Nejlepší recepty na špízy do trouby i na gril! S masem, sýry, zeleninou i ovocem!

Ke grilování patří nejen nejrůznější steaky či klobásy.

Inspirujte se našimi recepty na ražniči!

Připravit se dá nejen na grilu, ale také v troubě!

Kromě klasické jehly či špejle můžete použít i plech.

Popusťte uzdu fantazii a kombinujte různé druhy masa, zeleniny i ovoce.

Vepřové ražniči rajčaty

Tuto pochoutku lze upéct rovněž v troubě. Stačí dát připravené jehly či špejle do pekáče s trochou vody a během pečení je pravidelně polévat vypečenou šťávou.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa
  • 2 papriky
  • 2 červené cibule
  • 12 cherry rajčátek
  • oregano, čerstvé nebo sušené
  • tymián, čerstvý nebo sušený
  • 5 PL olivového oleje
  • šťáva z poloviny citrónu a trochu nastrouhané kůry

Postup

  1. Vepřové maso a zeleninu nakrájejte na kousky.
  2. Následně vložte maso, papriku, cibuli a rajčata do větší misky a zalijte olivovým olejem.
  3. Přidejte citronovou šťávu a kůru a vše posypte trochou oregana a tymiánu.
  4. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet.
  5. Následně všechny ingredience střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly.
  6. Posypte oreganem a tymiánem.
  7. Grilujte asi 15-20 minut.
  8. Pravidelně otáčejte a potírejte olivovým olejem.
Vepřové špízy s rajčátky, paprikou a červenou cibulí
zdroj: tarasmulticulturaltable.com

Ke špízům se hodí různé přílohové omáčky. Připravte si třeba svůj vlastní jogurtový či jiný dip!

Ražniči v troubě po asijsku

Nejrůznější druhy špízů jsou oblíbené i v Asii. Připravte si asijskou variantu tohoto pokrmu. Oproti klasické variantě nebudete potřebovat žádnou zeleninu.

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 1/2 šálku sezamového oleje
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 2/3 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 10 stroužků česneku, utřených se solí
  • 4 PL nastrouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička sušeného drceného chilli
  • 2 PL sezamových semínek
  • 2 PL černých sezamových semínek
  • 8 jarních cibulek

Postup

  1. Hovězí maso omyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Poté si připravte marinádu. V misce smíchejte oba oleje, sójovou omáčku, cukr, česnek, zázvor a chilli.
  3. Do misky vložte kousky hovězího masa a důkladně promíchejte.
  4. Marinované maso dejte do lednice odležet alespoň na hodinu.
  5. Poté napíchejte kousky masa na špejle či jehly.
  6. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  7. Ražniči vložte do pekáče a podlijte trochou vody.
  8. Pečte přibližně 20 minut.
  9. Před podávání posypejte sezamovými semínky a kolečky jarní cibulky.

Takto připravené ražniči se podává především s jasmínovou rýží a různými druhy omáček.

Asijská varianta masa na špejli z hovězího masa
zdroj: theblackpeppercorn.com

Kuřecí špízy s paprikou, žampiony a cuketou

Jemné a lehké kuřecí maso je do špízů velmi vyhledávané. Doplňte ho žampiony, červenou paprikou a cuketou. Chutná a na pohled pestrá pochoutka bude na světě!

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 červené papriky
  • 125 gramů žampionů
  • 1 střední cuketa
  • 1 červená cibule
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 1 PL čerstvě nasekané petrželky

Postup

  1. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Umytou papriku, cuketu, cibuli a žampiony nakrájejte na plátky.
  3. Všechny nakrájené ingredience vložte do hlubší misky.
  4. V jiné menší misce smíchejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu, olej a prolisovaný česnek.
  5. Následně touto směsí polijte maso se zeleninou, promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat při pokojové teplotě. Je možné nechat též odležet přes noc v lednici.
  6. Poté kousky masa, papriky, cibule, žampionů a cukety střídavě napíchejte na špejle nebo špízové jehly.
  7. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
  8. Grilujte na střední teplotu asi 12-15 minut, tak aby se maso propeklo i zevnitř.
  9. Během grilování špízy často otáčejte a několikrát potřete olivovým olejem, aby maso zůstalo šťavnaté.
  10. Servírujte posypané čerstvou petrželkou.
Špízy z kuřecího masa, papriky, cukety a žampionů
zdroj: cookinglsl.com

Máte rádi kuřecí maso. Inspirujte se našimi recepty na kuřecí minutky.

Špíz na gril nejen pro vegetariány

Pro vytvoření špízu se dá kromě masa využít i sýr. Jedním z nejvhodnějších je Halloumi. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience

  • 400 g sýru Halloumi
  • 1/4 šálku červeného vinného octa
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 PL cukru
  • 4 PL olivového oleje
  • 24 cherry rajčátek
  • sůl, pepř

Postup

  1. V misce smíchejte ocet, nakrájenou jarní cibulku, cukr, lžíci olivového oleje, 1/4 lžičky pepře a 1/4 lžičky soli.
  2. Připravte si jehly nebo špejle.
  3. Sýr nakrájejte na menší kousky a společně s rajčátky ho napíchněte na špejle.
  4. Potřete olivovým olejem a grilujte 3-5 minut z každé strany dozlatova.
  5. Servírujte pokapané směsí s vinným octem.
Sýrová varianta špízu s rajčaty
zdroj: tastingtable.com

Rychlé ražniči na plech

Oblíbený recept, při kterém ušetříte čas, neboť nemusíte jednotlivé ingredience napichovat na jehly či špejle.

Ingredience

  • 500 g hovězí svíčkové
  • 1 červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 svazek chřestu
  • 1 cuketa
  • 2 šálky nakrájených baby brambor
  • 2 čajové lžičky avokádového oleje
  • sůl, pepř

Na marinádu

  • 1/3 šálku balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn,
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1/3 šálku olivového oleje

Postup

  1. Do vysokorychlostního mixéru vložte balzamikový ocet, česnek, rozmarýn, sůl, pepř, dijonskou hořčici a smíchejte. Na závěr pomalu přidávejte olivový olej.
  2. Omyté hovězí maso nakrájejte na kousky.
  3. Ve větší misce smíchejte nakrájené maso s přibližně polovinou marinády.
  4. Předehřejte si troubu na 200°C.
  5. Ve velké míse promíchejte nakrájené brambory a cibuli a jednou čajovou lžičkou oleje a polovinou čajové lžičky soli.
  6. Takto připravené brambory s cibulí vložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut.
  7. Do misky vložte nakrájený chřest, papriku, cuketu, jednu čajovou lžičku oleje a 1 čajovou lžičku soli, promíchejte a vložte na plech k bramborám a cibulí.
  8. Vložte do trouby a pečte ještě přibližně po dobu 10 minut.
  9. Opět vyjmete z trouby a přidejte na plech i marinované kousky masa.
  10. Pečte vše ještě přibližně 10-15 minut doměkka.
Směs hovězího masa a rozmanité zeleniny připravovaná na plechu
zdroj: lexiscleankitchen.com

Originální koule na špejli z mletého masa

Na jehlách či špejlích se dají kromě kousků masa připravit i originální kuličky z mletého masa.

Ingredience

  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1/2 šálku nadrobno cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 3 PL barbecue omáčky
  • případně paprika a cibule na proložení
  • sůl, pepř

Postup

  1. Mleté maso, cibuli, česnek, barbecue omáčku, vejce, strouhanku a koření smíchejte v míse.
  2. Promíchejte a následně ze směsi vytvořte masové koule.
  3. Tyto koule následně napíchejte na grilovací špejle či jehly.
  4. Pokud chcete, můžete masové kuličky proložit plátky vaší oblíbené zeleniny.
  5. Grilujte přibližně 10 minut, v závislosti na velikosti kuliček.
Kuličky z mletého masa na špejli prokládané paprikou a cibulí
zdroj: homemadehooplah.com

Z namletého masa se dá připravit mnoho chutných a zajímavých pokrmů. Inspirujte se našimi recepty s mletým masem!

Zelenina na jehle jako skvělá příloha

Tento pokrm můžete konzumovat buď samostatně, nebo jako nevšední přílohu například ke grilovanému masu.

Ingredience

  • 1 kukuřice
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 125 g žampionů
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Veškerou zelinu a žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
  2. V misce následně takto připravené ingredience smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Napíchejte střídavě jednotlivé ingredience na špejli či jehlu.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180°C nebo na grilu přibližně 15 minut, než budou všechny součásti ražniči měkké.
Zeleninová varianta pokrmu na jehle z cukety, papriky, žampionů, kukuřice a cibule
zdroj: foodiecrush.com

Ovocný špíz s čokoládou

Sladká tečka na závěr. Přirozeně sladká chuť ovoce v kombinaci s rozpuštěnou čokoládou.

Ingredience

  • 2 broskve nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku jahod
  • 1 šálek nakrájeného ananasu
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • hořká čokoláda nebo med

Postup

  1. Jednotlivé kousky ovoce napíchejte na grilovací špejle či jehly.
  2. Potřete olivovým olejem a zlehka posypejte solí.
  3. Grilujte přibližně 10 minut.
  4. Hotové špízy servírujte přelité čokoládou nebo medem.
Dezert v podobě grilovaného ananasu jahod a broskví na špejli
zdroj: delish.com

Ke grilování v domácnosti se vám může hodit nějaký slušný elektrický gril. Podívejte se, jaké hodnocení získaly kontaktní grily.

Několik rad a tipů na závěr

Ražniči je oblíbeným pokrmem, který můžete připravit nejen během letního grilování, ale také v troubě či případně i na pánvi.

Nejvhodnější pro jeho přípravu je zejména minutkové maso, které nevyžaduje dlouhou dobu pečení. Ze zeleniny lze využít téměř cokoli. K nejoblíbenější zelenině patří červená cibule, paprika, cuketa, lilek či cherry rajčátka. Na špízy lze využít též sýry či houby.

Jako příloha se k ražniči podávají především rozmanitě připravené brambory, případně čerstvé pečivo a zeleninový salát.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.