Recepty na nejlepší domácí sekanou: jakou si zamilujete?

Receptů na sekanou je tolik, kolik chuťových kombinací si umíte představit.

Máte rádi česnek? Udělejte si česnekovou sekanou. Máte rádi hrášek? Račte si upéci hráškovou sekanou. A tak bychom mohli vyjmenovávat do večera.

Našli jsme však 6 těch nejlepších receptů na sekanou, které stojí za to vyzkoušet.

Pojďte je vyzkoušet s námi!

Sekaná pečeně z mletého masa

Maso můžeme buď koupit již mleté, nebo ho umlít pěkně doma na mlýnku jako to dělaly babičky.

Máte doma poděděný mlýnek s klikou?

Je to stále nepřekonaný pomocník při přípravě sekané. Zkuste ho zaměstnat před nedělním obědem, maso bude chutnat mnohem lépe.

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 2 větší cibule
  • 2 vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • půl hrnku strouhanky

POSTUP

  1. Maso rozprostřeme na dno nádoby a přidáme pokrájenou cibuli.
  2. K masu a cibuli přiidáme utřený česnek.
  3. Pak přidáme jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si necháme v hrnku stranou. Osolíme, okořeníme.
  4. Přisypeme strouhanku Strouhankou maso rovnoměrně zasypeme a necháme stranou. Mezitím si připravíme pekáček a předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Maso a veškeré přidané ingredience dobře uhněteme rukama.
  6. Spojení veškerých ingrediencí obstará strouhanka a vajíčka.
  7. Z masové směsi vytvarujte šišku a dáme na plech.
  8. Podlijte asi centimetrem vody a pečte ve vyhřáté troubě zhruba hodinu při 180 °C.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.

Recept na sekanou z mletého masa

Domácí sekaná od babičky

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce a 3 kyselé okurky na náplň

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalejeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, cibulí a česnekem.
  3. Směs řádně zpracujeme, přidáme vejce.
  4. Pokud těsto je řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme náplň a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborem a čerstvou zeleninou.

Jednoduchý recept na efektní recept s plněnou sekanou pečení

Na sekanou většinou vybíráme mix mletého masa vepřového a hovězího 1:1.

Sekaná pečeně s houbami

INGREDIENCE

  •  600 g mletého masa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 5 housek
  • mléko
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, majoránka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 g lišek do náplně (mohou být i žampiony)

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky na kostičky a zalijeme mlékem.
  2. Rohlíky v mléce přidáme do mísy s masem, vejcem a česnekem.
  3. Směs řádně zpracujeme.
  4. Pokud je těsto řídké, přidáme strouhanku. Pokud těsto nedrží, tak mléko.
  5. Ze směsi uhněteme bochánek a rozprostřeme na pečící papír asi do výšky 2,5 cm.
  6. Na masovou směs naskládáme doprostřed houby a zvednutím stran papíru ji uzavřeme masovou směsí jako do tunelu.
  7. Sekanou pečeme v předehřáté troubě při 210 ºC zakrytou 15 minut, pak ji odkryjeme a podlejeme.
  8. Pečeme dalších 30 minut.
  9. Servírujeme s bramborovou kaší.

Recept na sekanou pečeni s houbami je vyzkoušený.

Zeleninová sekaná s mletým masem

INGREDIENCE

  • 1 vejce
  • půlka  celeru
  • 4 lžíce másla
  • majoránka, sůl, pepř
  • 4 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • 500 g mletého masa
  • 2 hrnky mléka
  • 100 g špenátových listů
  • 3 rohlíky (včerejší)

POSTUP

  1. Nakrájíme rohlíky a zalijeme je mlékem.
  2. Mrkev, petržel a kousek celeru nastrouháme na hrubém struhadle, nakrájíme cibulku nadrobno.
  3. Nasekáme špenátové listy.
  4. Všechny suroviny dobře smícháme v míse a vytvoříme šišku.
  5. Poklademe plátky másla, trošku podlijeme horkou vodou, pekáč zakryjeme a pečeme asi na 150 °C asi 2 hodiny.
  6. Ke konci pečení můžeme pekáč odkrýt a přidat teplotu.
  7. Domácí sekanou se zeleninou podáváme krájenou na plátky s bramborovou kaší nebo bramborami a hlávkovým salátem, případně s kyselou okurkou.

Sekaná pečeně se zeleninou je oblíbený způsob, jak schvat do pokrmu zeleninu.

Plněná sekaná se sýrem

INGREDIENCE

  • 1 kg mletého masa
  • 6 rohlíků
  • 200 g goudy nebo jiného tvrdého sýru dle chuti
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl, kmín, majoránka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 vejce
  • strouhanka na zahuštění
  • pažitka
  • 1/2 hrnku mléka

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, scedíme.
  2. Cibulku nakrájíme, česnek utřeme, pažitku nasekáme.
  3. Ostatní suroviny smícháme dohromady a vytvoříme šišku.
  4. Přendáme do pekáče, potřeme žloutkem povrch masa, posypeme kmínem a solí .
  5. Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pozvolna pečeme na 150°C asi 35 minut (maso se zatáhne a nepraskne).
  6. Pak maso odkryjeme a pečeme na 180 °C.

Recept na sekanou ečeni se sýrem plný sýru i vevnitř

Zdravá sekaná pečeně bez rohlíků

Pokud máte alergii na lepek či prostě omezujete v jídle pečivo, zkuste naši sekanou bez rohlíků. Přísaháme, že chutná skvěle i tak :).

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa, půl na půl hovězí a vepřové
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu (cca 6 větviček)
  • 1/2 hrsti hladkolisté petržele
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • rostlinný olej
  • 1 lžička octu
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Nakrájíme najemno cibulku a prolisujeme česnek.
  2. Nasekáme bylinky a přidáme do cibulovo-česnekové směsi.
  3. Do masové směsi zapracujeme dvě vejce a směs bylinek, česneku a cibule.
  4. Masovou směs dochutíme solí a pepřem, zakápneme octem a podle chuti přidáme hořčici a nakládaný pepř.
  5. Směs pořádně promícháme, aby se všechny ingredience propojily a také aby se ze sekané vyfoukl vzduch.
  6. Vytvarujeme šišku, potřeme jí olejem a vložíme do olejem vymazaného pekáčku.
  7. Sekanou pečeme na 180 stupňů asi 60 minut.

Domácí sekaná pečeně bez rohlíkůzdroj: thechunkychef.com

Aby sekaná při pečení nepopraskala, musí být dobře spojitá. Pár tipů pro vyšší spojitost:

  • Osolte maso před umletím. Semelte jej dvakrát.
  • Maso při zpracování nezahřívejte.
  • „Pleskněte“ s masovou směsí několikrát o dno nádoby, ve které suroviny mícháte.

Hodně štěstí do pečení!

Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše se zeleninovým salátem. Jak udělat nejenom výbornou bramborovou kaši, se můžete dočíst v našich ostatních receptech.

Jak sekaná dopadla? Podělte se s námi o své úspěchy v sekci komentářů pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.