Možná znáte klasické recepty na plněné papriky s rajskou omáčkou a rýží.
My pro vás máme mnohem nápaditější recepty nejen od nás z Čech, ale také ze zahraničí!
Inspirujte se paprikovými dobrotami a pusťte se do vaření.
Rychlé papriky plněné mletým masem
Tento recept pochází z Řecka a je nesmírně jednoduchý. Vyzkoušejte ho!
Ingredience
- 4 papriky
- 1–2 polévkové lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 100 g jarní cibulky
- 2 velké stroužky česneku (prolisovat)
- 125 ml červeného vína nebo hovězího masa
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 340 g sušených rajčat
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička sladké papriky
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 50 g strouhaného sýra, například směsi parmezánu a čedaru nebo fety
- míchaný salát k podávání (volitelně)
- křupavý chléb k podávání (volitelně)
Postup
- Očistěte papriky. Odřízněte vrchní část a vydlabejte vnitřek. Papriky by měly v pekáči stát. Proto, pokud je to nutné, je můžete seříznout i ve spodní části.
- Aby papriky změkly, vložte je na 5 minut do vroucí vody. Pak je vyjměte a odložte stranou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na velké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm mleté maso. Smažte aspoň 5 minut, dokud maso nezhnědne.
- Přidejte odřezky papriky, které vám zbyly, jarní cibulku, česnek a restujte další 1–2 minuty.
- Přidejte červené víno nebo vývar a nechte 1 minutu bublat.
- Vmíchejte rajčatový protlak, sušená rajčata (nakrájená nadrobno), rajčatové pyré, oregano, papriku a skořici. Promíchejte a pokračujte v tepelné úpravě dalších 7 minut.
- Papriky postavte do vymazaného pekáče a masovou směsí je naplňte. Každou papriku následně posypte sýrem.
- Pečte 20 minut, dokud nezačne sýr zlátnout.
- Podávejte s míchaným salátem a trochou křupavého chleba.

Nakládané papriky se zelím
Pokud jste fanda nakládaných delikates, občas nemáte čas na vaření a potřebujete po něčem rychle sáhnout, nakládané papriky plněné zelím budou to pravé.
Ingredience
Nálev:
- 2 dl octa
- 1 čajová lžička pepře
- 1 bobkový list
- 2 čajové lžičky cukru
- 2 čajové lžičky hořčičného semínka
- 1 čajová lžička soli
Postup
- Zelí nastrouhejte na střední velikosti struhadla. Vložte ho do větší nádoby, posolte a nechte zhruba 1–2 hodiny odležet, aby zvláčnělo.
- Papriky, které jste pečlivě omyli, naplňte odleženým zelím.
- Papriky vložte do zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilizujte.
- Nakládané papriky plněné zelím jsou hotové!

Poctivá rajská s plněnými paprikami
Tento recept je trošku netradiční. Rýže je totiž obsažena už přímo v paprikách.
Pochutnejte si na tomto výborném, rychlém a snadném jídle.
Ingredience
Papriky:
- 450 g hovězího masa
- ½ šálku dlouhozrnné bílé rýže (nevařené)
- 1 šálek vody
- 6 zelených paprik
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
- ¼ čajové lžičky sušeného česneku
- ¼ čajové lžičky sušené cibule
- sůl
- pepř
Omáčka:
- tymián a bazalka na dochucení
- 1 bobkový list
- 10 ks celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 cibule
- 25 g másla
- 1 rajský protlak
- cukr (na dochucení)
- ½ citronu
- 1 plechovka krájených rajčat
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a dejte vařit rýži, přibližně na 20 minut, do osolené vody.
- Na pánvi osmahněte hovězí maso. Smažte, dokud maso nezačne hnědnout.
- Papriky omyjte a jejich vrcholky odřízněte. Odstraňte z jejich středu semena a všechny membrány.
- Papriky vložte do pánve nastojato. Pokud by vám papriky nechtěly v pekáči stát, je možné odříznout i spodní část.
- V misce smíchejte uvařenou rýži, opečené hovězí maso, rajčata z 1 plechovky, worcestrovou omáčku, cibuli, česnek a sůl s pepřem.
- Touto směsi naplňte každou papriku v pekáči, který je vymazaný olejem, aby se papriky nepřichytily ke dnu.
- Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu, dokud papriky nezměknou.
- Zatímco se papriky pečou, připravte si omáčku.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpuštěném másle ji osmahněte do sklovata.
- Přidejte protlak s druhou plechovkou rajčat a promíchejte.
- Po chvíli vše rozmixujte do hladka a přidejte všechno koření.
- Přilejte asi 0,5 l vývaru a dochuťte solí a pepřem.
- Vařte asi 10 minut. Je-li to nutné, přidejte mouku na zahuštění.
- Výslednou omáčku oslaďte dle vlastní chuti a přidejte pár kapek citronové šťávy pro kyselejší chuť.
- Jakmile je rajská omáčka s plněnými paprikami hotová, můžete ihned podávat.

Zapečené papriky plněné bramborem
Jste milovníkem brambor? Pak si je zkuste připravit trochu jinak.
Ingredience
Kaše:
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- sůl
Papriky:
- 450 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 1 cibule
- 4 zelené nebo červené papriky
- 1 šálek strouhaného sýra čedar
- sůl
- pepř
- 1 protlak
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se trouba rozehřívá, oškrábejte brambory, nakrájejte je na menší kousky (aby se rychleji uvařily) a dejte vařit, na 20–25 minut, do osolené vody.
- Teď máte čas připravit si papriky.
- Papriky omyjte, odřežte z nich vrchní část a vyjměte semínka z vnitřní části. Odložte bokem.
- Nadrobno nakrájenou cibulku osmahněte na pánvi a přidejte k ní maso. Maso osolte, opepřete a přidejte k němu protlak. Smažte, dokud není maso hotové.
- Slijte vodu z uvařených brambor. K teplým bramborám přidejte máslo, mléko a vytvořte kaši. Dochuťte solí.
- Hotovou masovou směsí a bramborovou kaší střídavě naplňte papriky. Na závěr papriky posypejte čedarem a vložte do vymazané zapékací mísy nebo je dejte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Dejte péct na 30–45 minut. Hlídejte, aby papriky změkly, ale nespálily se.
- Hotové zapečené plněné papriky můžete podávat s osmahnutým toustem.

Objevte podobné tipy
Plněné paprikové lusky po maďarsku
Vychutnejte si pravý maďarský recept, který je hotový za pár minut.
Ingredience
- 4 papriky (vícebarevné)
- 1 malá cibule (jemně nasekaná)
- 250 g mletého vepřového masa
- ½ šálku rýže (opláchnutá a předvařená)
- 1 velké vejce (rozšlehané)
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky černého pepře
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
- 2 plechovky krájených rajčat (nutné rozmixovat)
- 1 čajová lžička cukru
- 1 zakysaná smetana (volitelně)
Postup
- Papriky omyjte, vnitřní stranu vydlabejte a ochuťte solí a pepřem. Vršky paprik, které jste odřízli, nasekejte nadrobno a vložte do mísy.
- Do stejné mísy přidejte nasekanou cibuli, maso, předvařenou rýži, vejce, papriku, sůl, pepř a česnek. Dobře promíchejte.
- Papriky touto směsí naplňte, ale ne do plna. Od vrcholu papriky nechte asi centimetr volného prostoru.
- Pokud jste naplnili všechny papriky a zbyla vám nějaká masová směs, vytvořte z ní masové kuličky.
- Naplněné papriky, i s případnými masovými koulemi, umístěte do pekáče nebo na plech, vyložený pečícím papírem.
- Rajčata rozmixujte, ochuťte cukrem a rozmixujte. Touto omáčkou polijte každou papriku.
- Papriky pečte v troubě, rozehřáté na 180 °C, asi 1 hodinu.
- Papriky můžete podávat se zakysanou smetanou nebo křupavým bílým či žitným chlebem.
- Uděláte-li více porcí, můžete papriky také zmrazit a uchovat je na jindy.

Vegetariánské papriky plněné sýrem Cottage
Tyto papriky jsou super rychlé, a navíc je nemusíte upravovat tepelně.
Pochutnejte si na osvěžujícím receptu, který vám udělá radost hlavně v parném létě.
Ingredience
- 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 zelená paprika
- 200 g sýra Cottage
- ½ okurky
- 2 polévkové lžíce konzervované kukuřice
- sůl
- 1 čajová lžička mleté papriky
Postup
- Papriky opláchněte, rozkrojte je na polovinu a vydlabejte vnitřní část.
- Opláchněte také okurku a nakrájejte ji na drobné kostičky.
- Sýr Cottage s okurkou a kukuřicí promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Touto směsí naplňte papriky a podávejte ozdobené bylinkami dle vlastního výběru.
- Teď už jen stačí, abyste si na svých plněných paprikách bez masa pochutnali.

Slovenské plněné papriky s rajskou
V čem se tyto papriky liší od těch českých?
Slovenské papriky se nepečou, ale dusí se v rajčatové omáčce, která zachovává jejich šťavnatost.
Ingredience
Papriky:
- 200 g rýže (1 šálek)
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 malá cibule
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 vejce
- 8 podlouhlých paprik
Rajčatová omáčka:
- 2 polévkové lžíce sádla (můžete zvolit i jiný tuk)
- 4 polévkové lžíce mouky (u bezlepkové alternativy můžete použít kukuřičný škrob)
- 500 g rajčatového pyré (2 šálky)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lžička soli
- 2 čajové lžičky vegety
Postup
- Dejte vařit rýži.
- Než bude rýže hotová a trochu zchladne, nakrájejte cibuli nadrobno a vmíchejte ji do mletého masa. Přidejte sůl, pepř, majoránku a vejce.
- Do masové směsi přidejte vychlazenou rýži a promíchejte.
- Touto masovou směsí naplňte očištěné papriky. Ze zbylé směsi můžete vytvořit masové koule.
- Když jsou papriky hotové, připravte si rajčatovou omáčku.
- Do hrnce dejte tuk a posypte jej moukou. Jakmile mouka začne zlátnout, přidejte rajčatový protlak, sůl a bobkový list. Přisypte také vegetu.
- Do takto připravené omáčky vložte papriky. Můžete je omáčkou také polít po povrchu. Přiklopte víkem a, na mírném ohni, duste 40 minut.
- Papriky s omáčkou občas promíchejte, aby se vám nepřichytily ke dnu.
- Papriky podávejte jen tak, nebo s pečivem, těstovinami či knedlíkem.

Zajímá vás, co svedou domácí konvektomaty? Podívejte se, jak jsme je ohodnotili a jaký přínos pro zdraví má jídlo v nich připravované.
Proč jíst papriky?
Papriky mají nízký obsah kalorií a jsou nabité živinami.
Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A a C, draslíku, kyseliny listové a vlákniny.
Barva paprik je způsobena dobou, kdy jsou papriky sklízeny. Zelené papriky se sklízejí dříve, proto nemají šanci zbarvit se do žluta, oranžova a následně do červena.
Ve srovnání se zelenými paprikami, mají červené papriky téměř 11x více beta-karotenu a 1,5x více vitamínu C.
Pomáhají papriky s hubnutím?
Pokud jste slyšeli, že mají papriky výrazný účinek na snižování váhy, berte toto sdělení s rezervou.
Papriky obsahují kapsaicin. Bylo prokázáno, že tato látka se nachází v pálivých paprikách a podporuje funkci metabolismu a potlačuje chuť k jídlu.
Výzkumy ukazují, že kapsaicin ovlivňuje metabolismus hlavně zvýšením tělesné teploty, která způsobí větší spotřebu energie, kterou tělo bere z tuků. Na základě toho jsou tuky více spalovány a vy hubnete.
V průběhu času vám tedy může tento efekt poskytnout jistou výhodu při hubnutí, ale ne nijak výrazně.