Vynikající recepty na perník z cukety pro čajový dýchánek. Inspirujte se!

Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný?

Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý.

Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.

Připravte si některý z našich skvělých receptů a roztančete své chuťové buňky.

Klasický cuketový perník

Vlhký a díky koření i lehce pikantní, přesně takový je tento dokonalý moučník, po kterém se u vás doma jen zapráší.

Ingredience:

  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1/4 hrnku melasy
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku vanilkového jogurtu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 1/3 hrnku strouhané cukety
  • 3 hrnky polohrubé mouky

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů a obdélníkovou formu nastříkáme olejem ve spreji.
  • Do velké misky dáme cukr, melasu, olej, jogurt a vejce.
  • Vše důkladně našleháme, aby se suroviny spojily.
  • Přidáme skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
  • Nakonec vmícháme strouhanou cuketu s moukou.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 50 – 60 minut, až dokud perník nezíská zlatavě hnědý nádech.
  • Špejlí vyzkoušíme těsto uprostřed, jestli nelepí a můžeme vytáhnout z trouby.
  • Zatím odložíme stranou a necháme moučník odpočinout 10 minut ve formě, teprve potom můžeme vyklopit na stojan a nechat úplně vychladnout.
Perník s cuketou a vanilkovým jogurtem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Zázvorový perník s cuketou a citronovou polevou

Vůbec nezáleží na tom, jestli si tuto zeleninu vypěstujete sami nebo jí koupíte na tržnici, případně v supermarketu. Tak jako tak z ní můžete vykouzlit luxusní moučník, který si vaše návštěva zamiluje.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 větší vejce
  • 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku strouhané cukety

Na polevu:

  • 2 lžíce čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citronového extraktu (nezaměňovat za citronovou šťávu)

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme jen postříkat olejem ve spreji.
  • Do středně velké mísy dáme mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, zázvor a našleháme.
  • Vezmeme jinou mísu, nasypeme do ní cukr, přidáme čerstvý zázvor, vejce, olej, rozpuštěné máslo, vanilku a mixérem důkladně promícháme.
  • Suché suroviny přisypeme k mokrým a mícháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, do kterého přimícháme strouhanou cuketu.
  • Těsto nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 60 – 65 minut, dokud není špejle po zasunutí do střední části perníku čistá a těsto nelepí.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočinout ve formě.
  • Pak vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde může zatím buchta chladnout.
  • Mezitím si připravíme polevu. Do misky dáme všechny suroviny na polevu a pomocí drátěné metly mícháme, dokud nebude poleva krásně hladká.
  • Jakmile je poleva hotová, přelijeme s ní perník a počkáme, až zatuhne. Teprve potom nakrájíme a servírujeme.
Cuketový chléb se zázvorem a polevou z citronu.
Zdroj: https://ofbatteranddough.com

Zázvorové cupcakes

Tyto jemné, lehce kořeněné dortíky mají zcela nezaměnitelnou chuť, která tak trochu připomíná mrkvový dort. Díky cukině jsou navíc vláčné.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/3 hrnku hrubě nakrájeného kandovaného zázvoru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička jemně strouhané čerstvé pomerančové kůry
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3/4 hrnku medu
  • 2 větší vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 250 g smetanového sýra (můžeme dát i tvaroh)
  • 2 lžíce změklého neslaného másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry

Postup

  • Předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu na muffiny vyložíme pečícím papírem, vždy pečlivě každý otvor.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme kandovaný zázvor a rozmixujeme.
  • Přidáme mouku, mletý sušený zázvor, skořici, kůru, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a pomocí pulzního tlačítka promícháme, aby se vše spojilo.
  • Ve středně velké míse smícháme cuketu, olej, med, vejce i vanilkový extrakt, a nakonec vmícháme směs s moukou. Zamícháme na hladké těsto, a to pak rozdělíme do formy na muffiny.
  • Pečeme asi 20 – 25 minut, přičemž špejlí vždy každý jednotlivý muffin vyzkoušíme, jestli je uprostřed dobře propečený.
  • Poté vyjmeme formu z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Dortíčky vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezitím si nachystáme polevu.
  • Všechny suroviny dáme do misky a ručním elektrickým šlehačem/mixérem je na nejvyšší rychlost důkladně našleháme, aby byla poleva hezky nadýchaná.
  • Takhle šleháme asi 5 minut. Nakonec ozdobíme dortíčky a podle fantazie ještě ozdobíme kouskem čokolády, ovocem, cukrovým zdobením nebo necháme jen polevu.
Cuketové dortíčky se zázvorem a luxusní polevou.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Perníkový chléb

Tak s touhle pochoutkou se rozhodně nudit nebudete. Moučník z cukety je velmi vláčný a má hustou konzistenci, navíc díky skladbě koření i nezaměnitelnou chuť.

Jakmile jej zakrojíte a na plátek si dáte dobře našlehanou a příjemně vychlazenou šlehačku, jste ztraceni. Slupnete jej jako malinu.

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesné mouky
  • 2 polévkové lžíce pudinkového prášku
  • 1 hrnek granulovaného sladidla
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 větší vejce
  • 1/4 hrnku vaječných bílků
  • 1/2 hrnku konzervované dýně
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku čerstvé strouhané cukety

Postup

  • Troubu předehřejeme na 170 stupňů, formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do střední misky prosejeme mouku, pudink, sladidlo, koření, sůl, jedlou sodu i prášek do pečiva a vše pečlivě promícháme, aby se to spojilo.
  • V jiné misce našleháme celé vejce elektrickým mixérem do pěny.
  • Přidáme vaječné bílky, dýni, vanilku a znovu dobře mixujeme.
  • Po částech vmícháme suchou směs a mícháme, až bude těsto pěkně hladké.
  • Nakonec přihodíme cuketu a naposledy promícháme.
  • Těsto nalijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut.
  • Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Pak už jen stačí nakrájet a podávat.
Bochník z cukety s vůní perníku.
Zdroj: https://laurenfitfoodie.com

Kořeněný zázvorový moučník

Tento chuťově dobrý a vláčný perník z cukety dokáže vykouzlit úsměv na rtech u každého, kdo jej ochutná. Můžete si na něj dát oblíbenou marmeládu, nebo jen tak na talířku polít javorovým sirupem.

Ingredience:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů.
  • V jedné misce smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  • Do další mísy dáme vejce, olej, strouhanou cuketu, vlašské ořechy, vanilkový extrakt, strouhaný zázvor a důkladně našleháme.
  • Přendáme do mísy se suchými surovinami a mícháme, až dokud nebude těsto dokonale hladké. Kdo chce, může rovnou vzít ruční mixér a šlehat vše asi 5 minut.
  • Hotové těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 50 minut, až dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.
  • Vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout. Pak nakrájíme a můžeme podávat.

Tip: Zbytky, které nesníme, nám v lednici vydrží a 5 dnů, ale koláč je možné i zmrazit.

Před konzumací jej stačí jen rozmrazit, ohřát v mikrovlnné troubě nebo klidně i chvilku na plechu v klasické troubě a bude zase jako čerstvě připravený.

Moučník z cukety se zázvorem.
Zdroj: https://foodheavenmadeeasy.com

Vláčné cukinové muffiny

Dobrý moučník miluje skutečně každý, ale když je suchý, není to ono. To se vám s tímto receptem nemůže stát, protože těsto je úžasně jemné, vláčné a nadýchané.

Ingredience:

Muffiny:

  • 110 g neslaného másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 55 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce melasy
  • 1 vejce
  • 200 g strouhané cukety
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 hrnku mléka

Na polevu:

  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mléka

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na muffiny vystříkáme sprejem na pečení.
  • Rozpustíme máslo, dáme do mísy a necháme trochu vychladnout.
  • Přidáme hnědý i moučkový cukr, melasu a smícháme.
  • Do směsi zašleháme vejce a vmícháme strouhanou cuketu.
  • V jiné misce smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření.
  • Přesypeme k cuketě, zalijeme mlékem a pomalu mícháme, aby se vše spojilo a vzniklo hladké těsto.
  • Hotové těsto rozdělíme do jednotlivých otvorů formy a dáme péct na 16 – 18 minut.
  • Upečené muffiny vyjmeme z formy a dáme je na mřížku vychladnout.
  • Mezitím si připravíme polevu smícháním všech surovin do husté a hladké pasty, kterou bude možné rozetřít, ale nepoteče.
  • Vychladlé muffiny ozdobíme polevou a můžeme podle fantazie posypat zdobením, kousky čokolády, ovocem nebo nechat jen tak s polevou.
Mini perníčky s cuketou, skořicí a hřebíčkem.
Zdroj: https://homegrownhappiness.co.nz

Hrníčkový perník

Když se sejde skořice, hřebíček, melasa a zázvor, vždycky z toho kouká něco hodně voňavého, nadýchaného a lahodného. Což platí také o této luxusní pochoutce.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 hrnek strouhané cukety
  • 1 hrnek strouhané mrkve
  • 1/2 hrnku mandlového oleje
  • 1/2 hrnku melasy
  • 2 větší vejce
  • 1 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek horké vody

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 175 – 180 stupňů a formu vymažeme mandlovým olejem.
  • Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, sůl, nové koření, hřebíček a zatím odložíme stranou.
  • Do jiné misky dáme mandlový olej, hnědý cukr, vejce, melasu, zázvor a našleháme.
  • Přimícháme mrkev s cuketou, a nakonec po částech vmícháme směs mouky střídavě s horkou vodou.
  • Jakmile získáme hladké těsto, nalijeme ho do připravené formy a pečeme, až dokud není špejle po vyzkoušení ve střední části čistá a těsto nelepí.
  • Hotový perník vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odstát, teprve potom vyjmeme z formy.
  • Můžeme jej pocukrovat, polít čokoládovou či citronovou polevou, nebo nechat tak jak je.
Mrkvovo-cuketový perník s mandlovým olejem a polevou.
Zdroj: https://www.olivethebest.ca

Cuketový koláč

Pokud milujete vláčné moučníky, pak tenhle rozhodně nemůžete vynechat. Má skvělou chuť, snadno se připravuje a pochutnají si na něm i děti, navíc není zbytečně sladký.

Ingredience:

  • 195 g polohrubé mouky
  • 175 g třtinového cukru
  • 350 g cukety
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička chia semínek
  • Moučkový cukr na posyp

Postup

  • Troubu předehřejeme na 160 stupňů a formu vyložíme pečícím papírem. Použijeme na to klasickou dortovou.
  • Cuketu oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvilku odstát a poté slijeme přebytečnou tekutinu.
  • Dáme do větší mísy, přidáme vejce, chia semínka a dobře promícháme.
  • V jiné misce smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a skořici.
  • Přidáme cuketu s ostatními surovinami a důkladně promísíme, aby vzniklo hladké těsto.
  • Přelijeme do dortové formy a vložíme do trouby. Pečeme 20 – 25 minut.
  • Po upečení necháme 10 minut odpočívat, poté vyjmeme koláč z formy a necháme úplně vychladnout.
  • Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Perník z cukety s chia semínky.
Zdroj: https://www.chillytime.net

Moučník z třtinové melasy

V případě tohoto cuketového perníku je už předem dané, že bude chuťově neodolatelný, vláčný a jemný. Uvidíte, že se ho nebudete moci nabažit a klidně sníte celý na posezení.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 1/2 hrnku třtinové melasy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • V jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a všechno koření.
  • Do druhé mísy dáme vejce, která našleháme a hned k nim přidáme olej, cukr, melasu, vanilku i javorový sirup.
  • Vše důkladně rozšleháme, přisypeme suché ingredience a znovu promísíme.
  • Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu a vlašské ořechy.
  • Těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct zhruba na 50 minut. Špejlí pak zkontrolujeme, že je těsto dobře propečené a nelepí.
  • Jakmile je těsto hotové, vyjmeme perník z trouby a dáme na 10 až 15 minut odpočinout.
  • Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Servírujeme se smetanovo-sýrovou polevou, kopečkem zmrzliny nebo třeba šlehačkou.
Vláčný perník s cuketou a javorovým sirupem.
Zdroj: https://www.crosbys.com

Dort vzhůru nohama

Zelenina je pro pečení velmi oblíbená, zvlášť pokud se jedná o něco dobrého, a hlavně sladkého na zub. Budete překvapeni, jak dobře může takový recept chutnat.

Ingredience:

Těsto:

  • 2/3 hrnku rostlinného oleje
  • 2 větší vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 1/2 hrnku strouhané cukety
  • 1 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku

Na dohotovení

  • 3 lžíce neslaného másla
  • 3 líce hnědého cukru
  • 2 cukety
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup

  • Troubu nahřejeme na 170 stupňů a nachystáme si kulatou dortovou formu.
  • Ve střední misce smícháme olej, vejce, vanilku a oba cukry.
  • Přidáme nastrouhanou cuketu a rozmícháme, aby nebyly v těstě kousky.
  • Do malé misky dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, koření a zamícháme.
  • Suchou směs přesypeme do mísy s cuketou a pečlivě rozšleháme až do hladkého těsta.
  • Když máme hotové těsto, připravíme si suroviny na dohotovení.
  • Na dno formy dáme neslané máslo a vložíme do trouby, aby se rozpustilo.
  • Vyjmeme horkou formu z trouby a dno posypeme polovinou hnědého cukru, moučkovým cukrem a naskládáme na něj plátky cuket, aby bylo pokryté celé dno.
  • Na cukety nalijeme připravené těsto a dáme péct na 30 až 35 minut.
  • Jakmile je špejle po zasunutí do střední části čistá a těsto nelepí, můžeme perník vyndat z trouby.
  • Počkáme 15 minut, aby trochu vychladl, a potom překlopíme z formy na talíř.
  • Cuketa je teď nahoře, takže ji posypeme zbývajícím hnědým cukrem a pomocí flambovací pistole necháme cukr lehce zezlátnout.
  • Pak už jen stačí nakrájet a konzumovat. Kdo chce, může ještě posypat moučkovým cukrem nebo pocákat čokoládovou polevou.
Koláč s cuketou, muškátovým oříškem a skořicí.
Zdroj: https://joythebaker.com

Cuketa a její pěstování

Jde o velmi oblíbenou zeleninu, která není moc náročná na pěstování. Její výhodou je, že poskytuje bohatou úrodu i při malém počtu rostlin. Dokonce i jediná vás dokáže zásobit na přípravu mnoha pokrmů. Pro jednoho si vystačíte s jednou až třemi rostlinkami.

Na co dát pozor při výsadbě a následné péči?

Letní tykev, jak se také cuketám říká, jsou velmi náchylné na zimu, mráz je pro ně doslova smrtelný. To je důvod, proč se musí vysazovat, až když pomine nebezpeční nočních mrazíků, tedy zhruba v první polovině května.

Kdyby ovšem došlo k náhlému ochlazení i v druhé půlce května, musíme je zakrýt netkanou textilií, ale jen na chvíli.

K rychlému růstu musíme najít takové místo, kde je sice dostatek slunce, ale je chráněno proti větru. Jednotlivé rostliny musí být umístěny dostatečně daleko od sebe, ať mají prostor. V praxi to znamená minimálně metrový rozestup. Keř totiž bývá košatý a roste do šíře. Nesmí chybět také optimální množství kompostu, který si sami připravíme, případně nějaké kupované hnojivo.

Rostliny potřebují dostatek výživy i vláhy. Na hnojení se hodí hnojiva bohatá na draslík. Jakmile se objeví plody, podložíme je nějakým mulčovacím materiálem, třeba pilinami nebo ještě lépe slámou, případně kusem dřeva. Díky tomu nebudou plody položené na zemi plesnivět.

Zucchini, the easiest vegetable to grow, good option for beginners

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X