4 báječné recepty na prsa z husy. Vydatný oběd pro celou rodinu

Tradičně se maso z husy připravuje na svatomartinské slavnosti jako zahájení odpočtu do Vánoc. A také svatoštěpánská husa se připravuje v období, které svátky ukončuje.

Vy si ale tuto pečínku připravit kdykoliv a to i mimo svátky.

Představíme si ty nejlepší recepty na husí prsa, které provoní celý dům či byt a celá rodina se po nich bude ještě týden olizovat!

Navíc na konci článku se dozvíte, co s vypečeným tukem, které můžete využít na další vaření.

Husička pomalu pečená

Říká se, že trpělivost růže přináší. Tak je tomu i u tohoto druhu masa. Dejte si na čas a budete překvapeni, jak pomalu pečená husí prsa budou chutnat!

Ingredience

  • 3ks husí prsa (s kůží i kostí)
  • Sůl
  • Kmín celý (či drcený)
  • Voda

Postup

  • Nejprve si husí prsa vydatně posolte z vnitřní i vnější části. Poté posypte kmínem.
  • Pomocí nože propíchněte několikrát kůži, abyste měli dostatek sádla.
  • Osolená a pokmínovaná prsa dejte do připraveného pekáčku kostí dolů a podlijte 1dl vody.
  • Pekáček přikryjte a pečte při teplotě 90°C asi 3 hodiny. (Po celou dobu neotvírejte troubu)
  • Po 3 hodinách vyndejte, prsa přelijte výpekem, znovu přikryjte a vraťte do trouby péct při stejné teplotě po další 3 hodiny. (Po celou dobu opět neotvírejte troubu)
  • Po těchto 6 dlouhých hodinách pekáč okryjte a dopečte ještě cca 30 minut, abyste měli kůrčičku.
  • Upečená prsa jsou přímo rozpadající se a proto lehce odstraňte hrudní kost. Podélně rozpulte prsa na porce a podávejte se zelím, knedlíkem a polité výpekem.

TIP: Vypečené sádlo slijte a sceďte. Skladujte v ledničce. Může se vám hodit na další vaření. Vydrží však přibližně jen 1 měsíc.

Pečená prsa z husy pokrájená na plátky.
Zdroj: allrecipes.com

Prsa z husy sous vide

Vyzkoušejte tento recept na husí prso sous vide, který je jedním z nejjednodušších způsobů, jak husu připravit. Navíc je výsledek šťavnatý s bohatou sladko-slanou chutí.

Posuňte pečení husy na ještě vyšší úroveň a inspirujte se.

Ingredience

  • Husí prsa
  • Med
  • Sůl
  • Plátky pomeranče
  • Čerstvý rozmarýn
  • Česnek dle chuti

Postup

  • Husí prsa nejprve očistěte a poté je ze všech stran osolte.
  • Dále prsa potřete medem.
  • Pomocí nože na kůži vyřezejte mřížku pro dostatečné množství výpeku.
  • Do pečících pytlíků dejte ochucená prsa společně s plátky pomeranče, česnekem a čerstvým rozmarýnem.
  • Pytlíky utěsněte a ponořte do vroucí vody.
  • Vařte po dobu 3 hodin.
  • Po 3 hodinách vyjměte prsa z vaku a osušte je papírovým ručníkem.
  • Poté předehřejte pánev na vysokou teplotu a opékejte prsa nejprve na straně kůže, dokud nezkaramelizují a nevytvoří se křupavá kůrčička.
  • Není nutné do pánve přidávat další olej – kůže během opékání pustí dostatek tuku.
  • Poté prso otočte a restujte i z druhé strany, ale pouze po dobu 30 sekund. Stačí, aby se vytvořila karamelizovaná vrstva.
  • Můžete podávat s přílohou dle vašich chutí.
Husa pečená na sladko s medem a pomeranči.
Zdroj: sousvideer.com

Máte v plánu upéct celou husu? Skvělé. Máme pro vás připravené i recepty na pečenou husu v šesti variantách!

Husička s medovo-vinnou omáčkou

Tento recept posune váš oběd o level výše. Husí prsa s medovo-vinnou omáčkou pak budete chtít jíst už každý den.

Ingredience

  • 4ks husích prsou
  • 250g pokrájené šalotky
  • 1 lžíce husího sádla
  • 55cl dobrého červeného bordeaux vína
  • 3 lžičky medu
  • 2-3 lžíce smetany
  • Mletý pepř a sůl dle chuti
  • + bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián…)

Postup

  • Na pánvi zahřejte husí sádlo, přidejte pokrájenou šalotku a restujte asi 15 minut.
  • Poté přilijte víno, přidejte med, pepř, sůl a vařte do zredukování asi 30 minut.
  • Přidejte dvě nebo tři polévkové lžíce smetany a ochuťte. Odstavte a přikryjte, aby omáčka nevychladla.
  • Na husím sádle si na jiné pánvi orestujte husí prsa kůží dolů asi 3 minuty.
  • Předehřejte troubu na 180°C. Do pekáčku přeneste stažená prsa i s výpekem a pečte asi 25 minut.
  • V průběhu pečení můžete několikrát prsa polít výpekem.
  • Upečená prsa nakrájejte na plátky a podávejte polité medovo-vinnou omáčkou s přílohou dle vaší chuti.
Pečená husa na víně s medem a bylinkami.
Zdroj: agacookshop.co.uk

Husí prsíčka s karamelizovanými jablky

Pokud si svou husu chcete něčím ozvláštnit, vyzkoušejte tento recept na husí prsa s jablky. Nejenže samotná husí prsa jsou výborná a šťavnatá, ale jablka jim dodají svěží a nasládlou chuť.

Ingredience

  • 2-4 husí prsa (s kůží)
  • 2 jablka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • Sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Do kůže na prsou pomocí nože vykrájejte mřížky, aby pustila co nejvíce tuku. Posypejte vydatně solí a pepřem.
  • Jablka a cibuli pokrájejte na tenké plátky.
  • Na pánvi zahřejte 1 lžíci kokosového oleje a orestujte plátky jablek doměkka. Poté přidejte 1 lžíci medu, 1 čajovou lžičku skořice.
  • Restujte a nechte zkaramelizovat do hněda.
  • Pokud používáte prsa s kůží, nemusíte používat další lžíci kokosového oleje. Stačí, když prsa položíte na pánev kůží dolů a restujete, dokud kůže není křupavá. Potřebný tuk se při restování uvolní sám.
  • Jakmile je kůže křupavá, prsa otočte a stáhněte i druhou stranu prsou. Poté je odložte stranou.
  • Na tuku, který prsa uvolnily restujte pokrájenou cibuli do zlatova. Poté přidejte 1 lžíci medu, 1 čajovou lžičku skořice, abyste je zkaramelizovali stejně tak, jako u jablek.
  • Jakmile cibule začíná karamelizovat, přidejte jablka a restujte další 2 minuty. Vypněte ohřev a předehřejte troubu na 180°C.
  • Do pekáčku umístěte prsa kůží nahoru, přitom odstraňte z prsou jablka s cibulí, aby se prsa opravdu dotýkaly dna pekáče.
  • Pokud máte prsa bez kůže, položte na ně jablka a cibuli, aby nevyschla. Pokud máte s kůží, jablka s cibulí nechejte stranou až na servírování.
  • Prsa pečte po dobu 5-10 minut, dokud nedosáhne teploty 130°C.
  • Upečená prsa nakrájejte na tenké plátky a podávejte se zkaramelizovanými jablky a cibulí.
Upečená husí prsíčka s karamelizovanou cibulkou a jablky.
Zdroj: primallywild.com

Jak skladovat a na co využít vypečené husí sádlo?

Při pečení husy se většinou uvolní spousta tuku – výpeku. Husu je vhodné v tomto výpeku po nějakou dobu péct, aby se dostatečně vyškvařilo. Svrchní sádlo se poté opatrně slijte do nádoby, která vydrží vysoké teploty a nechte jej v ní vychladnout.

Použít můžete třeba uzavíratelné zavařovací sklenice, ale stačí i plastové misky. Pokud máte v plánu sádlo brzy spotřebovat, můžete jej skladovat jen třeba v hrníčku.

Slité sádlo skladujte hlavně v chladu a to nejlépe v lednici. Vydrží vám opravdu dlouho, pokud do něj budete sahat jen čistým nádobím a budete ho skladovat v lednici, nebo ve sklepě. Ve sklepě jej ale nechte jen do prvního otevření sklenice, poté jej musíte přemístit do lednice.

Ve studené kuchyni můžete sádlo využívat třeba na namazání na pečivo nebo jako základ pro pomazánky z pečeného masa, které poté připomínají paštiku.

V teplé kuchyni je využití mnoho. Můžete jej použít například pro osmažení cibule nebo třeba na zadělávání těsta na slané pečivo. Sádlo je skvělé třeba na vařené brambory nebo kaši, kterou jím přelijeme. Můžete ho využít i do rizota nebo na kroupy, jelikož díky sádlu je pak rýže s kroupami nejen chutnější, ale i šťavnatější a lépe klouže do krku.

Husí sádlo má opravdu mnoho využití. A je jen na vás, co si z něj připravíte. Zkuste ho použít třeba do některého z našich receptů na vepřové rizoto nebo do některého z receptů s kroupy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X