Perníková chaloupka

Nejkrásnější období v roce nás teprve čeká, avšak již teď se můžete ponořit do pohádkového snění a připravit si několik nejdůležitějších a nezbytných částí pro výrobu krásné chaloupky. Čím dříve upečete toto perníkové těsto, tím lépe vám chaloupka bude při sestavě držet a nebude se lámat. A protože je chaloupka dostatečně vysoká, můžete do ní vložit několik čajových svíček. Při první adventní neděli tedy nemusíte zapálit svíčky pouze na věnci, ale také v chaloupce. Nádherně vám ve večerních hodinách osvětlí celou místnost a ucítíte příjemnou vůni perníku.

Těsto na perník

1,5 kg hladké mouky, 3 vejce, 60 dkg medu, 60 dkg cukru ( nejlépe hnědého,pokud hnědý nemáte, použijte bílý a do těsta přidejte o 2 lžíce více kakaa ), 36 dkg másla, 4 lžičky perníkového koření, strouhaná kůra ze 2 citrónů, 6 dkg holandského kakaa, 3 lžičky jedlé sody, 5 lžic rumu

Poleva perníku

60 dkg moučkového cukru, šťáva ze 2 -3 citrónů ( můžete použít také šťávu z pomerčů ), 2 – 3 bílky

Příprava papírové šablony

Vezmeme tvrdý papír (čtvrtku nebo karton) a vystřihneme z něj tyto díly:
Štít s čelní stěnou ( 1 x A4 ) – výška stěny 13 cm, výška štítu 17 cm, šířka stěny 15cm – na čtvrtku narýsujte „domeček“ z čelní strany tak,abyste získali tyto naměřené údaje a vystřihněte. Na boční stěny vystřihněte obdélník o výšce 13 cm a délce 23 cm. Na střechu vystřihněte další obdélník o výšce 19 cm a délce 25 cm. Můžete si vystřihnout také šablonku pro vykrojení komínu.

Zkuste tyto recepty

Ztracené vejce

Ztracená vejce se sýrovou omáčkou

Žralok na víně

Znojemské vepřové maso

Příprava perníku

Do většího hrnce vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme cukr a med. Na mírném ohni mícháme tak dlouho,až se cukr zcela rozpustí. Směs přelijeme do misky a mícháme do vychladnutí. Mouku smícháme se sodou, perníkovým kořením, kakaem a citrónovou kůrou,přidáme rum, vejce a nasypeme do vychladlé medové směsi. Těsto hněteme tak dlouho, až se nám přestane lepit na strany misky. Uložíme nejméně na 8 hodin do chladničky.

Těsto rozválíme na placku o síle 5 mm a můžeme vykrajovat tvary chaloupky.Štít s čelní stěnou vykrojíme 2x, také boční stěny a střechu vykrojíme 2x. Stěny ke komínu vykrojíme 4x.Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chalopku. Vykrojené díly postupně pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 20 minut každý. Dokud jsou pláty horké, vykrojíme do nich okénka, dveře a otvor pro komín. Necháme zcela vychladnout.Pokud jste začali péci včas, můžete hotové perníkové těsto na několik dní uložit na chladné místo,aby ztvrdlo a lépe se s ním pracovalo.Jestliže jste rychlí, můžete díly vykrajovat až po upečení perníku, v tom případě vyválejte a upečte několik plátů, ze kterých musíte ihned vykrajovat požadované tvary, jinak vám těsto ztvrdne a bude se při krájení štípat. Na plát, který jste upekli jako podložku pod chaloupku, pomocí polevy a kousků tvrdého papíru můžete začít lepit díly k sobě. Až budou všechny díly pevně držet, polevou ozdobíme střechu, přilepíme vykrájená okénka a poprášíme moučkovým cukrem. Místo kouře použijeme vatu, kterou „zasadíme“ do komína. Pokud vám vyzbylo těsto, můžete vykrájet stromečky a přilepit je na spodní plát k chaloupce.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *