Rychlé perníky jsou oblíbeným moučníkem především pro svoji chuť ovlivněnou perníkovým kořením.
Dalším důvodem obliby je i rychlá příprava těsta na tyto perníky, která spočívá v tom, že se těsto většinou jenom zamíchá, vlije na plech a už se může péct. Kromě jiných ingrediencí se těsto dá obměnit a tímto zpestřit i ovocem.
My jsme pro vás připravili 3 perníky s ovocem, které si určitě zamilujete.
Domácí perník s jablky
Perník by se mohl bez diskuze ucházet o titul nejoblíbenějšího českého moučníku.
INGREDIENCE
- 450 g polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 250 g cukru krupice může být i hnědý
- 1 lžíce koření do perníku
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 3 velká jablka zbavená jadřince
- 150 ml oleje
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce povidel
- hrst sekaných oříšků
POSTUP
- V míse smícháme všechny sypké suroviny.
- Přidáme celá vejce, mléko, olej, povidla a dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a oříšky (i se slupkou).
- Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 25-30 minut.
- Zkoušíme špejlí.
- Před podáváním vychladlý moučník pocukrujeme nebo lze potřít čokoládou a posypat strouhaným kokosem.
zdroj: smoothcooking.cz
Objevte podobné tipy
Fitness cuketový perník s ovocem
Výborný perník, který je srovnatelný s klasikou, rozdílem je jeho vláčnost, kterou mu dává cuketa.
INGREDIENCE
- 800 g cukety – oloupané, bez semínek
- 3 vejce
- 200 g hnědého cukru
- 4 lžíce medu
- 150 g rozpuštěného másla nebo oleje
- 200 g špaldové mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce mleté kávy
- 1 balení perníkového koření
- 3 lžíce chia semínek
- čerstvé ostružiny
- kousek másla a trocha strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formy
POSTUP
- Cuketu na tento koláč nestrouháme.
- Očištěnou cuketu nakrájíme na středně velké kusy a vložíme do kutru a rozsekáme na kaši.
- K cuketě přidáme vajíčka, med, cukr a rozpuštěné máslo nebo olej a dobře promícháme.
- Vznikne hladká hmota.
- Smícháme obě mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, kávu, perníkové koření a chia semínka.
- Tekutou a sypkou část receptu smícháme dohromady, umícháme hladké těsto.
- Plech na pečení vymažeme máslem nebo olejem, vysypeme kokosem.
- Nalijeme do něj těsto.
- Uhladíme a do těsta zasadíme ostružiny.
- Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C, 30 – 35 minut.
zdroj: zena-in.cz
Perník se sušeným ovocem
INGREDIENCE
- 200 g medu + 4 lžíce mléka
- 100 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 330 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 2 lžičky perníkového koření
- 1,5 lžíce kakaa holandského typu
- 2 vejce
na náplň
- 265 g meruňkového džemu
- 50 g sušených meruněk na kostičky
- 30 g rozinek
- 50 g sušených švestek na kostičky
- 60 ml meruňkového likéru nebo pálenky
na polevu
- 50 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké kvalitní čokolády
POSTUP
- Sušené ovoce na náplň propláchneme horkou vodou.
- Všechny přísady na náplň smícháme a necháme 2 hodiny stát, aby ovoce změklo.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- V kastrůlku zahřejeme med, přidáme cukr, mléko, máslo a mícháme, až se cukr rozpustí.
- Necháme trochu zchladnout.
- Mouku prosejeme s kypřícím práškem, perníkovým kořením a kakaem.
- Pak přimícháme medovou směs a vejce a vypracujeme hladké těsto.
- Polovinu těsta rozetřeme do formy s vyšším okrajem 20×30 cm vyložené pečícím papírem.
- Pomocí lžičky na povrch rozdělíme náplň.
- Na to rozprostřeme zbylé těsto a povrch uhladíme.
- Pečeme asi 45 minut, kontrolujeme špejlí.
- Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpustíme ve vodní lázni.
- Necháme mírně zchladnout a naneseme na vychladlý perník vyndaný z formy.
- Po ztuhnutí krájejte na kostky.
zdroj: apetitonline.cz
Na perníkové těsto nejsou třeba žádné mimořádné suroviny. Stačí polohrubá mouka, kterou lze míchat s hladkou nebo ji hladkou zcela nahradit, pokud ji má někdo v moučnících raději.
Stoupenci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou či jinou z této kategorie.
Ovoce do perníků může být čerstvé, kompotované, sušené i mražené. Doporučujeme vyzkoušet naplnit například zdravými zavařenými brusinkami.