Máte rádi maso?
Jasně, že jo!
Všichni asi víme, že to nejlepší je voňavá domácí sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážou různé skvělé varianty.
Pojďte je vyzkoušet s námi!
Nejlepší sekaná pečeně z mletého masa
Maso můžeme buď koupit již mleté, nebo ho umlít pěkně doma na mlýnku jako to dělaly babičky.
Máte doma poděděný mlýnek s klikou?
Je to stále nepřekonaný pomocník při přípravě sekané. Zkuste ho zaměstnat před nedělním obědem, maso bude chutnat mnohem lépe.
INGREDIENCE
- 1 kg mletého masa
- 2 větší cibule
- 2 vajíčka
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- majoránka
- půl hrnku strouhanky
POSTUP
- Maso rozprostřeme na dno nádoby a přidáme pokrájenou cibuli.
- K masu a cibuli přiidáme utřený česnek.
- Pak přidáme jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si necháme v hrnku stranou. Osolíme, okořeníme.
- Přisypeme strouhanku. Strouhankou maso rovnoměrně zasypeme a necháme stranou. Mezitím si připravíme pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.
- Maso a veškeré přidané ingredience dobře uhněteme rukama.
- Spojení veškerých ingrediencí obstará strouhanka a vajíčka.
- Z masové směsi vytvarujte šišku a dáme na plech.
- Podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C.
- Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.

Sekaná s vajíčkem jako od babičky
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 5 housek
- mléko
- 2 lžíce másla
- 2 vejce a 3 kyselé okurky na náplň
POSTUP
- Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalejeme mlékem.
- Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, cibulí a česnekem.
- Směs řádně zpracujeme, přidáme vejce.
- Pokud těsto je řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
- Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
- Na masovou směs naskládáme náplň a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
- Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
- Pečeme dalších 30 minut.
- Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.

Na sekanou většinou vybíráme mix mletého masa vepřového a hovězího 1:1.
Houbová sekaná pečeně
INGREDIENCE
- 600 g mletého masa
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- 5 housek
- mléko
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř, majoránka
- 100 g tvrdého sýra
- 200 g lišek do náplně (mohou být i žampiony)
POSTUP
- Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalijeme mlékem.
- Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, vejcem a česnekem.
- Směs řádně zpracujeme.
- Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
- Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
- Na masovou směs naskládáme doprostřed houby a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
- Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
- Pečeme dalších 30 minut.
- Servírujeme s bramborovou kaší.

Zeleninová sekaná s mletým masem
INGREDIENCE
- 1 vejce
- půlka celeru
- 4 lžíce másla
- majoránka, sůl, pepř
- 4 mrkve
- 1 cibule
- 1 petržel
- 500 g mletého masa
- 2 hrnky mléka
- 100 g špenátových listů
- 3 rohlíky (včerejší)
POSTUP
- Nakrájíme rohlíky a zalijeme je mlékem.
- Mrkev, petržel a kousek celeru nastrouháme na hrubém struhadle, nakrájíme cibulku nadrobno.
- Nasekáme špenátové listy.
- Všechny suroviny dobře smícháme v míse a vytvoříme šišku.
- Poklademe plátky másla, trošku podlijeme horkou vodou, pekáč zakryjeme a pečeme asi na 150 °C asi 2 hodiny.
- Ke konci pečení můžeme pekáč odkrýt a přidat teplotu.
- Domácí sekanou se zeleninou podáváme krájenou na plátky s bramborovou kaší nebo bramborami a hlávkovým salátem, případně s kyselou okurkou.

Plněná sekaná se sýrem
INGREDIENCE
- 1 kg mletého masa
- 6 rohlíků
- 200 g goudy nebo jiného tvrdého sýru dle chuti
- 1 cibule
- česnek
- sůl, kmín, majoránka
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 vejce
- strouhanka na zahuštění
- pažitka
- 1/2 hrnku mléka
POSTUP
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, scedíme.
- Cibulku nakrájíme, česnek utřeme, pažitku nasekáme.
- Ostatní suroviny smícháme dohromady a vytvoříme šišku.
- Přendáme do pekáče, potřeme žloutkem povrch masa, posypeme kmínem a solí .
- Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pozvolna pečeme na 150°C asi 35 minut (maso se zatáhne a nepraskne).
- Pak maso odkryjeme a pečeme na 180 °C.

Objevte podobné tipy
Zdravá bezlepková sekaná pečeně
Pokud máte alergii na lepek či prostě omezujete v jídle pečivo, zkuste naši sekanou bez rohlíků. Přísaháme, že chutná skvěle i tak :).
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa, půl na půl hovězí a vepřové
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1/2 lžíce čerstvého tymiánu (cca 6 větviček)
- 1/2 hrsti hladkolisté petržele
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- rostlinný olej
- 1 lžička octu
- sůl a pepř
POSTUP
- Nakrájíme najemno cibulku a prolisujeme česnek.
- Nasekáme bylinky a přidáme do cibulovo-česnekové směsi.
- Do masové směsi zapracujeme dvě vejce a směs bylinek, česneku a cibule.
- Masovou směs dochutíme solí a pepřem, zakápneme octem a podle chuti přidáme hořčici a nakládaný pepř.
- Směs pořádně promícháme, aby se všechny ingredience propojily a také aby se ze sekané vyfoukl vzduch.
- Vytvarujeme šišku, potřeme jí olejem a vložíme do olejem vymazaného pekáčku.
- Sekanou pečeme na 180 stupňů asi 60 minut.

Bavorská sekaná
Zde máme recept na domácí sekanou z Bavorska. Od naší české varianty se liší přidáním klobásy. Navíc je obalena ve slanině.
INGREDIENCE:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 svazky petrželky
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 150 g jemné klobásy
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- pepř
- muškátový oříšek
- 100 g plátků slaniny
- sůl
POSTUP:
- Cibuli si nakrájejte na kostičky a osmažte na másle.
- Mleté maso smíchejete s nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou klobásou.
- Přidejte vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou petrželku a promíchejte.
- Nakonec přimíchejte strouhanku a vytvarujte šišku, kterou potřete vodou a obalte ve slanině.
- Sekanou podlijte trochou vody a dejte péct při 200 °C na asi 45 minut.
- Po 20 minutách ji párkrát do konce pečení podlijte.

Klasická sekaná
Jednoduchý a ověřený recept na domácí sekanou z hovězího a vepřového masa. Jako přílohu můžete zvolit sladké zelí a brambor.
INGREDIENCE:
- 2 vejce
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžička soli
- ½ hrsti nasekané petrželky
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce oleje
POSTUP:
- Maso si smíchejete s najemno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.
- Osolte, opepřete, přidejte petrželku, vejce, hořčici a promíchejte.
- Nakonec přidejte strouhanku, promíchejte a vytvarujte šišku.
- Dejte do pekáčku a přelijte rozehřátým olejem.
- Pečte při 200 °C zhruba 50 minut.

Domácí řeznická sekaná s hořčicí
Základem výborné řeznické sekané pečeně je kvalitní maso. To si můžete nechat umlít u řezníka nebo koupit a umlít doma.
INGREDIENCE:
- 250 g vepřového (vepřová plec s vepřovým bokem)
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 lžička majoránky
- ½ lžičky drceného kmínu
- špetka muškátového oříšku
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- hořčice
POSTUP:
- Všechny ingredience promíchejte, udělejte šišku a nechte odležet v chladu (sekanou si připravte třeba večer a upečte ráno).
- Před pečením potřete hořčicí a podlijte malým množstvím vody.
- Pečte zpočátku pozvolna při 90 °C po dobu 1 hodiny.
- Na další hodinu teplotu přidejte na 125 °C.

Jak si správně vybrat maso na domácí sekanou?
Pokud chcete docílit opravdu kvalitní domácí sekané pečeně, pak si vybírejte čerstvé maso od řezníka. Polotovary z masa jsou často mimo maso doplněny o hydrolizovanou řepkovou bílkovinu, která se po tepelné úpravě mění v glutamáty. Navíc obsahuje mnohem více tuku, než bychom ve skutečnosti potřebovali.
U řezníka si maso nechte klidně namlít, a pokud máte mlýnek doma, dejte si tu práci. Bude to za to stát. Správný poměr masa a tuku navíc nepotřebuje žádného pojiva v podobě vajec.
Z vepřového masa doporučujeme smíchat tučnější vepřový bok spolu s vepřovou plecí. Hovězí maso je nejlepší zadní. To je šťavnatější a méně šlachovité než přední.
Ideálním poměrem hovězího a vepřového je 1:1, ale s poměry můžete experimentovat. Ke zvýšení šťavnatosti můžete přispět i přidáním slaniny nebo jiné uzeniny. Ke zvláčnění je dobré přidání brambor, housek namočených v mléce nebo ovesných vloček.
A jak to vlastně udělat, aby nám domácí sekaná držela tvar a během pečení nepopraskala? Pomáhá potření vodou nebo hořčicí. Nezbytné je i důkladné propracování směsi.
Domácí sekanou si můžete dát jen tak na kousek čerstvého chleba s hořčicí. Pokud ji volíte jako hlavní chod, ověřenými přílohami jsou zelí a brambor, bramborová kaše, rýže s omáčkou nebo třeba dušená zelenina.
Inspirovat se můžete kaší z brambor v mnoha podobách nebo zkuste náš recept na sladké zelí.
Tip: Věděli jste, že se dá sekaná udělat i v domácí pekárně? Ta nejen směs perfektně vymíchá, ale i upeče. Zajímá vás, co ještě pekárny umí? Podívejte se na recenzi o domácích pekárnách.
Aby sekaná při pečení nepopraskala, musí být dobře spojitá. Pár tipů pro vyšší spojitost:
- Osolte maso před umletím. Semelte jej dvakrát.
- Maso při zpracování nezahřívejte.
- „Pleskněte“ s masovou směsí několikrát o dno nádoby, ve které suroviny mícháte.
Hodně štěstí do pečení!
Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše se zeleninovým salátem. Jak udělat nejenom výbornou bramborovou kaši, se můžete dočíst v našich ostatních receptech.
Jak sekaná dopadla? Podělte se s námi o své úspěchy v sekci komentářů pod článkem!