Ke grilování patří nejen nejrůznější steaky či klobásy.
Inspirujte se našimi recepty na ražniči!
Připravit se dá nejen na grilu, ale také v troubě!
Kromě klasické jehly či špejle můžete použít i plech.
Popusťte uzdu fantazii a kombinujte různé druhy masa, zeleniny i ovoce.
Vepřové ražniči rajčaty
Tuto pochoutku lze upéct rovněž v troubě. Stačí dát připravené jehly či špejle do pekáče s trochou vody a během pečení je pravidelně polévat vypečenou šťávou.
Ingredience
- 500 g vepřového masa
- 2 papriky
- 2 červené cibule
- 12 cherry rajčátek
- oregano, čerstvé nebo sušené
- tymián, čerstvý nebo sušený
- 5 PL olivového oleje
- šťáva z poloviny citrónu a trochu nastrouhané kůry
Postup
- Vepřové maso a zeleninu nakrájejte na kousky.
- Následně vložte maso, papriku, cibuli a rajčata do větší misky a zalijte olivovým olejem.
- Přidejte citronovou šťávu a kůru a vše posypte trochou oregana a tymiánu.
- Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet.
- Následně všechny ingredience střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly.
- Posypte oreganem a tymiánem.
- Grilujte asi 15-20 minut.
- Pravidelně otáčejte a potírejte olivovým olejem.

Ke špízům se hodí různé přílohové omáčky. Připravte si třeba svůj vlastní jogurtový či jiný dip!
Ražniči v troubě po asijsku
Nejrůznější druhy špízů jsou oblíbené i v Asii. Připravte si asijskou variantu tohoto pokrmu. Oproti klasické variantě nebudete potřebovat žádnou zeleninu.
Ingredience
- 500 g hovězí svíčkové
- 1/2 šálku sezamového oleje
- 1/2 šálku olivového oleje
- 2/3 šálku sójové omáčky
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 10 stroužků česneku, utřených se solí
- 4 PL nastrouhaného zázvoru
- 1 čajová lžička sušeného drceného chilli
- 2 PL sezamových semínek
- 2 PL černých sezamových semínek
- 8 jarních cibulek
Postup
- Hovězí maso omyjte a nakrájejte na kousky.
- Poté si připravte marinádu. V misce smíchejte oba oleje, sójovou omáčku, cukr, česnek, zázvor a chilli.
- Do misky vložte kousky hovězího masa a důkladně promíchejte.
- Marinované maso dejte do lednice odležet alespoň na hodinu.
- Poté napíchejte kousky masa na špejle či jehly.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Ražniči vložte do pekáče a podlijte trochou vody.
- Pečte přibližně 20 minut.
- Před podávání posypejte sezamovými semínky a kolečky jarní cibulky.
Takto připravené ražniči se podává především s jasmínovou rýží a různými druhy omáček.

Kuřecí špízy s paprikou, žampiony a cuketou
Jemné a lehké kuřecí maso je do špízů velmi vyhledávané. Doplňte ho žampiony, červenou paprikou a cuketou. Chutná a na pohled pestrá pochoutka bude na světě!
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou
- 2 červené papriky
- 125 gramů žampionů
- 1 střední cuketa
- 1 červená cibule
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
- 2 PL olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- 1 PL čerstvě nasekané petrželky
Postup
- Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na kousky.
- Umytou papriku, cuketu, cibuli a žampiony nakrájejte na plátky.
- Všechny nakrájené ingredience vložte do hlubší misky.
- V jiné menší misce smíchejte citrónovou kůru, citrónovou šťávu, olej a prolisovaný česnek.
- Následně touto směsí polijte maso se zeleninou, promíchejte a nechte alespoň hodinu marinovat při pokojové teplotě. Je možné nechat též odležet přes noc v lednici.
- Poté kousky masa, papriky, cibule, žampionů a cukety střídavě napíchejte na špejle nebo špízové jehly.
- Posypte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Grilujte na střední teplotu asi 12-15 minut, tak aby se maso propeklo i zevnitř.
- Během grilování špízy často otáčejte a několikrát potřete olivovým olejem, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Servírujte posypané čerstvou petrželkou.

Máte rádi kuřecí maso. Inspirujte se našimi recepty na kuřecí minutky.
Špíz na gril nejen pro vegetariány
Pro vytvoření špízu se dá kromě masa využít i sýr. Jedním z nejvhodnějších je Halloumi. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience
- 400 g sýru Halloumi
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1 jarní cibulka
- 1/2 PL cukru
- 4 PL olivového oleje
- 24 cherry rajčátek
- sůl, pepř
Postup
- V misce smíchejte ocet, nakrájenou jarní cibulku, cukr, lžíci olivového oleje, 1/4 lžičky pepře a 1/4 lžičky soli.
- Připravte si jehly nebo špejle.
- Sýr nakrájejte na menší kousky a společně s rajčátky ho napíchněte na špejle.
- Potřete olivovým olejem a grilujte 3-5 minut z každé strany dozlatova.
- Servírujte pokapané směsí s vinným octem.

Objevte podobné tipy
Rychlé ražniči na plech
Oblíbený recept, při kterém ušetříte čas, neboť nemusíte jednotlivé ingredience napichovat na jehly či špejle.
Ingredience
- 500 g hovězí svíčkové
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 svazek chřestu
- 1 cuketa
- 2 šálky nakrájených baby brambor
- 2 čajové lžičky avokádového oleje
- sůl, pepř
Na marinádu
- 1/3 šálku balzamikového octa
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn,
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1/3 šálku olivového oleje
Postup
- Do vysokorychlostního mixéru vložte balzamikový ocet, česnek, rozmarýn, sůl, pepř, dijonskou hořčici a smíchejte. Na závěr pomalu přidávejte olivový olej.
- Omyté hovězí maso nakrájejte na kousky.
- Ve větší misce smíchejte nakrájené maso s přibližně polovinou marinády.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Ve velké míse promíchejte nakrájené brambory a cibuli a jednou čajovou lžičkou oleje a polovinou čajové lžičky soli.
- Takto připravené brambory s cibulí vložte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut.
- Do misky vložte nakrájený chřest, papriku, cuketu, jednu čajovou lžičku oleje a 1 čajovou lžičku soli, promíchejte a vložte na plech k bramborám a cibulí.
- Vložte do trouby a pečte ještě přibližně po dobu 10 minut.
- Opět vyjmete z trouby a přidejte na plech i marinované kousky masa.
- Pečte vše ještě přibližně 10-15 minut doměkka.

Originální koule na špejli z mletého masa
Na jehlách či špejlích se dají kromě kousků masa připravit i originální kuličky z mletého masa.
Ingredience
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/2 šálku nadrobno cibule
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 3 PL barbecue omáčky
- případně paprika a cibule na proložení
- sůl, pepř
Postup
- Mleté maso, cibuli, česnek, barbecue omáčku, vejce, strouhanku a koření smíchejte v míse.
- Promíchejte a následně ze směsi vytvořte masové koule.
- Tyto koule následně napíchejte na grilovací špejle či jehly.
- Pokud chcete, můžete masové kuličky proložit plátky vaší oblíbené zeleniny.
- Grilujte přibližně 10 minut, v závislosti na velikosti kuliček.

Z namletého masa se dá připravit mnoho chutných a zajímavých pokrmů. Inspirujte se našimi recepty s mletým masem!
Zelenina na jehle jako skvělá příloha
Tento pokrm můžete konzumovat buď samostatně, nebo jako nevšední přílohu například ke grilovanému masu.
Ingredience
- 1 kukuřice
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 125 g žampionů
- 2 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Veškerou zelinu a žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.
- V misce následně takto připravené ingredience smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Napíchejte střídavě jednotlivé ingredience na špejli či jehlu.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C nebo na grilu přibližně 15 minut, než budou všechny součásti ražniči měkké.

Ovocný špíz s čokoládou
Sladká tečka na závěr. Přirozeně sladká chuť ovoce v kombinaci s rozpuštěnou čokoládou.
Ingredience
- 2 broskve nakrájené na plátky
- 1/2 šálku jahod
- 1 šálek nakrájeného ananasu
- mořská sůl
- olivový olej
- hořká čokoláda nebo med
Postup
- Jednotlivé kousky ovoce napíchejte na grilovací špejle či jehly.
- Potřete olivovým olejem a zlehka posypejte solí.
- Grilujte přibližně 10 minut.
- Hotové špízy servírujte přelité čokoládou nebo medem.

Ke grilování v domácnosti se vám může hodit nějaký slušný elektrický gril. Podívejte se, jaké hodnocení získaly kontaktní grily.
Několik rad a tipů na závěr
Ražniči je oblíbeným pokrmem, který můžete připravit nejen během letního grilování, ale také v troubě či případně i na pánvi.
Nejvhodnější pro jeho přípravu je zejména minutkové maso, které nevyžaduje dlouhou dobu pečení. Ze zeleniny lze využít téměř cokoli. K nejoblíbenější zelenině patří červená cibule, paprika, cuketa, lilek či cherry rajčátka. Na špízy lze využít též sýry či houby.
Jako příloha se k ražniči podávají především rozmanitě připravené brambory, případně čerstvé pečivo a zeleninový salát.