Zelený, černý, růžový, červený.
Ano, známe jej v různých podobách. Každý chutná jinak.
Je to pepř… Pikantní, ale nepostradatelný k dochucení jídel.
Patří pepřová omáčka mezi vaše oblíbená jídla?
Pokud ano, budou se vám líbit i naše recepty!
Vepřová panenka s hořčično-pepřovou omáčkou
Recept na pepřovou omáčku s nádechem hořčice. Je připravovaná na výpeku z vepřové panenky.
INGREDIENCE:
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky rozmačkaného černého pepře
- 110 g vepřové panenky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ⅓ hrnku nasekané šalotky
- ½ hrnku koňaku
- ½ hrnku hovězího vývaru
- ¼ hrnku dijonské hořčice
POSTUP:
- Maso si nakrájejte na zhruba 3 cm silné plátky, naklepejte pěstí ruky, osolte, opepřete.
- Na rozehřátém oleji smažte z každé strany 5 minut.
- Během smažení kontrolujte vnitřní teplotu panenky (minimum je 65 °C, medium 70 °C).
- Po usmažení dejte maso bokem a na pánev přidejte šalotku.
- Po půl minutě přidejte koňak, po 10 sekundách hořčici a vývar.
- Ztlumte plamen a za stálého míchání vařte ještě 2 minuty.
- Panenku podávejte přelité touto omáčkou.

Objevte podobné tipy
Studená pepřová omáčka k masu
Podávat ji můžete k americkým bramborám nebo s grilovaným masem a zeleninou.
INGREDIENCE:
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička růžového pepře
- 1 lžička nakládaného zeleného pepře
- ⅛ lžičky pepře
- 1 stroužek česneku
- 100 g majonézy
- 50 g jogurtu
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- bylinková sůl
POSTUP:
- Černý pepř a růžový pepř si rozmačkejte ve hmoždíři.
- Zelený pepř si nakrájejte nadrobno.
- Stroužek česneku si prolisujte, smíchejte s pepři, majonézou, jogurtem, octem, cukrem a bylinkovou solí.

Omáčka ze zeleného pepře
Recept na pepřovou omáčku není omezen ani ve variantě bez smetany. Sice musí být zahuštěna moukou, ale také za to opravdu stojí.
INGREDIENCE:
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce nasekané šalotky
- ½ hrnku brandy
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 2 lžíce zeleného pepře v nálevu
- nálev
POSTUP:
- Na lžíci másla si usmažte šalotku, pak podlijte brandy a octem a vařte dalších 5-6 minut.
- Mezitím si v jiném hrnci připravte jíšku.
- Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a míchejte, poté vlijte vývar a vařte.
- Následně vývar s jíškou přilijte k brandy a vařte dalších 10 minut.
- Ke konci přidejte zelený pepř a dochuťte solí, eventuálně trochou nálevu z pepře.

Smetanová pepřová omáčka s brandy
Brandy je věhlasnou součástí omáček s pepřem.
INGREDIENCE:
- 2 lžíce celého černého pepře
- 40 g másla
- 2 šalotky
- 50 ml brandy
- 100 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
POSTUP:
- Na másle si orestujte šalotku, pak přidejte rozmačkaný pepř.
- Chvíli restujte, pak podlijte smetanou a vývarem.
- Dochuťe hořčicí a vařte do zhoustnutí.
- Podávejte třeba se svým oblíbeným steakem.

Pepřová omáčka je opravdovým kulinářským zážitkem. Hodí se nejen k minutkovým specialitám z masa, rybám, kuřecímu, ale potěší i svou kombinací se zeleninou nebo houbami.
Její kouzlo spočívá právě v lahodně vyvážené krémové konzistenci, a také mírně pikantní chuti. Hlavními přísadami jsou máslo, pepř podle libosti, koňak, brandy, víno, vývar, šalotka, ale i smetana ke šlehání. Ta je strůjcem jejího zahuštění, které probíhá na základě redukce.
Pepřové omáčky ochutnejte třeba s kombinací hovězího masa hotového za minutku.
Nebo si ji vychutnejte v teplé i studené úpravě s grilovanými kotletami nebo grilovaným kuřecím masem.
Ať už k nedělnímu obědu, nebo jako rychlovka, vždycky vás potěší.
Napište nám, jak se vám to povedlo!