Omáčky z pepře nejen ke grilovanému masu nebo šťavnatým steakům

Zelený, černý, růžový, červený. 

Ano, známe jej v různých podobách. Každý chutná jinak. 

Je to pepř… Pikantní, ale nepostradatelný k dochucení jídel. 

Patří pepřová omáčka mezi vaše oblíbená jídla?

Pokud ano, budou se vám líbit i naše recepty!

Vepřová panenka s hořčično-pepřovou omáčkou

Recept na pepřovou omáčku s nádechem hořčice. Je připravovaná na výpeku z vepřové panenky.

INGREDIENCE:

  • ¼ lžičky soli
  •  ¼ lžičky rozmačkaného černého pepře
  •  110 g vepřové panenky
  •  1 lžíce rostlinného oleje
  •  ⅓ hrnku nasekané šalotky
  •  ½ hrnku koňaku
  • ½ hrnku hovězího vývaru
  •  ¼ hrnku dijonské hořčice

POSTUP:

  • Maso si nakrájejte na zhruba 3 cm silné plátky, naklepejte pěstí ruky, osolte, opepřete. 
  • Na rozehřátém oleji smažte z každé strany 5 minut. 
  • Během smažení kontrolujte vnitřní teplotu panenky (minimum je 65 °C, medium 70 °C).
  • Po usmažení dejte maso bokem a na pánev přidejte šalotku. 
  • Po půl minutě přidejte koňak, po 10 sekundách hořčici a vývar. 
  • Ztlumte plamen a za stálého míchání vařte ještě 2 minuty.
  • Panenku podávejte přelité touto omáčkou.
Pepřová omáčka s vepřovou panenkou a hořčicí.
cremedelacrumb.com

Studená pepřová omáčka k masu

Podávat ji můžete k americkým bramborám nebo s grilovaným masem a zeleninou.

INGREDIENCE:

  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička růžového pepře
  • 1 lžička nakládaného zeleného pepře
  • ⅛ lžičky pepře 
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g majonézy
  • 50 g jogurtu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  •  bylinková sůl

POSTUP:

  • Černý pepř a růžový pepř si rozmačkejte ve hmoždíři.
  • Zelený pepř si nakrájejte nadrobno.
  • Stroužek česneku si prolisujte, smíchejte s pepři, majonézou, jogurtem, octem, cukrem a bylinkovou solí.
Pepřový dip z jogurtu k masu i zelenině.
melissacookstone.com

Omáčka ze zeleného pepře

Recept na pepřovou omáčku není omezen ani ve variantě bez smetany. Sice musí být zahuštěna moukou, ale také za to opravdu stojí.

INGREDIENCE:

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce nasekané šalotky
  • ½ hrnku brandy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 2 lžíce zeleného pepře v nálevu
  • nálev

POSTUP:

  • Na lžíci másla si usmažte šalotku, pak podlijte brandy a octem a vařte dalších 5-6 minut. 
  • Mezitím si v jiném hrnci připravte jíšku. 
  • Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a míchejte, poté vlijte vývar a vařte. 
  • Následně vývar s jíškou přilijte k brandy a vařte dalších 10 minut. 
  • Ke konci přidejte zelený pepř a dochuťte solí, eventuálně trochou nálevu z pepře.
Recept na pepřovou omáčku ze zeleného pepře s brandy.
sunset.com

Smetanová pepřová omáčka s brandy 

Brandy je věhlasnou součástí omáček s pepřem. 

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce celého černého pepře
  • 40 g másla
  • 2 šalotky
  • 50 ml brandy
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice

POSTUP:

  • Na másle si orestujte šalotku, pak přidejte rozmačkaný pepř. 
  • Chvíli restujte, pak podlijte smetanou a vývarem.
  • Dochuťe hořčicí a vařte do zhoustnutí.
  • Podávejte třeba se svým oblíbeným steakem.
Smetanová omáčka s pepřem.
dontgobaconmyheart.com

Pepřová omáčka je opravdovým kulinářským zážitkem. Hodí se nejen k minutkovým specialitám z masa, rybám, kuřecímu, ale potěší i svou kombinací se zeleninou nebo houbami. 

Její kouzlo spočívá právě v lahodně vyvážené krémové konzistenci, a také mírně pikantní chuti. Hlavními přísadami jsou máslo, pepř podle libosti, koňak, brandy, víno, vývar, šalotka, ale i smetana ke šlehání. Ta je strůjcem jejího zahuštění, které probíhá na základě redukce.

Pepřové omáčky ochutnejte třeba s kombinací hovězího masa hotového za minutku

Nebo si ji vychutnejte v teplé i studené úpravě s grilovanými kotletami nebo grilovaným kuřecím masem.

Ať už k nedělnímu obědu, nebo jako rychlovka, vždycky vás potěší. 

Napište nám, jak se vám to povedlo!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.