Chcete připravit opravdu rychlý a jednoduchý oběd?
Nebo ozvláštnit svačinu či salát?
Zavát do své kuchyně chuť středomoří i uprostřed zimy?
Bylinky v oleji vám s tím pomohou.
Vyzkoušejte recepty na pesto a přineste na své talíře zcela nový zážitek.
Klasické bazalkové pesto
Úžasná vůně, svěží barva a vysoce návyková chuť.
Ingredience
- 100 g čerstvé bazalky
- 70 g piniových oříšků
- 50 g parmezánu
- 3 stroužky česneku
- 80 ml olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- pepř
Postup
- Rozmixujte bazalku, oříšky, sýr a česnek.
- Přidejte olej, citronovou šťávu a sůl a znovu mixujte, dokud není směs hladká.
- Podle chuti přidejte pepř, případně sůl.
- Bylinkovou směs přendejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici.

Sicilské rajčatové pesto
Omáčka plná zářivé barvy a skvělé chuti. Kdo má rád pikantní chuť může recept doplnit čerstvou chilli papričkou.
Ingredience
- 1 sklenice/ 280 g sušených rajčat v oleji
- 2 stroužky česneku
- 50 g čerstvé bazalky
- 100 g parmezánu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Do kuchyňského robotu navrstvěte bazalkové listy, česnek, sušená rajčata i s olejem ze sklenice, sůl a pepř a rozmixujte.
- Přidejte nastrouhaný sýr a znovu rozmixujte.
- V případě potřeby přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- Přendejte do čistých sklenic a uchovávejte v lednici.

Pesto z medvědího česneku
Jak nejlépe uchovat zdravý a jedinečný medvědí česnek, který roste jen pár týdnů na jaře? Připravte z něj domácí pesto a můžete si ho dopřát po celý rok.
Ingredience
- 200 g čerstvého medvědího česneku
- 60 g dýňových semínek
- 125 g olivového oleje
- 30 g strouhaného parmezánu
- 20 g strouhaného ementálu
- sůl
- pepř
Postup
- Medvědí česnek nasekejte nožem na proužky.
- Dejte do mixéru společně s oříšky a se solí a pomixujte.
- Přidejte část olivového oleje a oba druhy sýru a znovu rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem a podle toho jak chcete hustou nebo řídkou konzistenci pesta ještě přimíchejte olivový olej.
- Uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici.

Máte rádi medvědí česnek? Zkuste ho v polévce. Inspirujte se mezi recepty na česnekové polévky.
Objevte podobné tipy
Řeřichové pesto
Na výrobu pesta můžete použít i bylinky ze zahrádky. Místo řeřichy to může být klidně koriandr, rukola nebo oregano.
Ingredience
- 100 g řeřichy
- 40 g bazalkových listů
- 1 stroužek česneku
- 75 g nastrouhaného sýru pecorino
- 50 g lískových oříšků
- 6 lžic olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180°.
- Lískové ořechy rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 5 – 10 minut.
- Nechte zchladnout.
- Všechny ingredience včetně opečených ořechů dejte do mixéru a opakovaně, v krátkých intervalech mixujte do hladké směsi.
- Přendejte do uzavíratelných sklenic a uchovávejte v lednici.

Pesto z mrkvové natě
Zeleninové natě nemusíte vyhazovat! I z nich lze připravit skvělé pesto. Kromě mrkvové zkuste třeba petrželovou nať, listy z červené řepy nebo kapustu.
Ingredience
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- nať ze dvou menších svazků mrkve
- 50 g čerstvé máty
- 60 g vlašských ořechů
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Mrkvovou nať dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
- Vařte asi tři minuty, nať získá jasně zelenou barvu.
- Poté sceďte a listy ihned zchlaďte pod ledovou vodou.
- Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte nať do mixéru.
- Přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a citronovou šťávou.
- Uchovávejte v lednici v uzavíratelné nádobě nebo sklenici.

Použili jste nať a co teď s mrkví? Inspirujte se těmito recepty s mrkví v hlavní roli.
Další tipy k receptům
- Objevujte různé chutě – bylinky můžete různě kombinovat, nebo nastavovat (Pokud nemáte po ruce dost bazalky přidejte třeba pažitku nebo čerstvou petržel). Pesto snese všechno a můžete si s ním skvěle vyhrát a dotáhnout ho k dokonalosti přesně podle vašich představ.
- Stejně tak oříšky – obvykle se pesto připravuje z piniových oříšků, ale ty jsou finančně poněkud nákladné. Klidně zkuste vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka.
- Když ořechy nejprve opečete v troubě nebo na pánvi, získáte daleko intenzivnější chuť.
- V lednici lze pesto skladovat 7 – 10 dní, můžete ho ale klidně i zamrazit a uchovávat i několik týdnů
Jak pesto použít?
- Nejsnadnější omáčka na těstoviny – přidejte na porci těstovin lžíci pesta a máte rychlý a chutný oběd.
- Ozdobte polévku – do misky polévky přidejte lžičku pesta. Krásně ji ozdobí a přidá zajímavou chuť
- Namažte ho na pečivo – použijte pesto místo másla nebo margarínu, obyčejnou housku se šunkou tak proměníte k nepoznání. Skvělou svačinku získáte například opečeným chlebem namazaným pestem, na který pokladete plátky mozzarelly a rajčat.
- Grilování – bylinková omáčka se báječně hodí na grilovaná masa i na opečenou zeleninu.
- Pizza – použijte pesto místo klasického rajčatového suga na pizzové těsto.
- Bylinkový dip – smíchejte pesto s jogurtem, zakysanou smetanou nebo majonézou a získáte skvělý dip na čerstvou zeleninu
- Zálivka na salát – místo obyčejného oleje a octa pokapejte salát pestem, budete se oblizovat.
- Bylinkové máslo – použijte ho místo másla například na pečenou rybu nebo opečené brambory
- Nádivka do masové kapsy – Máte rádi plněné kuřecí kapsy? Přidejte do náplně lžíci pesta.
- Slané záviny – bylinková náplň se dobře hodí i do slaných závinů nebo třeba pizza šneků.