. 
  • Touto směsí naplňte papriky a podávejte ozdobené bylinkami dle vlastního výběru. 
  • Teď už jen stačí, abyste si na svých plněných paprikách bez masa pochutnali. 

Bezmasé papriky plněné sýrem Cottage, okurkou a kukuřicí.
zdroj: eatsmarter.com

TIP: Po hlavním jídle možná budete mít chuť na nějaký dezert. Pokud se vyhýbáte pečení, můžete se inspirovat našimi recepty na nepečené dorty.

Slovenské plněné papriky s rajskou 

V čem se tyto papriky liší od těch českých? 

Slovenské papriky se nepečou, ale dusí se v rajčatové omáčce, která zachovává jejich šťavnatost.

Ingredience

Papriky:

  • 200 g rýže (1 šálek)
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 malá cibule
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 vejce
  • 8 podlouhlých paprik 

Rajčatová omáčka:

  • 2 polévkové lžíce sádla (můžete zvolit i jiný tuk)
  • 4 polévkové lžíce mouky (u bezlepkové alternativy můžete použít kukuřičný škrob)
  • 500 g rajčatového pyré (2 šálky)
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 čajové lžičky vegety

Postup

  • Dejte vařit rýži. 
  • Než bude rýže hotová a trochu zchladne, nakrájejte cibuli nadrobno a vmíchejte ji do mletého masa. Přidejte sůl, pepř, majoránku a vejce. 
  • Do masové směsi přidejte vychlazenou rýži a promíchejte. 
  • Touto masovou směsí naplňte očištěné papriky. Ze zbylé směsi můžete vytvořit masové koule. 
  • Když jsou papriky hotové, připravte si rajčatovou omáčku. 
  • Do hrnce dejte tuk a posypte jej moukou. Jakmile mouka začne zlátnout, přidejte rajčatový protlak, sůl a bobkový list. Přisypte také vegetu. 
  • Do takto připravené omáčky vložte papriky. Můžete je omáčkou také polít po povrchu. Přiklopte víkem a, na mírném ohni, duste 40 minut. 
  • Papriky s omáčkou občas promíchejte, aby se vám nepřichytily ke dnu. 
  • Papriky podávejte jen tak, nebo s pečivem, těstovinami či knedlíkem. 

Slovenské papriky s masem a rajskou omáčkou.
zdroj: almostbananas.net

Proč jíst papriky?

Papriky mají nízký obsah kalorií a jsou nabité živinami. 

Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A a C, draslíku, kyseliny listové a vlákniny.

Barva paprik je způsobena dobou, kdy jsou papriky sklízeny. Zelené papriky se sklízejí dříve, proto nemají šanci zbarvit se do žluta, oranžova a následně do červena. 

Ve srovnání se zelenými paprikami, mají červené papriky téměř 11x více beta-karotenu a 1,5x více vitamínu C. 

Pomáhají papriky s hubnutím?

Pokud jste slyšeli, že mají papriky výrazný účinek na snižování váhy, berte toto sdělení s rezervou. 

Papriky obsahují kapsaicin. Bylo prokázáno, že tato látka se nachází v pálivých paprikách a podporuje funkci metabolismu a potlačuje chuť k jídlu. 

Výzkumy ukazují, že kapsaicin ovlivňuje metabolismus hlavně zvýšením tělesné teploty, která způsobí větší spotřebu energie, kterou tělo bere z tuků. Na základě toho jsou tuky více spalovány a vy hubnete.

V průběhu času vám tedy může tento efekt poskytnout jistou výhodu při hubnutí, ale ne nijak výrazně.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.