Zelený, černý, růžový, červený.
Ano, známe jej v různých podobách. Každý chutná jinak.
Je to pepř… Pikantní, ale nepostradatelný k dochucení jídel.
Patří pepřová omáčka mezi vaše oblíbená jídla?
Pokud ano, budou se vám líbit i naše recepty!
Vepřová panenka s hořčično-pepřovou omáčkou
Recept na pepřovou omáčku s nádechem hořčice. Je připravovaná na výpeku z vepřové panenky.
INGREDIENCE:
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky rozmačkaného černého pepře
- 110 g vepřové panenky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ⅓ hrnku nasekané šalotky
- ½ hrnku koňaku
- ½ hrnku hovězího vývaru
- ¼ hrnku dijonské hořčice
POSTUP:
- Maso si nakrájejte na zhruba 3 cm silné plátky, naklepejte pěstí ruky, osolte, opepřete.
- Na rozehřátém oleji smažte z každé strany 5 minut.
- Během smažení kontrolujte vnitřní teplotu panenky (minimum je 65 °C, medium 70 °C).
- Po usmažení dejte maso bokem a na pánev přidejte šalotku.
- Po půl minutě přidejte koňak, po 10 sekundách hořčici a vývar.
- Ztlumte plamen a za stálého míchání vařte ještě 2 minuty.
- Panenku podávejte přelité touto omáčkou.

Studená pepřová omáčka k masu
Podávat ji můžete k americkým bramborám nebo s grilovaným masem a zeleninou.
INGREDIENCE:
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička růžového pepře
- 1 lžička nakládaného zeleného pepře
- ⅛ lžičky pepře
- 1 stroužek česneku
- 100 g majonézy
- 50 g jogurtu
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- bylinková sůl
POSTUP:
- Černý pepř a růžový pepř si rozmačkejte ve hmoždíři.
- Zelený pepř si nakrájejte nadrobno.
- Stroužek česneku si prolisujte, smíchejte s pepři, majonézou, jogurtem, octem, cukrem a bylinkovou solí.

Objevte podobné tipy
Omáčka ze zeleného pepře
Recept na pepřovou omáčku není omezen ani ve variantě bez smetany. Sice musí být zahuštěna moukou, ale také za to opravdu stojí.
INGREDIENCE:
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce nasekané šalotky
- ½ hrnku brandy
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 2 lžíce zeleného pepře v nálevu
- nálev
POSTUP:
- Na lžíci másla si usmažte šalotku, pak podlijte brandy a octem a vařte dalších 5-6 minut.
- Mezitím si v jiném hrnci připravte jíšku.
- Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a míchejte, poté vlijte vývar a vařte.
- Následně vývar s jíškou přilijte k brandy a vařte dalších 10 minut.
- Ke konci přidejte zelený pepř a dochuťte solí, eventuálně trochou nálevu z pepře.

Smetanová pepřová omáčka s brandy
Brandy je věhlasnou součástí omáček s pepřem.
INGREDIENCE:
- 2 lžíce celého černého pepře
- 40 g másla
- 2 šalotky
- 50 ml brandy
- 100 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička dijonské hořčice
POSTUP:
- Na másle si orestujte šalotku, pak přidejte rozmačkaný pepř.
- Chvíli restujte, pak podlijte smetanou a vývarem.
- Dochuťe hořčicí a vařte do zhoustnutí.
- Podávejte třeba se svým oblíbeným steakem.

K letním grilovačkám se jistě hodí i dobře vychlazená sodovka. Pokud vás zajímá, jak v naší recenzi dopadly výrobníky minerálky Sodastream, podívejte se!
Pepřová omáčka je opravdovým kulinářským zážitkem. Hodí se nejen k minutkovým specialitám z masa, rybám, kuřecímu, ale potěší i svou kombinací se zeleninou nebo houbami.
Její kouzlo spočívá právě v lahodně vyvážené krémové konzistenci, a také mírně pikantní chuti. Hlavními přísadami jsou máslo, pepř podle libosti, koňak, brandy, víno, vývar, šalotka, ale i smetana ke šlehání. Ta je strůjcem jejího zahuštění, které probíhá na základě redukce.
Pepřové omáčky ochutnejte třeba s kombinací hovězího masa hotového za minutku.
Nebo si ji vychutnejte v teplé i studené úpravě s grilovanými kotletami nebo grilovaným kuřecím masem.
Ať už k nedělnímu obědu, nebo jako rychlovka, vždycky vás potěší.
Napište nám, jak se vám to povedlo!