Jednoduché ovocné perníky: oblíbené české moučníky

Rychlé perníky jsou oblíbeným moučníkem především pro svoji chuť ovlivněnou perníkovým kořením.

Dalším důvodem obliby je i rychlá příprava těsta na tyto perníky, která spočívá v tom, že se těsto většinou jenom zamíchá, vlije na plech a už se může péct. Kromě jiných ingrediencí se těsto dá obměnit a tímto zpestřit i ovocem.

My jsme pro vás připravili 3 perníky s ovocem, které si určitě zamilujete.

Domácí perník s jablky

Perník by se mohl bez diskuze ucházet o titul nejoblíbenějšího českého moučníku.

INGREDIENCE

  • 450 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 250 g cukru krupice může být i hnědý
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 3 velká jablka zbavená jadřince
  • 150 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 3 lžíce povidel
  • hrst sekaných oříšků

POSTUP

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny.
  2. Přidáme celá vejce, mléko, olej, povidla a dobře promícháme.
  3. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a oříšky (i se slupkou).
  4. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C  25-30 minut.
  6. Zkoušíme špejlí.
  7. Před podáváním vychladlý moučník pocukrujeme nebo lze potřít čokoládou a posypat strouhaným kokosem.

Domácí perník s jablkyzdroj: smoothcooking.cz

Fitness cuketový perník s ovocem

Výborný perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.

INGREDIENCE

  • 800 g cukety – oloupané, bez semínek
  • 3 vejce
  • 200 g hnědého cukru
  • 4 lžíce medu
  • 150 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 1 balení perníkového koření
  • 3 lžíce chia semínek
  • čerstvé ostružiny
  • kousek másla a trocha strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formy

POSTUP

  1. Cuketu na tento koláč nestrouháme.
  2. Očištěnou cuketu nakrájíme na středně velké kusy a vložíme do kutru a rozsekáme na kaši.
  3. K cuketě přidáme vajíčka, med, cukr a rozpuštěné máslo nebo olej a dobře promícháme.
  4. Vznikne hladká hmota.
  5. Smícháme obě mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, kávu, perníkové koření a chia semínka.
  6. Tekutou a sypkou část receptu smícháme dohromady, umícháme hladké těsto.
  7. Plech na pečení vymažeme máslem nebo olejem, vysypeme kokosem.
  8. Nalijeme do něj těsto.
  9. Uhladíme a do těsta zasadíme ostružiny.
  10. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C, 30 – 35 minut.

Fitness cuketový perník s ovocem

zdroj: zena-in.cz

Perník se sušeným ovocem

INGREDIENCE

  • 200 g medu + 4 lžíce mléka
  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 330 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1,5 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 vejce

na náplň

  • 265 g meruňkového džemu
  • 50 g sušených meruněk na kostičky
  • 30 g rozinek
  • 50 g sušených švestek na kostičky
  • 60 ml meruňkového likéru nebo pálenky

na polevu

  • 50 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké kvalitní čokolády

POSTUP

  1. Sušené ovoce na náplň propláchneme horkou vodou.
  2. Všechny přísady na náplň smícháme a necháme 2 hodiny stát, aby ovoce změklo.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. V kastrůlku zahřejeme med, přidáme cukr, mléko, máslo a mícháme, až se cukr rozpustí.
  5. Necháme trochu zchladnout.
  6. Mouku prosejeme s kypřícím práškem, perníkovým kořením a kakaem.
  7. Pak přimícháme medovou směs a vejce a vypracujeme hladké těsto.
  8. Polovinu těsta rozetřeme do formy s vyšším okrajem 20×30 cm vyložené pečícím papírem.
  9. Pomocí lžičky na povrch rozdělíme náplň.
  10. Na to rozprostřeme zbylé těsto a povrch uhladíme.
  11. Pečeme asi 45 minut, kontrolujeme špejlí.
  12. Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpustíme ve vodní lázni.
  13. Necháme mírně zchladnout a naneseme na vychladlý perník vyndaný z formy.
  14. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

zdroj: apetitonline.cz

Na perníkové těsto nejsou třeba žádné mimořádné suroviny. Stačí polohrubá mouka, kterou lze míchat s hladkou nebo ji hladkou zcela nahradit, pokud ji má někdo v moučnících raději.

Stoupenci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou či jinou z této kategorie.

Ovoce do perníků může být čerstvé, kompotované, sušené i mražené. Doporučujeme vyzkoušet naplnit například zdravými zavařenými brusinkami.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.