Jak dále upravit uzené maso

Tradice uzení je v našich končinách pevně zakotvena. Věděli jste, že již pravěcí lidé užívali uzení jako způsob zachování masa?

Dobře vyuzené a tence nakrájené maso se podává studené, doměkka uvařené nebo podušené uzené maso pak podáváme s různými přílohami a dokonce i s omáčkami. Uzené maso vsak můžeme i péct a připravit ho tak spolu s dalšími surovinami trochu jinak než bývá obvyklé.

Základní proces uzení zahrnuje pouhé dva kroky, a výsledkem je jemně pikantní chuť:

  • Vepřové (ale i kuřecí či ryby) nasolíme
  • Udíme studeným, nebo teplým kouřem

1. Uzené maso pečené se zeleninou

Následující recept potěší všechny masožravce.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 400 g uzené krkovice
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 1 kedluben
  • 1 červená paprika
  • 1 chilli paprička
  • sůl, pepř
  • olivový olej

POSTUP

  1. Rozpečeme troubu na 200 °C.
  2. Zeleninu nakrájíme na plátky.
  3. Vložíme do pekáče a pokapeme olivovým olejem.
  4. Zeleninu osolíme, opepříme.
  5. Nahoru položíme uzené.
  6. Pečeme zakryté alobalem 15 minut.
  7. Odkryjeme a 20 minut dopékáme.

Tip: Druhy zeleniny k pečení kombinujte dle vlastních chutí, nebojte se použít i například zelí, kapustu, květák, brokolici či rajčata.

Hotový recept na pečené uzené maso se zeleninou

2. Pečené uzené s houbovou omáčkou

Zjemněte chuť uzeného lahodnou houbovou omáčkou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

    • 2 plátky uzené krkovice
    • 1/4 hrnku hladké mouky
    • 1 lžíce sladké papriky
    • pepř, sůl
    • 1 hrnek nasekaných hub
    • 3 lžíce másla
    • olivový olej
    • 1/2 cibule
    • 1/2 hrnku nasekaného celeru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce citronové šťávy

POSTUP

  1. V míse smícháme polovinu mouky, papriku, špetku soli, pepř.
  2. Houby osmažíme na 1 lžíci másla.
  3. Do zapékací misky vložíme plátky uzeného.
  4. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  5. Na zbývajícím másle osmažíme cibuli a celer.
  6. Do pánve přidáme zbytek mouky a při pravidelném míchání smažíme 2 minuty.
  7. Přidáme mléko a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí a omáčka nezhoustne.
  8. Vmícháme houby a citronovou šťávu.
  9. Uzené zalijeme omáčkou.
  10. Pečeme 20 – 25 minut.

Hotový recept na pečené uzené s houbami

3. Uzené maso pečené s bramborami a fazolkami

Vyzkoušejte jednoduchý recept takzvaně z jednoho pekáče.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 plátky libového uzeného
  • 1 hrnek zelených fazolek
  • 1 zakysaná smetana
  • 200 g raných brambor
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 hrnku mléka
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Uzené a brambory nakrájíme.
  3. Do zapékací mísy nejprve poklademe plátky brambor.
  4. Poté vložíme uzené a fazolky.
  5. Osolíme, opepříme.
  6. Promícháme zakysanou smetanu s mlékem.
  7. Směs zalijeme.
  8. Pečeme v troubě přibližně 45 minut, dokud nejsou brambory lehce nazlátlé.

Hotový recept na chutné uzené pečené s bramborami

Poslední dobou se v našich kuchyních těší velké oblibě čtvercové pánve – pokud přemýšlíte o jejich koupi, doporučujeme přečíst aktuální recenzi.

4. Polévka z uzeného masa

Zaručeně zahřeje.

INGREDIENCE pro dvě osoby

    • 2 plátky libového uzeného
    • 1/2 lžíce olivového oleje
    • 1/2 cibule nasekaná nadrobno
    • 4 lžíce sterilované kukuřice
    • 4 hrnky kuřecího vývaru
    • 1 plechovka fazolí
    • 1 plechovka rajčat
    • 1/2 lžíce římského kmínu
  • 1/2 lžíce kajenského pepře

POSTUP

  1. Uzené pokrájíme na kostičky.
  2. Vše vložíme do hrnce a vaříme po dobu 30 minut.

Hotový recept na vynikající polévku z uzeného masa

Představili jsme vám čtyři recepty na úpravu uzeného masa.

Jako přílohu můžete podávat například pečivo, brambory, nebo bramborovou kaši.

Netradiční úpravou uzeného je pečení s ovocem. Vyzkoušejte také uzené pečené s jablky.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 18 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00