Vynikající pečený králík: recepty a inspirace do vaší kuchyně

Králičí maso bývalo výsadou domácností s vlastním chovem králíků.

Dnes však už nejsme odkázáni na vlastní zásobování a králičí maso se velmi často nabízí i v obchodech chlazené nebo mražené.

Výhodou je to, že králík je zcela připraven pro použití v kuchyni a běžně bývá i naporcován.

Inspirujte se našimi recepty na pečeného králíka!

Pečený králík na česneku

Upečený domácí králík patří k pochoutkám české kuchyně, navíc bílé králičí maso je lehce stravitelné.

INGREDIENCE :

  • 1 ks naporcovaného králíka
  • 2 palice česneku
  • 120g špeku
  • 600g vepřového bůčku
  • hladká mouka na obalení
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 250ml kuřecího vývaru<
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Nakrájíme několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
  2. Do masa uděláme špičkou nože ostré zářezy a vsuneme do nich kousky česneku a špeku.
  3. Totéž můžeme udělat i s bůčkem.
  4. Obě masa potřeme prolisovaným česnekem.
  5. Králíka osolíme, opepříme a lehce ho otiskneme v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
  6. Zbylý špek nakrájíme na kostičky a necháme ho vyškvařit.
  7. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
  8. Zprudka ho opečeme ze všech stran.
  9. Podlijeme částí vývaru, přidáme tymián a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Často přeléváme vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
  11. Pečeme asi 1  až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.

Pečený králík na česnekuzdroj : Vitalia.cz

Pečený králík v kořenové zelenině

Vydatné a přitom lehce stravitelné maso králíka v pekáči plném voňavé zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 1 králík
  • 2 karotky
  • 2 žluté mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 kořenové petržele
  • olej na opečení
  • drcený a celý jalovec
  • drcený bobkový list
  • drcený pepř
  • sůl
  • snítka tymiánu
  • snítka petržele
  • 100 g drcených rajčat
  • 0,5 l bílého vína
  • 0,5 l masového vývaru

POSTUP :

  1. Králíka naporcujeme, osolíme a ochutíme drceným kořením (jalovec, bobkový list, pepř).
  2. Jednotlivé kusy opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
  3. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, orestujeme na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí, zalijeme drcenými rajčaty, vínem, vývarem.
  4. Přivedeme k varu, vložíme porce králíka.
  5. Pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.
  6. Nepřiklápíme, pouze přeléváme, případně podléváme.

Pečený králk v kořenové zeleninězdroj : Lidovky.cz

Pečený králík na smetaně

Pochoutka k nedělnímu obědu.

INGREDIENCE :

  • 1 naporcovaný králík
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

POSTUP :

  1. Porce králíka osolíme a naskládáme do pekáče.
  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme do něj grilovací koření a mletou papriku.
  3. Chvilku smažíme, aby se paprika rozvoněla, a pak přimícháme obě hořčice.
  4. Kastrůlek sundáme z plotny a ze všech stran králíka potřeme ještě teplou marinádou.
  5. Zbylou marinádou králíka zalijeme.
  6. Pekáč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
  7. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  8. Pekáč s králíkem přikryjeme alobalem namísto fólie a dáme péct.
  9. Maso průběžně potíráme výpekem.
  10. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundáme a do pekáče přilijeme mírně osolenou smetanu.
  11. Za občasného potírání pečeme dalších pětačtyřicet minut.

Pečený králík na smetanězdroj : www.receptyonline.cz

Pečený králík na slanině s kmínem

Lehce stravitelné maso králíka s voňavou zeleninou.

INGREDIENCE :

  • 1 králík
  • 100 g tenkých plátků slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 menší pórek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce cukrového hrášku
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • masový vývar nebo zeleninový vývar
  • mletý kmín
  • olej
  • sůl

POSTUP :

  1. Omytého, osušeného králíka rozporcujeme, posolíme, posypeme mletým kmínem.
  2. Zapékací mísu vyložíme plátky slaniny.
  3. Na slaninu položíme ochucené kousky králíka, přidáme oloupané stroužky česneku, silnější kolečka cibule, pokapeme olejem, podlijeme trochou masového vývaru, přikryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby.
  4. Asi po 40 minutách pečení králíka odkryjeme, přelijeme výpekem a dopečeme.
  5. Pokrájenou zeleninu povaříme v zeleninovém vývaru.
  6. Scedíme, po vychladnutí posolíme a krátce opečeme v pánvi na rozpuštěném másle.

Pečený králík na zelenině

zdroj : pluska.sk

Králík pečený na cibulce

Upečený domácí králík patří k pochoutkám české kuchyně, navíc bílé králičí maso je lehce stravitelné.

INGREDIENCE :

  • 1 ks naporcovaného králíka
  • 2 palice česneku
  • 120g špeku
  • 600g vepřového bůčku
  • hladká mouka na obalení
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 250ml kuřecího vývaru
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Nakrájíme několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
  2. Do masa uděláme špičkou nože ostré zářezy a vsuneme do nich kousky česneku a špeku.
  3. Totéž můžeme udělat i s bůčkem.
  4. Obě masa potřeme prolisovaným česnekem.
  5. Králíka osolíme, opepříme a lehce ho otiskneme v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
  6. Zbylý špek nakrájíme na kostičky a necháme ho vyškvařit.
  7. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
  8. Zprudka ho opečeme ze všech stran.
  9. Podlijeme částí vývaru, přidáme tymián a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Často přeléváme vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
  11. Pečeme asi 1  až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.

Pečený králík na česnekuzdroj : Vitalia.cz

Králík s brusinkovým kompotem

Česká kuchyně se právem pyšní omáčkami. Králík na smetaně je velmi chutnou alternativou svíčkové omáčky.

INGREDIENCE :

  • 1 naporcovaný králík
  • 100 g slaniny, plátky
  • 120 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 60 g petržele kořenové
  • 1 ks cibule
  • 350 ml vývaru
  • 200 ml smetany
  • 100 ml bílého vína
  • 1 ks citrónu
  • 4 ks bobkový list,
  • 5 ks černého pepře, nového koření
  • 1 lžíce octu
  • sůl
  • brusinkový kompot

POSTUP :

  1. Králíka očistíme, hřbet a stehna poklademe slaninou, obložíme ho plátky nakrájené očištěné zeleniny, přidáme koření, přiklopíme a necháme odležet v chladu nejméně 8 hodin.
  2. Pak králíka podlijeme vínem a vložíme do trouby vyhřáté na 175° C.
  3. Po 30 minutách podle potřeby podlijeme vodou a dále pečeme do měkka.
  4. Upečeného králíka vyjmeme z pekáče.
  5. Výpek přelijeme do kastrolu, pekáček vypláchneme trochou vody, dobře oškrábeme výpek na stěnách a přilijeme do kastrůlku.
  6. Králíka vložíme zpět do pekáčku a necháme přiklopeného ve vypnuté troubě, aby nevychladl.
  7. Do výpeku přidáme hořčici, špetku nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávu a cukr, přilijeme vývar a mouku rozmíchanou ve smetaně a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
  8. Pak stáhneme teplotu a vaříme dalších 20 minut.
  9. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník a dochutíme solí, citronovou šťávou, případně ještě cukrem.
  10. Králíka rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme brusinkami a podáváme s houskovými knedlíky, noky, karlovarskými knedlíky.

Pečený králík na smetaně se slaninou

zdroj : www.receptyonline.cz

Králík pečený s máslem

INGREDIENCE :

  • 4 ks králičích stehen
  • 200g libové anglické slaniny, na plátky
  • 2 ks cibule, na plátky
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku, na plátky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Králíka naporcujeme, opláchneme a osušíme.
  2. Obalíme ho plátky slaniny.
  3. Zakapeme olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
  4. Maso necháme ze všech stran lehce opéct, pak k němu přidáme cibuli a česnek
  5. Vše lehce osolte a opepřete.
  6. Teplotu trouby snížíme na 170 °C.
  7. Králíka přikryjeme a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké.
  8. Občas ho přelijeme vypečenou šťávou.
  9. Ke konci pečení pekáč odkryjeme a necháme maso trochu zezlátnout.
  10. Králíka můžeme podávat se špenátem nebo fazolkami, jako přílohu můžeme volit vařenými brambory, noky či bramborové knedlíky.

Pečený králík se slaninouzdroj : foodrepublic.com/recipes

Králík s bůčkem a zelím

INGREDIENCE :

  • 4 králičí stehna
  • 400 g kysaného zelí
  • 400 g vepřového bůčku, na plátky
  • 100 g slaniny
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z ½ citronu
  • mletý zázvor
  • mletá sladká paprika
  • drcený kmín
  • sůl

POSTUP :

  1. Králičí stehna a bůček omyjeme a osušíme.
  2. 60 g slaniny nakrájíme na klínky a králičí stehna jimi prošpikujeme.
  3. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, zázvorem, mletou paprikou a solí.
  4. Touto směsí potřeme maso a necháme je v přiklopené míse den odpočinout.
  5. Pekáč vymažeme máslem, na dno rozprostřeme zelí, posypeme ho zbylou na kostičky nakrájenou slaninou a poprášíme kmínem a solí.
  6. Na zelí položíme králíka a bůček, vše podlijeme 1 dl vody a zprudka zapečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
  7. Teplotu zmírníme na 180 °C, pekáč přiklopíme a maso dusíme doměkka 70 minut.
  8. Podle potřeby maso podléváme horkou vodou.
  9. Na závěr pekáč odkryjeme a maso dopečeme 15 minut dorůžova.

Pečený králík s bůčkem na zelí

zdroj : mojetara.cz

Při vaření můžeme dochucovat králičí maso některou z bylinek. Někdy stačí jenom zelená petrželka, ale může to být i libeček, rozmarýn, koriandr, šalvěj či tymián.

Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů.

Konzumací králičího masa přijímáte vysoce kvalitní bílkoviny 100 gramů masa obsahuje až 21 gramů bílkovin.

Množství tuku se v králičím mase pohybuje mezi 5 – 10 gramy na 100 gramovou porci.

Spolu s nimi jsou v mase zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny.Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a na dietní stravování.

Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen.

Králíka můžeme péci s kořením, zeleninou nebo ovocem, s jiným masem nebo játry či s uzeninou nebo houbami.

Přidat se může i smetana sladká nebo zakysaná a při pečení králíka můžeme podlévat kromě vývaru či horké vody také pivem nebo vínem.

Chceme-li si ušetřit práci s přípravou přílohy, tak králíka pečeme současně s brambory.

Vykostěné králičí plátky plníme podobně jako ostatní závitky. Stačí kousek salámu, okurky a vařeného vajíčka nebo plátek šunky a plátek sýra.

Náplně můžeme vylepšit i samostatnou přípravou nádivky podobnou nádivce, kterou plníme například kuře.

Totéž platí i pro roládu. Pokud se nám nepodařilo králíka vykostit tak, aby plátky byly vhodné k plnění a stočení, pak je necháme rozložené a nádivku jen vršíme nahoru a společně pak králíka zapečeme.

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 18 hodnocení

Milan & Ondra

Oba jsme fanoušci dobrého jídla a vaření nás baví. Na webu AZ-recepty vás chceme inspirovat tradičními, ale i méně obvyklými recepty. Budeme rádi, když naše recepty vyzkoušíte a dáte nám vědět jak vám chutnalo. Dobrou chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00