Zahřejte se pečeným čajem: 6 receptů na skvělý ovocný nápoj (tradiční i netradiční varianty)

Jak nejlépe navodit zimní atmosféru?

Vsaďte na čaj z pečeného ovoce.

Dělávaly ho už naše prababičky a teď slaví svůj velký comeback.

A není divu – připravit ho je hračka a můžete do něj použít vše, co máte rádi.

Podívejte se na klasické i moderní recepty na pečený čaj a provoňte jím svůj domov.

Babiččin pečený čaj z jablek

Tradiční recept našich předků. Využijte lokální a snadno dostupné ovoce a připravte si „tekutý štrúdl“ na celou zimu.

Ingredience

  • 0,5 kg jablek
  • 0,5 kg hrušek
  • 1 citron
  • 400 g krystalového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 10 hřebíčků
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 2 dcl rumu
  • 1 lžíce rozinek

Postup

  • Citron zbavte kůry.
  • Jablka a hrušky omyjte a vykrájejte jim jádřince.
  • Ovoce nakrájejte na malé kousky.
  • Troubu rozehřejte na 180°.
  • Ovoce rozložte na plech, zasypte kořením, podlijte rumem a promíchejte.
  • Pečte 30 minut, občas promíchejte.
  • Po upečení směs rozdělte do čistých uzavíratelných sklenic, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici.
  • Na jednu porci ze sklenic odeberte do hrnečku 2-3 lžičky směsi a zalijte horkou vodou.
Ozdobené sklenice s pečeným čajem
Zdroj: pinterest.com

Jahodový pečený čaj s kořením chai latté

Znáte nápoj zvaný chai latté? Koření, které mu dává typickou a nezaměnitelnou chuť se výborně hodí i na domácí pečený čaj! Vyzkoušejte tento netradiční recept!

Ingredience

  • 300 g třešní čerstvých nebo mražených
  • 600 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 1 kaki
  • 1/2 citronu
  • 300 g třtinového cukru
  • lžička koření chai latté ( směs badyánu, kardamomu, skořice, vanilky, hřebíčku a muškátového oříšku)

Postup

  • Jahody pokrájejte na půlky, kaki na kousky, citron zbavte kůry a rozkrájejte na půlkolečka.
  • Troubu rozehřejte na 200°.
  • Ovoce dejte do plechu, nebo zapékací misky, zasypte kořením a cukrem a promíchejte.
  • Podlijte vodou a dejte péct na 20 – 30 minut, občas promíchejte.
  • Po upečení přendejte směs do sklenic s víčkem a uchovávejte v lednici.
Pečené ovoce v plechu s naběračkou, uzavíratelná sklenice se směsí pečeného čaje
Zdroj: pinterest.com

Čaj z pečeného exotického ovoce

Nápoj lehce exotické chuti, který si můžete připravit během celého toku. V zimě vás krásně zahřaje a v létě osvěží.

Ingredience

  • 1 ananas
  • 3 kiwi
  • 1 pomeranč
  • 2 dcl rumu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 g cukru

Postup

  • Ananas okrájejte, kiwi a pomeranč oloupejte a vše pokrájejte na malé kostky
  • Vložte na plech, posypte cukrem a kořením a podlijte rumem
  • Promíchejte a dejte na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 180°.
  • Po upečení nechte zchladnout a směs včetně šťávy přendejte do skleniček.
  • Zavařte nebo uchovávejte v chladu a ve tmě.
Několik sklenic s dvěma druhy pečeného čaje
Zdroj: verygoodcook.com

Vánoční pečený čaj

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně mandarinek a pomerančů a bezpochyby také skořice a hřebíčku. Připravte si citrusový čaj právě na toto nejkrásnější zimní období.

Ingredience

  • 0,5 kg pomerančů
  • 0,5 kg mandarinek
  • 0,5 kg červených grepů
  • 1 lžička skořice
  • 2 dcl brandy
  • 1 lžička hřebíčků
  • 6 hvězdiček badyánu
  • 1 celá skořice
  • 500 g cukru
  • 3 lžíce medu

Postup

  • Ovoce oloupejte a pokrájejte na malé kousky.
  • Troubu rozehřejte na 180°.
  • Ovoce dejte na plech nebo do zapékací misky.
  • Posypte ho kořením, cukrem a pokapejte medem.
  • Promíchejte a podlijte brandy.
  • Dejte péct na 20 – 30 minut. V průběhu pečení kontrolujte a promíchávejte.
  • Pečeným ovocem naplňte uzavíretelné sklenice od jogurtů, nebo přesnídávek apod, zalijte šťávou, která se během pečení uvolnila a nechte vychladnout.
  • Skladujte v lednici.
Pečený čaj ve vánočně ozdobené sklenici
Zdroj: pinterest.com

Pečený čaj ze švestek

Ze švestek se díky jejich chuti dá udělat výborný čaj, aniž by bylo třeba doplňovat je dalším ovocem.

Pokud vás ale přece jen láká vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci, doporučujeme tento recept na švestkový pečený čaj s rakytníkem.

Ingredience

  • 1 kg švestek
  • 250 g rakytníku
  • 250 g cukru
  • půl lžičky skořice
  • 2 lžíce sušených brusinek

Postup

  • Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrájejte na kousky, rakytník omyjte.
  • Ovoce rozložte na plech, posypte cukrem a skořicí, zamíchejte a lehce podlijte vodou.
  • Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200°, v průběhu pečení ovoce průběžně kontrolujte a promíchávejte.
  • Po vyjmutí z trouby rozdělte směs včetně tekutiny do uzavíratelných sklenic s víčkem, nechte vychladnou, zavřete, otočte dnem vzhůru a uchovávejte v lednici.
  • Na přípravu 250 ml čaje zalijte vařící vodou 3-4 lžičky čajové směsi.
Pečené švestky s kořením ve sklenici
Zdroj: bigoven.com

Máte rádi rakytník? Podívejte se na další recepty s rakytníkem.

Divoký pečený čaj

Připravte si nápoj z darů lesa. Jsou plné vitamínů, antioxidantů, pomáhají posilovat imunitu, předcházet nádorovým onemocněním, zatočí s horečkou i s nachlazením a navíc chutnají úžasně.

Ingredience

  • 300 g malin
  • 300 g ostružin
  • 300 g borůvek
  • 100 g šípků
  • 100 g aronie
  • 1 lžíce goji
  • ½ lžičky skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 hřebíčků
  • 2 dcl slivovice
  • 500 g cukru

Postup

  • Připravte si čisté uzavíratelné sklenice s víčkem, vypláchněte je, víčko omyjte a nechte vyschnout.
  • Očištěné ovoce rozprostřete na plech nebo na dno zapékací mísy.
  • Zasypte kořením a cukrem a promíchejte.
  • Podlijte slivovicí a trochou vody.
  • Pečte v troubě vyhráté na 200° po dobu 20 – 30 minut.
  • Během pečení občas promíchejte.
  • Hotový pečený čaj nalijte do připravených sklenic, zavřete a uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Lesní ovoce pečené v zapékací misce
Zdroj: allrecipes.com

Rady a tipy k receptům

  • Na přípravu čaje odeberte ze skleničky 2-4 lžičky směsi a zalijte 250 ml vařící vody.
  • Na přípravu osvěžující limonády zalijte 4 lžičky směsi 250 ml perlivé vody a přidejte pár kostek ledu
  • Fantazii se meze nekladou – můžete použít téměř jakékoliv ovoce – kromě toho, které již bylo zmíněno v receptech, zkuste třeba višně, hroznové víno, meruňky, broskve, nektarinky, blumy, angrešt, nebo rybíz.
  • Zkoušejte různé kombinace – čerstvé ovoce můžete doplnit sušenými brusinkami, rozinkami, kustovnicí čínskou, sušenými fíky nebo meruňkami.
  • Okořeňte to – nebojte se ani koření. Do směsi se skvěle hodí skořice, vanilka, badyán, hřebíček a anýz.
  • Ovoce používejte čerstvé i mražené.
  • Sklenice na pečený čaj jsou lepší menší – když čaj otevřete je třeba ho co nejdřív zpracovat. Vždy by měly být uzavíratelné se šroubovacím víčkem. Dobře se na to hodí sklenice od přesnídávek, od jogurtů, od oliv nebo například sušených rajčat.
  • Po upečení přendejte směs do sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru. Skladujte v temnu a chladu.
  • Jak dlouho vydrží pečený čaj? – Bez zavaření vydrží v lednici několik měsíců, po otevření sklenice je třeba ji během pár dnů spotřebovat. Pokud čaj zavaříte vydrží ve spíži klidně i několik let, stejně jako zavařeniny.
  • A jak zavařit pečený čaj? – úplně stejně jako jiné kompoty. Ovocnou směsí naplňte sterilizované sklenice 1-2 centimetry pod okraj, uzavřete sterilizovaným víčkem a zavařte vaším oblíbeným způsobem. Inspirovat se můžete v receptech na zavařování brusinek.
  • Pečené čaje jsou skvělým jedlým dárkem. Vyrobte k hotovým skleničkám kartičku nebo etiketu se složením, návod na přípravu, ozdobte stužkou a můžete rozdávat radost.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.