Sekaná pečeně jak si ji zamilujete

Receptů na sekanou je tolik, kolik chuťových kombinací si umíte představit.

Máte rádi česnek? Udělejte si česnekovou sekanou. Máte rádi hrášek? Račte si upéci hráškovou sekanou. A tak bychom mohli vyjmenovávat do večera.

Našli jsme však 5 těch nejlepších receptů na sekanou, které stojí za to vyzkoušet. Pojďte je vyzkoušet s námi.

Sekaná pečeně z mletého masa

Maso můžeme buď koupit již mleté, nebo ho umlít pěkně doma na mlýnku jako to dělaly babičky. Máte doma poděděný mlýnek s klikou? Je to stále nepřekonaný pomocník při přípravě sekané. Zkuste ho zaměstnat před nedělním obědem, maso bude chutnat mnohem lépe.

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 2 větší cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • půl hrnku strouhanky

POSTUP

  1. Maso rozprostřeme na dno nádoby a přidáme pokrájenou cibuli.
  2. K masu a cibuli přiidáme utřený česnek.
  3. Pak přidáme jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si necháme v hrnku stranou. Osolíme, okořeníme.
  4. Přisypeme strouhanku Strouhankou maso rovnoměrně zasypeme a necháme stranou. Mezitím si připravíme pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Maso a veškeré přidané ingredience dobře uhněteme rukama.
  6. Spojení veškerých ingrediencí obstará strouhanka a vajíčka.
  7. Z masové směsi vytvarujte šišku a dáme na plech.
  8. Podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zelleninou.
Recept na sekanou z mletého masa
foto zdroj: google.com

Sekaná pečeně plněná

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce a 3 kyselé okurky na náplň

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalejeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, cibulí a česnekem.
  3. Směs řádně spracujeme, přidáme vejce.
  4. Pokud těsto je řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme náplň a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.

 

Jednoduchý recept na efektní recept s plněnou sekanou pečení

Na sekanou většinou vybíráme mix mletého masa vepřového a hovězího 1:1. Pro nutriční hodnoty namíchaného mletého masa můžete navštívit tuto stránku.

Sekaná pečeně s houbami

INGREDIENCE

  •  600g mletého masa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, majoránka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g lišek do náplně (mohou být i žampiony)

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalejeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, vejcem a česnekem.
  3. Směs řádně spracujeme.
  4. Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme doprostřed houby a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborovou kaší.

Recept na sekanou pečeni s houbami je vyzkoušený.

Vyzkoušet můžete i tuto sekanou pečeni s cuketou.

Sekaná pečeně se zeleninou

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • půlka  celeru
  • 4 lžíce másla
  • majoránka, sůl, pepř
  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 500 g mletého masa
  • 2 hrnky mléka
  • 100 g špenátových listů
  • 3 rohlíky (včerejší) 

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky a zalijeme je mlékem.
  2. Mrkev, petržel a kousek celeru nastrouháme na hrubém struhadle, nakrájíme cibulku nadrobno.
  3. Nasekáme špenátové listy.
  4. Všechny suroviny dobře smícháme v míse a vytvoříme šišku.
  5. Poklademe plátky másla, trošku podlijeme horkou vodou, pekáč zakryjeme a pečeme asi na 150 °C asi 2 hodiny.
  6. Ke konci pečení můžeme pekáč odkrýt a přidat teplotu.
  7. Domácí sekanou se zeleninou podáváme krájenou na plátky s bramborovou kaší nebo bramborami a hlávkovým salátem, případně s kyselou okurkou.

Sekaná pečeně se zeleninou je oblíbený způsob, jak schvat do pokrmu zeleninu.

 

foto zdroj: google.com

Máte-li rádi spojení mletého masa se zeleninou, vyzkoušejte tuto sekanou s kapustou!

Sekaná pečeně se sýrem

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 6 rohlíků
  • 200 g goudy nebo jiného trdého sýru dle chuti
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl, kmín, majoránka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 vejce
  • strouhanka na zahuštění
  • pažitka
  • 1/2 hrnku mléka

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalejeme mlékem, scedíme.
  2. Cibuku nakrájíme, česnek utřeme, pažitku nasekáme.
  3. Ostatní suroviny smícháme dohromady a vytvoříme šišku.
  4. Přendáme do pekáče, potřeme žloutkem povrch masa, posypeme kmínem a solí .
  5. Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pozvolna pečeme na 150°C asi 35 minut (maso se zatáhne a nepraskne).
  6. Pak maso odkryjeme a pečeme na 180 °C.

 

Recept na sekanou ečeni se sýrem plný sýru i vevnitř
foto zdroj: pinterest.com

Tip na závěr:

Aby sekaná při pečení nepopraskala, musí být dobře spojitá. Pár tipů pro vyšší spojitost:

  • Osolte maso před umletím. Semelte jej dvakrát.
  • Maso při zpracování nezahřívejte.
  • „Pleskněte“ s masovou směsí několikrát o dno nádoby, ve které suroviny mícháte.

Hodně štěstí do pečení!

 

Jak sekaná dopadla? Podělte se s námi o své úspěchy v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *