Vše, co byste měli vědět o pestu. Jak si například vyrobit vlastní? Kompletní info na jednom místě

Zajímá vás, co je pesto?

Víte, že existuje několik druhů a můžete si ho udělat v pohodlí domova?

Je to opravdu jednoduchá omáčka nebo druh dresingu, který má mnoho podob.

Na co je dobré, jaké má nutriční hodnoty, jak ho uchovávat a další zajímavosti si přečtěte v našem článku.

Co je vlastně pesto?

Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na těstoviny v Itálii. Vzniklo v Ligurii, konkrétně v Janově. Tato chutná omáčka je vyrobena z bazalky, extra panenského olivového oleje, parmazánu, sýra pecorino, piniových oříšků, česneku a soli, tradičně rozemletých v keramickém nebo mramorovém hmoždíři. 

Bazalkové pesto s olivovým olejem.
Zdroj: lacucinaitaliana.com

Druhy pesta

Pesto si můžete vytvořit z mnoha surovin. Jde o rozemletí ingrediencí ve hmoždíři na jemnou omáčku.

  • Klasické bazalkové pesto – Pesto alla genovese
  • Salámové pesto s parmezánem – Pesto Modenese (Vyrábí se ze salámu, parmezánu, česneku, rozmarýnu nebo tymiánu)
  • Bazalkové pesto s rajčaty – Pesto alla Trapanese (Vyrábí se z bazalky, rajčat, mandlí, česneku, olivového oleje a parmezánu)
  • Červené pesto – Pesto Rosso (Vyrábí ze sušených rajčat, mandlí, vloček červené papriky, rozmarýnu, olivového oleje a česneku.)
Druhy italského pesta.
Zdroj: tastemade.com.br

Nutriční hodnoty bazalkového pesta (100 g)

Energetická hodnotaSacharidyTukyVlákninaBílkovinyCukrSůl
569 kcal6,16 g58,52 g1 g8,51 g0,71 g2,54 g

Vitamíny

Bazalkové pesto obsahuje více jak 12 vitamínů. Nejvíce obsažený je vitamín K (cca 92 %), dále vitamín E (52 %), vitamín B12 (11 %), vitamín A (11 %) a vitamín B2 (10 % ).

Vitamín C4,2 mg
Vitamín B10,078 mg
Vitamín B20,124 mg
Vitamín B30,952 mg
Vitamín B60,088 mg
Vitamín B120,270 ug
Vitamín A99 000 RAE
Vitamín E7,780 mg
Vitamín K110,600 ug

Minerály

Bazalkové pesto obsahuje více jak 9 minerálních látek. Nejvíce obsažený je sodík (cca 68 %), dále měď (35 %), fosfor (33 %), železo (24 %), vápník (20 %), zinek (19 %), hořčík (15 %) a selen (13 %).

Vápník203 mg
Železo1,9 mg
Hořčík62 mg
Fosfor233 mg
Draslík201 mg
Sodík1014 mg
Zinek2,09 mg
Měď0,314 mg
Selen7,100 ug

Na co je dobré pesto?

Jistě vás zajímá, jestli je bazalkové pesto zdravé. Z hlediska živin má bazalka vysoký obsah vitamínu K a antioxidantů. Dvě polévkové lžíce bazalky obsahují pouze 1 kalorii. Parmezán je sýr s nízkým obsahem laktózy a bohatý na vápník, který podporuje zdravé kosti. Jedna polévková lžíce parmezánu obsahuje 22 kalorií. Olivový olej obsahuje spoustu antioxidantů a je bohatý na zdravé tuky, které jsou důležité pro zdravý životní styl. Jedna polévková lžíce má cca 119 kalorií. Česnek je velmi dobrým zdrojem manganu, vitamínů B6 a C a vlákniny. Jeden stroužek obsahuje jen 4 kalorie.

Je tedy jasné, že je pesto zdravou omáčkou plnou cenných složek. Berte však v potaz i ostatní potraviny, které s pestem konzumujete.

Jak si udělat domácí pesto?

Nelepší způsob výroby pesta je pomocí hmoždíře a paličky, i když k urychlení se často používá mixér nebo kuchyňský robot. Původní verze této omáčky začíná rozdrcením stroužku česneku v hmoždíři. Když je česnek najemno rozdrcený, přidáme lístky bazalky se špetkou hrubé soli. Bazalka by měla být rozdrcena o stěny hmoždíře otáčením paličky zleva doprava a současně otáčením hmoždíře opačným směrem (zprava doleva). 

Takto pokračuje, dokud nejsou listy zcela rozemlety na pastu, poté se přidají piniové oříšky a mletí pokračuje, dokud není vše rozemleto. Sýry se přidávají postupně za stálého mletí pesta, aby bylo ještě krémovější, a nakonec se za stálého míchání přilije trocha extra panenského olivového oleje.

Ochutnejte i další druhy! Máme pro vás ty nejlepší recepty na skvělá pesta!

Podívejte se na videorecept na přípravu 3 druhů pesta:

Jak dlouho vydrží pesto?

Chcete-li mít pesto dlouho čerstvé, mělo by se uchovávat v chladu v uzavřené nádobě s povrchem pokrytým olejem, aby pesto nezoxidovalo. Může se používat 2-3 dny, ale poté se chuť bazalky změní a trochu zhořkne. Pesto lze zmrazit, ideálně v malých porcích, které lze před konzumací rozmrazit přes noc v lednici. 

Pesto zalité olivovým olejem.
Zdroj: littlebroken.com

Kam použít pesto?

Výhodou pesta je, že má široké využití a lze připravit z nejrůznějších surovin! Pesto můžete využít jako výbornou omáčku na těstoviny, pokapat si jím pizzu, promazat bagetu, burger nebo wrap. Můžete v něm třeba ugrilovat výbornou rybu, naplnit jím kuřecí prsa nebo promazat italské lasagne. Ideální je přidat pesto do skoro každého salátu, čímž nejen dodáte neodolatelnou a svěží chuť, ale je oproti majonéze či jiným salátovým zálivkám zdravější. Samozřejmě můžete samotné pesto použít jako dip nebo jej smíchat s jogurtem a vytvořit tak výborný bazalkový dip.

Lze pesto tepelně upravovat?

Ano, pesto můžete natřít například na pizzu, bagetu, lasagne a poté dát zapéct. Jak jsme psali výše, můžete v něm marinovat ryby a poté upéct. Tepelná úprava pesta je vhodná.

Kde koupit bazalkové pesto?

Pesto, nejen bazalkové, koupíte v téměř každém obchodě. Namiřte do oddělení omáček či ke konzervám. Případně se zeptejte paní prodavačky, která vás jistě nasměruje.

Balení bazalkového pesta od Panzani.
Zdroj: grizly.cz

Složení: Bazalka 33 %, slunečnicový olej 28 %, voda, italské sýry 6,7 % (grana padano (obsahuje lysozym z vajec), sýr z ovčího mléka), glukózový sirup, bramborové vločky, jedlá sůl, kešu oříšky, olivový olej, piniové oříšky 0,5 %, regulátor kyselosti: kyselina mléčná, antioxidant: kyselina askorbová, česnek.


Doufáme, že jste se dozvěděli vše potřebné o pestu a třeba si i domácí pesto vyzkoušíte připravit. Podělte se s námi s vaším výtvorem, ať už pesta, nebo pokrmem, který pesto obsahuje. Budeme se těšit!

Použité zdroje

Pesto: Aké typy pesta poznáme, ako si ho správne pripraviť a uskladniť, www.dobruchut.aktuality.sk, [citováno: 21. 03. 2022]
What Is Pesto and How Do You Make It At Home?, Corey Williams, www.allrecipes.com, 04. 02. 2021, [citováno: 21. 03. 2022]
Pesto sauce, USDA Food and nutrient database, www.nutritionvalue.org, [citováno: 21. 03. 2022]
Is Pesto Healthy? Here Are The Nutritional Benefits, Tee Corley, www.blog.publicgoods.com, 22. 04. 2020, [citováno: 21. 03. 2022]
X