10 nejlepších receptů na králíka z trouby. Zamilujete si je všechny!

Králičí maso je jedním z nejkvalitnějších druhů masa a tak si právem zaslouží naši pozornost.

Jedním ze způsobů, jak si ho připravit, je upéct si ho v troubě.

Inspirujte se našimi TOP recepty na pečeného králíka, na kterých si pochutná celá vaše rodina!

Máme pro vás různorodé varianty.

Jedna je lepší než druhá!

Přesvědčte se sami.

Upečený králík s bramborami

Tento pokrm téměř jistě osloví většinu strávníků. Maso se nejprve dvě hodiny marinuje v majonéze a cibuli, díky čemuž bude úžasně jemné. Poté se peče spolu s bramborami v troubě, aby se chutě báječně spojily. Tip na skvělý víkendový oběd!

INGREDIENCE

  • 800 – 900 g králíka
  • 2-3 cibule
  • sůl, podle chuti
  • černý pepř, podle chuti
  • 5 lžic majonézy
  • koření na maso, dle chuti
  • 700-800 g brambor
  • 4 lžíce rostlinného oleje

POSTUP

  1. Králíka nakrájejte na kousky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
  3. Vložte maso do mísy.
  4. Dochuťte solí a pepřem, přidejte majonézu a cibuli a dobře promíchejte.
  5. Mísu zakryjte a nechte v lednici marinovat.
  6. Brambory oloupejte.
  7. Velké brambory překrojte napůl nebo na čtvrtiny, menší nechte celé.
  8. Brambory osolte, opepřete, pokapejte olejem a dobře promíchejte.
  9. Zapékací mísu vyložte alobalem.
  10. Přendejte do ní králíka a brambory.
  11. Horní část mísy pevně uzavřete alobalem.
  12. Troubu rozehřejte na 180°C a pečte asi 60 minut.
  13. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 25-30 minut.
  14. Nakonec vyndejte z trouby, znovu přikryjte alobalem a nechte 15-20 minut odpočívat.
  15. Upečeného králíka s bramborami nandejte na talíře a podávejte horké.
Kus králíka servírovaný spolu s bramborami a větvičkou rozmarýnu na talíři.
www.yummytemple.com

Králík upečený na kořenové zelenině

Kořenová zelenina v kombinaci s masem patří mezi naše oblíbené pokrmy. Vyzkoušejte náš následující recept, na kterém si zaručeně pochutnáte a navíc je neuvěřitelně jednoduchý na přípravu!

INGREDIENCE

  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 200 g slaniny
  • 30 g másla
  • 1 králík
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

POSTUP

  1. Cibuli, slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky.
  2. Vše promíchejte v pekáči a přidejte na tenké plátky nakrájené máslo.
  3. Králíka rozporcujte, dochuťte solí, pepřem i zevnitř a uložte ho na zeleninu.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 200 ° C cca 90 minut dozlatova.
Králík servírovaný na talíři spolu s kousky mrkve.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyzkoušejte i naše bezkonkurenční recepty s králičím masem 10x jinak. Pečené i dušené varianty!

Králík na česneku

Tento recept patří k oblíbeným českým pokrmům. Protože je králičí maso velmi libové, upečeme ho spolu s vepřovým bůčkem, který jídlu dodá šťavnatost a dokonalou chuť.

INGREDIENCE

  • 1 ks naporcovaného králíka
  • 2 palice česneku
  • 120 g špeku
  • 600 g vepřového bůčku
  • hladká mouka na obalení
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP

  1. Nakrájejte několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
  2. Do masa udělejte špičkou nože ostré zářezy a vsuňte do nich kousky česneku a špeku.
  3. Totéž můžete udělat i s bůčkem.
  4. Obě masa potřete prolisovaným česnekem.
  5. Králíka osolte, opepřete a lehce ho otiskněte v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
  6. Zbylý špek nakrájejte na kostičky a nechte ho vyškvařit.
  7. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
  8. Zprudka ho opečte ze všech stran.
  9. Podlijte částí vývaru, přidejte tymián a zakryté pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Často přelévejte vypečenou šťávou, případně dolévejte vývar.
  11. Pečte asi 1  až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.
Kusy králíka na talíři spolu s bramborovými knedlíky a špenátem s vedle položenou vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na králíka na česneku, ať už jako chutný oběd či lehkou večeři.

Pečená králičí stehna se zeleninovou rýží

Máte po ruce králičí stehýnka?  Doporučujeme je opéct se směsí koření, jako je oregano, tymián a bazalka, a jako přílohu zvolit misku rýže s žampiony a paprikou. Skvělý tip na víkendový oběd!

INGREDIENCE

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 králičí stehna (cca 230 g každé)
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 žampionů, nakrájených na plátky
  • ½ žluté papriky, nakrájené na kostičky
  • ½ červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 140 g rýže
  • ½ šálku bílého vína
  • ¼ šálku zeleninového vývaru
  • 85 g hrášku

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Zahřejte rostlinný olej na pánvi na středním ohni.
  3. Přidejte králičí stehýnka a dochuťte je solí a pepřem.
  4. Mezitím použijte malou misku a smíchejte tymián, oregano, bazalku, olivový olej a špetku soli.
  5. Použijte tuto směs a rozetřete ji na králičí stehýnka.
  6. Stehna je třeba opékat na pánvi 2-3 minuty z každé strany.
  7. Vložte je do trouby na dalších 40 minut.
  8. Do pánve, na které jste smažili králíka, přidejte žampiony a papriky.   
  9. Promíchejte a zeleninu dochuťte rozmarýnem, solí a pepřem.
  10. Přidejte rýži.
  11. Zalijte bílým vínem a kuřecím vývarem.
  12. Přiveďte k varu a přikryjte pokličkou na 25 minut.
  13. Přidejte hrášek a společně s rýží 3-4 minuty povařte.
  14. Králičí stehýnka vyndejte z trouby a podávejte se zeleninovou rýží.
Kus králíka servírovaný spolu s rýží s hráškem a další zeleninou na talíři.
www.sodelicious.recipes

Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem

Králík na smetaně je výjimečné a velmi chutné sváteční jídlo. Nenechte se odradit náročnější přípravou. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete udělat chybu a odměnou vám bude vynikající nedělní oběd hodný poklony.

INGREDIENCE

  • 1 králík (2 přední nohy, 2 zadní nohy a hřbet, pokud máte i trup a krk, použijte je na vývar)
  • 1 malé máslo
  • 2 bobkové listy
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
  • 50 g slaniny nakrájené na jemno
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ lžíce octa
  • 1 a ½ lžíce cukru
  • 500 ml vývaru z trupu a krku králíka, můžete použít i kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 smetana na šlehání (200ml)
  • 1 citron
  • sůl, pepř

Na knedlík:

  • 400 g staršího bílého pečiva (rohlíky či housky)
  • 250 ml mléka
  •  4 vejce
  • muškátový oříšek
  • hrst petrželky nakrájené na jemno
  • sůl

POSTUP

  1. Kousky umytého králíka osušte a dejte do mísy.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu koření.
  3. Chviličku ho na másle osmahněte a poté rozpuštěným máslem zalijte králíka.
  4. Pořádně promíchejte.
  5. Misku přikryjte a dejte odpočívat do chladničky na 4 až 24 hodin.
  6. Před pečením maso vyjměte a chvíli nechte při pokojové teplotě.
  7. Mezitím si z trupu a krku uvařte vývar spolu s kořením na vývar.
  8. Vařte, dokud maso není měkké.
  9. Troubu rozehřejte na 170 stupňů Celsia.
  10. Na sporáku rozpalte pekáč, ve kterém budete maso péct a zprudka opečte kusy králíka ze všech stran.
  11. Když je maso opečené, vyjměte ho a do výpeku dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli restujte za stálého míchání, poté přidejte nakrájenou slaninu a cibuli.
  12. Znovu restujte a míchejte, dokud není zelenina zlatavá.
  13. Přidejte koření, hladkou mouku, hořčici, ocet a cukr.
  14. Promíchejte a zalijte vývarem.
  15. Dále do pekáče vložte maso a přikryjte.
  16. Vložte do trouby a pečte cca 2 hodiny.
  17. Do velkého hrnce dejte vařit vodu.
  18. Oddělte žloutky od bílků.
  19. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu.
  20. Nakrájejte si pečivo na kostičky, osolte, přidejte žloutky a nakrájenou petrželku.
  21. Vše promíchejte a po částech vmíchejte sníh z bílků.
  22. Kuchyňskou fólii rozložte na stůl a půl směsi na knedlíky do ní zabalte tak, aby měla tvar válečku.
  23. Na okrajích váleček zavažte provázkem.
  24. S druhou částí těsta udělejte totéž.
  25. Válečky vařte pod pokličkou 25 minut a jednou otočte.
  26. Po vyjmutí rozbalte a nakrájejte.
  27. Když je králík měkký, vyjměte pekáč na sporák a omáčku s masem bez poklice ještě vařte.
  28. Po 10 minutách maso vyjměte, zabalte do alobalu a omáčku propasírujte přes jemné sítko.
  29. Dochuťte šťávou z citronu, případně solí.
Kus králíka na talíři spolu s omáčkou a plátky knedlíku s vedle položeným příborem.
www.receptykulinarium.sk

Králík pečený s fenyklem

Kombinace králíka a fenyklu může být pro někoho trochu neobvyklá. Dejte tomu však šanci! Jedná se totiž o skvělou pochoutku, na které si pochutná celá vaše rodina!

INGREDIENCE

  • 1 králík naporcovaný na 8 kusů
  • 4 velké stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • 5 polévkových lžíc olivového oleje
  • 2 bulvy fenyklu nakrájené na klínky
  • 1 velká cibule nakrájená na měsíčky
  • 85 g pancetty, nasekané
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • ½ šálku nahrubo nasekaných listů fenyklu
  • ¾ šálku bílého vína
  • ½ šálku kuřecího vývaru

POSTUP

  1. Vložte do mixéru 2 velké stroužky česneku, rozmarýn, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře a lžíci olivového oleje a vytvořte pastu.
  2. Potřete pastou kousky králíka a dejte přes noc do lednice.
  3. Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  4. Použijte pekáč nebo zapékací mísu dostatečně velkou, aby se do ní vešly kousky králíka, cibule a fenykl.
  5. Okolo králíka a mezi kousky položte fenykl, cibuli, pancettu, česnek a semena fenyklu a navrch položte polovinu fenyklových listů.
  6. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  7. Pečte 30 minut.
  8. Přidejte ½ šálku bílého vína a pečte další hodinu.
  9. Každých 15 minut podlévejte šťávou z pekáče.
  10. Pokud je v pekáči málo tekutiny, přidejte více vína nebo vody.
  11. Zvyšte teplotu na 230 stupňů Celsia.
  12. Pečte dalších 15 minut, dokud králík nezíská zlatohnědou barvu.
  13. Kousky králíka otočte a pečte dalších 15 minut, během kterých ho ještě jednou podlejte.
  14. Fenykl a cibule by měly být měkké a pěkně opečené.
  15. Přendejte králíka a zeleninu na nahřátý talíř a udržujte v troubě teplé, zatímco budete připravovat omáčku.
  16. Dejte pekáč nad hořáky na vysokou teplotu a zalijte ¼ šálkem bílého vína a kuřecím vývarem.
  17. Z pekáče seškrábněte všechny hnědé kousky a svařte tekutinu asi na polovinu.
  18. Nechte prohřívat asi 3 až 5 minut.
  19. Králíka posypte zbylými fenyklovými listy a podávejte s omáčkou.
Kusy králíka a fenyklu v pekáči.
www.internationalcuisine.com

Pokud jste fanoušci fenyklu, možná se vám bude hodit i některý z našich 7 voňavých fenyklových receptů!

Králík upečený s kysaným zelím

Snadný na přípravu a chuťově naprosto vynikající! Takový je následující recept na pečeného králíka s kysaným zelím. Vyzkoušejte ho i vy!

INGREDIENCE

  • 100 g kvalitní prorostlé slaninky
  • 1 lžíce oleje z hroznových jader
  • 3 plátky másla
  • 4 stehna z králíka
  • himálajská sůl
  • 1 lžička mleté ​​sušené zeleniny
  • brambory
  • kysané zelí
  • olivový olej

POSTUP

  1. Králičí maso pořádně omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  2. Slaninku nakrájejte na kostičky a spolu s olejem z hroznových jader osmahněte na pánvi.
  3. Orestovanou slaninku vyjměte a do pánve vložte plátky másla a přidejte stehna.
  4. Nechte je krátce zatáhnout, aby do sebe nasála rozpuštěné máslo, protože králičí maso je sušší.
  5. Když máte stehna dozlatova orestovaná, přendejte je do zapékací mísy, přidejte slaninu, do pánve nalijte cca 1 dcl vody a nechte výpek vařit.
  6. Přidejte do něj mletou sušenou zeleninu a výpekem zalijte stehna v zapékací míse.
  7. Maso přikryjte kysaným zelím, zakryjte alobalem a pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi hodinku nebo do měkka.
  8. Potom sundejte alobal a pečte ještě chvíli odkryté pěkně dozlatova.
  9. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory.
  10. Oloupané brambory nakrájejte na měsíčky nebo hranolky, blanšírujte ve vroucí vodě asi 5 minut, poté je sceďte a poklaďte na plech s pečícím papírem.
  11. Pokapejte olivovým olejem, posolte a pečte asi 20 minut na 200 stupních.
  12. Dobrou chuť!
Kus králíka s kysaným zelím a pečenými bramborovými hranolkami na talíři.
www.miriamkalisova.sk

Pečený králík s medem a hořčicí

Pokud nemáte čas na marinování králíka, bude se vám tento recept náramně hodit. Máslo totiž udrží králíka šťavnatého po celou dobu pečení a jednoduchá medovo-hořčičná omáčka vše krásně spojí. Podávejte s bramborami a pečenou zeleninou jako lahodný oběd či večeři.

INGREDIENCE

  • celý králík, cca 1,5 kg
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1/4 šálku medu
  • 1 a 1/2 lžičky dijonské hořčice

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Umístěte celého králíka do zapékací misky a hojně ho potřete máslem, ujistěte se, že se dostanete i dovnitř.
  3. Posyptesušeným tymiánem a lehce dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem.
  4. Pečte v troubě 30 minut.
  5. Po 30 minutách vyjměte králíka z trouby a přidejte kuřecí vývar do zapékací mísy.
  6. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 35 až 40 minut.
  7. Asi pět minut předtím, než králíka vytáhnete z trouby, smíchejte v malé misce med a hořčici.
  8. Těsně před podáváním králíka lehce pokapejte omáčkou.
Kus králíka servírovaný na talíři spolu s americkými bramborami a chřestem.
www.bcoutdoorsmagazine.com

Užijte si i našich 5 nejlepších receptů na medové pokrmy. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Králík upečený v troubě s žampiony, medem a pivem

Luxusně připravený králík, který se peče spolu s pivem, medem, rozmarýnem a žampiony, má nezapomenutelnou chuť, kterou si zamiluje snad každý!

INGREDIENCE

  • 1 králík, naporcovaný na kusy
  • 1 plechovka piva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce medu
  • 400 g žampionů
  • 1 větvička rozmarýnu
  • mletá sůl a pepř
  • trochu brambor jako příloha (volitelně)

POSTUP

  1. Králíka nejprve nakrájejte na střední kousky (kosti nechte) a očistěte pod tekoucí vodou.
  2. Důkladně ho osušte papírovými utěrkami.
  3. Poté přidejte mouku a kousky králíka do igelitového sáčku, sáček dobře uzavřete a protřepávejte, dokud nejsou všechny kousky masa rovnoměrně pokryty moukou.
  4. Dejte pánev naplněnou olivovým olejem do výšky 1 cm na vysoký plamen a když je olej rozpálený, přidejte pomoučené kousky masa.
  5. Opečte maso z obou stran, aby získalo pěknou zlatohnědou barvu.
  6. Každý hotový kousek položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej.
  7. Na čerstvém olivovém oleji orestujte žampiony.
  8. Když změknou, přidejte plechovku piva a lžičku medu.
  9. Počkejte, až se alkohol z piva odpaří, a sundejte pánev z ohně.
  10. Do hrnce s pokličkou vhodného do trouby vložte kousky králíka a přidejte žampiony a navrch pivo.
  11. Dejte pozor, abyste si vybrali hrnec s malým průměrem dna, protože všechny kousky masa by měly být zakryté nebo většinou ponořené v omáčce.
  12. Do hrnce vložte větvičku rozmarýnu, přiklopte pokličkou a dejte do předehřáté trouby na 230°C na 20 minut a poté teplotu snížte na 180°C na dalších 50-70 minut.
  13. Když budete čekat, až se maso upečte, můžete si připravit přílohu.
  14. Tento králík se skvěle hodí třeba k bramborám vařeným se slupkou.
  15. Můžete je povařit, nakrájet na kousky, posypat sladkou paprikou, solí a pepřem a vložit do trouby na 180 stupňů Celsia, aby se udělala kůrčička.
  16. Dobrou chuť!
Kusy králíka servírované na talíři spolu s bramborami s vedle položenou vidličkou.
www.food52.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, ve kterých vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely!

Králík plněný nádivkou

Není nic lepšího než nádherný kus voňavého pečeného masa a ještě navíc plněného úžasnou nádivkou z mletého telecího masa, vepřové klobásy a strouhaného sýra. To prostě musíte ochutnat!

INGREDIENCE

  • 1 králík (nechte si ho vykostit u řezníka
  • 100 g bílého chleba, namočeného v mléce a dobře vyždímaného
  • 1 vejce
  • 300 g mletého telecího masa
  • 1 vepřová klobása
  • 100 g strouhaného sýra pecorino
  • sůl
  • černý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • 5 brambor
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek hovězího nebo zeleninového vývaru nebo bílého vína

POSTUP

  1. V misce smíchejte chléb s mletým telecím masem, vepřovou klobásou, lehce rozšlehaným vejcem a nastrouhaným sýrem pecorino.
  2. Přidejte špetku soli a trochu mletého černého pepře.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Vykostěného králíka položte na prkénko a rovnoměrně ho potřete náplní.
  5. Začněte králíka rolovat od zadních nohou, poté ho dobře svažte kuchyňským provázkem a potřete solí a pepřem.
  6. Troubu předehřejte na 200 °C a králíka vložte do pekáče spolu s oloupanými bramborami nakrájenými na měsíčky a červenou cibulí nakrájenou na plátky.
  7. Pokapejte extra panenským olivovým olejem a pečte asi 40 minut, aby králík zhnědl.
  8. Po 40 minutách maso zalijte vývarem nebo bílým vínem a snižte teplotu na 180°C.
  9. Králíka pečte dalších 50 minut a občas ho podlévejte omáčkou.
  10. Před krájením nechte úplně vychladnout.
  11. Před podáváním omáčku rozehřejte a nalijte na plátky masa.
Králičí roláda plněná nádivkou z mletého telecího masa, vepřové klobásy a strouhaného sýra servírovaná v pekáči spolu s bramborami a větvičkami rozmarýnu.
www.en.julskitchen.com

Závěrečné tipy na pečení králíka

  • Při pečení můžeme dochucovat králičí maso některou z bylinek. Někdy stačí jenom zelená petrželka, ale může to být i libeček, rozmarýn, koriandr, šalvěj či tymián.
  • Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů.
  • Přidat se může i smetana sladká nebo zakysaná a při pečení králíka můžeme podlévat kromě vývaru či horké vody také pivem nebo vínem.
  • Chceme-li si ušetřit práci s přípravou přílohy, tak králíka pečeme současně s brambory.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentáře!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X