Králičí maso bývalo výsadou domácností s vlastním chovem králíků.
Dnes však už nejsme odkázáni na vlastní zásobování a králičí maso se velmi často nabízí i v obchodech chlazené nebo mražené.
Výhodou je to, že králík je zcela připraven pro použití v kuchyni a běžně bývá i naporcován.
Inspirujte se našimi recepty na pečeného králíka!
Pečený králík na česneku
Upečený domácí králík patří k pochoutkám české kuchyně, navíc bílé králičí maso je lehce stravitelné.
INGREDIENCE
- 1 ks naporcovaného králíka
- 2 palice česneku
- 120 g špeku
- 600 g vepřového bůčku
- hladká mouka na obalení
- 2 ks cibule
- 1 lžička kmínu
- 250 ml kuřecího vývaru
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
POSTUP
- Nakrájíme několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
- Do masa uděláme špičkou nože ostré zářezy a vsuneme do nich kousky česneku a špeku.
- Totéž můžeme udělat i s bůčkem.
- Obě masa potřeme prolisovaným česnekem.
- Králíka osolíme, opepříme a lehce ho otiskneme v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
- Zbylý špek nakrájíme na kostičky a necháme ho vyškvařit.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
- Zprudka ho opečeme ze všech stran.
- Podlijeme částí vývaru, přidáme tymián a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
- Často přeléváme vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
- Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.
zdroj: vitalia.cz
Objevte podobné tipy
Pečený králík v kořenové zelenině
Vydatné a přitom lehce stravitelné maso králíka v pekáči plném voňavé zeleniny.
INGREDIENCE
- 1 králík
- 2 karotky
- 2 žluté mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 2 kořenové petržele
- olej na opečení
- drcený a celý jalovec
- drcený bobkový list
- drcený pepř
- sůl
- snítka tymiánu
- snítka petržele
- 100 g drcených rajčat
- 0,5 l bílého vína
- 0,5 l masového vývaru
POSTUP
- Králíka naporcujeme, osolíme a ochutíme drceným kořením (jalovec, bobkový list, pepř).
- Jednotlivé kusy opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
- Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, orestujeme na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí, zalijeme drcenými rajčaty, vínem, vývarem.
- Přivedeme k varu, vložíme porce králíka.
- Pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.
- Nepřiklápíme, pouze přeléváme, případně podléváme.
zdroj: lidovky.cz
Pečený králík na smetaně
Pochoutka k nedělnímu obědu.
INGREDIENCE
- 1 naporcovaný králík
- 125 g másla
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
POSTUP
- Porce králíka osolíme a naskládáme do pekáče.
- V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme do něj grilovací koření a mletou papriku.
- Chvilku smažíme, aby se paprika rozvoněla, a pak přimícháme obě hořčice.
- Kastrůlek sundáme z plotny a ze všech stran králíka potřeme ještě teplou marinádou.
- Zbylou marinádou králíka zalijeme.
- Pekáč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Pekáč s králíkem přikryjeme alobalem namísto fólie a dáme péct.
- Maso průběžně potíráme výpekem.
- Za tři čtvrtě hodiny alobal sundáme a do pekáče přilijeme mírně osolenou smetanu.
- Za občasného potírání pečeme dalších pětačtyřicet minut.
zdroj: www.receptyonline.cz
Pečený králík na slanině s kmínem
Lehce stravitelné maso králíka s voňavou zeleninou.
INGREDIENCE
- 1 králík
- 100 g tenkých plátků slaniny
- 2 mrkve
- 1 menší pórek
- 1 cibule
- 2 lžíce cukrového hrášku
- 3 stroužky česneku
- máslo
- masový vývar nebo zeleninový vývar
- mletý kmín
- olej
- sůl
POSTUP
- Omytého, osušeného králíka rozporcujeme, posolíme, posypeme mletým kmínem.
- Zapékací mísu vyložíme plátky slaniny.
- Na slaninu položíme ochucené kousky králíka, přidáme oloupané stroužky česneku, silnější kolečka cibule, pokapeme olejem, podlijeme trochou masového vývaru, přikryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby.
- Asi po 40 minutách pečení králíka odkryjeme, přelijeme výpekem a dopečeme.
- Pokrájenou zeleninu povaříme v zeleninovém vývaru.
- Scedíme, po vychladnutí posolíme a krátce opečeme v pánvi na rozpuštěném másle.
zdroj: pluska.sk
Králík pečený na cibulce
Upečený domácí králík patří k pochoutkám české kuchyně, navíc bílé králičí maso je lehce stravitelné.
INGREDIENCE
- 1 ks naporcovaného králíka
- 2 palice česneku
- 120 g špeku
- 600 g vepřového bůčku
- hladká mouka na obalení
- 2 ks cibule
- 1 lžička kmínu
- 250 ml kuřecího vývaru
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
POSTUP
- Nakrájíme několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
- Do masa uděláme špičkou nože ostré zářezy a vsuneme do nich kousky česneku a špeku.
- Totéž můžeme udělat i s bůčkem.
- Obě masa potřeme prolisovaným česnekem.
- Králíka osolíme, opepříme a lehce ho otiskneme v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
- Zbylý špek nakrájíme na kostičky a necháme ho vyškvařit.
- Přidáme na jemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
- Zprudka ho opečeme ze všech stran.
- Podlijeme částí vývaru, přidáme tymián a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
- Často přeléváme vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
- Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.
zdroj: vitalia.cz
Králík s brusinkovým kompotem
Česká kuchyně se právem pyšní omáčkami. Králík na smetaně je velmi chutnou alternativou svíčkové omáčky.
INGREDIENCE
- 1 naporcovaný králík
- 100 g slaniny, plátky
- 120 g mrkve
- 80 g celeru
- 60 g petržele kořenové
- 1 ks cibule
- 350 ml vývaru
- 200 ml smetany
- 100 ml bílého vína
- 1 ks citrónu
- 4 ks bobkový list,
- 5 ks černého pepře, nového koření
- 1 lžíce octu
- sůl
- brusinkový kompot
POSTUP
- Králíka očistíme, hřbet a stehna poklademe slaninou, obložíme ho plátky nakrájené očištěné zeleniny, přidáme koření, přiklopíme a necháme odležet v chladu nejméně 8 hodin.
- Pak králíka podlijeme vínem a vložíme do trouby vyhřáté na 175° C.
- Po 30 minutách podle potřeby podlijeme vodou a dále pečeme do měkka.
- Upečeného králíka vyjmeme z pekáče.
- Výpek přelijeme do kastrolu, pekáček vypláchneme trochou vody, dobře oškrábeme výpek na stěnách a přilijeme do kastrůlku.
- Králíka vložíme zpět do pekáčku a necháme přiklopeného ve vypnuté troubě, aby nevychladl.
- Do výpeku přidáme hořčici, špetku nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávu a cukr, přilijeme vývar a mouku rozmíchanou ve smetaně a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
- Pak stáhneme teplotu a vaříme dalších 20 minut.
- Omáčku propasírujeme přes jemný cedník a dochutíme solí, citronovou šťávou, případně ještě cukrem.
- Králíka rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, doplníme brusinkami a podáváme s houskovými knedlíky či noky.
zdroj: www.receptyonline.cz
Králík pečený s máslem
INGREDIENCE
- 4 ks králičích stehen
- 200 g libové anglické slaniny, na plátky
- 2 ks cibule, na plátky
- olivový olej
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř
POSTUP
- Králíka naporcujeme, opláchneme a osušíme.
- Obalíme ho plátky slaniny.
- Zakapeme olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
- Maso necháme ze všech stran lehce opéct, pak k němu přidáme cibuli a česnek
- Vše lehce osolte a opepřete.
- Teplotu trouby snížíme na 170 °C.
- Králíka přikryjeme a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké.
-
Občas ho přelijeme vypečenou šťávou.
- Ke konci pečení pekáč odkryjeme a necháme maso trochu zezlátnout.
- Králíka můžeme podávat se špenátem nebo fazolkami, jako přílohu můžeme volit vařenými brambory, noky či bramborové knedlíky.
zdroj: foodrepublic.com
Králík s bůčkem a zelím
INGREDIENCE
- 4 králičí stehna
- 400 g kysaného zelí
- 400 g vepřového bůčku, na plátky
- 100 g slaniny
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- šťáva z ½ citronu
- mletý zázvor
- mletá sladká paprika
- drcený kmín
- sůl
POSTUP
- Králičí stehna a bůček omyjeme a osušíme.
- 60 g slaniny nakrájíme na klínky a králičí stehna jimi prošpikujeme.
- Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, zázvorem, mletou paprikou a solí.
- Touto směsí potřeme maso a necháme je v přiklopené míse den odpočinout.
- Pekáč vymažeme máslem, na dno rozprostřeme zelí, posypeme ho zbylou na kostičky nakrájenou slaninou a poprášíme kmínem a solí.
- Na zelí položíme králíka a bůček, vše podlijeme 1 dl vody a zprudka zapečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 220 °C.
- Teplotu zmírníme na 180 °C, pekáč přiklopíme a maso dusíme doměkka 70 minut.
- Podle potřeby maso podléváme horkou vodou.
- Na závěr pekáč odkryjeme a maso dopečeme 15 minut dorůžova.
zdroj: mojetara.cz
Závěrečné tipy na pečení králíka
Při vaření můžeme dochucovat králičí maso některou z bylinek. Někdy stačí jenom zelená petrželka, ale může to být i libeček, rozmarýn, koriandr, šalvěj či tymián.
Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů.
Přidat se může i smetana sladká nebo zakysaná a při pečení králíka můžeme podlévat kromě vývaru či horké vody také pivem nebo vínem.
Chceme-li si ušetřit práci s přípravou přílohy, tak králíka pečeme současně s brambory.
Vyzkoušejte i naše další recepty na chutného králíka.