Pestrá jídla z čočky, která vás zasytí

Čočka, stejně jako ostatní luštěniny, obsahuje vysoký podíl bílkovin.

Jsou proto výborným pokrmem pro ty, kteří nemají moc v oblibě maso.

Nemusíte však být přímo vegetariáni, abyste si jídlo z čočky dopřáli.

Příprava čočky

Základem pro různá jídla z čočky je čočka předem uvařená doměkka. Rostlinný obal čočky vyžaduje její namočení před vařením, aby změkl. Ze všech luštěnin je u čočky potřebná doba namáčení nejkratší, stačí zhruba 3 hodiny. Nejlepší a nejjistější však je namočit ji přes noc.

Před namočením ji přebereme a odstraníme případné kamínky a jiné nežádoucí příměsi, propláchneme a zalijeme studenou vodou tak, aby voda asi o 4-5 cm převyšovala čočku. Nesolíme a nepřidáváme ani jedlou sodu, což je staré a nesprávné doporučení.

Druhý den uvaříme ve stejné vodě čočku doměkka a solíme až když je čočka měkká. Pak z ní můžeme připravit čočku dušenou, čočku zapékanou a smaženou.

Víte, že luštěniny by se neměly konzumovat syrové? Obsahují totiž látky, které by způsobily trávicí potíže.

1. Čočkový salát

Když uvařenou čočku doplníme mimo jiné také čerstvými rajčaty a paprikou, získáme chutný a výživný salát.

INGREDIENCE:

  • 250 g čočky
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • 100 g šunky nebo jiné uzeniny
  • 1 červená paprika
  • 3 vejce
  • 100 g nakládané okurky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • citronová šťáva

POSTUP:

  1. Den předem namočenou čočku uvaříme doměkka a zcedíme.
  2. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
  3. Vezmeme salátovou misku a dáme do ní čočku, nakrájená vejce, papriku, rajčata a uzeninu a cibuli.
  4. Osolíme a opepříme, dochutíme citronovou šťávou a olejem.

Hotový recept na čočkový salát

zdroj: bbcgoodfood.com

2. Čočka na kyselo

Čočka na kyselo je tradičním pokrmem, který výborně chutná doplněná vajíčkem, a to buď sázeným, nebo uvařeným natvrdo.

INGREDIENCE:

  • 400 g čočky
  • hladká mouka
  • ocet
  • sůl
  • olej
  • cibule

POSTUP:

  1. Čočku namočíme alespoň na 3 hodiny a uvaříme ji doměkka.
  2. Na pánvičce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a zasypeme ji moukou a uděláme zásmažku, kterou přidáme k čočce.
  3. Rozředíme vodou a povaříme.
  4. Osolíme a opepříme a okyselíme octem.

Hotový recept na čočku na kyselo

zdroj: sweetpaulmag.com

Víte, že libeček, který se v kuchyni používá jako koření, působí močopudně, odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení? Nebojme se ho proto použít ani při přípravě čočkové polévky.

3. Čočková polévka

Čočková polévka není příliš náročná na přípravu. Nejvíce času ovšem zabere její namáčení. Čočku proto namáčíme raději přes noc.

INGREDIENCE:

  • 70 g čočky
  • mouka
  • olej
  • sůl
  • libeček
  • pepř
  • česnek

POSTUP:

  1. Předem namočenou čočku dáme vařit do vody společně s lístky libečku.
  2. Připravíme si jíšku z mouky a oleje, kterou přidáme k uvařené čočce a rozředíme vodou.
  3. Osolíme, opepříme, můžeme přidat i utřený česnek a dobře jíšku povaříme.

Hotový recept na čočkovou polévku

zdroj: kitchentreaty.com

Bílá kokosová dužnina obsahuje až 60 % tuku, 20 % glycidů a 8 % proteinů a pouze 6 % vody. Průměrným mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku.

4. Dušená čočka

Poměrně nezvyklá je kombinace čočky  a kokosu.

INGREDIENCE:

  • 250 g čočky
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • sůl
  • máslo
  • hrst zelené petrželky
  • 2 feferonky
  • 1 lžička horčičného semínka
  • 1 lžička kmínu

POSTUP:

  1. Čočku namočíme přes noc do vody.
  2. V kastrolu na másle osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme kmín a horčičné semínko.
  3. K tomu přidáme čočku a dusíme.
  4. Pak přidáme kokos a nakrájené feferonky a opět ještě chvíli podusíme, až je všechno měkké.
  5. Nakonec osolíme a přidáme hrst nasekané petrželky.

Hotový recept na dušenou čočku

K dušené čočce nebo čočce na kyselo i salátu můžeme podávat jako přílohu pečivo. Nejlépe chutná chléb, ale chybu neuděláme ani grahamovým nebo sojovým rohlíkem.

 

 

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.33%) 15 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *