Ražniči neboli špíz do trouby i na gril (s masem i ovocem)

Špízy jsou klasikou, která neodmyslitelně patří ke grilovací sezóně.

Nezoufejte, pokud nemáte gril, jednoduše upečte špízy v troubě nebo je osmažte na pánvi.

Do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které je rychle hotové a nespálí se nám tak okolní zelenina.

Stejně tak se dá připravit i sladký špíz, o čemž se přesvědčíte na konci článku.

A teď už se pusťme do vaření. Vybrali jsme pro vás sem vynikajících receptů na špízy, které stojí za to vyzkoušet.

Inspirujte se!

Kuřecí špízy s citrónem

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou na kostky
  • 2 červené papriky na kostky
  • 2 zelené papriky na kostky
  • 1 střední cuketa na 1 cm plátky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky

POSTUP

  1. Kuřecí maso, papriky a cuketu vložte do hlubší misky. Zvlášť smíchejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu, olej a česnek.
  2. Směsí zalijte maso se zeleninou a nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě. Nebo nechejte odležet přes noc v lednici.
  3. Maso, papriky a cuketu napíchejte na špejle nebo špízové jehly. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Grilujte na střední teplotu asi 12-15 minut, tak aby se maso propeklo i zevnitř. Špízy často otáčejte a dvakrát potřete olivovým olejem, aby maso zůstalo šťavnaté.
  5. Servírujte posypané čerstvou nasekanou petrželkou

Hotový recept na vepřové špízy s rajčaty

Vepřové špízy s rajčaty

INGREDIENCE

  • 500 g vepřových plátků na kostky
  • 1 oranžová paprika na 4 cm kostky
  • 1 žlutá paprika na 4 cm kostky
  • 2 červené cibule na osminky
  • 8 baby švestkových rajčat
  • bobkový list
  • oregano, čerstvé nebo sušené
  • tymián, čerstvý nebo sušený
  • extra panenský olivový olej (může být i slunečnicový)
  • šťáva z 1//2 citrónu a trochu nastrouhané kůry

POSTUP

  1. Do větší mísy vložte maso, papriky, cibuli a rajčata. Zalijte dostatečně olivovým olejem.
  2. Přidejte citronovou šťávu a kůru a vše posypte trochou oregana a tymiánu. Vše důkladně promíchejte.
  3. Nechte odležet alespoň 30 minut, ale čím déle tím lépe. Pak všechny ingredience střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly, prokládejte i bobkovými listy. Posypte oreganem a tymiánem.
  4. Grilujte asi 15 minut. Pravidelně otáčejte a potírejte olivovým olejem. Jakmile je maso měkké a zelenina do hněda ugrilovaná, můžete začít servírovat.
  5. Špízy můžete upéct i v troubě. Dejte je na pekáč podlitý trochou vody a pravidelně polévejte vzniklou šťávou, aby se maso nevysušilo.

Hotový recept na vepřové špízy s rajčaty

Sýrový špíz s olivami

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 1 jarní cibulka, jemně nasekaná
  • 1/2 lžíce cukru
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 24 zelených oliv bez pecky
  • 24 cherry rajčátek
  • 400 g řeckého sýru Halloumi
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Smíchejte ocet, jarní cibulku, cukr, lžíci olivového oleje, 1/4 lžičky pepře, 1/4 lžičky soli. Připravte si 12 malých špejlí.
  2. Na každou napíchněte dvě rajčátka a dvě olivy.  Potřete olejem a dejte na 5 minut na gril, až budou zlehka osmahnuté.
  3. Sýr nakrájejte na 8 stejných pásků a potřete olejem. Dejte na gril na 2-4 minuty a otočte, pečte do zlatohnědé barvy.
  4. Hotový sýr přendejte na prkénko a nakrájejte každý kus na tři stejné díly.
  5. Dílky sýru připíchněte na špejle k rajčatům a olivám.
  6. Servírujte pokapané vinným octem.

Hotový recept na sýrový špíz

Ovocné špízy v medovém kabátku

INGREDIENCE

  • 3 vypeckované švestky na čtvrtky
  • 3 vypeckované broskve na čtvrtky
  • 2 kiwi
  • 12 jahod
  • 1/4 šálku medu
  • 1/4 šálku másla

POSTUP

  1. Rozehřejte máslo s medem v kastrůlku na střední teplotu, dokud se oboje nepropojí dohromady.
  2. Ztlumte plamen na minimum a pouze zahřívejte asi 5 minut. Směs se nesmí vařit, pravidelně ji míchejte.
  3. Rozehřejte gril na střední teplotu a rošt překryjte alobalem. Každé kiwi rozkrojte na půl a za každé půlky udělejte 3 plátky, abyste měli celkem 12 plátků.
  4. Připravte si 12 špejlí nebo grilovacích jehel. Na každou špejli dejte po jednom druhu ovoce.
  5. Špízy položte na alobal a zalijte půlkou směsi medu a másla. Grilujte 5 minut.
  6. Poté špízy otočte, polijte zbytkem medové směsi a grilujte dalších 5 minut.

Hotový recept na ovodné špízy v medovém kabátku

Pokud pro grilování používáte dřevěné špejle, nezapomeňte je předtím alespoň na půl hodiny namočit do studené vody, aby při grilování neshořely.

Ovocné špízy a sýrové špízy lze připravit i jako studené chuťovky.

Grilujete často? Inspirujte se i dalšími recepty na letní grilovací večery.

Grilované barbecue koule z mletého masa

Originální recept. Lehce pikantní masové koule s vůní ohně.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 300 g mletého vepřového
  • 50 g slaniny
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/2 cibule nasekaná najemno
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 3 lžíce barbecue omáčky
  • 1 lžíce pažitky nasekané najemno

POSTUP

  1. Všechny ingredience smícháme v míse.
  2. Vypracujeme masové koule.
  3. Maso vložíme do marinády.
  4. Napíchneme na grilovací špejli.
  5. Můžeme proložit oblíbenou zeleninou.
  6. Grilujeme.

Hotový chutný recept na špízy z mletého masa

Grilovaný zeleninový špíz pro sportovce

Lehký špíz, který vás nezpomalí, ale přímo nabije energií.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 1 hrnek hub (vhodné větší)
  • 1/2 hrnku cherry rajčat
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • 1/2 červené cibule
  • 1 cuketa
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • oregano
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Smícháním oleje, česneku, citronové šťávy, bylinek, soli a pepře vytvoříme marinádu.
  2. Zeleninu pokrájíme na kousky vhodné k napíchnutí.
  3. Zeleninu napíchneme na grilovací špejli.
  4. Potřeme marinádou.
  5. Grilujeme.

Delikátní hotový recept na zeleninové špízy

Grilovaný ovocný špíz s čokoládou

Sladká tečka na závěr. Přirozeně sladká chuť ovoce v kombinaci s rozpuštěnou čokoládou.

INGREDIENCE pro dvě osoby

  • 2 broskve
  • 1/2 hrnku jahod
  • 1 hrnek ananasu
  • mořská sůl
  • hořká čokoláda

POSTUP

  1. Ovoce pokrájíme na větší kousky.
  2. Ovoce napíchneme na grilovací špejli.
  3. Grilujeme.
  4. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu.
  5. Hotové špízy servírujeme přelité čokoládou.

Hotový skvělý recept na ovocné špízy

Představili jsme vám pět chutných receptů na grilované špízy.

Jako příloha jsou vhodné například brambory, častěji bývá však podáváno pečivo a zeleninový salát.

Ke špízům se také hodí různé přílohové omáčky. Připravte si třeba svůj vlastní jogurtový či jiný dip, o kterém se můžete dočíst také na našem webu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.