Pestré špízy, recepty do trouby i na gril

Špízy jsou klasikou, která neodmyslitelně patří ke grilovací sezóně. Nezoufejte, pokud nemáte gril, jednoduše upečte špízy v troubě nebo je osmažte na pánvi.

Špízy si zamilujete, neboť jsou typem receptu „co dům dal“. Kombinovat tu můžete úplně vše, jak ingredience, tak způsoby přípravy. Pokud tedy nemáte úplně prázdnou lednici, vždy se dá vymyslet chutná varianta.

Do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které je rychle hotové a nespálí se nám tak okolní zelenina. Ostatním ingrediencím se meze nekladou. Použít můžeme sezónní zeleninu, klobásky, slaninu, houby, ale i ovoce.

A jaká je Vaše oblíbená marináda na špízy? Někdo si vystačí se šťávou z masa, což je také chutná varianta. Marináda má však tu výhodu, že se v ní maso naleží, změkne a nebude tolik vysušené. Marinádou bychom měli potírat maso i během přípravy.

Špízy nemusí být pouze s masem, na své si přijdou i vegetariáni. V našich vybraných receptech na špízy najdete dva, kde maso není potřeba. Recept na sýrový špíz, který je vhodný jako hlavní jídlo. Jako svačinu nebo zdravý zákusek zkuste ovocný špíz.

A teď už se pusťme do vaření. Vybrali jsme pro vás čtyři vynikající recepty na špízy, které stojí za to vyzkoušet. Uvidíte, že příprava je jednoduchá a ta chuť stojí za to.

1.Kuřecí špízy s citrónem

INGREDIENCE

  • 500g kuřecích prsou na kostky
  • 2 červené papriky na kostky
  • 2 zelené papriky na kostky
  • 1 střední cuketa na 1cm plátky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petřelky

POSTUP

  1. Kuřecí maso, papriky a cuketu vložte do hlubší misky. Zvlášť smíchejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu, olej a česnek. Směsí zalijte maso se zeleninou a nechte 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě. Nebo nechejte odležet přes noc v lednici.
  2. Maso, papriky a cuketu napíchejte na špejle nebo špízové jehly. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
  3. Grilujte na střední teplotu asi 12-15 minut, tak aby se maso propeklo i zevnitř. Špízy často otáčejte a dvakrát potřete olivovým olejem, aby maso zůstalo šťavnaté.
  4. Servírujte posypané čerstvou nasekanou petrželkou

Hotový recept na vepřové špízy s rajčaty

 

2.Vepřové špízy s rajčaty

INGREDIENCE

  • 500g vepřových plátků na kostky
  • 1 oranžová paprika na 4cm kostky
  • 1 žlutá paprika na 4cm kostky
  • 2 červené cibule na osminky
  • 8 baby švestkových rajčat
  • bobkový list
  • oregano, čerstvé nebo sušené
  • tymián, čerstvý nebo sušený
  • extra panenský olivový olej (může být i slunečnicový)
  • šťáva z 1//2 citrónu a trochu nastrouhané kůry

POSTUP

  1. Do větší mísy vložte maso, papriky, cibuli a rajčata. Zalijte dostatečně olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu a kůru a vše posypte trochou oregana a tymiánu. Vše důkladně promíchejte.
  2. Nechte odležet alespoň 30 minut, ale čím déle tím lépe. Pak všechny ingredience střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly, prokládejte i bobkovými listy. Posypte oreganem a tymiánem.
  3. Grilujte asi 15 minut. Pravidelně otáčejte a potírejte olivovým olejem. Jakmile je maso měkké a zelenina do hněda ugrilovaná, můžete začít servírovat.
  4. Špízy můžete upéct i v troubě. Dejte je na pekáč podlitý trochou vody a pravidelně polévejte vzniklou šťávou, aby se maso nevysušilo.

Hotový recept na vepřové špízy s rajčaty

 

3. Sýrový špíz s olivami

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 1 jarní cibulka, jemně nasekaná
  • 1/2 lžíce cukru
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 24 zelených oliv bez pecky
  • 24 cherry rajčátek
  • 400g řeckého sýru Halloumi
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Smíchejte ocet, jarní cibulku, cukr, lžíci olivového oleje, 1/4 lžičky pepře, 1/4 lžičky soli. Připravte si 12 malých špejlí. Na každou napíchněte dvě rajčátka a dvě olivy.  Potřete olejem a dejte na 5 minut na gril, až budou zlehka osmahnuté.
  2. Sýr nakrájejte na 8 stejných pásků a potřete olejem. Dejte na gril na 2-4 minuty a otočte, pečte do zlatohnědé barvy. Hotový sýr přendejte na prkénko a nakrájejte každý kus na tři stejné díly. Dílky sýru připíchněte na špejle k rajčatům a olivám.
  3. Servírujte pokapané vinným octem.

Hotový recept na sýrový špíz

 

4. Ovocné špízy v medovém kabátku

INGREDIENCE

  • 3 vypeckované švestky na čtvrtinky
  • 3 vypeckované broskve na čtvrtinky
  • 2 kiwi
  • 12 jahod
  • 1/4 šálku medu
  • 1/4 šálku másla

POSTUP

  1. Rozehřejte máslo s medem v kastrůlku na střední teplotu, dokud se oboje nepropojí dohromady. Ztlumte plamen na minimum a pouze zahřívejte asi 5 minut. Směs se nesmí vařit, pravidelně ji míchejte.
  2. Rozehřejte gril na střední teplotu a rošt překryjte alobalem. Každé kiwi rozkrojte na půl a za kždé půlky udělejte 3 plátky, abyste měli celkem 12 plátků. Připravte si 12 špejlí nebo grilovacích jehel. Na každou špejli dejte po jednom druhu ovoce.
  3. Špízy položte na alobal a zalijte půlkou směsi medu a másla. Grilujte 5 minut. Poté špízy otočte, polijte zbytkem medové směsi a grilujte dalších 5 minut.

Hotový recept na ovodné špízy v medovém kabátku

Pokud pro grilování používáte dřevěné špejle, nezapomeňte je předtím alespoň na půl hodiny namočit do studené vody, aby při grilování neshořely.

Ovocné špízy a sýrové špízy lze připravit i jako studené chuťovky.

Připravujete-li sýrový špíz, doporučujeme volit sýr určený ke grilování. Výborně k tomu poslouží řecký sýr Halloumi, který si u nás získává stále větší oblibu. Při grilování se nerozteče, udrží si svůj tvar a přitom je chuťově vynikající.

Vyzkoušejte i další skvělý recept na ovocný špíz.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *