Odhalte tajemství pesta: 5 receptů na bylinkovou lahůdku

Chcete připravit opravdu rychlý a jednoduchý oběd?

Nebo ozvláštnit svačinu či salát?

Zavát do své kuchyně chuť středomoří i uprostřed zimy?

Bylinky v oleji vám s tím pomohou.

Vyzkoušejte recepty na pesto a přineste na své talíře zcela nový zážitek.

Klasické bazalkové pesto

Úžasná vůně, svěží barva a vysoce návyková chuť.

Ingredience

  • 100 g čerstvé bazalky
  • 70 g piniových oříšků
  • 50 g parmezánu
  • 3 stroužky česneku
  • 80 ml olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • pepř

Postup

  • Rozmixujte bazalku, oříšky, sýr a česnek.
  • Přidejte olej, citronovou šťávu a sůl a znovu mixujte, dokud není směs hladká.
  • Podle chuti přidejte pepř, případně sůl.
  • Bylinkovou směs přendejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici.
Zelené bazalkové pesto s piniovými oříšky v bílé misce
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Sicilské rajčatové pesto

Omáčka plná zářivé barvy a skvělé chuti. Kdo má rád pikantní chuť může recept doplnit čerstvou chilli papričkou.

Ingredience

  • 1 sklenice/ 280 g sušených rajčat v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Do kuchyňského robotu navrstvěte bazalkové listy, česnek, sušená rajčata i s olejem ze sklenice, sůl a pepř a rozmixujte.
  • Přidejte nastrouhaný sýr a znovu rozmixujte.
  • V případě potřeby přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  • Přendejte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici.
Červené pesto ze sušených rajčat ve sklenici se lžící, opečená bageta, čerstvá petržel a miska těstovin
Zdroj: lordbyronskitchen.com

Pesto z medvědího česneku

Jak nejlépe uchovat zdravý a jedinečný medvědí česnek, který roste jen pár týdnů na jaře? Připravte z něj domácí pesto a můžete si ho dopřát po celý rok.

Ingredience

  • 200 g čerstvého medvědího česneku
  • 60 g dýňových semínek
  • 125 g olivového oleje
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 20 g strouhaného ementálu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Medvědí česnek nasekejte nožem na proužky.
  • Dejte do mixéru společně s oříšky a se solí a pomixujte.
  • Přidejte část olivového oleje a oba druhy sýru a znovu rozmixujte.
  • Dochuťte solí a pepřem a podle toho jak chcete hustou nebo řídkou konzistenci pesta ještě přimíchejte olivový olej.
  • Uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici.
Dvě sklenice pesta s květy a listy medvědího česneku
Zdroj: pikist.com

Máte rádi medvědí česnek? Zkuste ho v polévce. Inspirujte se mezi recepty na česnekové polévky.

Řeřichové pesto

Na výrobu pesta můžete použít i bylinky ze zahrádky. Místo řeřichy to může být klidně koriandr, rukola nebo oregano.

Ingredience

  • 100 g řeřichy
  • 40 g bazalkových listů
  • 1 stroužek česneku
  • 75 g nastrouhaného sýru pecorino
  • 50 g lískových oříšků
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°.
  • Lískové ořechy rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 5 – 10 minut.
  • Nechte zchladnout.
  • Všechny ingredience včetně opečených ořechů dejte do mixéru a opakovaně, v krátkých intervalech mixujte do hladké směsi.
  • Přendejte do uzavíratelných sklenic a uchovávejte v lednici.
Miska plná pesta s olejem, řeřichové listy.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Pesto z mrkvové natě

Zeleninové natě nemusíte vyhazovat! I z nich lze připravit skvělé pesto. Kromě mrkvové zkuste třeba petrželovou nať, listy z červené řepy nebo kapustu.

Ingredience

  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • nať ze dvou menších svazků mrkve
  • 50 g čerstvé máty
  • 60 g vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Mrkvovou nať dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
  • Vařte asi tři minuty, nať získá jasně zelenou barvu.
  • Poté sceďte a listy ihned zchlaďte pod ledovou vodou.
  • Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte nať do mixéru.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a citronovou šťávou.
  • Uchovávejte v lednici v uzavíratelné nádobě nebo sklenici.
Skleněná nádoba s pestem obložená mrkvemi a mrkvovou natí
Zdroj: theendlessmeal.com

Použili jste nať a co teď s mrkví? Inspirujte se těmito recepty s mrkví v hlavní roli.

Další tipy k receptům

  • Objevujte různé chutě – bylinky můžete různě kombinovat, nebo nastavovat (Pokud nemáte po ruce dost bazalky přidejte třeba pažitku nebo čerstvou petržel). Pesto snese všechno a můžete si s ním skvěle vyhrát a dotáhnout ho k dokonalosti přesně podle vašich představ.
  • Stejně tak oříšky – obvykle se pesto připravuje z piniových oříšků, ale ty jsou finančně poněkud nákladné. Klidně zkuste vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka.
  • Když ořechy nejprve opečete v troubě nebo na pánvi, získáte daleko intenzivnější chuť.
  • V lednici lze pesto skladovat 7 – 10 dní, můžete ho ale klidně i zamrazit a uchovávat i několik týdnů

Jak pesto použít?

  • Nejsnadnější omáčka na těstoviny – přidejte na porci těstovin lžíci pesta a máte rychlý a chutný oběd.
  • Ozdobte polévku – do misky polévky přidejte lžičku pesta. Krásně ji ozdobí a přidá zajímavou chuť
  • Namažte ho na pečivo – použijte pesto místo másla nebo margarínu, obyčejnou housku se šunkou tak proměníte k nepoznání. Skvělou svačinku získáte například opečeným chlebem namazaným pestem, na který pokladete plátky mozzarelly a rajčat.
  • Grilování – bylinková omáčka se báječně hodí na grilovaná masa i na opečenou zeleninu.
  • Pizza – použijte pesto místo klasického rajčatového suga na pizzové těsto.
  • Bylinkový dip – smíchejte pesto s jogurtem, zakysanou smetanou nebo majonézou a získáte skvělý dip na čerstvou zeleninu
  • Zálivka na salát – místo obyčejného oleje a octa pokapejte salát pestem, budete se oblizovat.
  • Bylinkové máslo – použijte ho místo másla například na pečenou rybu nebo opečené brambory
  • Nádivka do masové kapsy – Máte rádi plněné kuřecí kapsy? Přidejte do náplně lžíci pesta.
  • Slané záviny – bylinková náplň se dobře hodí i do slaných závinů nebo třeba pizza šneků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X